Suusalund tuleb tänavu tikutulega taga otsida. Vaatamata sellele on suusakilomeetreid kogutud üllatavalt tublisti.
Austusest suusarahva vastu sai selle-aastane tort pühendatud just neile. Loomulikult esitan selle ka Nami-nami iga-aastasele tordivõistlusele, täpsemalt vaata siit.
Tort on tehtud Prantsuse šokolaadikoogi retsepti järgi:
400g tumedat šokolaadi
400g võid
6 muna
5 dl suhkrut
6 dl nisujahu
Sulata šokolaad ja või potis nõrgal tulel. Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega jahu munavahtu. Lisa
rasva-šokolaadisegu ja sega ühtlaseks taignaks.
Kalla taigen võiga määritud koogivormi ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Kook peab jääma niiskeks. Lase koogil natuke jahtuda ja võta see vormist välja. Lase täiesti jahtuda.
Katteks on esmalt Lemon curd ja selle peale veel:
75g võid
3 dl vahukoort
450g tumedat šokolaadi
Kuumuta pliidil katte või, vahukoor ja šokolaad. Hõõru ühtlaseks massiks. Jahuta ja kata siis koogi pind ja küljed.
Lase külmas tarduda.
Kaunistuseks on tehtud piparkookidest kuusk, suusad-kepid martsipanist, lumepallid on kookostrühvlitest, mullapallid sisaldavad metsapähkleid šokolaadis.
Palju õnne meile!
Porganditort toorjuustu-laimikreemiga
Selle aasta emadepäevaks sai tehtud selline mõnus mahlane tort.
Retsept ja idee siit.
Vaja läks:
500g porgandit
4 muna
natuke soola
3 dl suhkrut
4 dl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl õli
Koori porgandid ja riivi peenema riiviga. Vahusta munad soola ja suhkruga heledaks vahuks, lisa õli, siis riivitud porgand ja lõpuks omavahel eelnevalt segatud kuivained.
Jaga taigen pooleks ja küpseta kaks plaaditäit 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase jahtuda.
Vahepeal sega valmis kreem.
Toorjuustukreem:
400g maitsestamata toorjuustu (kasutasin sedakorda pooleks Philadelphia ja Karumsi oma)
300g hapukoort
1,5 dl suhkrut
2 laimi mahl ja riivitud koor
2 tl vanillisuhkrut
Vahusta mikseriga toorjuust, sega hulka hapukoor ja suhkrud ning laim. Vahusta veel korralikult.
Kui põhjad on jahtunud, lõika nad pooleks. Aseta biskviit kihiti kreemiga nii, et viimaseks kihiks jääks kreem. Kaunista meelepäraselt. Tegelikult võiks see tort nüüd üleöö külmkapis seista ja ka ülejärgmisel päeval on ta veel imehea ;)
Päikese igatsusest tekkinud tort
Eile sai meie kallis kodumaa taas aasta võrra väärikamaks - 95, ilus number.
Selle päeva auks on Nami-Nami juba viiendat aastat korraldamas ka tordivõistlust. Minu isiklik panus sinna on seda korda juba neljas. Sel aastal on see tulnud kuidagi eriti raskelt. Ideid ju oli, isegi soolase tordi osas aga ükski ei tundunud küllalt selge. Mõned päevad tagasi kuulsin raadiost, et meil on sel talvel olnud kuidagi eriti päikese vaene aasta. Kui mu mälu nüüd ei peta, siis miskid numbrid olid, et 81 päeva = Eesti keskmiselt 36 tundi päikest! Vaevalised neli päeva päikest, kui arvestada, et päevavalguse aega ju ka napib. Häbematult vähe ikka.
Siit sündis aga idee päike oma pidulauale organiseerida. Mõeldud - tehtud.
Siin ta on:
Tort on tehtud šarlotte põhimõttel, kaetud martsipaniga.
Rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Kreemiks:
200g toorjuustu
vaniljet
2 dl vahukoort
suhkrut
maasika toormoosi
immutamiseks vaniljepiima
Šarlotte täidis:
400g Alma vaniljekohupiimakreemi
400g vahukoort
üks suur kirsikompott
8 želatiinilehte
suhkrut
Katteks:
200g martsipani
safranit või toiduvärvi kollase saamiseks
Tordi valmistamise üksikasjad leiad siit.
Tegelikult tegin lausa kaks torti, üks külakostiks, teine koju. Külla viimiseks sai natuke teise kaunistuse, mis algselt pidi sümboliseerima võilille, valminuna meenutas rohkem kõrvitsat ja lõppkokkuvõttes ristiti hoopis välise vaatluse tulemusel sidruniks. Heal lapsel mitu nime :)
Ise jäin rahule ja sööjad kiitsid väga.
Tort musta ploomi ja pähklitega
Meie elus on sündmusi mida võiks tähistada, on päevi, mida ei tahaks kunagi meenutada ja on aastaid, mida lausa peab väärikalt meeldejäävaks tegema.
Meie pere istus eile ümber laua, sest kolmel meist täitus kokku 120 aastat! Aukartust äratav number, mis muud.
Tahtsin sel puhul magusaks midagi erilist. Isu millegi vana ja järgiproovitu järele polnud, tuli midagi uut välja mõelda.
Selle retsepti leidsin suvisest Oma Maitse numbrist. Pilk jäi peatuma just sellel Nadja retseptil, kuigi seal oli ka teisi.
Tuunisin seda vastavalt oma maitsele ja selline ta siis sai.
Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa kuivained, sega hoolega ja vala võiga määritud koogivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus kuni biskviit on ilus kuldne.
Lase täiesti jahtuda ja lõika pooleks, et saaks kaks kihti.
Kreem:
200 g Philadelphia toorjuustu
300 dl vahukoort
150 g suhkrut
200 g musti ploome
1 dl Vana Tallinna likööri
200 g metsapähkleid
immutamiseks piim + vanilje
Vahusta vahukoor suhkruga, toorjuust vahusta eraldi, sega omavahel.
Tükelda ploomid ja vala Vana Tallinnaga üle. Parem kui teed seda juba eelmisel päeval.
Immuta esimene biskviit vaniljepiimaga ja kata likööriste ploomidega, peale määri pool vahukoore-toorjuustu segust. Kata teise biskviidiga ja immuta see samuti piimaga. Kata ülejäänud vahukoore-toorjuustu seguga ja raputa peale veidi purustatud pähklid. Lase vähemalt 4 tundi külmkapis seista, parem kui üleöö.
Alaealistele väga ei soovita :))
Maasika-vahukooretort
Ja nii ongi, maasikad hakkavad selleks aastaks lõppema, käes on vaarikate aeg ja pea need sõstradki korjamist nõua.
Siin üks lihtne maasikatort, sai ühel toredal suveõhtul sugulastega pintslisse pistetud.
Kolm biskviiti, vahel toorjuust-maasikamoos-vahukoor, peal maasikad vahukoorega.
Lepatriinude paraad
Üks suvine maasikatort väikesele preilile. Sisaldab kolm kihti biskviiti, vahel maasikamoos vahukoore ja toorjuustuga. Peal martsipan.
Autotort
Oi, kuidas ma tahtsin seda torti teha. Kohe kui olin seda siin näinud. Meie pere poisid on liiga suured ja teiste poiste sünnipäevad pole just maasika ajal.
Õnneks leidub mul toredaid kursaõdesid, kellel väiksed mehehakatised täitsa olemas. Niisiis minu unistus täitus, aitäh Ingrid!
Loodan, et tort maitses.
Panen siia kirja kogused, nii igaks juhuks kui peaks veel vaja minema.
Põhi (x 3):
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Kreem:
4 dl vahukoort
suhkrut maitse järgi
vaniljet
200 g toorjuustu
umbes 3 dl maasikatoormoosi
Immutamiseks:
3 tassi vaniljepiima
Katteks:
4 dl vahukoort
400 g toorjuustu
värvilist tuhksuhkrut
vaniljet
2 dl vahukoort
Domino küpsiseid
natuke šokolaadi
kommid tuledeks
1,5 kg maasikaid
Kaksiktort
Sai siin vahepeal tehtud üks kaksiktort, ehk üks tort aga sünnipäevalapsi kaks.
Tuli tordi pealmine kate kuidagi kaheks jagada. Kuna tegemist 2-aastase poisi ja 17-aastase neiuga, siis polnudki see eriti lihtne.
Tordi sisuks 3-kihiline biskviit, mille vahel toorjuustu-vahukoore-moosi segu. Biskviit immutatud vaniljepiimaga nagu ikka. See on minu meelest üks lihtsamaid ja maitsvamaid viise torte mahlaseks saada.
Peal siis martsipan, vahukomme, moonipuru ja Marianne crush. Auto poolse tordi küljel ka Domino küpsises ratasteks.
Neiule roosamannat ja südameid.
Tulevasele ralliässale ikka auto :)
Küpsisetort Toadette
Ühe toreda poisi sünnipäevaks telliti minu käest küpsisetort. Minu jaoks natuke erilisem, sest meie pere on läbi aegade teinud küpsisetorti hapukoorega, peale kas šokolaadikreem või vahukoor.
Sedakorda panin aga küpsiste vahele kohupiima-vahukooresegu.
Tort oli suur, sellest pidi jaguma umbes 40-le sööjale. Küpsisekihte oli neli. Kaks kihti oli kohupiimasegu, üks kiht mustsõstra-apelsinimoosi. Peale veel vahukoor ja kõige lõpuks martsipanikiht.
See väike Toadette, kes seda torti kaunistama pidi, on netiavaruste piltidel tunduvalt kenam aga no kui sünnipäevalaps ta tordil ära tundis, jäi ka minu süda rahule.
Maitselt oli see tort minu suureks üllatuseks täiesti super! Ilmselt rikun nüüd edaspidi peretraditsioone ja teen seda torti sellise koostisega ka edaspidi :)
Kevadine maasikatort täidetud maasikatega
Igal aastal kusagil seal aprilli teises pooles, on mul igati põhjust teha vähemalt üks korralik tort või siis ka kaks.
Seekord soovisid sünnipäevalapsed maasikatorti kohupiima ja martsipaniga.
Mõeldud-tehtud. Poest vajalik ostetud ja nüüd fantaasialend tööle.
Küpsetasin kaks biskviiti. Immutasin vaniljepiimaga.
Vahele segasin kohupiimapasta-toorjuustu-vahukoore-maasikamoosi segu. Peale martsipan ja värsked maasikad,
mis on täidetud toorjuustu-vahukoore kreemiga.
Tort tuli uskumatult mahlane ja hea, kõik sõid ja kiitsid ja võtsid veel tükikese .....
Palju õnne Eesti!
Palju õnne Sulle kallis Eestimaa! Kingiks meile kõigile selle päeva puhul ühe väikese rukkilillekimbu.
Sedakorda söödava.
Selle aastase tordi retsept on järgmine:
Kakaobiskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl nisujahu
2 spl kartulijahu
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks:
umbes 2 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut
Kreem:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
3 dl vaarikaid
Vahusta toasoojad munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule läbi sõela, segu samal ajal ettevaatlikult ülespoole tõstes. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult kasutatud paber.
Immuta vaniljepiimaga, eriti hoolega servad, et biskviit rullikeeramisel ei praguneks.
Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust, millele on lisatud vaniljesuhkur, kohevaks. Püreesta vaarikad ja sega suhkruga, lisa toorjuustule, viimasena lisa ettevaatlikult vahustatud vahukoor. Määri täidis jahtunud biskviidile ja keera paberi abil õrnalt rulli. Pane külmkappi üleöö maitsestuma.
Katsin koogi 200g martsipaniga, millesse on segatud veidi kauvatatud rukkililli. Just nimelt segatud, sest esialgne plaan martsipan rukkilillede abil siniseks värvida, kahjuks ei õnnestunud.
Lilleõied on suvel korjatud ja just nimelt selle tordi jaoks külmutatud, ootasid oma aega tänaseni :)
Ainus mittesöödav osa on lipuvärvi "pael", mis sedakorda sai tehtud lõngast.
Lisaks sellele pidupäeva tordile leiate palju ahvatlevaid ja kauneid isamaalisi torte ka Nami-nami tordivõistluselt, mis tänavu toimub juba neljandat korda.
Meie tänavusel õige tagasihoidlikul pidulaual olid veel kartulisalat ja e-vabad viinerid, suitsuräimevõileivad:
kodust rukkileiba
400g suitsuräimi
2 väikest sibulat
2 keedetud muna
hapukoort
majoneesi
vajadusel soola-pipart
Puhasta räimed, haki sibul ja muna, sega omavahel ja siis hapukoore-majoneesiga, vajadusel lisa soola-pipart. Lõika rukkileivast meelepärase kuju ja suurusega tükid, soovi korral rösti ja määri õhukese kihi võiga, tõsta peale suitsuräime määre ja kaunista.
Lisaks eelnevale veel munavõiga leivad:
4 keedetud muna
100g toasooja võid
soola, pipart
kuivatatud rukkililli
kodune rukkileib
Keeda munad, purusta kahvliga ja lisa või ning maitseained, sega kas käsitisi või saumikseri abil. Määri leivale ja kaunista.
Spetsiaalselt lastele mõeldes tegin selliseid vahukommiküpsiseid:
25 Marie küpsist
25 vahukommi
punasesõstramoosi
400g tumedat šokolaadi
võid
vahukoort
sarapuupähkleid
Aseta küpsised muffinivormi põhja, pane igale küpsisele peale 2 tl moosi, sinna peale pane vahukomm ja kõige tippu sarapuupähkel. Sulata vesivannil šokolaad, või ja lisa vahukoor, sega hoolega ja vala igale küpsisele supilusikatäis sulašokolaadi. Aseta külmkappi, soovitavalt järgmise päevani, siis jõuab šokolaad tarduda ja küpsis moosi all pehmeneda. Kaunista näiteks rukkililledega.
Kaks torti ühele toredale väikesele preilile
Suuremaks peoks sai tehtud Hello Kitty tort.
Sisuks kaks biskviiti, mille vahele sai vahukoore-toorjuustu-punasesõstra-suvikõrvitsamoosi segu.
Peale safraniga kollaseks värvitud martsipan ja Hello Kitty, mis kaunistatud Tutti-Frutti südametega.
Tänaseks õigeks sünnipäeva päevaks sai tehtud veidi väiksem tordike. Selline pisikesele preilile kohane,
roosad lilled, maasikad ja lepatriinud.
Tort ise on seekord tehtud rulltordina, vahel toorjuustu- vahukoore ja punaste sõstarde segu. Peal pitslinamustriga kaunistatud martsipan, kõik kaunistused on ka martsipanist.
Väike lepatriinupere on samuti martsipanist ja šokolaadist.
Esimene tort sai palju kiidusõnu ja pani torti sööma ka need lapsed, kes tavaliselt torti suu sissegi ei võta.
Loodan, et ka tänane oli sööjatele meeltmööda..
Palju õnne väike Sofia!
Sünnipäev
Sünnipäev toob lilled pihku, kingitusi-kallitusi, peo toredate sõpradega ja palju-palju magusat.
Hommik algas šokolaadi- ja martsipanitrühvlitega.
Kolmanadat aastat järjest on meil ilmataadiga soojad ja sõbralikud suhted. Pidu toimus taaskord õues.
Laual seekord sünnipäevalapse soovil kartulisalat, viineripirukad, juustu-köögi-puuviljavardad, õunakook ja muidugi tort.
Sedakorda siis selline:
Kahe biskviidi vahele läks toorjuustu-vahukoore-mustsõstra-apelsinimoosi segu. Peale martsipan, tennisereket ja võrk on glasuurist. Nukk tordil lapse nukunurgast ja mittesöödav.
Pidu oli vahva, tänud külalistele!
1. September!!!
Ja ongi käes see kooliaeg!
Täitsa imelik tunne, nagu ise läheks uuesti kooli, sees on ärevus ja mida lähemale aktuse kellaaeg tuleb, seda rohkem hakkab süda põksuma, isegi jalad värisevad kergelt all.
Nii ta on, suur teadmistepäev võtab südame põksuma ja jalad nõrgaks ka lapsevanematel, mitte ainult 1.klassi minevatel värsketel koolijütsidel.
Tiheda päeva lõpetuseks istusime kodus oma perega. Laual oli see pirukas, chipse dipikastmega, moosiruudud ja muidugi päeva teemasse sobiv tort.
Kolme biskviidikihi vahele läks suvikõrvitsa-punasesõstramoos koos toorjuustu ja vahukoorega. Peale ikka martsipan.
Koolimaja biskviidikihtide vahel on maasikatoormoos ja kondenspiim. Maja läks kolme koolilapse vahel jagamisele :)
Ühele toredale trennikaaslasele, kes ka oma kooliteed alustas, sai tehtud enam-vähem samasugune tort.
Natuke suurematele koolitüdrukutele sai selline tort:
MÕNUSAT KOOLITEED VÄIKSEMATELE JA VEIDI SUUREMATEL KOOLIJÜTSIDELE, TOREDAID UUSI SÕPRU JA LAHKEID, KUID TARKU ÕPETAJAID KÕIGILE!
Maasika-jogurti-kohupiimatort
Üks ütlemata mõnus suvine kook kui väljas on leitsak ja köögis ei ole väga võimalik ahju kasutada. Kes see ikka saunas süüa teeb.
Põhjaks:
2 pakki "Ekstra" küpsiseid
2 spl kakaod
100g sulatatud võid
Jogurtikiht:
1,5 l maasikajogurtit
6 spl želatiini
natuke vett
Kohupiima-vahukoorekiht:
1 torukohupiim
1 pk vaniljekohupiima
2 suurt pakki vahukoort
maitse järgi suhkrut
vaniljesuhkrut
5 spl želatiini
1,5 kg maasikaid
Kaunistuseks:
maasikaid
Marianne crush
vahvlitorud
Põhja jaoks sulata või, lase veidi jahtuda. Purusta küpsised ja sega kakaoga, lisa jahtunud või ja sega. Suru koogivormi põhja ja lase külmas veidi aega seista.
Jogurtikihi jaoks paisuta ja siis sulata želatiin, kalla jogurti hulka.
Kata küpsisekiht viilutatud maasikatega ja vala üle jogurtiga. Lase külmkapis tarduda.
Kohupiimakihi jaoks vahusta vahukoor, lisa kergelt vahustatud kohupiima-suhkru segule. Paisuta ja sulata želatiin, sega kohupiima-vahukoorega, lisa maasikaviilud ja sega ettevaatlikult. Vala jogurtikihile.
Lase külmkapis tarduda soovitavalt üleöö.
Kaunista.
Kollane karikakar
Naljakas on mõelda, et väikesest inimesest kasvab ükskord suur aga mõned asjad ei muutu iial. Kui laps saab uue mänguasja, siis mängib ta sellega esialgu kogu oma järgnevad päevad, kui uudsus mööda saab, jääb ka mänguasi tahaplaanile.
Kui me õpime midagi uut, siis tahame seda oskust aktiivse harjutamisega ikka ja jälle kinnistada.
Kui ma leian uue retsepti, mis on eriti maitsev, saab seda tehtud ikka ja jälle niikaua kuni sellest tüdineb ja retsept vajub mõnikord lausa aastateks unustusehõlma.
Kui ma ostan endale mõne uue toreda köögividina, siis tahan seda kasutada uuesti ja uuesti kuni....
Sellel suvel saavad ilmselt paljud külalised meie laua ääres maitsta torte, mis on kaunistatud karikakardega, uudsuse võlu, mis muud :))
Sedakorda siis kollased karikakrad.
Sisuks kolm biskviiti, kohupiima-vahukoore segu, punased sõstrad, peal martsipan.
Karikakrad
Küll need lapsed kasvavad ikka kiiresti. Tavaliselt näeb seda eriti võõraste laste pealt. Kui oma laps järsku lasteaia lõpetab, vaheldub hinges kurbus ja rõõm. Alles ta oli väike päkapikk, kes Sulle sülle ära mahtus, sõrme suhu toppis ja vahel arusaamatult lalises. Nüüd on juba väike preili, iseseisev ja tegus.
Meie väikestest karikakardest on sirgunud juba suuremad karikakrad.
Rühma nimeks "Karikakar", ja minul oli au meisterdada lõputort.
Sööjaid ligi 80, nendest lõpetajaid 25 + 2 kasvatajat ja abikasvataja.
Küpsetasin 8 biskviiti, kulutasin 4 torukohupiima, 6 pakki vaniljekohupiima, 2 liitrit piima, vaniljesuhkrut, toorjuustu, 1,5kg martsipani, 2,5l vahukoort, suhkrut, punasesõstramoosi, värvilist tuhksuhkrut, veidi jõhvikajahu, kokku vormisin 65 väikest, mõned keskmised ja suuremad karikakraõied
ja lisasin hästi palju armastust.
Valmis said sellised:
Kokku umbes 16kg torti!
Pidu toimus Võsu lähedal Jaaniojal, lapsed käisid metsamatkal, meisterdasid kroone-haldjakeppe-mõõgad-kilbid ja ehtisid end kuningateks-kuningannadeks. Hiljem valisid endi hulgast kuninga-kuninganna ja said aaretelaekast kingiks tükikese päikesekiirest.
Ilmataat pidas sõna ja tõi meile imeilusa suveilma.
Sõime kaasa toodud salateid, grillisime vorste-liha ja lõpetasime tordisöömisega.
Lapsed rahul ja õnnelikud, vanemad väsinud aga ka õnnelikud.
Meil on olnud õnn veeta oma lapsepõlv toredas lasteaias, väga vahvate laste ja nende vanemate ning uskumatult toredate kasvatajate-õpetajate seltsis. Aitäh Teile kõigile!
Ilusat suve ja uute kohtumisteni!
Siilitort
See vahva siilitort läks pisikesele mehehakatisele, kellel täitus esimene eluaasta.
Tort sai tehtud samal põhimõttel nagu see tort, selle vahega, et tegin ainult heleda biskviidiga, rullbiskviidi vahele läks mustsõstra-toorjuustu-vahukoore kreem. Charlotte täidist tegin topelt koguse, želatiini panin ka nati rohkem kuna kasutasin külmutatud mustsõstraid, mis olid suht hapukad ja muidu poleks tort piisavalt tarretunud. Siili okkad on šokolaaditoorjuustu ja vahukoore kreemist.
Viimane pilt on tehtud mobiiliga.
Mõlemad tordid said väga maitsvad ja pälvisid palju kiidusõnu. Aitäh!
Sünnipäevatort Liisile
Sooviti kahte erinevat torti, midagi huvitavat, maitsvat, lastele. No õigemini ühele väiksele poisile ja teine juba neiu ikka jõudnud preilile.
Preili tort sai tehtud rulltordina. Et oleks huvitavam, tegin kahte värvi biskviidid, heleda ja pruuni ning panin neid siis vaheldumisi. Biskviidi immutasin vaniljepiimaga, vahele määrisin toorjuustu-vahukoore-kirsikompotisegu. Pealt veel vahukoorega ja siis martsipan. Et liiga ühetooniliseks ei jääks, sai ümber veel roheline vahukoore-toorjuustu võru.
Muideks, neid tillukesi lilli on tordil täpselt sünnipäevalapse vanuse jagu :)
iPhone maasikatest ja maasikatega
Mida suuremaks kasvavad lapsed, seda suuremaks paisuvad nende soovid.
Eelmine aasta troonis sünnipäevalaual Reketi tort , sel aastal sooviti iPhone´i. Esialgu mõtlesin küll, et no mida, mismoodi ma seda veel tegema pean. Lahendus tuli paar päeva tagasi kui laps teatas, et ta tahaks maasikatorti. Siis oli selgus käes, minu teada neid aparaate on nii valgeid kui musti. Maasikad vahukoorega on suurepärane kooslus ja vahukoor ka sünnipäevalapse üks lemmikmaius nii, et keerulist polnud siin midagi.
Biskviit kolmest munast, vahele toorjuust-vahukoorega ja kiht maasikaid. Peale vahukoor ja maasikatest ühe tuntud firma logo.
Ahjaa, natuke Marianne crush´i ka, andis mõnusat piparmündist maitset.
Kõrvale sai joodud kihilist kohvi, mille mu kallis õeke meisterdas :)
Kitarri tort
Ühele toredale väikesele muusikasõbrale sai meisterdatud kitarri tort. Sisuks kolm kihti biskviiti, mille vahele sai kohupiima-vahukoore-punasesõstramoosi segu. Peale martsipan, külgedele kaks külge toorjuustu-vahukooresegu, kaks külge shokolaaditoorjuust ja roheline tuhksuhkur.
Šarlott puges jalgpalli
Nüüd võiks pikalt heietada teemal, et küll need lapsed kasvavad ikka kiiresti, eriti veel võõrad lapsed, keda näed heal juhul paar-kolm korda aastas. Eks ta nii olegi ja seda tõdeme pigem imestunult. Omad lapsed kasvavad aga minu meelest liiga kiiresti. Alles nad olid pisikesed, voldikesed siin ja seal, õppisid seda ja teist, said iseseisvamaks jne. Ühel hetkel avastad, et näe, nii pikaks sirgunud, et peagi vaatab Sinuga tõtt, ilma, et peaksid kummarduma. Varsti on käes aeg, kus hoopis Sina ise oled sunnitud pingile tõusma, et talle otse silma saaks vaadata. Natuke kurb, et see lapsepõlv nii lühike on.
Kui eelmisel aastal sai õepojale tehtud Judo tort, siis selleks aastaks on judokast olude sunnil saanud jalgpallifänn. Judotrenn on vahetatud jalgpalli vastu ja otseloomulikult sai sünnipäevaks tehtud ka vastav tort.
Sharloti põhimõttel.
Hele rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
Tume rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
3 spl kartulijahu
1 spl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit
Rullbiskviitide kreem:
200g Philadelphia toorjuustu
suvikõrvitsa-punasesõstramoos
vaniljet
2 dl vahukoort
maitse järgi suhkrut
Küpseta biskviidid ja valmista kreem. Immuta biskviidid vaniljepiimaga, jaota kreem heleda ja tumeda biskviidi peale ja keera mõlemad rulli. Lase külmkapis soovitavalt paar tundi seista. Lõika mõlemad võrdseteks viiludeks.
Sharloti täidis:
400 g torukohupiima
2 dl vahukoort
suhkrut
vaarikamoosi
2 spl želatiini
Vahusta vahukoor, sega omavahel kohupiim ja vaarikamoos, paisuta želatiin külmas vees ja sulata kuumaveevannil. Sega omavahel vahukoor ja kohupiima-moosi segu. Lisa želatiin ja sega hoolikalt. Lase külmkapis 20-30 minutit tarduda, kuid mitte kõvaks!
Vooderda ümar kauss toidukilega, laota põhja ja külgedele hele rullbiskviit, vala pool sharloti täidist kaussi, lao peale tume rullbiskviit, siis ülejäänud täidis ja peale veel kiht tumedat rullbiskviiti. Kata pealt toidukilega ja aseta ööks külmkappi tarretuma.
Kate:
400 g martsipani
Musta martsipani sain söetabletiga värvides, rohelise jaoks kasutasin värvilist tuhksuhkrut ja väikesed lilled said natuke kollasemaks toonitud samuti värvilise tuhksuhkru abil.
Kalla tarretunud kook alusele, kata 2 dl vahustatud vahukoorega ühtlaselt ja kata õhukeseks rullitud martsipaniga. Kogu tordi kõige keerulisemaks osaks sai seekord jalgpalli tumedate "laikude" mõõtmine-lõikamine. Algul kippusid ikka väga lapergused tulema :) Natuke rohelist muru ja väikseid lilli ja valmis ta saigi.
Väga maitsev sai, polnud liiga magus ja mis peamine, lapsed olid rahul ja kiitsid ka!
Pavlova - Lemon Curdi ja vaarikatega
Kui keha nõuab, siis peab ta seda saama. Ikka ja jälle käivad mul neelud Pavlova järele, siis kui valmis, sööd piraka tüki, võtad mõne aja pärast veel ühe.... ja siis veel ja kui otsa saab, on isu ka selleks korraks rahuldatud.
Seekord tegin väikse krutskiga, panin Lemon Curdi ka hulka.
Peab ütlema, et mulle küll maitses. Mõnusalt hapuka-magusa kooslusega ja vaarikad seal tipus...
Besee:
4 munavalget
2 dl suhkrut
2 spl sidrunimahla
1,5 spl maisitärklist
Vahusta munavalged nii, et tekiks kerged lained, lisa lusikahaaval suhkur, samal ajal vahustamist jätkates. Vahusta kuni vaht on tugev ja läikiv. Lisa sidrunimahl ja tärklis, sega kergelt läbi ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelsoojendatud 100-kraadises ahjus tunnike. Lase jahtuda.
Kate:
200 g toorjuustu
Lemon Curd
3 dl vahukoort
vaarikaid
Vahusta toorjuust sidrunikreemiga, lisa hulka suhkruga vahustatud vahukoor, ära enam mikserda vaid sega käsitsi. Laota beseekihile ja tõsta peale vaarikad.
mmmmm Head maiustamist!
Vabariigi sünnipäev
Palju õnne meile kõigile!
Tänaseks pidupäevaks valmistasin järgneva:
Suupisted:
- kiluleivad
- täistera tortiljakorvid kartulisalatiga
- viineripirukad lastele
Põhiroog:
- küülikupraad ubade ja spargelkapsaga
Magustoit:
- toorjuustutort
- liivataignaküpsised
Mõned päevad tagasi tekkis hirmus kiluleiva isu. Mõeldud-tehtud, hommikul läksid leivad ahju ja midagi paremat oleks patt tahta. Kiluleivad kadusid kandikult esimesena.
Tortiljakorvikeste lugu on veidi pikem, õigemini see idee kartulisalat korvis serveerida. Tahtsin seda teha juba nati rohkem kui aasta tagasi, siis küpsetasin ise vahvlid ja üritasin nendest korvid vormida, tol korral asi ebaõnnestus ja vahepealsete ürituste menüüd pole jälle klappinud. Nüüdse idee sain Nami-nami kokaraamatust. Tortiljad ostsin poest, täistera omad, lõikasin tortilja neljaks ja pistsin veerandid muffinivormidesse. Küpsetasin 175-kraadises ahjus 10 minutit. Hiljem täitsin salatilehe ja kartulisalatiga, kaunistuseks kirsstomat ja lapse tehtud lipukesed.
Magusaks oli kindel plaan teha toorjuustukooki ja millegipärast igatses süda just kollast värvi. Ehk on see tingitud minu tugevast kevade igatsusest, mine võta kinni...
Mõned päevad tagasi tuli raadiost üks intervjuu, kus räägiti, et lipuvärvides torti pole justkui paslik ära süüa, et kuidas sa ikka lippu sööd või näiteks küünla näol põletad. See pani mind mõtlema, ja no tõsi ta on. Pealegi sinist värvi on üsna raske saavutada, just seda õiget.
Nami-namis on käimas retseptivõistlus "Tort isamaale 2011". See inspireeris torti siiski rahvusteemal tegema. Ehted meeldivad vast igale naisele, miks mitte seda siis ka tordikaunistusena kasutada? Siin siis minu nägemus rahvusehtest sõlg:
Põhi:
16 Marie küpsist
2 spl suhkrut
50 g sulatatud võid
1 kuhjaga spl kakaod
Täidis:
600 g Philadelphia toorjuustu
100 g suhkrut
3 muna
2 tl vaniljesuhkrut
Kate:
500 g hapukoort
4 spl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
safranit
Kaunistuseks kasutasin punaseid ja mustisõstraid ja jõhvikajahu.
Valmistasin nii nagu seda kooki.
Taotlus oli saada triibuline kook ja selle ma sain, pealegi väga maitsva. Safran on maitsenüansile nagu kirsike koogil:-)
Küpsised on liivataignast, peal suhkru-jõhvikajahu segu ja mandel.
Ja nagu sünnipäevale kohane, on ka sünnipäevalapse vanus pidulaual kajastatud:-)
Mango-piparkoogitort
Oi ma olen oma postitustega väga ajast maha jäänud. Siit tuleb meie selle aasta Sõbrapäeva tordike - seekord mangost kollane ja piparkoogipruunine.
Tegin siin jaanuaris veel ühe portsu (õigem oleks öelda, et tahtsin teha) piparkoogitaigent ja keerasin totaalselt kihva. Käsi vääratas ja oligi jahu rohkem kui vaja, ikka palju rohkem. Mis teha, ära visata ei raatsinud, sai siis nati katsetatud. Kollane ja pruun sobivad ju ilusti ja maitselt sobis ka. Mõned muidu magusasõbrad mehed kurtsid, et liiga magus aga no see päev ise ka ju sellise alatooniga või kuidas..
Põhjaks siis piparkoogitaigen
Kate:
2 väiksemat purki mangokonservi
500g hapukoort
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
Suru piparkoogitaigen koogivormi põhja, nõruta mangod ja püreesta, sega hulka suhkrud ja hapukoor. Vala kate taignale ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit. Lase jahtuda, veel parem kui üleöö.
Serveeri kohvi või mõnusa teega.
Tort jõulutähtedega
Üks tagasihoidlik tordike kerge jõuluhõnguga kaunistuses.
Sisu ikka biskviit, mille vahele sai toorjuust vahukoore ja punasesõstramoosiga. Peal martsipan.
Mulle isiklikult hakkasid need jõulutähekesed vägagi meeldima, tõenäoliselt näeb neid tänavu veel mõne tordi kaunistuses:-)
Väike ja tagasihoidlik
Üle pika aja sai jälle üks rulltort tehtud. Väike ja tagasihoidlik.
Sisuks ricottakreem vahukoore ja punasesõstramoosiga. Biskviit immutatud vaniljepiimaga. Peale martsipan nagu ikka.
Soolaleivapeo tort
Viimaste nädalate jooksul olen ühte ja samasse perre teinud kaks torti, sünnipäeva ja soolaleiva-sünnipäevatordi. On tõeline väljakutse teha kaks samasugust torti, mis tegelikult võiksid ju ikka erineda ka. Et maitseks võrdselt hästi aga erineks samas maitseomadustelt tuntavalt.
Sellest esimesest tordist on juttu allpool, seekord rõhusin teemalt rohkem sinna soolaleiva poole. Sellest ka tordi kujundus, mis pidi sümboliseerima Eestimaa viljakat mulda, rohelist haljendavat muru, viljakust sümboliseerivat rukkipead ja sellest tehtud leiba, mis uues ilusas kodus alati laual oleks, natuke looduselapse õnnelikuks tegevat muretust liblikate näol.
Maitselised muutused toimusid biskviidi immutamiseks kasutatud vaniljepiima näol. Vahekreemi koostises kasutasin seekord punasesõstramoosi.
Tordi peale läks lisaks martsipanile ka 200g tumedat shokolaadi ja 20g valget shokolaadi, lisaks veel küpsisepuru.
"Leiva" sisemuses peitus immutatud biskviit, mille vahele oli määritud toorjuustu-vahukoore-moosi-biskviiditükkide segu. Biskviiditükid, need, mis leiva kuju lõikamisest üle jäid.
Tort sai väga palju kiidusõnu, mis tegijale loomulikult südant soojendavalt mõjuvad:-)
Sünnipäevatort
Nonii, aastaring on täis saanud nii minul kui mu väga-väga kallil sõbrannal. Enda sünnipäevaks sai seekord külalistele pakutud singi-juustukringlit, juustu-hapukoorekringlit ja magusaks Britatorti musta-punasesõstraga vahukoores.
Sõbrannal on sel aastal suurem pidu, lihtsalt numbrid huvitavamad kui mul. Talle sai tehtud korralik tort.
Siin mõned pildid:
Enda jaoks panen siia kirja ka kogused:
4 biskviitpõhja
1 pakk kondenspiima
väike purk suvikõrvitsa-punasesõstramoosi
2 karpi Philadelphia toormoosi
2 suurt pakki vahukoort
suhkrut
vaniljesuhkrut
12 küpsist
aroonia siirupit
safranit
u 1 kg martsipani
3dl vahukoort
Kokku 5,2kg
Veel üks tähtis sünnipäevatort
Kolme päeva sees kolm torti- no liig, mis liig. Kõige suurem koormus on see kõhule aga no mis teha, kui sünnipäevalapsed sünnikuupäevi paremini ei valinud:-)
Kallile isale sai tehtud seekord selline tort.
Biskviit sai immutatud lahjendatud arooniasiirupiga. Ühe kihi vahele läks kondenspiim, teisele kohupiima-maasikamoosi-toorjuustu-vahukoore segu. Peale martsipan ja jõhvikajahu puru. Ülimaitsev sai!
Sünnipäevatort
Täitsa uskumatu tundub, et mu printsess juba 7-aastaseks sai.
Aeg lendab linnutiivul ja mul tuleb juba praegu pisar silmanurka kui mõtlen, mis meid järgmisel aastal ees ootab....lasteaia lõpupidu, koolikatsed, esimene koolipäev...pean hakkama varakult taskurätikuid varuma:-))
Selle aasta pidu sai peetud jälle õuepeona ja juba teist aastat nii sünnipäevalapse kui minu arvates vägagi edukalt. Seekord me matkal ei käinud vaid mängisime erinevaid mänge koduõuel. Päike kadus küll peo päevaks pilve taha aga ilm oli suhteliselt soe ja lastel oli lõbus. Aeg lendas nii kiiresti, et osa mänge jäi järgmist aastat ootama...
Sedakorda olid laual sellised suupisted, mille jaoks taldrikut vaja ei läinud.
Ehk siis:
- viineripirukad
- juustupirukad
- võileivad avokaado-toorjuustu-merevaigu määrdega (leib muidugi mu enda küpsetatud)
- porgandi-ananassikook
- rosinad,pähklid, kuivatatud banaanid, väiksed karamellkommid
- aarete otsimise mängu tulemuseks oli igale lapsele tänumuffin, milleks siis mustikamuffin sidruniglasuuriga
- ja loomulikult nimeline medal igale sünnipäevast osasaanule
- lõpetuseks tort ja küünlad
Sefiirist sipelgapesa:-)
See tort on tegelikult juba ammu tehtud, pole lihtsalt meeles olnud siia postitada.
Põhi on tavaline biskviit, mille vahele on määritud shokolaadikreemi ja punasesõstramoosi. Peale sefiir ja kaunistused. Sefiiri tegemine käis nii:
Kuumutatud sefiir
2 kuhjaga dl väga peent suhkrut
4 munavalget
Selle variandi õnnestumiseks ehk teisisõnu piisavalt tiheda ja püsiva vahu saavutamiseks on vajalik roostevabast terasest või kuumakindlast klaasist vahustamisanum ning suure võimsusega mikser, lisaks veel ka piisavalt kannatust. Vahusta munavalged suhkruga pehmeks vahuks ja aseta siis anum suuremasse nõusse, kus on vaikselt keev vesi. Mikserda segu 10–15 minutit, kuni vaht on väga tihe ja kohev ning mikserilabade väljatõstmisel jäävad besee pinnale püsima teravad tipud. Tõsta kauss keevast veest välja ja vahusta edasi, kuni vaht on toatemperatuurile jahtunud. Vaht püsib õhukindlalt suletud anumaga külmkappi asetatult kasutuskõlblikuna mitu päeva. Kasuta tortide-kookide katteks.
Sidrunikreemiga Britatort
See tort on meie peres väga au sees. Kellele maitseb besee, siis selles koogis on teda lausa topelt kogus, peal ja vahel ka. Tavaliselt teen seda mõnusat maiust vahukoore ja marjadega, seekord tahtsin sidrunikreemiga katsetada. Plaan oli kook külakostiks viia aga võõrustajate ettenägematute asjaolude tõttu jäi külastus ära. Sellest pole hullu midagi, jagasin poole koogist vanematele ja ülejäänud pistsime peaaegu ise nahka. Maitses väga hästi, ütleks, et kõige paremini veel kolmandal päeval. Polnud väga magus ja kaunistuseks lisatud punased sõstrad tegid asja veelgi hapumaks. Kuigi.....kui peaksin valima, siis see klassikaline variant vahukoore ja marjadega meeldib tsipake rohkem (maiasmokk, nagu ma olen:-)))
Vaja läheb:
3 munakollast
1 muna
1,5 dl suhkrut
150g võid
2,5 dl jahu
1 tl vanillsuhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima
3 munavalget
2 dl suhkrut
3 dl vett
0,5 dl suhkrut
4 spl maisitärklist
1 sidrun
3 munakollast
2 dl vahukoort
Tõeline maasikatort
No ei saa ma sel suvel üle ega ümber rulltortide tegemisest. Neid on nii mõnus teha ja veel mõnusam süüa.
Seekord sai tehtud vähe suurema lapse sünnipäevaks.
Vahele maasikamoosi, toorjuustu ja vahukoore kreem. Kuna õues valitses suvine paradiis, plusskraade üle 30-ne, tort aga vajas umbes 1,5 tunnist autosõitu, siis tegin peale vahukoore-toorjuustu ja suhkru määrde, et vahukoor ikka tordi peal püsiks, lisaks värsked maasikad, mandlilaastud ja martsipanimaasikad.
Välja nägi selline:
Maitselt hõrgutav nagu pidigi olema:-)
Maasika rulltort
Mul on mingi rullkoogi vaimustus peale tulnud. Olen seda viimasel ajal ikka hea mitu korda teinud. Igal korral väikse täidise erinevusega. Seekordne variant läks ka nami-nami kooskokkamise teemasse Suvine maasikatort
Tänaseks külaskäiguks sai tehtud maasikatoormoosi-hapukoore segu ja sinna lisatud veel toorjuustu-vahukoore segu. Biskviit immutatud vaniljepiimaga. Peale vahukoor ja mandlilaastud. Tulemus siis selline.
Täpsem retsept:
Biskviit:
3 muna
1,5dl suhkrut
1dl jahu
1dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks:
0,5 kl piima
1,5 tl vaniljesuhkrut
Täidiseks:
maasikatoormoos
100g hapukoort
200ml vahukoort
0,5 karpi Philadelphia toorjuustu
Katteks:
300ml vahukoort
suhkrut
mandlilaaste
maasikaid
aiast kaunistamiseks sidrunmelissi lehti ja kannikese õisi
Emmedele ja kõige väiksemale lapsele maitses väga, suurematel polnud lihtsalt aega köisredeli teatri kõrvalt tordile keskenduda:-)
Pugiti maasikaid, herneid ja mureleid, hea seegi.
Selle aasta esimene maasikatort
Eile sai algust tehtud selle aasta maasikahooajaga, selles mõttes, et maasikatorti sai tehtud. Maasikahooaega alustas ka nami-nami ühiskokkamisega Suvine maasikatort.
Mul on lihtne retsept, mille järgi teen igal aastal vähemalt korra maasikatorti. Aastatega on aga maitsvaid-ahvatlevaid retsepte nii palju kogunenud, et lihtsalt pean ka midagi muud proovima. Seekord otsustasin selle vana ja äraproovitud variandi kõigepealt ära teha. Ju ta vist tundis, et pole enam esirinnas ja otsustas natuke vimkat visata. Ühesõnaga, küpses küll aga pealt ja alt, seest ei tahtnud kuidagi valmis saada. Seega ei õnnestunud mul teda nagu kord ja kohus kaheks lõigata. Aga no mis seal ikka, lõikasin lahti niipalju kui sain ja toppisin kreemi vahele ja peale. Lisaks tegin omad täiendused ja katsin pealt vahukoore-toorjuustu seguga, mille sisse tükeldasin veel maasikaid ka.
Retsept ise järgmine:
Põhi:
2 muna
0,5 kl suhkrut
200g hapukoort
1 kl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
natuke sidrunimahla
1 tl vaniljesuhkrut
Täidis:
1 kg maasikaid
0,5 kl suhkrut
200g hapukoort
Vahustasin munad suhkruga tugevaks vahuks, lisasin hapukoore ja jahuga segatud maitseained. Kuni ahi kuumenes, lasin taignal natuke paisuda. Küpsetasin 200-kraadi juures, no seekord tõesti kaua. Ei teagi täpselt kuna võtsin koogi vahepeal juba ahjust välja ja lasin jahtuda. Kui aga asi lõigata ei andnud, pistsin ahju tagasi. Nii, et kella enam ei jälginud, vaatasin, et kõrbema ei läheks.
Vahepeal pesin maasikad ja nõrutasin sõelal. Poole kogusest püreerisin köögikombainis ja lisasin suhkru ning hapukoore.
Sain sellise suht vedela asja. Immutasin sellega siis vahelt ja pealt. Lõpuks katsin tordi vahukoore-toorjuustuga, mille sees olid maasikatükid. Peale poolitatud maasikad.
Soovitav oleks lasta tordil seista külmas mõned tunnid ikka. Kui isu aga väga suur, sobib ka kohe söömiseks.
Meil kadus pool torti igal juhul kiiresti, teine pool jäi tänaseks maiustamiseks:-)
Maasikatort
Sortisin siin vanu pilte ja leidsin ühe tegelikult üsna pea käiku mineva tordi pildi. Selles mõttes, et sel aastal pole veel maasikatorti teinud aga kohe-kohe peaks loodetavasti ka kodumaiseid maasikaid valmima hakkama. Nii, et ega see tort tegemata jää. Seniks kaunistan siinset keskkonda eelmisel aastal kallile naabrinaisele sünnipäeva hommikuks tehtud üllatustordiga.
Sünnipäevatort Annale
Tänaseks tegin veel ühe martsipanikattega tordi. Seekord tegin roosat värvi. Kuna mul pole õnnestunud nii intensiivset värvi ise saada, katsetasin poe roosa martsipaniga. Eriti rahule ei jäänud selle rullimisomadustega. Ilmselt edaspidi tuleb ikka ise värvida.
Tort ise siis biskviit ja vahele taas toorjuust-vahukoor-maasikatoormoos. Vahetult martsipanikatte alla vahukoor.
Loodan, et tänase tormise ilmaga jõudis tort ikka ilusti sünnipäevalauale ja maitses sama hästi kui eelmine.
Sünnipäevatort Stellale
Tänaseks sai tehtud sõbranna tütrele selline tort.
Sisu ikka rulltordi põhimõttel.
Biskviit on immutatud vaniljepiimaga, vahele toorjuustu-vahukoore-maasikamoosi segu. Pealt kaetud vahukoorega, et saada siledat pinda ja mustrilise martsipaniga.
Kaunistuseks martsipanist roosid, tutti-frutti südamed. Korv on küpsetatud pärmitaignast, sisse peidetud vahukommid, nende peale martsipanist roosid.
Sünnipäevatort
Pühapäeval oli sünnipäev meie naabritüdrukul. Tordi tegin talle taas viimasel ajal meeldima hakanud rullkoogi meetodil. Vahele läks seekord kohupiima-toorjuustu-vahukoore-maasikatoormoosi segu. Pealt katsin tasandamiseks veel vahukoorega ja siis martsipanikiht koos kaunistustega. Lõpptulemus selline:
Sisetunne ütles, et tuleb roheline tort teha ja üllatus-üllatus, sünnipäevalapse riietusega sobis nagu valatult kokku:-)
Sööjate sõnul maitses hästi, elevust tekitas tordile tehtud muster. Selle tegemiseks kasutasin pitsliniku abi.
Reketi tort
Õe vanema poja sünnipäevapeoks, kes sama kallis kui nooremgi, sai valmistatud tennise sõbrale vastav reketitort. Põhimõte sama, mis Judo tordil. Ehk siis, see rulltordi moel tehtu. Vahele läks jälle toorjuust, maasikatoormoos ja vahukoor. Peale martsipan.
Judo tort
Minu kallis õelaps sai aasta vanemaks. Kuna ta meil noor judokas, siis otsustasin ka vastavateemalise tordi valmistada. Et tuleks ikka selline nagu sünnipäevalaps soovib, sai enne eeltööd kõvasti tehtud. Lapse soovina pidi tort sisaldama maasikaid, martsipani, vahukoort, beseed ja shokolaadi. No kõike seda ühte kokku ma päris ei suutnud kombineerida. Beseekatte sai hoopis kirsi-pisarakook ja shokolaadi tükid rändasid muffinite sisse.
Judo-poisil on hetkel veel kollane vöö, see sai siis tordile ka pandud. Tuhnides interneti avarustes sain targemaks, et edaspidi peaksid siis tulema oranzh ja roheline vöö. Need ümbritsesid tordi alumist äärt. Medali paela tahtsin teha sini-must-valge, martsipani siniseks värvimisega jäin aga hätta. Tegin rohelise ja näe imet, peo pidamise päeval saadud võistluste medal oligi rohelise-valge paela otsas:-)
Et asi veelgi toredam välja näeks, sai tort tehtud rullkoogi põhimõttel.
Kohupiima kasutada ei lubatud. Kihtide vahele sai siis toorjuust maasikatoormoosi ja vahukoorega. Enne martsipani kihti sai peale veel hapukoore-maasikamoosi segu ja külgedele kleepimiseks punasesõstra moos, see selline kallerdav ja tihkem (muud lihtsalt ei sattunud silma alla). Peale martsipan, küljed vähese zhelatiiniga vahukoor. Ja selline ta siis saigi.
Peomeeleolus nägi välja selline:
Seestpoolt siiruviiruline.....
.....pealt kullakarvaline:-)))) Ja lapsed tõttasid neile järgi tulnud vanematele ütlema, et siin sünnipäeval on "jube hea tort". No mis saab veel parem kompliment olla:-)
Küpsisetort vanaemale
Laps tegi vanaemale sünnipäevaks tordi. Küpsisetort on ju nii lihtne, et lapsed saavad selle valmistamisega ka ise hakkama. Emme abi läks vaja kohvi tegemiseks, et sealt seest küpsised läbi kasta, hapukoor vahele, vahukoor peale ja külmkappi söömist ootama. Kõige parem ikka alles järgmisel päeval kui küpsised on mõnusalt läbi imbunud.
Brittatort
Brittatort on meie pere üks suurimaid lemmikuid. Biskviitpõhjale teen beseekatte, millele lisan veel ka mandlilaaste. Tavaliselt teen kohe ahjuplaadi suuruse ja seda siis kaks kooki. Vahele panekuks vahustan vahukoore vähese suhkruga ja laotan selle ühele koogile. Siis raputan sinna peale marju, eelistatult vaarikad ja põldmarjad, aga sobivad ka näiteks punased sõstrad, mustikad vms. Lõpuks tõstan teise koogi sinna otsa. Ööseks külmkappi ja järgmisel päeval maiustama!
Tort Vabariigi sünnipäevaks
Tahtsin teha rukkililli, no väga hästi välja ei tulnud aga natuke isamaalisuse hõngu ikka juures on:-) Sisu järgmine
Põhi:
5 muna
5 spl suhkrut
0,5 tl soola
5 spl nisujahu
1 spl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis 1:
punasesõstramoos
Täidis 2:
2 pakki Philadelphia toorjuustu
6 spl suhkrut
3 dl vahukoort
mustikaid
purustatud metsapähkleid
tükkideks lõigatud biskviit kakaoga
Kate:
200g martsipani
maasikamaitselisi Draakoni komme
Vahustasin munad suhkru ja soolaga, lisasin jahu ja küpsetuspulbri. Küpsetasin 200 kraadi juures u 20 min. Lasin jahtuda. Lõikasin põhja kaheks, immutasin vaniljega maitsestatud piimaga, siis esimene kiht punasesõstramoosi (oma aia marjadest), edasi toorjuustu-mustika-vahukoore kiht. Peale teine kiht biskviiti, mis sai omakorda piimaga immutatud ja siis punasesõstramoosiga määritud. Tordi katteks rullisin martsipani koos omatehtud pitslinaga, et mustrit saada ja kaunistasin Draakoni kommidest tehtud lilledega.
Šokolaadi-halvaatort
See tort on minu naabrinaise üks lemmikutest. Kui teha valmis söömisele eelneval päeval, jõuab ilusti läbi imbuda ja maitseb hästi neile, kes armastavad halvaad.
Minu printsessile 6-aastaseks sünnipäevaks
Kunagi sai ühest kondiitriärist tellitud lapsele printsessitort. Seekord laps juba nõudis sünnipäevaks printsessi oma tordile. Seekord tahtsin sellise tordi tegemist ise proovida. Natuke surfamist interneti avarustes ja valmis ta saigi. Eks kogemused õpeta:-)
Ühele väiksele printsessile sünnipäevaks
Sünnipäevalapse vanaema tellis üllatustordi. Roosid sai tehtud jällegi Draakoni kommidest, tulid mõnusad maasikalõhnalised:-)
Sünnipäevatort väikestele sugulastele
Väiksed õeksed said sünnipäevaks sellise tordi. Kaks kihti biskviiti, vahel kohupiimakreem maasikamoosiga. Peal martsipanimass kaunistatud glasuuriga.