Monday, March 29, 2010
Sunday, March 28, 2010
Koorejäätis pähklitega
Saturday, March 27, 2010
Korvike
Mütsid
Koos kevade tulekuga on mind nakatanud käsitöö pisik. Olen seda asja ju tegelikult palju-palju elus teinud. Lihtsalt viimasel ajal pole ammu vardaid-nõelu peos hoidnud. Nüüd siis sai jälle pihta hakatud. Tulemused on siin.
Esimese mütsikese sai endale lapse nukk. Teise tüdruk ise. Ideid on veelgi, loodan, et aega ka, et neid teostada.
Esimese mütsikese sai endale lapse nukk. Teise tüdruk ise. Ideid on veelgi, loodan, et aega ka, et neid teostada.
Lavaši suupisted
Mõnusad suupisted niisama õhtuseks näksimiseks või siis sõpradega koos nautimiseks. Nende tegemine ei murra konti ka. Osta poest lavash, valgehallitusjuustu (võib ka sinihallitusjuust olla), kapparit, riivitud juustu ja küüslauku. Aseta lavash pannile, kata riivjuustu, tükeldatud hallitusjuustu, peeneks hakitud küüslaugu ja kapparitega. Soovi korral tilguta natuke õli ka. Pista 200 kraadisesse ahju ja lase küpseda nii, et juust oleks sulanud ja lavashi ääred kergelt pruunikad. Lase natuke jahtuda, lõika tükkideks ja naudi koos valge veiniga näiteks.
Monday, March 22, 2010
Pühapäeva õhtune maiustamine
Pühapäeviti tuleb ikka maiustada, millal siis veel.
Enne natuke tervislikum maius, granaatõun, seekord tõeliselt magus ja mahlane suutäis...
..hiljem ahjust tulnud Virsiku-kohupiimakook. Retsepti idee nami-nami.ee -st minu poolsete mugandustega. Ema sõnul tuli kohupiimaosa väga sarnane kunagiste kohvikute Pärli ja Tallinna poolt müüdud pasha maitsele. Tõenäoliselt tuleb seda komplimendina võtta:-))
Sunday, March 21, 2010
Kevadetervitus räätsamatkaga Põhja-Kõrvemaal
Matkaseltskond kogunes kokkulepitult kell 12.00, Pillapalus. Seal jagati meile säärised ja räätsad.
Seljakottidesse paigutati termosed. Siis võis matk alata.
Esimesed jäljed lumel kuulusid valgejänesele, järgmised kärplasele. Edasi läks meie teekond ikka mäest üles ja mäest alla, tutvudes erinevate nähtuste ja metsaoludega.
Turnisime oosidel ja müttasime Püüsaare rabas.
Kohtasime ilvese jälgi
ja tedre omi.
Rebase, põdra ja kitse jäljedki jäid meie teele. Rabasaarel tegime peatuse ja kinnitasime keha maitsva seljankaga. Juua saime suhkruga teed ja sinna kõrvale präänikuid ning komme. Loomulikult ei saanud ma ju matkale minna, ilma, et poleks midagi kaasa küpsetanud:-) Minu poolt siis mustikamuffinid (retsept võetud www.toidutare.ee).
Kõhud täis, jätkasime matka rabasaarel. Sealt uuesti tagasi rabasse, kus kõndimine muutus järjest raskemaks. Lapsed olid vähemalt iga kümne sammu tagant pikali lumes. Ühel tüdrukutest tulid räätsad kogu aeg jalast ära, vaeseke!
Üks mees sai endale värsked vuntsid,
ja teine jäi lumesõjas lastele alla....
Kokkuvõttes kõndisime maha 5 km, ajaliselt kulus üle kahe tunni käimisele ja natuke alla kahe tunni seismisele (giidi kuulamisele ja söögipausile).
Oli tore laupäev puhtas looduses Eestimaa ilu nautides. Suured tänud Triinule, kes meid juhtis ja meile tarkusi jagas. Kellel huvi sama asi ette võtta, vaadake www.360.ee
Kevadised võileivad
Monday, March 15, 2010
Tikuvõileivad
Makaroni-panniroog
Kellel söögitegemiseks ideed puuduvad, siis siin on üks ülimalt lihtne roog.
Prae pannil hakkliha, hakitud sibul, paprika, tomat, mais. Samal ajal keeda pehmeks makaronid. Kalla need pannile, maitsesta ja sega kõik omavahel läbi. Serveeri salati, majoneesikastme vms. Minu lapse lemmikroog, mida ta võiks süüa kasvõi kolm korda päevas:-)
Thursday, March 11, 2010
Kohupiimapontšikud
Ma ei tea kuidas teistel, aga mulle tundub küll, et kõik, mis lapsena tundus hirmus pikk ja keeruline teha, on nüüd imelihtne. Nende kohupiimapallidega on sama lugu. Taigna tegemine polnudki nii vaevanõudev aga see küpsetamine tundus lapsena terve igaviku võtvat. Täna sai samal ajal naabrinaisega lobisetud ja pallid said valmis, nii et ei saanud arugi. Ettevaatust kuuma õliga! Mina suutsin oma sõrme korralikult ära põletada kui taigen lusika pealt õlisse sulpsas.
Retsepti võtsin seekord www.nami-nami.ee -st. Natuke vähe suhkrut sai, aga no selle kompenseerime rohke tuhksuhkruga ja kausitäis muudkui kahaneb:-)
Tuesday, March 9, 2010
Seenepirukas
Juustupirukad
Küpsisetort vanaemale
Laps tegi vanaemale sünnipäevaks tordi. Küpsisetort on ju nii lihtne, et lapsed saavad selle valmistamisega ka ise hakkama. Emme abi läks vaja kohvi tegemiseks, et sealt seest küpsised läbi kasta, hapukoor vahele, vahukoor peale ja külmkappi söömist ootama. Kõige parem ikka alles järgmisel päeval kui küpsised on mõnusalt läbi imbunud.
Seemne-pähkli-puuviljaleib
Naistepäeva Pavlova
Juba pikemat aega vaevas mind besee isu. Mis seal muud, kui munavalged vahtu ja ahju. Terve plaaditäis Pavlovat ja beseenälg saabki kustutatud:-) Kuna kodus polnud parajasti sellist puuvilja, millega oleks mõistlik kooki kaunistada, sai appi võetud punasesõstramoos. Oligi mõnus tasakaal magusale beseele, vahukoorele ja toorjuustule.
Saturday, March 6, 2010
Kaunistuselemendid
Kartulisalat apelsinikuues
Ei tea millest, ilmselt sellest pikast valgest talvest, tuli tahtmine midagi värvilisemat laual näha. Sealt tuligi idee cateringi läbivaks teemaks valida oranž värv. Polnud muud variantigi kui kasutada salatikausina apelsinikoort. Lapse poolt lisandus soov koore äär sakiliseks lõigata. Tore ju! Seest vooderdasin veel salatilehega nii igaks juhuks, kui apelsini valge osa peaks mõrkjat maitset andma. Minu arust täitsa vahvad ja salatit mahtus täitsa paras ports sinna sisse.
Pestoga täidetud kirsstomatid
Pestorullid teisel katsel
Laupäevahommikused pannkoogid
Täna hommikuks olid meil pannkoogid. Tütar on mul selline vähenõudlik, tema jaoks piisab pannkoogist ja suhkrust ja ongi kõht täis. Mina tahaks ikka midagi vaheldusrikkamat saada. Seekord sai ühe variandina söödud maasikatoormoosi, eilsest üle jäänud praetud leivapuru ja hapukoorega. Kõrvale jõime mustika-mustsõstrakisselli. Päike tuli selle peale pilve tagant välja, tuju läks heaks ja kõht sai ka veel täis. Milline tore algus laupäevale!
Reedeõhtune dessert
Igas majapidamises jääb aeg-ajalt leiba üle. Eriti minul, kes leiba kogu aeg juurde küpsetab. Ära visata seda ju kindlasti ei raatsi. Nii tuligi mõte teha reede õhtuks leiva-vahukoore-kohupiima magustoitu. Imelihtne teha ja väga mõnus maiustada.
Võtsin vanemad leivatükid, riivisin, praadisin pannil või ja suhkruga kiirelt läbi ja maitsestasin kaneeliga. mmmmmmmmmmmmmm......juba see segu ise on nii maitsev. Lasin jahtuda. Segasin kohupiima hapukoore, suhkru ja vanillisuhkruga. Vahukoore vahustasin eraldi. Võtsin kapist magustoidu pokaalid ja täitsin kihtide kaupa. Kõige alla panin leivapuru, siis kohupiima, jälle leivapuru ja siis vahukoor, leivapuru ja kohupiim. Kõige peale raputasin veel natuke leivapuru ja siis hapukat punasesõstramoosi. Paariks tunniks külmkappi ja siis maiustama. Hästi magus sai:-)
Friday, March 5, 2010
Hommikuks
Kaerahelbepuder maasikamoosiga
Minu tänahommikune kõhutäis ehk siis kaerahelbepuder koduaia maasikatoormoosiga. Sai alguse sellest, et laps juba teist päeva nõuab putru (ta pole seda juba vähemalt paar aastat tahtnud), ja siis kui puder on valmis, see ikka ei kõlba. Täna hommikul oli häda, et puder on kaerahelvestest (eilne oli 7-vilja helvestest ja ka ei sobinud). Küsisin siis, et millest see pudru siis olema peab? Sain vastuseks, et "mitte millestki" ja "üleüldse, miks seal veel piim ka sees on?" Kuidas teha putru "mitte millestki" ja veel ilma piimata, no ma lihtsalt ei oska:-)
Minu tänahommikune kõhutäis ehk siis kaerahelbepuder koduaia maasikatoormoosiga. Sai alguse sellest, et laps juba teist päeva nõuab putru (ta pole seda juba vähemalt paar aastat tahtnud), ja siis kui puder on valmis, see ikka ei kõlba. Täna hommikul oli häda, et puder on kaerahelvestest (eilne oli 7-vilja helvestest ja ka ei sobinud). Küsisin siis, et millest see pudru siis olema peab? Sain vastuseks, et "mitte millestki" ja "üleüldse, miks seal veel piim ka sees on?" Kuidas teha putru "mitte millestki" ja veel ilma piimata, no ma lihtsalt ei oska:-)
Thursday, March 4, 2010
Mustika-toorjuustukook
Mmmmm, selle koogi retsepti leidsin Toidutare retseptide hulgast. Olen teda vastavalt külmkapist leidule mugandanud oma maitsele. Lihtsalt minu külmkapp sisaldab tihti kohupiimapastat ja Philadelphia toorjuustu, eks siis kasutan neid. No ja igas korralikus kodus leidub ju suvel korjatud ja talveks külmutatud mustikaid vms. Tõeliselt kreemjas ja väga maitsev nii soojalt kui külmalt.
Subscribe to:
Posts (Atom)