Monday, February 25, 2013

Päikese igatsusest tekkinud tort

Eile sai meie kallis kodumaa taas aasta võrra väärikamaks - 95, ilus number.
Selle päeva auks on Nami-Nami juba viiendat aastat korraldamas ka tordivõistlust. Minu isiklik panus sinna on seda korda juba neljas. Sel aastal on see tulnud kuidagi eriti raskelt. Ideid ju oli, isegi soolase tordi osas aga ükski ei tundunud küllalt selge. Mõned päevad tagasi kuulsin raadiost, et meil on sel talvel olnud kuidagi eriti päikese vaene aasta. Kui mu mälu nüüd ei peta, siis miskid numbrid olid, et 81 päeva = Eesti keskmiselt 36 tundi päikest! Vaevalised neli päeva päikest, kui arvestada, et päevavalguse aega ju ka napib. Häbematult vähe ikka.
Siit sündis aga idee päike oma pidulauale organiseerida. Mõeldud - tehtud.
Siin ta on:




Tort on tehtud šarlotte põhimõttel, kaetud martsipaniga.

Rullbiskviit:

3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Kreemiks:

200g toorjuustu
vaniljet
2 dl vahukoort
suhkrut
maasika toormoosi
immutamiseks vaniljepiima




Šarlotte täidis:

400g Alma vaniljekohupiimakreemi
400g vahukoort
üks suur kirsikompott
8 želatiinilehte
suhkrut



Katteks:

200g martsipani
safranit või toiduvärvi kollase saamiseks

Tordi valmistamise üksikasjad leiad siit.

Tegelikult tegin lausa kaks torti, üks külakostiks, teine koju. Külla viimiseks sai natuke teise kaunistuse, mis algselt pidi sümboliseerima võilille, valminuna meenutas rohkem kõrvitsat ja lõppkokkuvõttes ristiti hoopis välise vaatluse tulemusel sidruniks. Heal lapsel mitu nime :)


Ise jäin rahule ja sööjad kiitsid väga.

Tuesday, February 12, 2013

Kuklid - traditsiooniline vastlapäeva maius


Kuklid, ilmselt laste poolt kõige enam oodatud vastlapäeva traditsioon, kelgutamisele lisaks muidugi.
Kõige lihtsam ja enim söödud variant vahukoorega, meil sel aastal ka maasikamoosi-toorjuustu täidise ja vahukoore kattega. Kuklid ise kardemoni omad, nii maitseb meile kõige rohkem.

Taigen:

50 g pärmi
5 dl käesooja piima
1 toasoe muna
1,5-2 dl suhkrut
1,5-2 tl soola
1,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl safranit
150-200 g pehmet võid
u 15 dl nisujahu

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa kergelt lahtiklopitud muna ja maitseained. Kalla hulka umbes pool sõelutud jahust ja sõtku natuke. Lisa veel jahu kuid mitte päris kõike retseptikogusest.
Seejärel lisa pehme või ja sõtku kuni tekib sile ja elastne taignapall.
Pane taigen jahuga ülepuistatud kaussi, raputa taignapallile ka veidi jahu. Kata kauss kaane, puhta rätiku või toidukilega ja aseta sooja kohta kerkima. Lase taignal mahult kahekordseks paisuda.
Puista lauale veidi jahu, aseta taignapall lauale ja sõtku kergelt. Vormi taignast soovitud suurusega kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta kerkimisruumi ka. Lase veelkord kahekordseks kerkida.
Määri saiad enne ahjupanekut õrnalt munaga. Küpseta 225-kraadises ahjus 8-10 minutit.
Lase peale ahjust välja võtmist rätiku all jahtuda.

Täidis:

maasikatoormoosi
toorjuustu
vahukoor
suhkrut

Vahusta toorjuust, lisa moos. Eraldi kausis vahusta vahukoor suhkruga (soovi korral võid lisada vaniljet, suhkru kogus maitse järgi ja sõltub moosi magususest).

Lõika jahtunud kuklil "katus" pealt, uurista kukli seest sisu natuke välja ja täida moosi-toorjuustu seguga. Peale tõsta vahukoor , aseta katus kohale ja sõelu kaunistuseks tuhksukrut.

Sellest kogusest sain mina täna 24 kuklit.
Naudi koos sõpradega enne või pärast kelgurallit.

Kuulata võid seda minu viimase aja suurt lemmikut : Jamaram - Out My Window

Friday, February 1, 2013

Lihtne kodune jäätis


See on nüüd küll üks ülimalt lihne ja mugav viis maiustamiseks.
Osta poest suur pakk vahukoort ja üks pakk kakaoga kondenspiima. Vahusta koor ja lisa ettevaatlikult kuid siiski korralikult segades kondenspiim. Vala karpi, sule kindlalt ja pane sügavkülma tahenema.
Soovi korral võid lisada ka pähkleid, šokolaaditükikesi, erinevaid marju. Mida iganes hing ihkab.
Enne serveerimist pead küll veidi varem kapist välja võtma ja veidi sulada laskma. Aga siis naudi täiega koos Sulle kallite inimestega!



Maapirnisupp ja sinimerekarbid



See maapirnisupp oli minu jaoks täielik üllatus, positiivses võtmes. Tavaliselt sööme maapirni niisama või siis salati sees. Kuumutanud ma teda varem polnud. Tundus kuidagi imelik, asjata kahtlesin. Nüüd olen targem ja püreesuppide nimekirjas üks lemmik juures.

Vaja läheb:

250g maapirni
1 korralik sibul
2 spl võid
4 dl vahukoort
6 dl vett
soola ja pipart
murulauku

Maapirnid olid mu oma aiast, seepärast neid ei koorinud. Pesin lihtsalt hoolikalt puhtaks ja tükeldasin. Sibula hakkisin ka peeneks. Kuumutasin potis või, lisasin sinna maapirni ja sibula, praadisin umbes 5 minutit. Lisasin veidi soola ja kuuma vee. Keetsin seni kuni maapirn oli pehme. Edasi püreesta supp ja lisa siis potti rõõskkoor. Kuumuta ja maitsesta soola-pipraga. Serveerimisel kasuta murulaugu abi.


Supile lisandiks olid seekord sinimerekarbid valge veini- koorekastmes.



2 kg värskeid rannakarpe
2 spl võid
2-3 sibulat
2 küüslauguküünt
2-3 dl valget veini
1 loorberileht
peterselli, tüümiani, murulauku vms

Kastmeks:

1 dl vahukoort
värsket murulauku

Sulata potis või, lisa hakitud sibul ja küüslauk, kuumuta kuni sibul on pehme.
Lisa vein (veini asemel olen kasutanud ka šampust), loorber ja maitseroheline ning kuumuta keemiseni.
Lisa ettevalmistatud rannakarbid, sega ja kata pott kaanega. Kuumuta 4-5 minutit, potti aeg-ajalt raputades kuni kõik karbid on avanenud (need karbid, mis ei avane, viska minema).
Eemalda loorber, lisa koor ja murulauk. Serveeri koos leemega suuremast kausist.

Mõlemad retseptid Nami-Nami kokaraamatust minu mugandustega :)

Kõrvale veel kas ciabattat või röstsaia. Meil olid hoopis enda tehtud seemne-pähkli-küüslauguleivad.
Mõnus nauding!