Šokolaad (9)



Palju õnne Sulle kallis Eestimaa! Kingiks meile kõigile selle päeva puhul ühe väikese rukkilillekimbu.
Sedakorda söödava.

Selle aastase tordi retsept on järgmine:
Kakaobiskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl nisujahu
2 spl kartulijahu
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
umbes 2 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut

Kreem:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
3 dl vaarikaid

Vahusta toasoojad munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule läbi sõela, segu samal ajal ettevaatlikult ülespoole tõstes. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult kasutatud paber.
Immuta vaniljepiimaga, eriti hoolega servad, et biskviit rullikeeramisel ei praguneks.
Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust, millele on lisatud vaniljesuhkur, kohevaks. Püreesta vaarikad ja sega suhkruga, lisa toorjuustule, viimasena lisa ettevaatlikult vahustatud vahukoor. Määri täidis jahtunud biskviidile ja keera paberi abil õrnalt rulli. Pane külmkappi üleöö maitsestuma.




Katsin koogi 200g martsipaniga, millesse on segatud veidi kauvatatud rukkililli. Just nimelt segatud, sest esialgne plaan martsipan rukkilillede abil siniseks värvida, kahjuks ei õnnestunud.
Lilleõied on suvel korjatud ja just nimelt selle tordi jaoks külmutatud, ootasid oma aega tänaseni :)
Ainus mittesöödav osa on lipuvärvi "pael", mis sedakorda sai tehtud lõngast.
Lisaks sellele pidupäeva tordile leiate palju ahvatlevaid ja kauneid isamaalisi torte ka Nami-nami tordivõistluselt, mis tänavu toimub juba neljandat korda.





Meie tänavusel õige tagasihoidlikul pidulaual olid veel kartulisalat ja e-vabad viinerid, suitsuräimevõileivad:



kodust rukkileiba
400g suitsuräimi
2 väikest sibulat
2 keedetud muna
hapukoort
majoneesi
vajadusel soola-pipart

Puhasta räimed, haki sibul ja muna, sega omavahel ja siis hapukoore-majoneesiga, vajadusel lisa soola-pipart. Lõika rukkileivast meelepärase kuju ja suurusega tükid, soovi korral rösti ja määri õhukese kihi võiga, tõsta peale suitsuräime määre ja kaunista.

Lisaks eelnevale veel munavõiga leivad:



4 keedetud muna
100g toasooja võid
soola, pipart
kuivatatud rukkililli
kodune rukkileib

Keeda munad, purusta kahvliga ja lisa või ning maitseained, sega kas käsitisi või saumikseri abil. Määri leivale ja kaunista.


Spetsiaalselt lastele mõeldes tegin selliseid vahukommiküpsiseid:



25 Marie küpsist
25 vahukommi
punasesõstramoosi
400g tumedat šokolaadi
võid
vahukoort
sarapuupähkleid

Aseta küpsised muffinivormi põhja, pane igale küpsisele peale 2 tl moosi, sinna peale pane vahukomm ja kõige tippu sarapuupähkel. Sulata vesivannil šokolaad, või ja lisa vahukoor, sega hoolega ja vala igale küpsisele supilusikatäis sulašokolaadi. Aseta külmkappi, soovitavalt järgmise päevani, siis jõuab šokolaad tarduda ja küpsis moosi all pehmeneda. Kaunista näiteks rukkililledega.



Suvikõrvitsa - šokolaadi keeks


Suvikõrvits on ikka üks tänuväärne vili. Temast saab igasugu huvitavaid toite teha, nii soolaseid kui magusaid. Kui oma fantaasiast puudu tuleb või tahad lihtsalt inspiratsiooni oma ebamäärastele kujutlustele, siis aitab ka Nami-nami laialdane retseptivalik.

Sedakorda siis siinne retsept:

6,25 dl nisujahu
0,5 tl soola
1,25 dl mõrudat kakaopulbrit
1 tl kaneeli
2 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
2,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl söögisoodat
1,75 dl toasooja võid
5 dl suhkrut
2 muna
5 dl riivitud suvikõrvitsat
1,25 dl piima
2,5 dl hakitud kreekapähkleid (või muid pähkleid)

Hõõru või suhkruga vahule, lisa munad, piim, riivitud suvikõrvits koos mahlaga ja kreekapähklid, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega täpselt parasjagu :)
Kalla taigen kahte keeksivormi ja küpseta 180-kraadi juures umbes tund aega. Katsu küpsust puutikuga.


Minu üllatuseks tuli välja väga hea keeks, omapärase maitsega ja mõnus mahlane. Muideks, seisab laual värske mitu päeva kui midagi alles jääb.



Šokolaadi-maasika mousse


Kui ma postkastist viimase Pere ja Kodu ajakirja leidsin ja sealt vahelt retseptilisa välja pudenes, teadsin juba siis, et teen sealt kindlasti midagi. Lähemal uurimisel-sirvimisel tekkis kohe isu selle mõnusalt kreemja ahvatluse järele. Ruttu poest puuduolevad komponendid ja tehtud ta saigi.
Neljale sööjale läks vaja:

130 g tumedat šokolaadi
2 munakollast
2 spl suhkrut
1 spl kangemat kohvi
maasikaid
2,5 dl vahukoort
Marianne Crush

Sulata vesivannil šokolaad ja lase jahtuda. Vahusta munakollased suhkruga tugevaks vahuks, lisa ettevaatlikult viilutatud maasikad. Sega jahtunud šokolaadile kohvitört ja sega. Lisa munavahule. Vahusta vahukoor, millegipärast ei tahtnud mul seekord üldse vahtu minna, enne oleks võiks läinud, aga no päris kõva vaht ei peagi olema. Lisa see nüüd õrnalt segades šokolaadi-munasegule. Sega hulka ka natuke Marianne kommide puru. Jaga portsjoniteks kaussi või kasvõi kohvitassi ja pane veidikeseks külmkappi tahenema. Kaunista maasikatega.


Mõnus suvine maius, tõsi küll, tuleb tunnistada, et vägagi rammus. Minu šokohoolikust laps, kellel pole mingi probleem hetkega süüa tahvel šokolaadi, jõudis pool portsjonit süüa ja teatas siis, et ülejäänud jätab homseks :)


Algne retsept võetud selle aasta Pereköögi juuli numbrist, see siin on minu mugandustega.


Mõnus šokolaadikook

Lihtne ja mõnus. Retsept toredalt naabrinaiselt.

200 g mõrushokolaadi
200 g võid
5 muna
1sl jahu
3 dl suhkrut
0,5 dl viskit, konjakit või brändit (mina kasutasin hoopis rummi)
0,5 dl väga kanget kohvi või espressot

Sulata tükeldatud shokolaad ja või. Klopi munad ja vala jahtunud või-shokolaadi segu hulka. Lisa suhkur, jahu ja soovi korral alkohol ja kohv.
Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25-30 minutit.




Šokolaadirull

Ühte talviselt külma laupäeva võib kindlalt sobitada uute toitude katsetuse. Viimases Pereköögis võis hulgim leida erinevaid shokolaadiküpsetisi. Esimeseks katsejäneseks sai shokolaadirull, mugandatult minu moodi pina colada kreemiga.

Vaja läks:
3 muna
1,5 dl suhkrut
0,5 dl piima
2 dl nisujahu
2 spl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
100g mõru shokolaadi
250g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
2 spl Pina Coladat

Munad tuleb vahustada suhkruga tugevaks vahuks, lisada piim ja omavahel segatud kuivained ettevaatlikult. Vala taigen ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 8 minutit. Kummuta põhi suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, keera sellega koos rulli ja lase jahtuda.
Samal ajal saad valmistada kreemi. Selleks sulata kuumaveevannil shokolaad, sega hulka toorjuust, tuhksuhkur ja liköör. Mina kasutasin selleks mikseri abi, kreem saab siis mõnusam, selline vahune. Määri kreem jahtunud põhjale ja keera paberi abil uuesti rulli.
Pean tõdema, et järgmisel päeval maitses oluliselt paremini kui samal õhtul sööduna. Kreem jõudis rohkem imbuda ja biskviit oli ka maitsvam.
Naudi mõnusa seltskonna ja kohviga!




Need hõrgutavad trühvlid

Neid on nii palju erinevaid, nad kõik on imemaitsvad, suudad sa siis otsustada, et mida võtta ja mida jätta.
Mina proovisin järgmisi:

Martsipanitrühvlid



100g martsipani
100g tumedat shokolaadi
seesamiseemneid

Lõika martsipan väikesteks tükkideks ja veereta käte vahel pallideks. Sulata vesivannil shokolaad, kasta martsipanipallid shokolaadist läbi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Raputa peale seesamiseemneid ja tõsta mõneks ajaks külma tarduma. Minu lemmikud!

Tumeda shokolaadi trühvlid Vana Tallinna likööriga



250g tumedat shokolaadi
2dl vahukoort
1 spl Vana Tallinna likööri
40g võid
kakaopulbrit

Kuumuta koor keemiseni ja tõsta tulelt, lisa hakitud shokolaad ja või ning sulata need segades. Lisa liköör ja sega ühtlaseks massiks. Pane külmkappi 12 tunniks. Vormi segust teelusikate abil väikesed pallid ja veereta neid kakaos. Tõsta paariks tunniks külma tahenema. Selline klassikaline trühvel siis.


Maapähklitrühvlid



2dl vahukoort
100g võid
600g tumedat shokolaadi (või 400g tumedat ja 200g piimashokolaadi)
2dl maitsestamat toorjuustu
3dl soolapähkleid

Kuumuta või ja koor keemiseni, tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud shokolaad, lase kuumas sulada. Sega juurde toorjuust ja pooled pähklitest.
Vala segu küpsetuspaberiga kaetud alusele ja raputa peale ülejäänud pähklid. Lase külmas taheneda. Lõika tükkideks. Mõnusa omapärase maitsega, algne retsept pärit siit


Marja-mandlishokolaad




Neid shokolaadipätse tegin lastele.

200g tumedat shokolaadi
1 dl mandli-metspähklisegu
1 dl kuivatatud jõhvikaid ja aprikoose

Rösti mandlid ja pähklid kuival pannil. Sulata shokolaad vesivannil, sega mandlite ja pähklitega, lisa ka jõhvikad-aprikoosid. Vormi kaks pätsi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Soovi korral kaunista pealt mandlite ja puuviljadega. Tõsta külma tahkuma. Tore isetehtud kingitus, pealegi väga maitsev!


Talvine šokolaadikook

Üks variante Prantsuse shokolaadikoogist.
Kui akna taga sajab pidevalt lund, siis miks ei võiks seda tordi peale sättida.




Mandli- šokolaadikook

Üks õige magus kook, mis sobib martsipani sõpradele.
Retsept mugandatud "Pereköögi retseptilisa 2001" ja siit järgi.

400 g martsipani
4 muna
50 g võid
0,5dl kakaod
1 apelsini riivitud koor

Glasuur:
75 g shokolaadi
1 spl võid
50 g mandlilaaste või muid tordikaunistusi
1 tl kakaod

Riivi martsipan, lisa ükshaaval munad ja apelsinikoor. Sulata või ja sega koos kakaoga taignasse. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Mätsi taigen selle põhja ja küpseta 200-kraadi juures umbes 20 minutit. Sulata vesivannil shokolaad ja sega hulka või. Vala glasuur koogile ja raputa üle mandlilaastudega. Serveerimisel puista soovi korral peale kakaod.




Šokolaad ja küpsis



Vanemad tõid mulle kängurumaalt shokolaadiküpsiseid. Jube hästi maitsesid. Olen neid nüüd kaks korda proovinud järgi teha. Teisel korral oli juba küpsise moodi, kuid tahavad ikka veel katsetamist. Minu variandis koosnevad esialgu veel poest ostetud Marie küpsistest, sinna peale panen põldmarjamoosi, vahukommi, röstitud pähklit ja kallan kõik shokolaadiga üle. Välimus jätab veel kõvasti soovida, maitse on aga jumalik:-)

No comments:

Post a Comment