Friday, February 24, 2012

Palju õnne Eesti!



Palju õnne Sulle kallis Eestimaa! Kingiks meile kõigile selle päeva puhul ühe väikese rukkilillekimbu.
Sedakorda söödava.

Selle aastase tordi retsept on järgmine:
Kakaobiskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl nisujahu
2 spl kartulijahu
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
umbes 2 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut

Kreem:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
3 dl vaarikaid

Vahusta toasoojad munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule läbi sõela, segu samal ajal ettevaatlikult ülespoole tõstes. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult kasutatud paber.
Immuta vaniljepiimaga, eriti hoolega servad, et biskviit rullikeeramisel ei praguneks.
Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust, millele on lisatud vaniljesuhkur, kohevaks. Püreesta vaarikad ja sega suhkruga, lisa toorjuustule, viimasena lisa ettevaatlikult vahustatud vahukoor. Määri täidis jahtunud biskviidile ja keera paberi abil õrnalt rulli. Pane külmkappi üleöö maitsestuma.




Katsin koogi 200g martsipaniga, millesse on segatud veidi kauvatatud rukkililli. Just nimelt segatud, sest esialgne plaan martsipan rukkilillede abil siniseks värvida, kahjuks ei õnnestunud.
Lilleõied on suvel korjatud ja just nimelt selle tordi jaoks külmutatud, ootasid oma aega tänaseni :)
Ainus mittesöödav osa on lipuvärvi "pael", mis sedakorda sai tehtud lõngast.
Lisaks sellele pidupäeva tordile leiate palju ahvatlevaid ja kauneid isamaalisi torte ka Nami-nami tordivõistluselt, mis tänavu toimub juba neljandat korda.





Meie tänavusel õige tagasihoidlikul pidulaual olid veel kartulisalat ja e-vabad viinerid, suitsuräimevõileivad:



kodust rukkileiba
400g suitsuräimi
2 väikest sibulat
2 keedetud muna
hapukoort
majoneesi
vajadusel soola-pipart

Puhasta räimed, haki sibul ja muna, sega omavahel ja siis hapukoore-majoneesiga, vajadusel lisa soola-pipart. Lõika rukkileivast meelepärase kuju ja suurusega tükid, soovi korral rösti ja määri õhukese kihi võiga, tõsta peale suitsuräime määre ja kaunista.

Lisaks eelnevale veel munavõiga leivad:



4 keedetud muna
100g toasooja võid
soola, pipart
kuivatatud rukkililli
kodune rukkileib

Keeda munad, purusta kahvliga ja lisa või ning maitseained, sega kas käsitisi või saumikseri abil. Määri leivale ja kaunista.


Spetsiaalselt lastele mõeldes tegin selliseid vahukommiküpsiseid:



25 Marie küpsist
25 vahukommi
punasesõstramoosi
400g tumedat šokolaadi
võid
vahukoort
sarapuupähkleid

Aseta küpsised muffinivormi põhja, pane igale küpsisele peale 2 tl moosi, sinna peale pane vahukomm ja kõige tippu sarapuupähkel. Sulata vesivannil šokolaad, või ja lisa vahukoor, sega hoolega ja vala igale küpsisele supilusikatäis sulašokolaadi. Aseta külmkappi, soovitavalt järgmise päevani, siis jõuab šokolaad tarduda ja küpsis moosi all pehmeneda. Kaunista näiteks rukkililledega.



Tuesday, February 21, 2012

Hõissa vastlad!


Hõissa vastlad tõepoolest, vaatamata meie tormisele-lörtsisele ilmale oli meil täna väga tore hommikupoolik
Viimsi Vabaõhumuuseumis.


Lastele räägiti vastlapäeva kommetest ja tegemistest, elust-olust talus talvel.




Iga laps sai endale ise vastlavurri meisterdada...


vastlakukleid süüa ja soojenduseks kuuma teed rüübata.
Peale kehakinnitust katsuti jõudu pulga abil..


..meisterdati korralik õlenukk, mis siis üheskoos metsa otsustati viia.


Keerutati üheskoos kelgukarussellil, ka õpetaja saadi kelgule.


Vastlaliugu lasti ühiselt suurel linoleumist "kelgul"


Ka nii võis suures keerutamise tuhinas juhtuda :)


Lõpetuseks saime pai teha nendele suurepärastele, esimesest silmapilgust südantvõitvatele kelgukoertele.



Kuna minu laps keeldus kategooriliselt söömast hernesuppi, oli meie menüüs täna hoopis sealihaga hapukapsasupp ja muidugi vastlakuklid.
Seda korda siis toorjuustu-kirsimoosikreemiga ja lihtsalt vahukoorega, kuklid ise safrani ja kardemoniga.


Lastele meeldis ja mulle ka, nii et üks igati tore päev oli!

Monday, February 20, 2012

Vaarika-mousse ja blogi 2.sünnipäev!



Eh, nii ta on, et juba kaks aastat olen siia vahelduva eduga kribanud.
Tänud neile, kes selleks tõuke andsid ja ka neile, kes siiani kaasa on elanud!

Selleks rohkem või vähem pidulikuks puhuks sai tehtud vaarika-mousse´d.
Hästi lihtne ja mõnus magustoit, mille magusust saab reguleerida erinevate marjade kasutamisega ja ka
suhkru kogusega.
Vaja läheb:

3,5 dl püreestatud vaarikate mahl
1 dl suhkrut
2 želatiinilehte
2 dl vahukoort



Kasutasin külmutatud vaarikaid ja osaliselt ka vaarika toormoosi. Suvisel ajal võiks muidugi värskeid marju
tarvitada. Surusin vaarikad ja moosi läbi sõela. Lasin želatiinilehtedel 5 minutit külmas vees paisuda, pigistasin
nad kuivaks ja segasin 0,25 dl keeva veega kuni želatiin täielikult lahustus. Valasin hulka vaarikamahla.
Vahustasin vahukoore suhkruga ja segasin ettevaatlikult vaarikamahlaga. Jagasin magustoidu kaussidesse ja hoidsin üleöö
külmakapis.
Sellest kogusest jagus neljale.


Tuli selline magus-hapukas magustoit, mida teeks teinekordki.
Algne retsept OmaMaitse retseptiraamatust minu mugandustega.

Friday, February 17, 2012

3 mütsi, kolmed säärised, ühed kätised ja kolm käepaelakest



Viimasel ajal on saanud natuke näputööd teha, mõned asjad on veel pooleli ja
pikk nimekiri peas, mida veel teha tahaks.
Tegelikult on see talv kuidagi eriti kurnav ja väsimust tekitav. Mõtetes tahaks
teha palju-palju rohkem kui tegelikkuses jõuan. Kevadet tahaks!

Aga siin nad siis on, Kõigepealt mütsid ja minu esimene kätiste paar.




Sinine ja must ja .... no läheneva aastapäeva raames võiks ju valge olla aga võta näpust, hoopiski punane :)



Valged on hoopis säärised, neid tegelikult kaks paari, emale ja tütrele


Laps tellis teise paari veel, teksade peale tõmbamiseks


Lõpuks veel kolm käepaelakest, esimest kantakse igal pool, hea kui uneajaks ära taibatakse võtta, viimane läks aga koos šokolaadiküpsistega sünnipäevakingiks.