Friday, December 31, 2010

Beseepiparkoogid

HEAD VANA-AASTA LÕPPU KÕIGILE!



Kellel täna õhtuks magusa plaanid veel tegemata, soovitan teha neid piparkooke. Väga mõnusad ampsud saab, aega palju ei võta ja konti ka ei murra.
Vaja läheb:

1 munavalge
pisut soola
1 dl suhkrut
poole sidruni riivitud koor
500g piparkoogitaigent

Jaga taigen neljaks, rulli õhukeseks ristkülikuks. Samal ajal vahusta munavalge soolaga ja kui vaht juba selline pehmeke, lisa tasapisi suhkur ja lõpuks riivitud sidrunikoor. Vahusta tugevaks vahuks. Määri vaht taignale ja keera ettevaatlikult rulli. Mugavam on taigent rullida küpsetuspaberil, siis saad koos sellega juba rulli keerata. Pane rull vähemalt 45-minutiks jääkappi. Soojenda ahi 150-kraadini, lõika rull terava noaga kiiresti viiludeks, jaota pannil laiali ja küpseta umbes 15 minutit. Lase täielikult jahtuda. Algne retsept pärit
siit.

Monday, December 27, 2010

Apelsinipart



Teiseks Jõulupühaks oli meil laual part. Mitte päris tavaline aga apelsinipart, mõnus mahlane ja magus. Tegemine ise konti ei murra kellelgi, ma väga palju ei jaksanud toimetada, nii, et selline kiirelt ahju variant.

u 2kg kaaluv part
sool
pipar
3 apelsini (neist 1 serveerimiseks)
nelki
500 ml vett
2 küüslauguküünt

Kuivatasin pardi köögipaberiga nii seest kui väljast, hõõrusin soola-pipra seguga. Lõikasin kaks apelsini neljaks ja torkasin koore sisse nelgid. Pardi kõhtu peitsin osa apelsinisektoreid, ülejäänud jäid koos küüslauguga lihtsalt potti. Valasin vee sinna juurde ja panin 175-kraadisesse ahju tunniks kaane alla, siis tõstsin temperatuuri 200-kraadini ja küpsetasin veel tunnike ilma kaaneta. Kõrvale keetsin kartuleid, lisaks veel hapukapsad, marineeritud paprika, kõrvits ja seened. Väga maitsev taaskord!

Budapesti rulltort

See on üks naljakas beseekoogi variant. Miks naljakas? Sest see on üks rootslaste populaarsemaid kooke aga mis on neil ühist Budapestiga, see on mul veel välja uurimata. Igal juhul väga-väga maitsev.

Pähkli-kakaobiskviit:
5 munavalget
3 dl suhkrut
150 g sarapuupähkleid
2 spl kakaod
1 dl jahu

Täidis:
3 dl vahukoort
300g konservmandariinilõike

Peenesta pähklid kombainis ja pane kaussi, lisa kakao ja jahu. Vahusta munavalged, lisa vähehaaval suhkur ja vahusta seni kuni on läikiv vaht. Lisa pähklisegu, vala küpsetuspaberile ja küpseta 150-kraadises ahjus 20 minutit. Võta ahjust ja libista õrnalt küpsetusrestile jahtuma.
Jahtunud biskviit kummuta puhtale küpsetuspaberile ja eemalda, see mis ahjus oli.
Nõruta mandariinilõigud, vahusta vahukoor ja sega hulka mandariiniviilud. Määri segu biskviidile laiali ja keera siis paberi abil ettevaatlikult, et ei mureneks, rulli.
Lase paar tundi jahedas maitsestuda.

Saturday, December 25, 2010

Beseerull sidrunikreemi ja mustsõstardega

Beseehull- nii võiks vist minu kohta öelda küll, igatepidi on teda proovitud ja alati maitsenud. Rulli ma teda veel keeranud ei olnud, eilseni. Nüüd on seegi tehtud. Pean ütlema, et lootsin midagi krõbedamat aga selline variant oli ka väga hea, sidrunikreem ja marjad tasakaalustasid magusust.



6 munavalget
noaotsatäis soola
200g suhkrut
1tl maisitärklist
1tl valget veiniäädikat

Vahele:
2dl vahukoort
suhkrut maitse järgi
200g toorjuustu
poole sidruni mahl
mustsõstraid

Vahusta munavalged vähese soolaga pehmeks vahuks, lisa suhkur ja vahusta kuni on läikiv vaht, lisa tärklis ja äädikas ja vahusta veel paar minutit. Kalla ahjuplaadile aja siledaks. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 20 minutit kuni besee on pealt kuiv. Võta ahjust, aseta peale teine küpsetuspaber ja lase jahtuda.
Vahusta vahukoor suhkruga, lisa toorjuust ja sidrunimahl.
Keera besee ettevaatlikult ümber, eemalda alumine küpsetuspaber, kata kreemi ja marjadega ning keera ettevaatlikult rulli. Hoia serveerimiseni jahedas.

Jõulud 2010

Panen siia kirja meie selle aasta Jõulumenüü, et oleks järgmisel aastal hea meenutada.

Eelroaks

Alustasime kuuma glögi, minu jõululeiva, hanemaksapasteedi ja sinna juurde kuuluvate moosidega saiaviilul, näksimiseks veel pähkleid-mandleid-piparkooke, mandariine








Põhiroaks maitsev küülik ja sama hea lammas, ahjukartulid, marineeritud seened-kurgid-kõrvits, kapsas, tomati-fetajuustusalat



Magusaks erinevad trühvlid, beseerull sidrunikreemi ja mustasõstraga, Budapesti rulltort, lastele jäätis
Jõime veini, morssi, kohvi ja teed.
Kõik oli väga maitsev ja kõht sai mõnusalt täis. Aitäh!

Kauneid

Jõule Teile kallid sõbrad!

Need hõrgutavad trühvlid

Neid on nii palju erinevaid, nad kõik on imemaitsvad, suudad sa siis otsustada, et mida võtta ja mida jätta.
Mina proovisin järgmisi:

Martsipanitrühvlid



100g martsipani
100g tumedat shokolaadi
seesamiseemneid

Lõika martsipan väikesteks tükkideks ja veereta käte vahel pallideks. Sulata vesivannil shokolaad, kasta martsipanipallid shokolaadist läbi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Raputa peale seesamiseemneid ja tõsta mõneks ajaks külma tarduma. Minu lemmikud!

Tumeda shokolaadi trühvlid Vana Tallinna likööriga



250g tumedat shokolaadi
2dl vahukoort
1 spl Vana Tallinna likööri
40g võid
kakaopulbrit

Kuumuta koor keemiseni ja tõsta tulelt, lisa hakitud shokolaad ja või ning sulata need segades. Lisa liköör ja sega ühtlaseks massiks. Pane külmkappi 12 tunniks. Vormi segust teelusikate abil väikesed pallid ja veereta neid kakaos. Tõsta paariks tunniks külma tahenema. Selline klassikaline trühvel siis.


Maapähklitrühvlid



2dl vahukoort
100g võid
600g tumedat shokolaadi (või 400g tumedat ja 200g piimashokolaadi)
2dl maitsestamat toorjuustu
3dl soolapähkleid

Kuumuta või ja koor keemiseni, tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud shokolaad, lase kuumas sulada. Sega juurde toorjuust ja pooled pähklitest.
Vala segu küpsetuspaberiga kaetud alusele ja raputa peale ülejäänud pähklid. Lase külmas taheneda. Lõika tükkideks. Mõnusa omapärase maitsega, algne retsept pärit siit


Marja-mandlishokolaad




Neid shokolaadipätse tegin lastele.

200g tumedat shokolaadi
1 dl mandli-metspähklisegu
1 dl kuivatatud jõhvikaid ja aprikoose

Rösti mandlid ja pähklid kuival pannil. Sulata shokolaad vesivannil, sega mandlite ja pähklitega, lisa ka jõhvikad-aprikoosid. Vormi kaks pätsi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Soovi korral kaunista pealt mandlite ja puuviljadega. Tõsta külma tahkuma. Tore isetehtud kingitus, pealegi väga maitsev!

Friday, December 24, 2010

Glasuurist majake

Kui Teil öösiti und ei ole ja selline unetu periood juhtub Jõuluajale, siis võtke külmkapist glasuur ja meisterdage midagi.
Minuga juhtus täpselt nii, et ühel õhtul läksin magama, jäin ka, aga kolme tunni pärast oli uni läinud ja no kaua sa neid lambaid ikka loed, parem aja ennast püsti ja tee midagi kasulikku. Soovitavalt muidugi midagi sellist, mis teisi üles ei ajaks.
Mul oli juba tükk aega peas mõte, et glasuurist võiks ju ka maju ehitada, samuti nagu piparkoogitaignast. Sel aastal on aga viimastel kuudel nii kiire olnud, et esialgu matsin selle mõtte ja lootsin järgmistele Jõuludele. Aga näe, saatus tahtis teisiti:-)
Sel ööl polnud mul külmkapis valget glasuuri, köögikombaini või mikseri kasutamine öötundidel ei tulnud ka kõne alla, järelikult tuli leppida värvilisega. Mis siis ikka, võtsin piparkoogimajade kavandid, panin need küpsetuspaberi alla ja hakkasin triipe vedama. Ühte-teist ja kolmandat pidi ja otsas see glasuur oligi.Peaaegu valmis olid otsaseinad ja katusetükid, külgseinad jäid uusi hetki ootama. Ja no oodata tuli suht kaua, poes polnud kusagil enam päris seda sama värvi glasuuri....
Sel nädalal lõpuks ometi vedas, sain mida tahtsin. Joonistasin ka külgseinad valmis ja lasin kuivada. Muide, kui teha suht tihe ruudustik ja küllalt jämedad jooned, pole küll mingit ohtu, et tükid katki läheksid, no muidugi, kui nendega just palli ei mängita....
Eile õhtul liimisin kokku seinad, täna õhtul katuse. Minu arust oligi kogu töö juures kõige raskem see liimimine. Piparkoogimaja on väga lihtne sulasuhkruga liimida, kuivab hetkega, glasuurmaja aga kuuma suhkruga liimida ei julgenud, tuli glasuuri ennast kasutada ja see juba nii kiirelt ei kuiva. Ühel päeval küsis laps, et miks ma neid toorjuustu ja jms karpe niiiii palju pean koguma. Siis vastasin, et sinna on hea suvel marju panna ja talvel hea külmast võtta, just selline paras kogus korraga söömiseks. Nüüd olid aga karbid abiks majakese kokku panemisel, seinatoeks ja katuse puhul sai vastavat kõrgust reguleerida erineva arvu karpidega.



Igal juhul valmis ta sai ja täiendab nüüd meie piparkoogiküla. Algselt pidi temast saama midagi muud kui see, mis pildil. Õiget nime ei oska sellele majakesele pannagi, kes midagi toredat pakub, mine tea, äkki teen auhinnagi?



Wednesday, December 22, 2010

Talvine šokolaadikook

Üks variante Prantsuse shokolaadikoogist.
Kui akna taga sajab pidevalt lund, siis miks ei võiks seda tordi peale sättida.

Sunday, December 19, 2010

Päikseline puuviljakeeks

Keeksi on saanud viimasel ajal nii palju teha, et aitaks juba, aga no ei, vaja ju jõululauale ka veel midagi välja mõelda. Seekord valisis sellise:

200g võid
2 dl suhkrut
4 muna
4,75 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl kuivatatud puuvilju
70g sukaati
1 dl rosinaid
0,5 dl päevalilleseemneid

Vahusta toesoe või suhkruga. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber nisujahuga, pane juurde tükeldatud kuivatatud puuviljad ja päevalilleseemned. Määri keeksivorm rasvainega ja tõsta taigen tasakesi vormi. Küpseta 175-kraadi juures tund aega. Katsu tikuga küpsust - kui tikk jääb puhtaks, siis keeks on küps.
Päevalilleseemned annavad keeksile mõnusa pähklimaitse. Soovi korral serveeri keeksi rummiga maitsestatud vahukoorega, kuid hästi maitseb ka ilma kastmeta.

Maitsev lammas



Viimasel ajal ei taha seda siga enam kuidagi süüa, hing ihkab millegi erilisema järele. Niisiis sai seekord otsustatud lamba kasuks.
Poest parajad tükid, turule pole mul praegu lihtsalt aega lipata, kuigi tahaks sinna uuele turule juba vägagi... paar erinevat retsepti kokku mikserdatud, kõigest neli tundi ja valmis ta saigi.
Ehk siis:

lambakints
õli
sool
pipar
salvei
3 küüslauguküünt
kuivatatud kirsid
punane vein
vesi

Hõõru liha õliga, maitsesta, pane potti koos küüslaugu, salvei ja kirssidega. Vala peale veini-vee segu ja küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit, alanda ahju kuumus 130-le ja küpseta neli tundi, kuni liha on ilusti küps. Serveeri näiteks keedukartuli, marineeritud õunte ja kõrvitsaga. Mmmmm.... Kõrvale veini ka.

Marineeritud õunad

Suve lõpus suures hoidiste tegemise tuhinas jäi marinaadi üle ja ära ka nagu ei raatsinud visata. Saigi siis õunad purki ja marinaad peale. Polnud õrna aimugi, et sellest mõttevälgatusest nii maitsev asi välja võiks kukkuda.

Marinaad ise sama mis paprikal . Tulemus aga igati hõrk praekõrvane.



Kahju, et nii vähe sai tehtud, järgmisel aastal tuleb kindlasti korrata.

Tort jõulutähtedega



Üks tagasihoidlik tordike kerge jõuluhõnguga kaunistuses.
Sisu ikka biskviit, mille vahele sai toorjuust vahukoore ja punasesõstramoosiga. Peal martsipan.



Mulle isiklikult hakkasid need jõulutähekesed vägagi meeldima, tõenäoliselt näeb neid tänavu veel mõne tordi kaunistuses:-)

Singi-ananassi pirukas



Aeg-ajalt tahaks ju ikka soolast pirukat ka. Otsisin ja sobrasin retsepte, lõpuks sai selline:

500g pärmi-lehttaigent
400g sinki
1 väike purk ananassitükke
100g sinihallitusjuustu
1 paprika
1 väike suvikõrvits
2 pakki riivjuustu
3 dl kohvikoort
2 muna
natuke õli

Tükelda paprika ja suvikõrvits, kuumuta nad õlis poolpehmeks. Rulli taigen ja laota ahjuplaadile, kata kuubikuteks lõigatud singi, ananassitükkide, paprika ja suvikõrvitsaga.
Kuumuta potis koor ja murenda sisse sinihallitusjuust, kuumuta kuni juust on sulanud, jahuta veidi ja klopi hulka munad. Vala ahjuplaadile, kata pealt riivjuustuga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes pool tundi.
Lõika sobivateks tükkideks ja lase hea maitsta.

Saturday, December 11, 2010

Jõulud, jõulud....

Sajab, sajab laia lund,
karu magab talveund.....

Ta muudkui sajab ja sajab ja otsa lõppeda ei kavatse....
Lastel rõõmu laialt, suurematel varsti suur mure, et kuhu see meeletu kuhi panna, ilus on ja tasuta trenni saab ka kõvasti aga no kaua võib tõesti....

Ma pean siinkohal seda kurja "Monikat" natuke tänama ka, mul nii ilus pitskardin aknal ees:-)




Tänaseks muidugi juba kadunud aga neljapäeval-reedel oli küll ilus vaadata.

Pagaripiparkook, pagaripiparkook, pagaripiparkook, pagaripip..... oeh, keel läheb sõlme, aga ikkagi tore, piparkoogid, päkapikud, piparkoogimajad, piparkoogikuusk, piparkoogiküla, nii palju ja rohkemgi veel.

Eelmisel aastal lubasin, et sel aastal ma enam uut piparkoogimaja ei tee. Aga, meie ülimalt mõnus soe suvi muutus toa nii soojaks, et eelmise aasta majake vajus lihtsalt kossdi kokku. Ja sel aastal teemegi jälle uue, laps vähemaga ei lepi.
Mis siis ikka, pea tööle ja kui mõte selge, siis käed käiku.

Kõige esimesena valmis meil hoopis kuuseke, näidiseks Heleni blogi. Minul vormid puudusid, võtsin kasutusele piparkoogivormid. Esialgu oli mul kolm erisuurust vormi, läbimõõduga 3; 3,5; 5,5cm. Asusin siis neid suurendama. Lõpuks sain veel 4; 7,5; 9,5; ja 11,5cm läbimõõduga. Ehk siis seitse erinevat suurust. Tegin igas suuruses kolm piparkooki, kõige väiksemast neli piparkooki.
Glasuuri abil ladusin nad üksteise otsa ja valmis ta saigi. Mulle tulemus meeldib.



Ühe majaga me sel aastal ei leppinud, tegime väikse külakese, kus päkapikkudel tore hullata, lumememme veeretada, karusselliga sõita, kaevukoogul kiikuda ja kingikotte pakkida. Uhke kuuskki väljakut ehtimas.

Imemaitsev küülik

Eile poes lihaleti ees seistes hakkasid mulle silma küülikud. Tunnistan ausalt, et ise pole ma neid varem teinud, küll aga söönud. Isu millegi teistsuguse järele oli aga nii suur, et ma ei saanud kiusatusele vastu panna ja jõuluni oodata. Ostsin selle küüliku tänaseks. Retsepti otsisin siit ja sealt, teades, et mul täna väga kaua aega pole, otsustasin selle retsepti kasuks, väikeste mugandustega muidugi:

küülik
jahu
500 ml vett
ühe sidruni mahl
salveid
porgandeid
3 küüslauguküünt
soola
pipart
kaneelikoor

Tükeldasin küüliku, keerutasin jahus ja pruunistasin kiirelt pannil. Samal ajal keetsin vee koos sidrunimahlaga. Maitsestasin küüliku soola ja pipraga, lõikusin porgandid paksudeks viiludeks. Panin kõik ahjupotti, lisasin küüslaugu, kaneeli, salvei ja valasin keeduvee ka peale. Küpsetasin 175-kraadises ahjus 1,5 tundi. Lisandiks tegin spagette, salatina marineeritud kõrvits ja minu üllatuseks ülimaitsvaks osutunud marineeritud õunaviilud.



Küülik osutus nii imemaitsvaks, et mul pole enam kahtlustki, mida tänavu jõululauale panna.

Friday, December 10, 2010

Pitsine kübar

Selle kübara vormimine käis ruttu, kaunistamine võttis aga tükk aega enne kui see õige tunne tuli...ja siis, valmis selline pitsivahus kübarake....





Saturday, December 4, 2010

Virsikukeeks

Oh neid traditsioone küll...neid on nii palju, toredaid ja mitte nii väga vahvaid....kuid ometi on nad meil olemas....
Meil on naabritega selline ülimalt vahva traditsioon Jõulude ajal peredega koos istuda, nautida head sööki-jooki, lobiseda-mängida lauamänge ja tunda elust mõnu.
Eelmisel aastal tegime seda natuke teisiti, kogu üritus algas kooskokkamisega, et üks perenaine kogu toidutegemise koormat üksi ei peaks kandma. Igati vahva üritus oli, eks näis, mis sel aastal välja tuleb....


Juba mitu päeva on mind painanud keeksiisu. Täna oli põhjust muude kiirete tegemiste vahel üks kiire keeksitegu ka toimetada. Retsepti võtsin raamatust "Lämpimiä leivontahetkiä". Algne retsept on kirsikeeks, kuna ma kapist kirsikompotti ei leidnud, mugandasin retsepti virsikukeeksiks.



250g võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
1 sidruni riivitud koor
2 spl kompotivedelikku või koort
1 dl virsikuid
2 tl küpsetuspulbrit
4,5 dl jahu

Vahustasin või ja suhkru, lisasin ükshaaval munad, vahustamist jätkates. Lõpuks lisasin kõik ülejäänud ained. Kalla taigen keeksivormi ja küpseta 175-kraadi juures tunnike.
Täna tegin sellest kogusest kaks 25cm pikkust keeksi. Olen täheldanud, et keeks tuleb oluliselt mahlasem kui küpsemise ajal on ahjus ka väike veekausike.
Ühe keeksi viisin külakostiks sõbrannale, teise sõime kodus. Mõlemad kadusid laualt nagu poleks olnudki. Soovitan niisama ja ka jõululauale sobib suurepäraselt.