Monday, October 29, 2012

Tort musta ploomi ja pähklitega


Meie elus on sündmusi mida võiks tähistada, on päevi, mida ei tahaks kunagi meenutada ja on aastaid, mida lausa peab väärikalt meeldejäävaks tegema.
Meie pere istus eile ümber laua, sest kolmel meist täitus kokku 120 aastat! Aukartust äratav number, mis muud.
Tahtsin sel puhul magusaks midagi erilist. Isu millegi vana ja järgiproovitu järele polnud, tuli midagi uut välja mõelda.
Selle retsepti leidsin suvisest Oma Maitse numbrist. Pilk jäi peatuma just sellel Nadja retseptil, kuigi seal oli ka teisi.
Tuunisin seda vastavalt oma maitsele ja selline ta siis sai.

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa kuivained, sega hoolega ja vala võiga määritud koogivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus kuni biskviit on ilus kuldne.
Lase täiesti jahtuda ja lõika pooleks, et saaks kaks kihti.

Kreem:

200 g Philadelphia toorjuustu
300 dl vahukoort
150 g suhkrut
200 g musti ploome
1 dl Vana Tallinna likööri
200 g metsapähkleid
immutamiseks piim + vanilje


Vahusta vahukoor suhkruga, toorjuust vahusta eraldi, sega omavahel.
Tükelda ploomid ja vala Vana Tallinnaga üle. Parem kui teed seda juba eelmisel päeval.
Immuta esimene biskviit vaniljepiimaga ja kata likööriste ploomidega, peale määri pool vahukoore-toorjuustu segust. Kata teise biskviidiga ja immuta see samuti piimaga. Kata ülejäänud vahukoore-toorjuustu seguga ja raputa peale veidi purustatud pähklid. Lase vähemalt 4 tundi külmkapis seista, parem kui üleöö.
Alaealistele väga ei soovita :))