Thursday, October 15, 2015

Kallid külalised,

siit uusi postitusi on üsna raske leida
aga kõigil, kellel huvi minu käsitöö vastu, see
leiab mind siit: Katreni käsitöö

Kohtumisteni!

Sunday, March 9, 2014

Vastlad ja 9.märts

Liuga oli sel aastal veits kehvad lood, panustasime rohkem kuklitele:






Kevad on õues, minge uudistama!





















Monday, February 24, 2014

Tort Vabariigi sünnipäevaks "Eestimaa suusatalv"



Suusalund tuleb tänavu tikutulega taga otsida. Vaatamata sellele on suusakilomeetreid kogutud üllatavalt tublisti.
Austusest suusarahva vastu sai selle-aastane tort pühendatud just neile. Loomulikult esitan selle ka Nami-nami iga-aastasele tordivõistlusele, täpsemalt vaata siit.

Tort on tehtud Prantsuse šokolaadikoogi retsepti järgi:

400g tumedat šokolaadi
400g võid
6 muna
5 dl suhkrut
6 dl nisujahu

Sulata šokolaad ja või potis nõrgal tulel. Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega jahu munavahtu. Lisa
rasva-šokolaadisegu ja sega ühtlaseks taignaks.
Kalla taigen võiga määritud koogivormi ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Kook peab jääma niiskeks. Lase koogil natuke jahtuda ja võta see vormist välja. Lase täiesti jahtuda.



Katteks on esmalt Lemon curd ja selle peale veel:

75g võid
3 dl vahukoort
450g tumedat šokolaadi

Kuumuta pliidil katte või, vahukoor ja šokolaad. Hõõru ühtlaseks massiks. Jahuta ja kata siis koogi pind ja küljed.
Lase külmas tarduda.

Kaunistuseks on tehtud piparkookidest kuusk, suusad-kepid martsipanist, lumepallid on kookostrühvlitest, mullapallid sisaldavad metsapähkleid šokolaadis.


Palju õnne meile!



Sunday, July 21, 2013

Suvi 2013 - torte ja lihtsalt pilte

Sedakorda juttu ei tule. Õues on suurepärane suvi, naudime seda....





































Friday, June 7, 2013

Lihtne, kiire ja ahvatlev - rabarberi - hapukoorekook



Rabarberi hooaeg on käimas, tegelikult kohe-kohe läbigi saamas. Tuleb võimalust kasutada ja lisaks joogile, mis kuumal suvepäeval mõnusalt jahutab, ka midagi tahkemat maiustamiseks valmistada. Sedakorda oli aega napilt, tuli miskit kiiret ja lihtsat leida. Selline ta sai:

Põhi:

75 g toasooja võid
3/4 dl suhkrut
umbes 50g hapukoort
1 muna
2,5 dl nisujahu
2/3 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või suhkruga, lisa muna, hapukoor ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Vala lahtikäiva küpsetusvormi põhja (taigen tuleb suht pehme, mitte just vedel aga mitte ka tugev).


Täidis:

250g hapukoort
4 kuhjaga spl suhkrut
1 muna
1 kuhjaga tl vanillisuhkrut

Sega täidisained omavahel ja vala põhjale.

Katteks tükelda 5-6 rabarberivart soovitud suuruseks ja puista täidisele. Peale raputa demerara suhkrut kohe mõnuga :).

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase kindlasti jahtuda, seda muidu on täidis vedel ja tükke tõsta ei saa. No kui Sa just koogivormist suure lusikaga süüa soovid, siis võid ka kohe maiustama hakata.
Algne retsept siit. Muutsin põhja koguseid, sest minu koogivormis oli seda taigent muidu liiga paksult.

Naudi hea kohvi ja vaniljejäätisega.

Wednesday, May 15, 2013

Porganditort toorjuustu-laimikreemiga



Selle aasta emadepäevaks sai tehtud selline mõnus mahlane tort.
Retsept ja idee siit.

Vaja läks:

500g porgandit
4 muna
natuke soola
3 dl suhkrut
4 dl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl õli

Koori porgandid ja riivi peenema riiviga. Vahusta munad soola ja suhkruga heledaks vahuks, lisa õli, siis riivitud porgand ja lõpuks omavahel eelnevalt segatud kuivained.

Jaga taigen pooleks ja küpseta kaks plaaditäit 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase jahtuda.



Vahepeal sega valmis kreem.

Toorjuustukreem:
400g maitsestamata toorjuustu (kasutasin sedakorda pooleks Philadelphia ja Karumsi oma)
300g hapukoort
1,5 dl suhkrut
2 laimi mahl ja riivitud koor
2 tl vanillisuhkrut

Vahusta mikseriga toorjuust, sega hulka hapukoor ja suhkrud ning laim. Vahusta veel korralikult.

Kui põhjad on jahtunud, lõika nad pooleks. Aseta biskviit kihiti kreemiga nii, et viimaseks kihiks jääks kreem. Kaunista meelepäraselt. Tegelikult võiks see tort nüüd üleöö külmkapis seista ja ka ülejärgmisel päeval on ta veel imehea ;)


Saturday, March 30, 2013

Lihavõtted 2013



Häid pühi kõigile!

Üks päev avastasin, et mul on siin blogis küll hulganisti pilte tehtud pašadest aga retsepti polegi.
Kohe parandan selle vea.
Olen juba väga-väga-väga palju aastaid selle retsepti järgi pašat teinud, nö kindla peale minek. Kuigi, igal aastal on lisandeid natuke vahetunud-lisandunud. Niisiis:

1 kg kohupiima, sellest 2 x 400g kohupiimatoru ja 1 x 200g vaniljekohupiim
200g suhkrut
4 munakollast
200g võid
4 dl vahukoort
100g mandlilaaste
150g marmelaadi
poole sidruni mahl ja riivitud koor
2 tl vaniljesuhkrut
pähkleid
Marianne cruh´i

Sega kohupiim munakollaste ja suhkruga, lisa sulatatud ja jahutatud või. Lisa sidrunimahl ja riivitud koor, mandlilaastud, tükeldatud marmelaad ja pähklid. Maitsesta vaniljesuhkruga. Vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult kohupiimaseguga. Vooderda sõel näiteks marliga (sobib ka õhem riidetükk, näiteks batist). Kalla segu sõelale, voldi riideotsad peale ja lisa raskuseks näiteks taldrik. Aseta külmkappi nõrguma vähemalt järgmise päevani.
Kalla paša vormist alusele ja kaunista meelepärasega. Sel korral kasutasin Marianne cruch´i ja riivitud apelsinikoort, lisaks veel untsu läinud mandlibesee küpsiseid (neist hiljem) ;).
Sellest kogusest saab kaks sellise suurusega nagu pildid ja lisaks veel ühe väiksema.

Meie selle aasta munad tulid sellised:





Soolapähkliküpsised kitsejuustuga



Sama head kui need.
Mõnusad nii kohvi kõrvale kui ka suupisteteks šampuse laual. Idee leidsin siit. Mugandasin vastavalt sellele, mida kapist leidsin.
Vaja läks:

125g toasooja võid
2,5 dl jahu
1,5 dl purustatud soolapähkleid
100g meelepärast kitsejuustu
200g riivitud juustu (kasutasin Saaremaa Hollandit)
soolapähkleid

Purusta pähklid ja sega jahuga, lisa või, kitsejuust ja riivitud juust. Sõtku taignaks. Tee taignast väikesed pallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajuta lömmi ja aseta keskele üks pähkel. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12 minutit.



Head nautimist!

Monday, March 11, 2013

Lumest pallid supi sisse ehk lumepallisupp



Üks ütlemata tore pühapäeva magustoit, mis tasub taas mälusopist välja kaevata. Laupäeval võib ka koos sõpradega lumesõda pidada :)

Pühapäeval õues kevadisi päikesekiiri püüdes ja vaadates, kuidas lapsed omale lumest meiki näkku patsutasid, tekkis isu endagi lapsepõlve tagasi pöörduda.
Päike oli nii mõnusalt soe ja paitas hellalt, veed sulisesid ja lootus, et see valge ja külm sealt õuest juba kaduma hakkaks, otsustasin veidi päikest aidata.
"Tüdrukud, mis te arvate kui paneks õige lumepallid supi sisse?"
Oi neid ärevaid nägusid, et mis ja kuidas.

Niimooodi:

1 liiter piima
4 muna
1 dl suhkrut
1 kuhjaga tl vaniljesuhkrut
õige pisut soola

Eralda munavalged kollastest ja vahusta veidikese soola ja umbes supilusikatäie suhkruga kõvaks vahuks.
Munakollased vahusta eraldi kausis koos suhkru ja vaniljesuhkruga helekollaseks.
Aja suures potis keema piim, alanda kuumust ja meisterda lumepallid ehk siis võta lusikasuurused munavalgevahu pallid ja keeda need piimas mõlemalt poolt kiirelt läbi. Tõsta vahukulbiga magustoidukaussi kastet ootama. Kuna munavalge kuumas piimas paisub, siis võta võimalikult suur pott, et pallikesed ära mahuksid. Korraga mahub potti umbes 5-6 palli, sõltuvalt poti suurusest.
Nüüd vala kuum piim ettevaatlikult munakollasevahu hulka. Kindlam on seda teha samal ajal vahtu veelkord mikserdades. Kalla saadud segu tagasi potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuni segu hakkab paksenema. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.
Vala kaussi lumepallidele seltsiks ja rõõmusta koos lastega, et võid vabalt lund süüa, ilma et kurk haigeks jääks.



Lumi on söödud, kevad võid tulla, me oleme valmis!

Monday, February 25, 2013

Päikese igatsusest tekkinud tort

Eile sai meie kallis kodumaa taas aasta võrra väärikamaks - 95, ilus number.
Selle päeva auks on Nami-Nami juba viiendat aastat korraldamas ka tordivõistlust. Minu isiklik panus sinna on seda korda juba neljas. Sel aastal on see tulnud kuidagi eriti raskelt. Ideid ju oli, isegi soolase tordi osas aga ükski ei tundunud küllalt selge. Mõned päevad tagasi kuulsin raadiost, et meil on sel talvel olnud kuidagi eriti päikese vaene aasta. Kui mu mälu nüüd ei peta, siis miskid numbrid olid, et 81 päeva = Eesti keskmiselt 36 tundi päikest! Vaevalised neli päeva päikest, kui arvestada, et päevavalguse aega ju ka napib. Häbematult vähe ikka.
Siit sündis aga idee päike oma pidulauale organiseerida. Mõeldud - tehtud.
Siin ta on:




Tort on tehtud šarlotte põhimõttel, kaetud martsipaniga.

Rullbiskviit:

3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Kreemiks:

200g toorjuustu
vaniljet
2 dl vahukoort
suhkrut
maasika toormoosi
immutamiseks vaniljepiima




Šarlotte täidis:

400g Alma vaniljekohupiimakreemi
400g vahukoort
üks suur kirsikompott
8 želatiinilehte
suhkrut



Katteks:

200g martsipani
safranit või toiduvärvi kollase saamiseks

Tordi valmistamise üksikasjad leiad siit.

Tegelikult tegin lausa kaks torti, üks külakostiks, teine koju. Külla viimiseks sai natuke teise kaunistuse, mis algselt pidi sümboliseerima võilille, valminuna meenutas rohkem kõrvitsat ja lõppkokkuvõttes ristiti hoopis välise vaatluse tulemusel sidruniks. Heal lapsel mitu nime :)


Ise jäin rahule ja sööjad kiitsid väga.