Saturday, April 16, 2011

Šarlott puges jalgpalli

Nüüd võiks pikalt heietada teemal, et küll need lapsed kasvavad ikka kiiresti, eriti veel võõrad lapsed, keda näed heal juhul paar-kolm korda aastas. Eks ta nii olegi ja seda tõdeme pigem imestunult. Omad lapsed kasvavad aga minu meelest liiga kiiresti. Alles nad olid pisikesed, voldikesed siin ja seal, õppisid seda ja teist, said iseseisvamaks jne. Ühel hetkel avastad, et näe, nii pikaks sirgunud, et peagi vaatab Sinuga tõtt, ilma, et peaksid kummarduma. Varsti on käes aeg, kus hoopis Sina ise oled sunnitud pingile tõusma, et talle otse silma saaks vaadata. Natuke kurb, et see lapsepõlv nii lühike on.



Kui eelmisel aastal sai õepojale tehtud Judo tort, siis selleks aastaks on judokast olude sunnil saanud jalgpallifänn. Judotrenn on vahetatud jalgpalli vastu ja otseloomulikult sai sünnipäevaks tehtud ka vastav tort.
Sharloti põhimõttel.

Hele rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit



Tume rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
3 spl kartulijahu
1 spl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit

Rullbiskviitide kreem:
200g Philadelphia toorjuustu
suvikõrvitsa-punasesõstramoos
vaniljet
2 dl vahukoort
maitse järgi suhkrut

Küpseta biskviidid ja valmista kreem. Immuta biskviidid vaniljepiimaga, jaota kreem heleda ja tumeda biskviidi peale ja keera mõlemad rulli. Lase külmkapis soovitavalt paar tundi seista. Lõika mõlemad võrdseteks viiludeks.

Sharloti täidis:
400 g torukohupiima
2 dl vahukoort
suhkrut
vaarikamoosi
2 spl želatiini

Vahusta vahukoor, sega omavahel kohupiim ja vaarikamoos, paisuta želatiin külmas vees ja sulata kuumaveevannil. Sega omavahel vahukoor ja kohupiima-moosi segu. Lisa želatiin ja sega hoolikalt. Lase külmkapis 20-30 minutit tarduda, kuid mitte kõvaks!

Vooderda ümar kauss toidukilega, laota põhja ja külgedele hele rullbiskviit, vala pool sharloti täidist kaussi, lao peale tume rullbiskviit, siis ülejäänud täidis ja peale veel kiht tumedat rullbiskviiti. Kata pealt toidukilega ja aseta ööks külmkappi tarretuma.

Kate:
400 g martsipani

Musta martsipani sain söetabletiga värvides, rohelise jaoks kasutasin värvilist tuhksuhkrut ja väikesed lilled said natuke kollasemaks toonitud samuti värvilise tuhksuhkru abil.



Kalla tarretunud kook alusele, kata 2 dl vahustatud vahukoorega ühtlaselt ja kata õhukeseks rullitud martsipaniga. Kogu tordi kõige keerulisemaks osaks sai seekord jalgpalli tumedate "laikude" mõõtmine-lõikamine. Algul kippusid ikka väga lapergused tulema :) Natuke rohelist muru ja väikseid lilli ja valmis ta saigi.



Väga maitsev sai, polnud liiga magus ja mis peamine, lapsed olid rahul ja kiitsid ka!

2 comments:

  1. Kas martsipani alla võiks panna ka õhukese kihi võikreemi vahukoore asemel ja kas koos martsipaniga kannatab kooki ka külmkapis säilitada?

    ReplyDelete
  2. Ikka võib võikreemi panna, meile lihtsalt meeldib vahukoor rohkem. Tavaliselt teengi koogi eelmisel päeval valmis, ka martsipani panen peale, külmkapis ei juhtu temaga midagi.

    ReplyDelete