Pirukad, saiad ja saiakesed (26)

Kuklid - traditsiooniline vastlapäeva maius



Kuklid, ilmselt laste poolt kõige enam oodatud vastlapäeva traditsioon, kelgutamisele lisaks muidugi.
Kõige lihtsam ja enim söödud variant vahukoorega, meil sel aastal ka maasikamoosi-toorjuustu täidise ja vahukoore kattega. Kuklid ise kardemoni omad, nii maitseb meile kõige rohkem.

Taigen:

50 g pärmi
5 dl käesooja piima
1 toasoe muna
1,5-2 dl suhkrut
1,5-2 tl soola
1,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl safranit
150-200 g pehmet võid
u 15 dl nisujahu

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa kergelt lahtiklopitud muna ja maitseained. Kalla hulka umbes pool sõelutud jahust ja sõtku natuke. Lisa veel jahu kuid mitte päris kõike retseptikogusest.
Seejärel lisa pehme või ja sõtku kuni tekib sile ja elastne taignapall.
Pane taigen jahuga ülepuistatud kaussi, raputa taignapallile ka veidi jahu. Kata kauss kaane, puhta rätiku või toidukilega ja aseta sooja kohta kerkima. Lase taignal mahult kahekordseks paisuda.
Puista lauale veidi jahu, aseta taignapall lauale ja sõtku kergelt. Vormi taignast soovitud suurusega kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta kerkimisruumi ka. Lase veelkord kahekordseks kerkida.
Määri saiad enne ahjupanekut õrnalt munaga. Küpseta 225-kraadises ahjus 8-10 minutit.
Lase peale ahjust välja võtmist rätiku all jahtuda.

Täidis:

maasikatoormoosi
toorjuustu
vahukoor
suhkrut

Vahusta toorjuust, lisa moos. Eraldi kausis vahusta vahukoor suhkruga (soovi korral võid lisada vaniljet, suhkru kogus maitse järgi ja sõltub moosi magususest).

Lõika jahtunud kuklil "katus" pealt, uurista kukli seest sisu natuke välja ja täida moosi-toorjuustu seguga. Peale tõsta vahukoor , aseta katus kohale ja sõelu kaunistuseks tuhksukrut.

Sellest kogusest sain mina täna 24 kuklit.
Naudi koos sõpradega enne või pärast kelgurallit.

Kuulata võid seda minu viimase aja suurt lemmikut : Jamaram - Out My Window

Naadid siin ja naadid seal


Kevadel kui loodus roheliseks läheb, hakkad ootama seda aega, millal saaks igasugu värsket peenralt suhu pista. Kõik süüa kõlbav aga ei kasvagi peenral, vaid hoopis aianurgas või lausa rohuniidul.
Meie aiast naati saada, selleks tuleb ülikärmelt tegutseda, sest mul on selline aiahull (heas mõttes muidugi) ema, kes kõik umbrohu hirmsa kiirusega hävitab :) Tihti peangi naati hoopis lähedal asuvalt niidult korjama.
Sel aastal on saanud ohtralt erinevaid naaditoite katsetada. Peale muffinite ja erinevate salatite mingit erilist lemmikut ei tekkinud aga kirja panen siia ikka, siis järgmisel aastal hea korrata.
Esimeseks tegin lapse tungival nõudmisel naadimuffineid, siis erinevaid salateid, edasi sai naati pistetud kotleti sisse,


ja sõrnikusse


ja lõpuks pirukassegi


Piruka retsept pärit siit, selle vahega, et meie asendasime sibula küüslauguga.

Kõrvale murulaugu-nurmenukusalat.


Igati tervislik ja maitsev kevad :)


Hõissa vastlad!


Hõissa vastlad tõepoolest, vaatamata meie tormisele-lörtsisele ilmale oli meil täna väga tore hommikupoolik
Viimsi Vabaõhumuuseumis.


Lastele räägiti vastlapäeva kommetest ja tegemistest, elust-olust talus talvel.




Iga laps sai endale ise vastlavurri meisterdada...


vastlakukleid süüa ja soojenduseks kuuma teed rüübata.
Peale kehakinnitust katsuti jõudu pulga abil..


..meisterdati korralik õlenukk, mis siis üheskoos metsa otsustati viia.


Keerutati üheskoos kelgukarussellil, ka õpetaja saadi kelgule.


Vastlaliugu lasti ühiselt suurel linoleumist "kelgul"


Ka nii võis suures keerutamise tuhinas juhtuda :)


Lõpetuseks saime pai teha nendele suurepärastele, esimesest silmapilgust südantvõitvatele kelgukoertele.



Kuna minu laps keeldus kategooriliselt söömast hernesuppi, oli meie menüüs täna hoopis sealihaga hapukapsasupp ja muidugi vastlakuklid.
Seda korda siis toorjuustu-kirsimoosikreemiga ja lihtsalt vahukoorega, kuklid ise safrani ja kardemoniga.


Lastele meeldis ja mulle ka, nii et üks igati tore päev oli!


Pirnimuffinid mandlitega

Jah, siin pole nüüd küll tükk aega keegi midagi kirjutanud. Söönud oleme ikka. Nende muffinite retsept on mugandatud nagu paljud siin blogis. Tavaliselt ongi ju nii, et tuleb tahtmine midagi teha, kõiki vajalikke komponente aga kodus pole. Siis tulebki asendus ja nii mõnedki korrad on see isegi maitsvam kui algne retsept. Aga siin ta on: 150g võid 2 dl demerara suhkrut 3 muna 1,5 dl piima 3,5 dl nisujahu 2 tl küpsetuspulbrit 1 tl vanillisuhkrut 2 pirni 50 g natuke purustatud mandleid Peale raputamiseks kaneeli pärlsuhkrut Vahusta toasoe või suhkrutega, lisa ükshaaval toasoojad munad samal ajal vahustamist jätkates. Lisa ka piim ja omavahel segatud jahud. Lõpuks lisa kuubikuteks lõigatud pirnid ja mandlituükid. Jaga taigen muffinivormidesse ja puista peale pärlsuhkur ning kaneel. Küpseta 225-kraadises ahjus 15 minutit või kuni puutikk jääb kuivaks. Naudi koos koorese kohviga. Muffinid on mahlased ka paar päeva hiljem kui neid selleks ajaks nahka pole pistetud.
Üks täiesti tavalise saia tegu


Tavaline sai, mille saaks ju poest ka aga kodus tead täpselt, mida sinna sisse paned. Eeliseks ka see, et kodusai ei lähe kunagi nii kiiresti hallitama kui seda teeb poe oma.
Niisiis natuke aega ja viitsimist, ning võid nautida ahjusooja saia koos äsja valminud moosi ja külma piimaga.....
mmmmm, silme ette kangastub pilt vanaemast, talust metsa ääres, lapsepõlv, suvi, päike ja heinamaa...

Retsept järgmine:

25 g pärmi
4 dl vett
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 spl oliivõli
600 g nisujahu (osa võid asendada ka grahamjahuga)


Sulata pärm käesoojas vees, lisa sool-suhkur ja õli ning lõpuks jahu. Sõtku korralikult läbi ja jäta tunnikeseks rätiku alla kerkima.
Kerkinud taignast vooli neli pätsikest ja pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile rätiku alla veel pooleks tunniks paisuma.
Soojenda ahi 230-kraadini, pane ahju veekauss, enne saiade ahju panemist pintselda neid selle sooja veega ja siis küpseta 10-15 minutit.
Lase küpsenud saiadel veel rätiku all veidi jahtuda.


Naudi koos moosi ja piimaga või näiteks enda tehtud pasteediga.


Retsept siit

Kaneelilõõts


See suurepärane sai oli blogijate hulgas populaarne juba kevadel. Ka mina olen seda juba mitu korda teinud, lihtsalt siia pole jõudnud kirja panna. Nüüd on see päev käes ja edaspidi ei pea retsepti netiavarustest otsima.
Niisiis, kahe lõõtsa jaoks võta:

11 dl nisujahu
1 pakk kuivpärmi
120 g võid
1 dl suhkrut
1 tl soola
1,2 dl piima
1 dl vett
4 muna
2 tl vanilliekstrakti

Taigna jaoks sega kausis 8 dl jahu, kuivpärm, sool ja suhkur. Muna klopi lahti eraldi kausis. Kuumuta potis piim koos võiga seni kui või on sulanud, tõsta pott tulelt ja lisa vesi ning vanilliekstrakt. Lase veidi jahtuda.
Lisa vedelik jahusegule ja seejärel ka lahtiklopitud munad. Lõpuks veel ka ülejäänud jahu. Sõtku korralikult taigen läbi aga ära heitu, ta jääbki selline parajalt kleepuv. Pane sooja kohta rätiku alla tunnikeseks kerkima.

Vahepeal valmista täidis:

4 dl suhkrut
4 tl kaneeli
1 tl muskaatpähklit
80 g sulavõid

Sulata või ja lase jahtuda
Sega omavahel suhkur, kaneel ja muskaatpähkel.
Kerkinud taignale sõtku juurde 4 spl jahu ja lase veel kuni 10 minutit kerkida. Nüüd rulli taigen kergelt jahusel laual õhukeseks, parem kui teed seda kahes osas. Määri rullitud taigen sulavõiga, lõika pikkupidi võrdseteks ribadeks. Edasi raputa esimesele ribale peale täidisesegu, tõsta sinna peale järgmine riba ja raputa taas üle täidisega. Korda seni kui kõik ribad on üksteise otsa tõstetud. Lõika ribad omakorda võrdseteks ruutudeks ja tõsta ruudutornid võiga määritud keeksivormi justkui raamatulehed.
Kui Sul jääb üle sulavõid ja täidist, siis nüüd aeg need sinna keeksivormi valada-raputada. Lase rätiku all kerkida veel 45 minutit.
Soovi korral võid peale veel riivitud šokolaadi raputada.
Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 35 minutit.
Võta ahjust ja lase poole tunni jagu jahtuda. Naudi koos külma piimaga aga arvesta, et sõltuvus on kerge tulema ja enne pidama ei saa kui lõõts on otsakorral :)


Idee eest tänud siia!

Suvine pirukas - punase sõstraga

Meie aeda on elama asunud kaks siililast. Nii armsad väiksed tegelesad, täis uudishimu ja julgust maailma avastada. Jalutavad keset päeva muru sees ja õpivad elu. Inimestest on saanud üleöö justkui väikesed lapsed, elevil ja igal võimalikul hetkel põõsaste ja puude alla kiikavad, et kus see siilike nüüd on ja mis ta nüüd teeb. Kõik jooksevad vaimustunult topsikeses vett vahetama ja kui siilil lõunasöögi aeg kätte jõuab, siis koonduvad ringina ümber ja kuulavad pisikese looma kõva matsutamist. Ilmselt pole neile veel lauakombeid tutvustatud :)


Lapsed, nii inim- kui loomalapsed tunnetavad vist ära, et tegu on noorema generatsiooniga. Igal juhul saab mu laps selle vahva siililapsega vägagi lähedalt suhelda, hea, et päris ühest kausist veel ei söö ja öiseks kaisukaks ei võeta, kuigi hirmsasti tahaks.


Igal juhul ristiti see väike tegelane Silluks, saage tuttavaks.
Tema vend või õde on esialgu veel nimetu ja toimetab omi toimetusi teiselpool maja.


Vahvad tegelased, igav meil niipea ei hakka :))

Siin aga üks mõnus suvine pirukas, mille tegemiseks väga palju vaeva nägema ei pea.

Ühe suure plaaditäie tegemiseks kulub:
8 dl jahu
6 spl suhkrut
200 g võid
2 munakollast
natuke rohkem kui näpuotsatäis soola

Haki külm või jahu ja suhkruga segamini. Lisa munakollane ja näpuotsatäis soola. Keera tainas kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

Katteks:
12 dl punaseid sõstraid
8 spl kartulijahu
2 dl suhkrut
500 g hapukoort
12 spl fariinsuhkrut
4 muna

Sega marjad kartulijahu ja suhkruga ning kalla koogipõhjale. Sega hapukoor fariinsuhkru ja munadega. Vala segu marjadele. Küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit. Serveeri soojalt koos külma vanillijäätisega.


Kes jäätist koogile ei raatsi panna, võib seda kokteiliks sega.
Ühe eriti rammusa retsept selline:

vaniljejäätist
maasikaid
1 dl vahukoort
natuke vett

Pane kõik blenderisse ja lase seal natuke keerelda, valmis ta ongi.


Suvi on mõnus, ja need viljad, mis kõik suvel valmivad.....


Taustaks Roxette "Listen To Your Heart", ikka veel eilse superkontserdi mõju all

Rabarberi-kohupiimapirukas martsipanipõhjal


Nonii, see on nüüd küll minu selle aasta vaieldamatu lemmik rabarberikookide seas, pisarakoogile lisaks muidugi.
Mõnusalt hapukas, samas läägelt magus, täpselt nii nagu tükike suhu satub.
Ei nõua palju vaeva ja aega ka mitte. Niisiis, ühe suure ahjuplaaditäie jaoks läheb vaja:
150 g toasooja võid
200 g martsipanimassi, ikka mandli oma
2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
5 dl jahu
1-1,5 dl vett

Sega kuivained omavahel ja siis mudi koos või ja martsipaniga puruseks, lõpuks lisa vesi. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru natuke kinni. Pane 10 minutiks 200-kraadisesse ahju eelküpsema. Samal ajal valmista kate.

Selleks on vaja:
8-10 korralikku rabarberivart
3 pk vaniljekohupiima
4 muna
2 dl suhkrut
kondenspiima

Koori ja seejärel haki rabarber.
Vahusta vägagi korralikult kohupiim, munad ja suhkur. Mina vahustasin pea 10 minutit, et oleks tõesti ilus vahuline.
Võta ahjust põhi ja kata rabarberiga, nirista peale kondenspiim, ära sellega koonerda ja lõpuks kohupiima-munavaht. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase natukene jahtuda, soojalt on põhi muredam, jahtunult tahedam, ühtmoodi maitsev ikka.

Vanilli-naadimuffinid

Umbrohu aeg on käes. Seda nii söömise kui rohimise mõttes. Meil vähemalt küll käib kodus aeg-ajalt väike sõda selles suhtes, et mina tahan teda säilitada söömise jaoks, minu tubli rohija ema aga tahab nad kõik ruttu mullast välja kiskuda. Nii mõnus on võtta väike korvike või kauss, teha aias tiir ja korjata salatimaterjal kokku. Murulauk, nurmenukk, võilill, naat, spargel...
Ja rabarberid on valmis!
Õnneks saab naati ka kodulähedaselt heinamaalt nii et teda meil jagub igaks elujuhtumiks :)
Erinevaid retsepte on plaanis veel aga neid imemaitsvaid muffineid oleme kahe päeva jooksul juba kaks korda teinud. Nad lihtsalt on nii head! Ausalt.

Retsept selline:

3 muna
1,5 dl suhkrut
100 g sulatatud ja jahtunud võid
kuni 100 g hapukoort
3 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
3 dl kokkupressitud värskeid naadilehti



Vala naadilehtedele keev vesi ja lase paar minutit olla, nõruta ja haki peeneks.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa jahtunud sulavõi ja hapukoor, mikserda korraks läbi. Siis lisa omavahel segatud kuivained. Lõpuks tükeldatud naat ja sega hoolega või mikserda veel veidi.
Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 12 minutit. Kui suudad, siis lase veidi jahtuda.

mmmmm, esimene maitse on mõnusalt vanilliselt magus, järelmaitse soolane...mmmm


Sellest kogusest saab 12-14 muffinit, no nii vähe on neid lausa patt teha, kindlasti topelt kogus, muidu kaovad liiga ruttu.
Algne retsept Nami-Namist.

....rullidest said hoopis jõulusemad rullid...

Täna oli varajane äratus, mis sest, et laupäev. Leivad-sepikud ootasid tegemist.
Oi milline ilus vaatepilt avanes, kui ruloo üles kerisin. Nagu muinasjutus, selline kihk oli hüüda, et tõuske ruttu ja tulge vaatama, õues on niiiii ilus..... aga, ma ei hüüdnud, las magavad ennast välja, nad näevad seda ilu ju pärast ka.
Imetlesin veel natuke ja asusin toimetama.
Teised vehkisid pärast kolm tundi õues labidatega, laps keerutas selle talve esimesi suusaringe mööda endist muruplatsi, ehitas tunnelit ja tuli tuppa ilusad punased põsed näöl:-)
Jõulud on tõepoolest tulekul ja hoopis ilusam ja mõnusam on neid selle imeliselt valge lumega koos oodata...ja päkapikud saavad siis oma imepisikesi jälgi jätta, näitamaks, et nad pole meid unustanud...
Eile oli mul veel lootust, et pääsen homme rõdule jõulutulesid paigaldama, täna ma selles enam nii kindel ei ole...eks homme näis. Igal juhul sellel pildil siin peaks olema mu rõdukorv männiokstega, on aga üks suuuuuur lumemüts, täiesti silmili vajunud, üks väike kõrvake veel piilub sealt...





Algselt oli plaanis küpsetada ühed hoopis omamoodi rullid, milles nii soolast kui magusamat maitset, aga võta näpust.... Sai seda soolasemat asja lõunaks ka söödud ja nagu ei olnud enam isu teda ka rulli sees süüa, vähemalt mitte täna. Mis sinna rulli sisse minema pidi....., no jäägu see esialgu veel minu teada, eks kui teen, muljetan siin ka.
Sedakorda sai siis hoopis sellised jõulusema maitsega rullid kokku keerutatud.
Ei midagi keerulist, aega läks ahjus küpsemiseks rohkem kui rulli valmistamiseks. Kui mitte arvestada taigna sulamise aega. Ehk siis:

500g pärmi-lehttaigent
pakk vaniljekohupiima
maitse järgi kondenspiima
natuke vahukoort
nati jahu
1 tl piparkoogimaitseainet

Rulli sulanud taigen, sega täidis ja määri taignale, keera rulli ja lõika tükkideks.
Küpseta 200-kraadi juures kuni on kuldpruunid. Ahjaa, mina armastan viimasel ajal igasugu rulle muffini vormides teha, siis ei valgu täidis mööda ahjuplaati laiali:-)



Et jõulurõõm oleks täiuslik, tehke endale ise küünlaid, mis külmal ajal soojendaksid hinge ja oleksid silmale ilusad vaadata.



Kui hing vajab seestpoolt soojendamist, siis keetke ise glögi.
Näiteks sellist: Alkoholivaba jõuluglögi



Ma natuke mugandasin seda retsepti:

1 liiter vett
400g suhkrut
1 tl kardemoni
2 kaneelikoort
riivitud sidrunikoort
apelsinisukaadi
8 tera nelki

Sega kõik kokku ja keeda u 30 minutit. Kurna ja serveeri. Minu jaoks jäi ikkagi natuke liiga magus, järgmine kord panen veel poole vähem suhkrut, mis tähendab, et ma teen seda veel:-)

Suvine marjapirukas

See retsept oli juba ammu-ammu selles "katsetamist vajavate" nimekirjas.
Saatsin lapsed marjapõõsaste kallale ja ise asusin taigent valmistama. Kuna maal puudusid vajalikud mõõteriistad tuli osa kogusest umbes-silma järgi.
Retsept pärit 2006.a. augusti Pereköögist ja on algselt mõeldud koogivormis tegemiseks. Meid oli piisavalt palju, et kogust kahekordistada ja teha kook ahjuplaadil.
Vaja läks:

10dl jahu
6spl suhkrut
200g võid
2 munakollast
natuke rohkem kui näputäis soola
12dl marju
8 spl kartulijahu
1dl suhkrut
400g hapukoort
12spl fariinsuhkrut
4 muna

Hakkisin külma või suhkru ja jahuga. Lisasin munakollased ja soola, sõtkusin ühtlaseks taignaks ja panin u pooleks tunniks külmkappi. Sel ajal puhastasime marjad. Katsin ahjuplaadi põhja ja ääred taignaga, segasin marjad kartulijahu ja suhkruga ning laotasin põhjale.



Segasin hapukoore fariinsuhkru ja munadega, valasin marjadele.



Pistsin 200-kraadisesse ahju 45-minutiks.

Kook tuli üsna hea, põhi oleks võinud natuke õhem olla aga panen selle taigna umbes tegemise arvele:-) Marjadele lisasin natuke rohkem suhkrut, et lapsed ka süüa tahaksid. Lõpptulemus selline:




Rabarberimuffinid

Mõni retsept kummitab ja kummitab seni, kuni lõpuks tehtud saab. Selle rabarberimuffini retsepti kohta olen niipalju kiitvaid kommentaare lugenud, et kohe kripeldas proovima.



Tegelikult tegin neid juba eile õhtul aga kell oli palju ja degusteerimiseks eriti palju aega ei jäänud. Minu arust olid nad täna isegi paremad kui eile kuumalt. Tänaseks tuli kaneeli maitse ilusti välja ja rabarberi hapukus oli taandunud. Mõnusad mahlased olid küll ja tegemisele lähevad ilmselt teinekordki.

Kohupiimakringel

Koju tegin kohupiimatäidisega kringli. Üle pika aja vägagi kordamist väärt tegu. Kohupiimale lisaks panin ka kaneeli. Vääääga hea!



Natuke jäi kohupiima üle, tegin täna juba uue, seekord läks kaneeli asemel kakaovõi. Kringel sai nii ruttu otsa, et korralikku pilti ei jõudnudki teha. Sellise sain:-)



Singi-juustu kringel

Sünnipäevapeole sai tehtud ka üks tõesti hästi õnnestunud singi-juustukringel. Sisse läks kohe mõnuga riivjuustu ja sinki. Sai ise seekord õnneks ahjust välja ei kerkinud, nii et polnudki vaja täidist saia seest otsida. Mulle meeldis ja teistele ka!



Kaneelirullid rabarberiga



Kaneelirulle saab aastaringselt ikka üksjagu tehtud. Et neid mahlasemaks ja hapukamaks saada, võiks ühe variandina rabarberit kasutada. Mina proovisin ja julgen ka teistele soovitada. Muud keerulist polegi kui, et mõned rabarberi varred tükeldada ja mõneks ajaks suhkruga seisma jätta. Rabarberist tulevat mahla saad pärast joogis ära kasutada, saia sisse seda kasutada ei saa, taigen ei kannata siis enam rulli keeramist. Et sisu küpsemise ajal pannile ei valguks, oleks mugav rullid muffinivormides küpsetada.


Pirni-sinihallitusjuustupirukas

Kevadel, kui aias on kiire aeg, ei tohi mind tuppa lasta. Kui juba proovima hakkan, siis satun hoogu ja õue tagasi ei pruugi jõuda:-))
Seegi pirukas oli juba ammu-ammu lisatud proovimist vajavate listi. Nüüd sai siis ära tehtud. Retsept siit: toidutare.ee



Taignale lisasin natuke soola, et see täiesti maitsetu poleks. Juustuvalikuks osutus Regina Blue. Muidu oli täitsa hea aga põhjaga ei jäänud rahule. Liiga pudi oli. Järgmine kord lisaksin sinna kas muna või vett. Tundub, et läheb kordamisele.


Hatšapuri




Tahtsin seda juba ammu proovida aga ei saanud turul käies kuidagi Suluguni juustule pihta. Nüüd siis õnnestus ja katsetused võisid alata.
Retsepti sain nami-nami-st. Tulemusega jäin igati rahule.




Mis muud saabki kui kõik sööjad kiitsid ja mõnulesid. Kindlasti saab teinekordki tehtud.


Kohupiimataskud

Minu esimesed kohupiimataskud. Tegelikult tahtsin neid juba ammu-ammu ise teha proovida aga iga kord kui kohupiima ostsin, tuli ikka midagi ette, ja nii ta edasi lükkus. No nüüd siis lõpuks ometi sai ära proovitud. Ja polnudki mingi maailmaime. Keedutaigen tekitas kõhedust aga oli tegelikult väga lihtne teha. Kõige rohkem võttis aega taskute kohupiimaga täitmine. Eks see nõuab vilumust. Retsept oli järgmine:

2,5 dl vett
100g võid
0,5tl soola
190g nisujahu
6 muna

Vee ja või lasin keema tõusta, lisasin jahu ja segasin kuni taigen lõi poti küljest lahti. Võtsin tulelt ja segasin kuni taigen enam ei auranud. Lisasin soola ja ükshaaval munad. Pritsisin taigna veega pritsitud küpsetuspaberile ja pistsin ahju. 225 kraadi ja 10 minutit, siis 200 kraadi ja veel 10 minutit. Võtsin ettevaatlikult ahjust ja lasin jahtuda. Sisse läks:

400g torukohupiima
3 dl suhkruga vahustatud vahukoort




Armsad pisikesed ampsud tulid ja lähevad kindlasti kordamisele.


Õunaruudud

Lehttaigna-õunaruudud valmivad kiiresti ja ülilihtsalt. Rulli lehttaigen, lõika ruutudeks, tõsta pannile, määri pealt munaga ja tõsta lusikatäis õunamoosi keskele. Pista 200-kraadisesse ahju umbes 10-15 minutiks. Lase jahtuda ja raputa tuhksuhkruga üle. Mõnus suupiste amps.






Šokolaaditükikesega muffin

Lootsin, et kui pistan sokolaaditüki muffini keskele, valgub see ilusti laiali. Unistuseks see jäigi. Kuhugi ta ei sulanud, jäi nii nagu algul oli. Lastele maitses sellegipoolest. Hea seegi.




Kardemoni-punasesõstramuffinid

Lisaks tordile ja koogile tegin lastele ka muffineid. Kahte erinevat varianti. Siin siis kõige pealt punasesõstra-kardemonimuffinid.

Retsept:
2 muna
2 dl suhkrut
125g võid
1 dl piima
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 spl kardemoni
200g punaseid sõstraid
0,5 dl jahu

Mikserda toasoojad munad suhkruga heledaks vahuks. Sulata või, kalla hulka piim ja lase jahtuda, sega munavahuga. sega omavahel nisujahu, küpsetuspulber ja kardemon, lisa taignasse.
Sega sõstrad jahuga ja lisa ettevaatlikult segades taignale. Jaga taigen muffinivormidesse ja küpseta 200-kraadi juures 20 minutit.





Lihavõttesai ehk kulitš



Meie lihavõttesai, retsept pärit nami-nami -st. Hea maitsega ja milline lõhn sellel saial, mmmmm...........


Kaneeli-rosina kringel




See kaneeli-rosina kringel ei tahtnud kuidagi ahju ära mahtuda:-) Sai tehtud tellimise peale, sooviks traditsiooniline kringel ilma mingite mugandusteta. Päris hästi see ei õnnestunud:-), ma pole veel kunagi nii hiiglama paisunud kringlit osta saanud.


Seenepirukas



Pirukas, mida võib teha nii seente kui ka näiteks porgandiga. Kadunud vanaema tegi seda porgandi ja munaga. Lapsena oli see minu üks suurtest lemmikutest. Nüüd proovin ise sama hästi hakkama saada:-)


Seenepirukad




Väikesed pärmitaigna seenepirukad. Mõnusad ampsud näiteks piknikule kaasa võtmiseks.


Juustupirukad




Väiksed lehttaigna juustupirukad, millele on lisaks juustule, maitseks sisse pandud ka paprikatükikesi. Ülilihtne teha ja ühed laste lemmikud.