Hoidised (16)

Õuna-suvikõrvitsa-ingverimoos ja püree


2 kg õunu
1,5 kg suvikõrvitsaid
1 kg moosisuhkrut
2-3 spl peeneks hakitud või riivitud ingverit
3 dl vett
0,5 kg tavalist suhkrut püree jaoks

Koori ja viiluta õunad, tükelda suvikõrvits. Haki ingver hästi peeneks. Pane kõik potti, lisa vesi ja keeda keskmisel kuumusel kuni kõrvits-õunad pehmed. Lisa moosisuhkur ja keeda umbes 10 minutit, eemalda vaht. Tõsta osa moosist purkidesse ja sulge purgid. Ülejäänud moos püreesta saumikseri või köögikombaini abil. Lisa tavaline suhkur ja keeda veel 10 minutit. Tõsta purkidesse ja kaaneta.
Ausalt öeldes, mulle meeldib see püree variant rohkem aga eks see ole maitse asi.
Retsept siit.


Aprikoosimoos


2 kg aprikoose
1 dl vett
800 g suhkrut

Pese aprikoosid jooksva vee all, eemalda kivid ja pane potti. Lisa vesi ja suhkur ning keeda aeg-ajalt segades 35-40 minutit. Eemalda pinnale tekkiv vaht. Kui aprikoosid pehmed ja moos juba paksem, kalla segu purkidesse ja sulge kohe.

Maitselt hästi omapärane, algul on lihtsalt magus mekk, aprikoosi maitse tuleb alles järelmaitsena.


Õunapüree


Viimasel ajal saab iga päev paar korda kausiga õunapuude alt läbi jalutada ja mahakukkunud õunu korjata. Tänaseks oli jälle paras kogus kogunenud, et moosi keeta. Kõige suurem vaev asja juures on õunte puhastamine-lõikumine, edasine on juba lihtne.

Järgnevast kogusest sain mina peaaegu 4 liitrit püreed:

2,5 kg õunu
2,5 kg suhkrut
vett
2 kaneelikoort

Pese, koori, puhasta ja tükelda õunad. Pane potti ja vala sinna ka vett nii, et põhi oleks kaetud. Kuumuta seni kuni õunad on pehmed. Nüüd püreesta, sega hulka suhkur ja pane püree sisse ka paar kaneelikoort. Keeda 20-25 minutit, korja pealetekkiv vaht. Jaota purkidesse ja kaaneta.


Retsept siit


Tšilli - paprikamoos


See on üks ütlemata salakaval moos, suurt ampsu korraga ei tasu suhu pista. Esialgne magus maitse petab ära ja paneb suu põlema :)

Vaja läheb:
800 g paprikaid
200 g tšillipipart
400 g suhkrut
1 dl punast veini
1 tl soola


Puhasta seemnetest ja tükelda paprikad ja tšillid, pane koos veiniga potti ja keeda pehmeks. Püreesta blenderis või saumikseriga. Lisa suhkur-sool ja keeda veel 10-15 minutit. Pane kuumadesse purkidesse ja kaaneta.

Sobib nii prae lisandiks kui õhukese kihina leivale.


Mustsõstramoos apelsiniga


Täiesti ootamatult sain täna veel musti sõstraid. Juhuslikult oli kaps ka kaks apelsini, tegelikult küll ühe teise moosi jaoks aga no see kannatab homseni ka.
Taaskord otsisin ideid Nami-namist ja leidsin sellise retsepti.

Kogused mugandatud ja tulemuseks sellisel kujul 2 liitrit + degusteerimiseks kausike.

1,5 kg mustsõstraid
1,5 dl vett
1 pakk "1+3 moosisuhkrut"
0,5 kg tavalist suhkrut
2 apelsini
ühe apelsini riivitud koor

Pane marjad potti, koori apelsinid hästi õhukese koorega ja tükelda ühe apelsini koor hästi peeneks. Tükelda apelsinide viljaliha ja lisa kõik marjadele. Lase segul keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel 10 minutit. Lisa kõigepealt tavaline suhkur ja seejärel moosisuhkur. Sega hoolega, korja pinnale tekkiv vaht ja kuumuta veel 2 minutit. Jaota kuumutatud purkidesse ja kaaneta kohe.

Apelsinikoor annab nati mõrkjat maitset, tegelikult selline huvitav moos, et ühe ampsuga saad nagu apelsinimoosi, teisega jälle mustsõstra oma. Mulle meeldis.


Punase- ja mustsõstra võie


Selle aasta mustsõstrasiirupi tegu läks veidike nihu. Siirupi asemel on pudelites kerge želee :) Kuidas seda sealt joogi tegemiseks kätte saada, seda me veel vaatame aga no pole hullu, tegijal ikka juhtub.

See ilusa värviga võie sai aga tehtud mahla-siirupi teost ülejäänud kestadest.
Lisasin mustsõstra kestadele peotäie punaseid sõstraid ka ja püreestasin nad korralikult köögikombainis.

1kg püreele lisasin 0,5 dl vett ja keetsin kuni püree muutus tihedamaks, siis lisasin 300 g suhkrut ja keetsin veel kogu aeg segades kuni võie muutus läikivaks, lusikaga võidesse tõmmatud vagu vajus kinni aeglaselt.
Tõsta kuuma purki ja sule kindlalt.


Tulemuseks on mõnus hapukas määre, mida on hea saiale määrida või edukalt ka tordikihtide vahelise moosina kasutada.




Marineeritud kurgid


Kellele maitsevad marineeritud kurgid, siis see on üks kõige kiirematest ja lihtsamatest viisidest kurke sisse teha.

0,5 liitrise purgi jaoks on vaja

umbes 8 väikest kurki
0,5 l vett
1,5 tl soola
1,5 tl suhkrut
1 spl äädikat
2-3 küüslauguküünt
7-8 mustsõstralehte
2 tillivart koos õisikuga

Minu arvates saab kõige paremad kurgid neist, mis pole veel päris täis küpsenud. Marineerimist alusta sellest, et paned värskelt korjatud kurgid külma vette vähemalt tunniks ajaks likku. Seejärel ettevalmista purgid, keeda korraks läbi või vähemalt kalla keeva veega üle. Nüüd lao purgi põhja pooled mustsõstralehed, pooleks lõigatud küüslauguküüs ja üks tillivars. Tõsta purki püstiselt kuus kurki (sõltub kurgi paksusest), siis lao veel mustsõstralehed-tillivars ja küüslauguküüs ning pane lapikult peale veel kaks kurki.
Samal ajal keeda vesi, lisa sool-suhkur-äädikas ja lase paar minutit keeda kuni sool-suhkur on lahustunud. Tõsta marinaad ettevaatlikult purkidesse ja sulge kohe.

Head isu tuleb paari päeva pärast.

Kui Sul jääb vedelikku üle, siis lõika üks-kaks kurki viiludeks, pane väiksesse kaussi ja vala purkidest üle jäänud vedelik viilutatud kurkidele. Kata kauss taldrikuga, lase mõned tunnid seista ja juba saadki värskelt marineeritud kurke.

Sarnane retsept ka Nami-nami-s


Kardemonine õunamoos


Sõbrannal murdus õunapuuoks ja palju õunu oleks niisama hukka saanud kui just poleks neid moosiks keetnud nii tema kui mina.
Toored õunad, rohelised ja hapud. Tuli kasutada rohkem moosi ja lisada veel miskit.
Tegin nii:

2 kg puhastatud õunu
natuke vett
1-1,5 kg suhkrut
1 spl kardemoni

Lõika õunad neljaks ja eemalda südamik, pane õunad koos veidikese veega potti. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda umbes 15 minutit kuni õunad muutuvad pehmemaks. Lisa suhkur ja kardemoni ja keeda veel umbes 20-25 minutit, et õunaks oleksid pehmed. Tõsta moos puhastatud ja kuumutatud purkidesse ning sulge kohe.


Tänu tooretele õuntele tuli moos veidi rohekas aga maitse oli mõnus sellegipoolest.
Pildile püütud koos augustis õitsevate kirsiokstega.


Kirsimoos Pińa Colada ja mandlitega


Üks õhtu toodi mulle ämbritäis kirsse, mul polnud mingeid moosikeetmise plaane aga need kirsid olid sellist nägu, et muuks nad ei sobi. Niisiis, nati raamatulehtede sirvimist ja teoks ta sai. Idee raamatust "Hoidised" sarjast 100 rooga, teostusel minu mugandused.

2,5 kg puhastatud kirsse
2 kl vett
1,3 kg moosisuhkrut
150 g tükeldatud mandleid
1,5 dl Pińa Coladat

Pane kirsid koos veega potti ja lase keema tõusta, keera kuumus keskmisele tasemele ja keeda 5 minutit, lisa moosisuhkur ja keeda veel 15 minutit. Eemalda vaht kui seda tekib. Lisa Pińa Colada ja mandlitükid, sega ja tõsta tulelt.
Moosi keetmise ajal puhasta purgid-kaaned ja kuumuta läbi. Moos valmis, tõsta purki ja sulge kohe.


Mis purki ei mahu, määri pehmele võisaiale või kasuta koogikaunistusena.


Moosilt korjatud vahust, veest ja karbikesest vaarikatest keeda mannavaht, isegi kui kell näitab varsti südaööd, vahusta kohevaks ja kugista nii palju kui sisse mahub :) Mulle meeldib mannavaht just sellisena, veel kergelt soojana, kohev ja mõnus....

Ja moos on nii hea, et oleks vaid rohkem kirsse...


Marineeritud õunad

Suve lõpus suures hoidiste tegemise tuhinas jäi marinaadi üle ja ära ka nagu ei raatsinud visata. Saigi siis õunad purki ja marinaad peale. Polnud õrna aimugi, et sellest mõttevälgatusest nii maitsev asi välja võiks kukkuda.

Marinaad ise sama mis paprikal . Tulemus aga igati hõrk praekõrvane.



Kahju, et nii vähe sai tehtud, järgmisel aastal tuleb kindlasti korrata.


Marineeritud kõrvits

Kõrvitsa kasutamiseks on nii palju erinevaid viise, et kõik ei tule kohe meeldegi. Üheks traditsiooniks Jõululaual on aga oma marineeritud kõrvits. Sellest ei saa ükski aasta loobuda. Retseptiks sai kasutatud sama, mis marineeritud paprika puhul ainult et, kõrvitsale läheb rohkem suhkrut.



Kõrvitsaseemned nokkisin välja ja panin paberile kuivama. Siis on järgmisel aastal seeme omast käest võtta. Suurema enamuse saab muidugi talve poole sepiku sisse panna või niisama ära krõbistada.


Marineeritud paprika - lapsepõlve meenutus

Oi, kuidas ma olen seda juba ammu tahtnud. Nüüd siis lõpuks jõudsin tegemiseni. Ostsin eile turult 3kg paprikat ja pidin jälle meie müüjates pettuma. Tädi oli kole kärme mulle neid kaaluma ja just läbipaistmatutesse kilekottidesse. Polnud norimise tuju ja peas veel mitmed muud mõtted, lasin tal toimetada. Koju jõudnud, avastasin, et mitu paprikat oli juba eile mädased. Täna neid kõiki puhastama asudes veendusin, et mõni üksik oli plekita. Kahju hakkas, et polnud piisavalt usin ise neid valima ja samas mõtlesin, et on ikka inimesed meil. Ma küll ei tahaks kellelegi halvaks läinud toitu müüa, edaspidi ju minu käest enam ei ostetaks. Aga nemad, neil on täiesti ükskõik, peaasi, et raha ruttu kätte saaks ja kaubast lahti, mis siis, et pole kvaliteetne. Selle tädi käest ma igal juhul enam ei osta, otsin uue.

See mõnus marinaad sobib nii prae juurde salatiks kui ka lihtsalt niisama süüa. Lapsena tõstsin purgist taldrikule ja mugisin :-))

Täna kulus:
2 kg paprikat
2 l vett
500 g suhkrut
16 tera nelki
12 tera vürtsi
1 kaneelikoor
natuke ingverijuurt
6 spl äädikat

Pane vesi keema, lisa maitseained ja keeda natuke. Lisa paprikat jaokaupa, lase kaane all natuke keeda ja tõsta sõelaga purki. Lisa järgmine ports, seni kuni kogu paprika on marinaadist läbi käinud. Paprikat ei tohi väga kaua keeta, muidu läheb pudiks. Keeda marinaadi veel natuke ja vala siis purkidesse. Sule purgid.

Tulemuseks selline mõnus magus paprika.




Arooniasiirup

Täiesti juhuslikult sain naabrinaiselt 6kg arooniaid. Väga tore! "Mõneks ajaks siirup omast käest võtta", mõtlesin. Retsepti otsisin siit ja sain juhised ka naabrinaiselt. No lõpuks mugandasin nii nagu välja tuli. Ehk siis:
Puhastasin marjad ja kaalusin. Seejärel panin potti ja valasin peale keeva vee. Lasin paar minutit seista ja kurnasin. Marjad uuesti potti tagasi ja peale sidrunhappega segatud keev vesi. Jätsin marjad 48-ks tunniks ligunema. Siis nõrutasin mahla ja tampisin marjad veel läbi. Lisasin iga liitri kohta 1kg suhkrut ja kuumutasin keemiseni. Valasin pudelisse-purki ja oligi valmis.



Marjade puhastamise ajal juhtus üks naljakas lugu ka. Nimelt oli arooniate sekka ära eksinud üks ilus siiru-viiruline tigu. Ikka selline tõeliselt ilus. Kahju kohe teist laiaks litsuda. Mõtlesin siis, et las ta esialgu olla, küll ma ta pärast õue toimetan. Tõstsin ta marjadest natuke eemale ja puhastasin edasi. Aga tema ei tahtnud sugugi arooniatest lahkuda. Kus pistis alles sibama. Pole nii kiiret tigu veel näinudki. Nii kui ma marjakobara eest võtsin, asus tema järgmist jahtima. Nii naljakas oli teda jälgida. Ise selline pisike aga nii agar! Lõpuks said marjad kotist otsa, tigu aga ei jätnud jonni. Kukkus mööda koti seina ülepoole ikka väljapääsu poole ronima. Nagu teaks, et puhastatud marjad on seal väljapool. Jõudis siis päris kiiresti teine kotiservale kiikama. Vahepeal toimetasin midagi ja ühel hetkel avastasin, et tigu on kadunud! Kuhu ta siis läks oma suures maailmaavastuse tuhinas? Ei tea. Otsisin siit ja sealt, ei leidnud. Ah, las ta siis läks, mõtlesin.
Järgmisel hommikul kööki tulles avastasin maailmaränduri köögikapi ukse peal tukkumas:-) Oli teine ära väsinud vist. Viisin ta uutele jahimaadele ja soovisin õnne maailma avastamisel.




Punasesõstra- suvikõrvitsamoos

Nonii, ei saa üle ega ümber sellest suvikõrvitsauputusest. Muudkui nuputa, mis neist veel saaks valmis meisterdada. Seekord otsustasin moosi kasuks. Viimane põõsas punaseid sõstraid tahtis ka veel korjamist, nii et otsus oli suht lihtne. Suvikõrvits + punane sõstar = väga mõnus moos!

Vajalikud komponendid:

2,5 kg hakitud või riivitud suvikõrvitsat
1,2 kg punaseid sõstraid
1,2 kg moosisuhkrut
1 kg tavalist suhkrut
4 dl vett

Koori suvikõrvits ja puhasta seemnetest, lõigu tükkideks või riivi. Mina lõikusin tükid. Puhasta sõstrad ja lisa potti koos suvikõrvitsa ja veega. Kuumuta keemiseni, lisa vähehaaval suhkur ja keeda tasasel tulel 20-30 minutit. Minul kees kusagil 40 minutit, olude sunnil:-) Kuna moos ei tundunud eriti moosi vaid pigem kompoti moodi, püreestasin ta köögikombainis. Pane purki ja kaaneta kohe. Sellest kogusest sain u 4,5 liitrit moosi.





Suvikõrvitsa- tikrimoos

Tegelikult tahtsin seda moosi juba eile keeta. Marjadki korjasin ära ja kui kausiga tuppa jõudsin, sain aru, et sellise kuumusega ma pliidi ees küll olla ei suuda. Mis muud kui marjad külmkappi ja muude tegevuste juurde. Väga vahva päev kujunes, aga mitte sellest ei tahtnud ma siin kirjutada. Ikka moosist ju...
Idee sain Nami-nami-st, kohendasin seda natuke ja valmis ta sai.

Minul läks:

600g tükeldatud suvikõrvitsat
700g tikreid
3 sidrunit
1dl vett
800g moosisuhkrut



Selline mõnus magus-hapukas moos, domineerib tikri mekk, vähemalt soojast peast. Eks näis kui moos maha jahtub. Sellest kogusest tuli kaks liitrit moosi.

Vahepeal on palju asju tehtud ja katsetatud üht-teist ka, no lihtsalt ei jõua kõike siia praegu sättida. Niisama pilte ei tahaks panna aga jutu kirjutamiseks pole praegu see õige aeg, ehk siis hiljem millalgi........


Suvikõrvitsamoos

Pole siia juba tükk aega miskit postitanud. No lihtsalt selle imelise suvega ei taha eriti köögis tegutseda ja arvuti taga olla. See veel ei tähenda, et me päris söömata oleks olnud. Nii mõndagi on järgi proovitud ja eks ma hakkan seda siis nüüd jõudu mööda siia üles ka panema.

Alustaks tänasest päevast, see kõige värskemini meeles:-)

Sel aastal kasvavad ka meie aias kõrvitsad ja seda üsna usinalt.



Kaua sa neist salateid ja täidetud kujul kuuma kõhutäidet ikka teed, midagi võiks ju veel saada. Mõeldud-tehtud, natuke netis surfamist ja asusingi plaani kallale. Ehk siis moos. See kõige tavalisem, ainult, et suvikõrvitsast:-)
Esialgu ei julgenud väga suurt kogust kokku keeta, mine tea, äkki ei maitsegi. No asjatu mure. Maitses, ja kuidas veel!
Vaja läks:

2 keskmist suvikõrvitsat
0,5 dl vett
1 sidrun
1 apelsin
0,5 kg suhkrut
0,5 tl kardemoni

Pese suvikõrvitsad, koori ja haki tükkideks.



Pane potti koos vee, riivitud sidruni- ja apelsinikoorega, lisa ka apelsini ja sidruni mahl. Keeda vaiksel tulel kuni kõrvits on pehme. Püreesta saumikseri või köögikombaini abiga. Lisa suhkur ja kardemon ja keeda veel vaiksel tulel u 30 minutit. Pane purki ja ongi valmis!



Minul tuli sellest kogusest kolm pooleliitrist purki, osa läks degusteerimiseks ka:-)
Näiteks ahjust tulnud sooja seemne-pähklileiva peale sobis suurepäraselt.



Super! Mõned moosi mõtted liiguvad veel peas, sellest juba edaspidi.

1 comment:

  1. Head mõtted. Katsetan täna inveri-õuna-suvikõrvitsa hoidist :)

    ReplyDelete