Kõrvits-suvikõrvits (11)

Õuna-suvikõrvitsa-ingverimoos ja püree


2 kg õunu
1,5 kg suvikõrvitsaid
1 kg moosisuhkrut
2-3 spl peeneks hakitud või riivitud ingverit
3 dl vett
0,5 kg tavalist suhkrut püree jaoks

Koori ja viiluta õunad, tükelda suvikõrvits. Haki ingver hästi peeneks. Pane kõik potti, lisa vesi ja keeda keskmisel kuumusel kuni kõrvits-õunad pehmed. Lisa moosisuhkur ja keeda umbes 10 minutit, eemalda vaht. Tõsta osa moosist purkidesse ja sulge purgid. Ülejäänud moos püreesta saumikseri või köögikombaini abil. Lisa tavaline suhkur ja keeda veel 10 minutit. Tõsta purkidesse ja kaaneta.
Ausalt öeldes, mulle meeldib see püree variant rohkem aga eks see ole maitse asi.
Retsept siit.


Suvikõrvitsa - šokolaadi keeks


Suvikõrvits on ikka üks tänuväärne vili. Temast saab igasugu huvitavaid toite teha, nii soolaseid kui magusaid. Kui oma fantaasiast puudu tuleb või tahad lihtsalt inspiratsiooni oma ebamäärastele kujutlustele, siis aitab ka Nami-nami laialdane retseptivalik.

Sedakorda siis siinne retsept:

6,25 dl nisujahu
0,5 tl soola
1,25 dl mõrudat kakaopulbrit
1 tl kaneeli
2 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
2,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl söögisoodat
1,75 dl toasooja võid
5 dl suhkrut
2 muna
5 dl riivitud suvikõrvitsat
1,25 dl piima
2,5 dl hakitud kreekapähkleid (või muid pähkleid)

Hõõru või suhkruga vahule, lisa munad, piim, riivitud suvikõrvits koos mahlaga ja kreekapähklid, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega täpselt parasjagu :)
Kalla taigen kahte keeksivormi ja küpseta 180-kraadi juures umbes tund aega. Katsu küpsust puutikuga.


Minu üllatuseks tuli välja väga hea keeks, omapärase maitsega ja mõnus mahlane. Muideks, seisab laual värske mitu päeva kui midagi alles jääb.



Täidetud suvikõrvits termose eest


Sel aastal kasvab mul aias kolme sorti suvikõrvitsat - kollane, triibuline ja ümmargune.


Seekord sai täidetud seda ümmargust, mis ise nagu termos toimib.

Kõrvitsa sisse läks:
kukeseeni
1 sibul
1 suurem tomat
kõrvitsa sisu
Taco kaste
hapukoor
Parmesani juust

Praadisin pannil võiga seened, sibula ja suvikõrvitsa sisu, lisasin tükeldatud tomati, hapukoort ja Taco kastet. Segasin ja lasin jahtuda.
Jahtunud segule lisasin tükeldatud Parmesani ja segasin korralikult. Segu tõstsin kõrvitsasse ja katsin "kaanega". Ahjus ootas juba seapraad fooliumis, tõstsin kõrvitsa samasse fooliumisse liha kõrvale ja küpsetasin umbes 40 minutit.


Kõrvitsat seest eraldi ei maitsestanud kuna kaste oli isegi piisavalt vürtsikas. Algul tundus, et söömiseks tuleb kasutada lusikat aga tegelikult andis vabalt ka noa ja kahvliga toimetada ja kõrvitsa seintelt veel juurdegi kaapida.
Väga maitsev sai, minule piisas poolest kogusest, ülejäänu sõid teised näljasemad laua ümber kamba peale :)

Tegelikult sobib selline kõrvits suurepäraselt ka mõne supi serveerimiseks. Kui kõrvitsal kaant peal hoida, säilib toit seal üsna edukalt mõnda aega kuumana.



Ricotta täidisega suvikõrvitsad


Nonii, ongi meie aias ka suvikõrvitsa hooaeg kätte jõudnud. Kuna mul on tänavu neid lausa kolme erisorti ja lisaks ka patissonid, siis saame neid vist pea igaks söögikorraks, loodetavasti vägagi erineval viisil ja moel.

Sedakorda tegin täidetud kõrvitsaid. Täidiseks sai:

ricottat
hakitud tomateid
riivitud parmesani
suvikõrvitsasisu, samuti korralikult hakitud
hapukoort
maitseks soola, pipart ja muskaatpähklit
peale grilljuustu

Lõikasin kõrvitsad lootsikuteks, uuristasin sisu välja ja hakkisin peeneks, lisasin hakitud tomatid, riivitud parmesani, hapukoort ja maitseained. Segasin sellise paraja segu ja panin lootsikutesse. Peale lõikasin grilljuustu viilud. Küpsetasin 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.


Tõeliselt maitsev õhtusöök, soovitav proovida.


Tuhvlid, beebisuvikõrvitsad ja nende õied


Patt tunnistada aga seekord ma oma näppe neist enam eemal hoida ei suutnud. Iga päev käin ja vaatan, et kas juba saab ja ikka tulen tühjade kätega, no kaua võib?


Ära tõin sellised pisikesed ja imemaitsvad jupikesed.

Seekord ei olnud kellelgi huvi ega tahtmist poodi minna, sööma peab aga ikka midagi. Võtsin siis hunniku värskeid tuhvleid, pesin ja lõikasin viiludeks. Kuumutasin õli pannil ja pistsin kartulid sinna küpsema. Kui need juba piisavalt pehmed olid, lisasin neljaks lõigatud beebisuvikõrvitsad. Maitseks lisasin soola. Kui kõrvitsad ka peaaegu pehmed, tõstsin kõik taldrikule.
Vahepeal olin seganud 1spl jahu 2spl veega, et tuleks selline parajalt paks kört. Veeretasin selles suvikõrvitsaõisi ja tõstsin kuumale pannile. Praadisin mõlemalt poolt umbes minuti. Seejärel taldrikusse kõige tippu ja peale hakitud rohelist sibulat+meresoola.


Peab tunnistama, et hindasin oma nälga seekord üle, kogu see ports mulle selgelt sisse ei mahtunud.
Küpsetatud õied olid maitsvad, neist tuleb siia kindlasti veel postitusi, beebikõrvitsad imelised ja tuhvlid head nagu alati.


Nendel pallikestel siin peenras pikka pidu pole, küll nad varsti kööki tassitakse.


Kõrvitsapüreesupp

Ühe sombuse-vihmase päeva toidulaual võiks küll olla mõnus püreesupp, eriti kui see näeb nii ilus värvikas välja.
Retsepti piilusin siit.
Ma ei raatsinud kõrvitsa sisu lihtsalt külma südamega prügikasti visata, sellepärast otsustasin sellest suppi keeta.
Kasutasin siis:

kogu kõrvitsa sisu, mis jäi üle 5 kg-st kõrvitsast
3 suurt porgandit
2 sibulat
1 suur küüslauguküün
oliivõli
vesi
sool
pipar

Hakkisin sibula ja küüslaugu, kallasin potti koos õliga. Kuumutasin kuni sibul muutus klaasjaks. Valasin potti õhukeseks viiludeks lõigatud porgandi ja kõrvitsa sisu. Lisasin u 2,5 liitrit vett. Keetsin kuni porgand pehme. Püreestasin ja lisasin maitseained. Lasin veel natuke podiseda ja oligi valmis.




Marineeritud kõrvits

Kõrvitsa kasutamiseks on nii palju erinevaid viise, et kõik ei tule kohe meeldegi. Üheks traditsiooniks Jõululaual on aga oma marineeritud kõrvits. Sellest ei saa ükski aasta loobuda. Retseptiks sai kasutatud sama, mis marineeritud paprika puhul ainult et, kõrvitsale läheb rohkem suhkrut.



Kõrvitsaseemned nokkisin välja ja panin paberile kuivama. Siis on järgmisel aastal seeme omast käest võtta. Suurema enamuse saab muidugi talve poole sepiku sisse panna või niisama ära krõbistada.


Suvikõrvits nii ja naa

Meil on tõeline suvikõrvitsa uputus. Sööme teda toorelt ja küpsetatult, täidetult ja püreestatult, moosina ja marineerituna. No võimalusi jagub.
Mõned näited:
1. lihtsalt viiluna võileivale
2. laps sööb nagu leiba, lõika aga viil ja läheb
3. suvikõrvitsa-suitsuvorsti snäkid, viiludena üksteise peal
4. toorsalatisse nagu kurk
5. tükkideks ja pannile, natuke võid ja maitseaineid ja sobib nii mõnegi prae juurde lisandiks
6. panniroogade sisse
7. püreesupina
8. grillitult fooliumis või lihtsalt grillrestil



9. lavashisuupistel



10. täidetud kujul, täidiseks erinevad variandid:

- hakkliha,sibul, majonees, tomat, peale juust. Kõrvale tomatit, tilli



- Merevaik, mozzarella, hollandi juust, tomat. Kõrvale näiteks kurgisalat - väga maitsev!



- praetud kukeseened sibulaga, segada Merevaiguga, peale juustuviil - viib keele alla, ausalt!



11. moosina, üksi ja erinevate marjadega, sellest oli juttu juba allpool

12. marineeritult, vt allapoole

Üks ütlemata tänuväärne taim, millel on lõputult kasutamisviise vastavalt iga pere maitsele.
Olen õnnelik, et teda sel aastal kasvatada tahtsin. Kevadel istutasin potti kuus pisikest seemet, millest tulid igavesti võimsad taimed ja saaki oi-oi kui palju:-)


Suvikõrvitsa- tikrimoos

Tegelikult tahtsin seda moosi juba eile keeta. Marjadki korjasin ära ja kui kausiga tuppa jõudsin, sain aru, et sellise kuumusega ma pliidi ees küll olla ei suuda. Mis muud kui marjad külmkappi ja muude tegevuste juurde. Väga vahva päev kujunes, aga mitte sellest ei tahtnud ma siin kirjutada. Ikka moosist ju...
Idee sain Nami-nami-st, kohendasin seda natuke ja valmis ta sai.

Minul läks:

600g tükeldatud suvikõrvitsat
700g tikreid
3 sidrunit
1dl vett
800g moosisuhkrut



Selline mõnus magus-hapukas moos, domineerib tikri mekk, vähemalt soojast peast. Eks näis kui moos maha jahtub. Sellest kogusest tuli kaks liitrit moosi.

Vahepeal on palju asju tehtud ja katsetatud üht-teist ka, no lihtsalt ei jõua kõike siia praegu sättida. Niisama pilte ei tahaks panna aga jutu kirjutamiseks pole praegu see õige aeg, ehk siis hiljem millalgi........


Suvikõrvitsamoos

Pole siia juba tükk aega miskit postitanud. No lihtsalt selle imelise suvega ei taha eriti köögis tegutseda ja arvuti taga olla. See veel ei tähenda, et me päris söömata oleks olnud. Nii mõndagi on järgi proovitud ja eks ma hakkan seda siis nüüd jõudu mööda siia üles ka panema.

Alustaks tänasest päevast, see kõige värskemini meeles:-)

Sel aastal kasvavad ka meie aias kõrvitsad ja seda üsna usinalt.



Kaua sa neist salateid ja täidetud kujul kuuma kõhutäidet ikka teed, midagi võiks ju veel saada. Mõeldud-tehtud, natuke netis surfamist ja asusingi plaani kallale. Ehk siis moos. See kõige tavalisem, ainult, et suvikõrvitsast:-)
Esialgu ei julgenud väga suurt kogust kokku keeta, mine tea, äkki ei maitsegi. No asjatu mure. Maitses, ja kuidas veel!
Vaja läks:

2 keskmist suvikõrvitsat
0,5 dl vett
1 sidrun
1 apelsin
0,5 kg suhkrut
0,5 tl kardemoni

Pese suvikõrvitsad, koori ja haki tükkideks.



Pane potti koos vee, riivitud sidruni- ja apelsinikoorega, lisa ka apelsini ja sidruni mahl. Keeda vaiksel tulel kuni kõrvits on pehme. Püreesta saumikseri või köögikombaini abiga. Lisa suhkur ja kardemon ja keeda veel vaiksel tulel u 30 minutit. Pane purki ja ongi valmis!



Minul tuli sellest kogusest kolm pooleliitrist purki, osa läks degusteerimiseks ka:-)
Näiteks ahjust tulnud sooja seemne-pähklileiva peale sobis suurepäraselt.



Super! Mõned moosi mõtted liiguvad veel peas, sellest juba edaspidi.


Kõrvitsapüreesupp



Vahelduseks tahaks ju aeg-ajalt midagi sametisemat saada. Nami-namis on ta kõrvitsasupi nime all. Mina muidugi tegin natuke omamoodi ja panin hapukoore ja jahu asemel hoopis Merevaiku. Röstitud saiakuubikud teevad asja veelgi paremaks.

No comments:

Post a Comment