Thursday, February 24, 2011

Vabariigi sünnipäev

Palju õnne meile kõigile!

Tänaseks pidupäevaks valmistasin järgneva:
Suupisted:
- kiluleivad
- täistera tortiljakorvid kartulisalatiga
- viineripirukad lastele





Põhiroog:
- küülikupraad ubade ja spargelkapsaga

Magustoit:
- toorjuustutort
- liivataignaküpsised





Mõned päevad tagasi tekkis hirmus kiluleiva isu. Mõeldud-tehtud, hommikul läksid leivad ahju ja midagi paremat oleks patt tahta. Kiluleivad kadusid kandikult esimesena.



Tortiljakorvikeste lugu on veidi pikem, õigemini see idee kartulisalat korvis serveerida. Tahtsin seda teha juba nati rohkem kui aasta tagasi, siis küpsetasin ise vahvlid ja üritasin nendest korvid vormida, tol korral asi ebaõnnestus ja vahepealsete ürituste menüüd pole jälle klappinud. Nüüdse idee sain Nami-nami kokaraamatust. Tortiljad ostsin poest, täistera omad, lõikasin tortilja neljaks ja pistsin veerandid muffinivormidesse. Küpsetasin 175-kraadises ahjus 10 minutit. Hiljem täitsin salatilehe ja kartulisalatiga, kaunistuseks kirsstomat ja lapse tehtud lipukesed.



Magusaks oli kindel plaan teha toorjuustukooki ja millegipärast igatses süda just kollast värvi. Ehk on see tingitud minu tugevast kevade igatsusest, mine võta kinni...
Mõned päevad tagasi tuli raadiost üks intervjuu, kus räägiti, et lipuvärvides torti pole justkui paslik ära süüa, et kuidas sa ikka lippu sööd või näiteks küünla näol põletad. See pani mind mõtlema, ja no tõsi ta on. Pealegi sinist värvi on üsna raske saavutada, just seda õiget.
Nami-namis on käimas retseptivõistlus "Tort isamaale 2011". See inspireeris torti siiski rahvusteemal tegema. Ehted meeldivad vast igale naisele, miks mitte seda siis ka tordikaunistusena kasutada? Siin siis minu nägemus rahvusehtest sõlg:




Põhi:
16 Marie küpsist
2 spl suhkrut
50 g sulatatud võid
1 kuhjaga spl kakaod

Täidis:
600 g Philadelphia toorjuustu
100 g suhkrut
3 muna
2 tl vaniljesuhkrut

Kate:
500 g hapukoort
4 spl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
safranit



Kaunistuseks kasutasin punaseid ja mustisõstraid ja jõhvikajahu.
Valmistasin nii nagu seda kooki.



Taotlus oli saada triibuline kook ja selle ma sain, pealegi väga maitsva. Safran on maitsenüansile nagu kirsike koogil:-)

Küpsised on liivataignast, peal suhkru-jõhvikajahu segu ja mandel.
Ja nagu sünnipäevale kohane, on ka sünnipäevalapse vanus pidulaual kajastatud:-)

2 comments: