Magustoidud (47)

Lihavõtted 2013



Häid pühi kõigile!

Üks päev avastasin, et mul on siin blogis küll hulganisti pilte tehtud pašadest aga retsepti polegi.
Kohe parandan selle vea.
Olen juba väga-väga-väga palju aastaid selle retsepti järgi pašat teinud, nö kindla peale minek. Kuigi, igal aastal on lisandeid natuke vahetunud-lisandunud. Niisiis:

1 kg kohupiima, sellest 2 x 400g kohupiimatoru ja 1 x 200g vaniljekohupiim
200g suhkrut
4 munakollast
200g võid
4 dl vahukoort
100g mandlilaaste
150g marmelaadi
poole sidruni mahl ja riivitud koor
2 tl vaniljesuhkrut
pähkleid
Marianne cruh´i

Sega kohupiim munakollaste ja suhkruga, lisa sulatatud ja jahutatud või. Lisa sidrunimahl ja riivitud koor, mandlilaastud, tükeldatud marmelaad ja pähklid. Maitsesta vaniljesuhkruga. Vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult kohupiimaseguga. Vooderda sõel näiteks marliga (sobib ka õhem riidetükk, näiteks batist). Kalla segu sõelale, voldi riideotsad peale ja lisa raskuseks näiteks taldrik. Aseta külmkappi nõrguma vähemalt järgmise päevani.
Kalla paša vormist alusele ja kaunista meelepärasega. Sel korral kasutasin Marianne cruch´i ja riivitud apelsinikoort, lisaks veel untsu läinud mandlibesee küpsiseid (neist hiljem) ;).
Sellest kogusest saab kaks sellise suurusega nagu pildid ja lisaks veel ühe väiksema.

Meie selle aasta munad tulid sellised:








Lumest pallid supi sisse ehk lumepallisupp



Üks ütlemata tore pühapäeva magustoit, mis tasub taas mälusopist välja kaevata. Laupäeval võib ka koos sõpradega lumesõda pidada :)

Pühapäeval õues kevadisi päikesekiiri püüdes ja vaadates, kuidas lapsed omale lumest meiki näkku patsutasid, tekkis isu endagi lapsepõlve tagasi pöörduda.
Päike oli nii mõnusalt soe ja paitas hellalt, veed sulisesid ja lootus, et see valge ja külm sealt õuest juba kaduma hakkaks, otsustasin veidi päikest aidata.
"Tüdrukud, mis te arvate kui paneks õige lumepallid supi sisse?"
Oi neid ärevaid nägusid, et mis ja kuidas.

Niimooodi:

1 liiter piima
4 muna
1 dl suhkrut
1 kuhjaga tl vaniljesuhkrut
õige pisut soola

Eralda munavalged kollastest ja vahusta veidikese soola ja umbes supilusikatäie suhkruga kõvaks vahuks.
Munakollased vahusta eraldi kausis koos suhkru ja vaniljesuhkruga helekollaseks.
Aja suures potis keema piim, alanda kuumust ja meisterda lumepallid ehk siis võta lusikasuurused munavalgevahu pallid ja keeda need piimas mõlemalt poolt kiirelt läbi. Tõsta vahukulbiga magustoidukaussi kastet ootama. Kuna munavalge kuumas piimas paisub, siis võta võimalikult suur pott, et pallikesed ära mahuksid. Korraga mahub potti umbes 5-6 palli, sõltuvalt poti suurusest.
Nüüd vala kuum piim ettevaatlikult munakollasevahu hulka. Kindlam on seda teha samal ajal vahtu veelkord mikserdades. Kalla saadud segu tagasi potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuni segu hakkab paksenema. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.
Vala kaussi lumepallidele seltsiks ja rõõmusta koos lastega, et võid vabalt lund süüa, ilma et kurk haigeks jääks.



Lumi on söödud, kevad võid tulla, me oleme valmis!




Lihtne kodune jäätis


See on nüüd küll üks ülimalt lihne ja mugav viis maiustamiseks.
Osta poest suur pakk vahukoort ja üks pakk kakaoga kondenspiima. Vahusta koor ja lisa ettevaatlikult kuid siiski korralikult segades kondenspiim. Vala karpi, sule kindlalt ja pane sügavkülma tahenema.
Soovi korral võid lisada ka pähkleid, šokolaaditükikesi, erinevaid marju. Mida iganes hing ihkab.
Enne serveerimist pead küll veidi varem kapist välja võtma ja veidi sulada laskma. Aga siis naudi täiega koos Sulle kallite inimestega!




Kreembrülee maasikamoosiga


Kreembrülee on üks minu lemmikmagustoitudest. Paar kuud tagasi õnnestus leida Tallinnast ka selline koht, kus tehakse tõeliselt maitsvat kreemi.
Ise olen teda ka ikka teinud kui munakollaseid üle on jäänud. Siin variant maasikamoosiga.

Vaja läheb:

4 munakollast
2,5 tl suhkrut
3 tl vanillisuhkrut
2 dl vahukoort
1,5 dl piima

hiljem veel kaunistuseks suhkrut

Tegelikult käib retsepti kohvikoor, kuna minul seda kodus tavaliselt pole, brülee tegemise isu tuleb aga siis kui ta tuleb, olen kohvikoore asendanud piima-vahukoore seguga.
Kuumuta piim ja vahukoor potis peaaegu keemiseni, samal ajal klopi munakollased suhkrutega kergelt läbi. Kui koor-piim on kuumenenud kalla see peene joana munakollaste hulka, viimaseid pidevalt segades. Seejärel korja peale tekkinud vaht ettevaatlikult ära.
Jaota kreem brüleevormidesse, kihi paksus võiks olla kusagil 2,5 cm. Tõsta vormid ahjuplaadile ja vala sinna vett niipalju, et vormid oleksid poolenisti vees.
Sõltuvalt ahjust võid katta vormid fooliumiga.
Küpseta 160-kraadises ahjus 50 minutit kuni kreemid on läbiküpsenud kuid kergelt võdisevad.
Lase vormidel jahtuda ja pane siis järgmise päevani külmkappi.


Enne serveerimist kata kreem suhkruga ja karamellista leeklambiga või pane 250-300 kraadisesse ahju aga ainult paariks minutiks!
Lisa taldrikule maasikamoosi ja mündi või melissi lehti.

Vaarika-mousse ja blogi 2.sünnipäev



Eh, nii ta on, et juba kaks aastat olen siia vahelduva eduga kribanud.
Tänud neile, kes selleks tõuke andsid ja ka neile, kes siiani kaasa on elanud!

Selleks rohkem või vähem pidulikuks puhuks sai tehtud vaarika-mousse´d.
Hästi lihtne ja mõnus magustoit, mille magusust saab reguleerida erinevate marjade kasutamisega ja ka
suhkru kogusega.
Vaja läheb:

3,5 dl püreestatud vaarikate mahl
1 dl suhkrut
2 želatiinilehte
2 dl vahukoort



Kasutasin külmutatud vaarikaid ja osaliselt ka vaarika toormoosi. Suvisel ajal võiks muidugi värskeid marju
tarvitada. Surusin vaarikad ja moosi läbi sõela. Lasin želatiinilehtedel 5 minutit külmas vees paisuda, pigistasin
nad kuivaks ja segasin 0,25 dl keeva veega kuni želatiin täielikult lahustus. Valasin hulka vaarikamahla.
Vahustasin vahukoore suhkruga ja segasin ettevaatlikult vaarikamahlaga. Jagasin magustoidu kaussidesse ja hoidsin üleöö
külmakapis.
Sellest kogusest jagus neljale.


Tuli selline magus-hapukas magustoit, mida teeks teinekordki.
Algne retsept OmaMaitse retseptiraamatust minu mugandustega.


Trifle´ ehk kausikook

Seda kooki on tänaseks päevaks juba nii mitu korda tehtud, et ei oska kokku lugedagi.
Inspiratsiooni eest pean siinkohal tänama Nami-nami toimekat perenaist Pillet, kes
sellise teemaga kooskokkamise eelmise aasta lõpupoole välja kuulutas.
Tänu sellele kooskokkamisele sai kodus köögitarvetena kasutusele võetud ka üks
jalaga kauss, mis tegelikult on meil riiuleid ehtinud juba nii kaua kui minu mälu
üldse mäletab. See kuulub tegelikult mu emale, kes selle kunagi auhinnaks sai aga temal
on see alati niisama seisnud.


Üks korralik kausikook peaks sisaldama vähemalt kolme komponenti: biskviit (keeks, küpsis), kreem (kohupiim,
toorjuust) ja vahukoor. Lisandina puuviljad-marjad või kompott-moos. Mina kasutasin järgmisi komponente:

Marie küpsiseid
Philadelphia toorjuust
kirsimoos Pina Colada ja mandlitega
vahukoor
hurmaa
mandlid
suhkur
vanilje

Toorjuustu vahustasin koos kirsimoosi ja vaniljega. Vahukoore suhkruga eraldi.
Kõige pealt panin kausi põhja toorjuustukreemi, siis kiht küpsiseid, jälle kreemi
ja küpsiseid. Kõige peale vahukoor ja mandlid. Hurmaa viilud ladusin kausiäärde kaunistuseks.
Panin kausikoogi külmkappi üleöö maitsestuma.

Esimesel kausikoogi söömisel osalesid ka sõbrad, meid oli kokku viis ja ausalt öeldes oleks võinud kausis
seda maitsvat magustoitu rohkem olla.


Järgmised korrad olen kasutanud suuremat kaussi, küll mitte enam jala peal kaussi.
Kaunistuse osas on ka erinevaid variatsioone, lisandina granaatõunaseemneid, mandlilaaste vms.


Igal juhul soovitan sellist kooki kõigile, lihtne teha ja ülimalt maitsev!


Õuna-suvikõrvitsa-ingverimoos ja püree


2 kg õunu
1,5 kg suvikõrvitsaid
1 kg moosisuhkrut
2-3 spl peeneks hakitud või riivitud ingverit
3 dl vett
0,5 kg tavalist suhkrut püree jaoks

Koori ja viiluta õunad, tükelda suvikõrvits. Haki ingver hästi peeneks. Pane kõik potti, lisa vesi ja keeda keskmisel kuumusel kuni kõrvits-õunad pehmed. Lisa moosisuhkur ja keeda umbes 10 minutit, eemalda vaht. Tõsta osa moosist purkidesse ja sulge purgid. Ülejäänud moos püreesta saumikseri või köögikombaini abil. Lisa tavaline suhkur ja keeda veel 10 minutit. Tõsta purkidesse ja kaaneta.
Ausalt öeldes, mulle meeldib see püree variant rohkem aga eks see ole maitse asi.
Retsept siit.

Aprikoosimoos


2 kg aprikoose
1 dl vett
800 g suhkrut

Pese aprikoosid jooksva vee all, eemalda kivid ja pane potti. Lisa vesi ja suhkur ning keeda aeg-ajalt segades 35-40 minutit. Eemalda pinnale tekkiv vaht. Kui aprikoosid pehmed ja moos juba paksem, kalla segu purkidesse ja sulge kohe.

Maitselt hästi omapärane, algul on lihtsalt magus mekk, aprikoosi maitse tuleb alles järelmaitsena.

Õunapüree


Viimasel ajal saab iga päev paar korda kausiga õunapuude alt läbi jalutada ja mahakukkunud õunu korjata. Tänaseks oli jälle paras kogus kogunenud, et moosi keeta. Kõige suurem vaev asja juures on õunte puhastamine-lõikumine, edasine on juba lihtne.

Järgnevast kogusest sain mina peaaegu 4 liitrit püreed:

2,5 kg õunu
2,5 kg suhkrut
vett
2 kaneelikoort

Pese, koori, puhasta ja tükelda õunad. Pane potti ja vala sinna ka vett nii, et põhi oleks kaetud. Kuumuta seni kuni õunad on pehmed. Nüüd püreesta, sega hulka suhkur ja pane püree sisse ka paar kaneelikoort. Keeda 20-25 minutit, korja pealetekkiv vaht. Jaota purkidesse ja kaaneta.


Retsept siit

Mustsõstramoos apelsiniga


Täiesti ootamatult sain täna veel musti sõstraid. Juhuslikult oli kaps ka kaks apelsini, tegelikult küll ühe teise moosi jaoks aga no see kannatab homseni ka.
Taaskord otsisin ideid Nami-namist ja leidsin sellise retsepti.

Kogused mugandatud ja tulemuseks sellisel kujul 2 liitrit + degusteerimiseks kausike.

1,5 kg mustsõstraid
1,5 dl vett
1 pakk "1+3 moosisuhkrut"
0,5 kg tavalist suhkrut
2 apelsini
ühe apelsini riivitud koor

Pane marjad potti, koori apelsinid hästi õhukese koorega ja tükelda ühe apelsini koor hästi peeneks. Tükelda apelsinide viljaliha ja lisa kõik marjadele. Lase segul keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel 10 minutit. Lisa kõigepealt tavaline suhkur ja seejärel moosisuhkur. Sega hoolega, korja pinnale tekkiv vaht ja kuumuta veel 2 minutit. Jaota kuumutatud purkidesse ja kaaneta kohe.

Apelsinikoor annab nati mõrkjat maitset, tegelikult selline huvitav moos, et ühe ampsuga saad nagu apelsinimoosi, teisega jälle mustsõstra oma. Mulle meeldis.

Punase- ja mustsõstravõie


Selle aasta mustsõstrasiirupi tegu läks veidike nihu. Siirupi asemel on pudelites kerge želee :) Kuidas seda sealt joogi tegemiseks kätte saada, seda me veel vaatame aga no pole hullu, tegijal ikka juhtub.

See ilusa värviga võie sai aga tehtud mahla-siirupi teost ülejäänud kestadest.
Lisasin mustsõstra kestadele peotäie punaseid sõstraid ka ja püreestasin nad korralikult köögikombainis.

1kg püreele lisasin 0,5 dl vett ja keetsin kuni püree muutus tihedamaks, siis lisasin 300 g suhkrut ja keetsin veel kogu aeg segades kuni võie muutus läikivaks, lusikaga võidesse tõmmatud vagu vajus kinni aeglaselt.
Tõsta kuuma purki ja sule kindlalt.


Tulemuseks on mõnus hapukas määre, mida on hea saiale määrida või edukalt ka tordikihtide vahelise moosina kasutada.

Kardemonine õunamoos


Sõbrannal murdus õunapuuoks ja palju õunu oleks niisama hukka saanud kui just poleks neid moosiks keetnud nii tema kui mina.
Toored õunad, rohelised ja hapud. Tuli kasutada rohkem moosi ja lisada veel miskit.
Tegin nii:

2 kg puhastatud õunu
natuke vett
1-1,5 kg suhkrut
1 spl kardemoni

Lõika õunad neljaks ja eemalda südamik, pane õunad koos veidikese veega potti. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda umbes 15 minutit kuni õunad muutuvad pehmemaks. Lisa suhkur ja kardemoni ja keeda veel umbes 20-25 minutit, et õunaks oleksid pehmed. Tõsta moos puhastatud ja kuumutatud purkidesse ning sulge kohe.


Tänu tooretele õuntele tuli moos veidi rohekas aga maitse oli mõnus sellegipoolest.
Pildile püütud koos augustis õitsevate kirsiokstega.

Kirsimoos Pińa Colada ja mandlitega


Üks õhtu toodi mulle ämbritäis kirsse, mul polnud mingeid moosikeetmise plaane aga need kirsid olid sellist nägu, et muuks nad ei sobi. Niisiis, nati raamatulehtede sirvimist ja teoks ta sai. Idee raamatust "Hoidised" sarjast 100 rooga, teostusel minu mugandused.

2,5 kg puhastatud kirsse
2 kl vett
1,3 kg moosisuhkrut
150 g tükeldatud mandleid
1,5 dl Pińa Coladat

Pane kirsid koos veega potti ja lase keema tõusta, keera kuumus keskmisele tasemele ja keeda 5 minutit, lisa moosisuhkur ja keeda veel 15 minutit. Eemalda vaht kui seda tekib. Lisa Pińa Colada ja mandlitükid, sega ja tõsta tulelt.
Moosi keetmise ajal puhasta purgid-kaaned ja kuumuta läbi. Moos valmis, tõsta purki ja sulge kohe.


Mis purki ei mahu, määri pehmele võisaiale või kasuta koogikaunistusena.


Moosilt korjatud vahust, veest ja karbikesest vaarikatest keeda mannavaht, isegi kui kell näitab varsti südaööd, vahusta kohevaks ja kugista nii palju kui sisse mahub :) Mulle meeldib mannavaht just sellisena, veel kergelt soojana, kohev ja mõnus....

Ja moos on nii hea, et oleks vaid rohkem kirsse...

Kiired suvised joogid

Kuumal suvel pole väga tahtmist kaua pliidi ääres vaaritada- keeta- küpsetada.
Siin mõned kiiresti valmivad joogid mõnusa suvepäeva jahutamiseks.

Kirsi-mustsõstra smuuti


peotäis kivideta kirsse
peotäis mustsõstraid
maitsestamata jogurtit
piima
suhkrut

Pane kõik blenderisse ja lase seal seguneda minuti jagu.

Arbuusijook


Puhasta arbuus seemnetest, tükelda ja pane blenderisse, purusta, lisa mullivesi ja jääkuubikud. Naudi kohe.

Jäätee sidrunmelissiga


Aja vesi keema. Pane teekannu paar-kolm sidrunmelissi oksa, vala peale keev veesi ja lase paar tundi tõmmata. Sel ajal jahtub tee ilusti maha, võta melissi varred välja ja lisa sidruni viilud+suhkrut või mett nii palju, et oleks Sinu jaoks mõnusalt magus. Tõsta teekann külmkappi. Serveerimisel lisa klaasi ka jääkuubikuid.

Vaarika jäätisekokteil


Vaarikad, vaniljejäätis, piim blenderisse ja segamini ajada. Ongi valmis.

Mustsõstra smuuti

Väike kausitäis mustsõstraid, maitsestamata jogurtit, piima ja maitse järgi suhkrut blenderisse. Minutike mikserdamist ja valmis nautimiseks.


Krõbesaiad kaneelise nektariiniga


mmmmm....mis mõnus hommik, pikk ja rahulik, tõotab tulla tore päev....

Kõige ilusa alguseks sobivad ülimalt hästi need lihtsad krõbesaid, mis on määritud ohtra võiga, kaetud nektariiniviiludega ja peale raputatud suhkrut-kaneeli.


Pista 200-kraadisesse ahju kuni saiad on äärtest pruunikad. Naudi koos piparmünditeega.


Eks paistab, mis õhtust saab....


Maasika-piimakokteil

Üks ülimalt lihtne kuid kosutav-jahutav jook, mille tegemine võtab aega tõesti alla minuti kui mitte arvestada maasikate korjamist-puhastamist ja piima poest koju vedamist :)

Meil on tänavu maasikapeenras kaks erinevat poolust. Läänepoolsetes ridades kasvavad tumepunased maasikad, idapoolsetes roosad. No ja eks siis kokteilitulemused on ka vastavad.
Võrrelge ise:

Idapoolsetest maasikatest hele-hele


Läänepoolsetest ilus roosa


Maitsevahe on nii suur, et need idapoolsed lendavad sügisel komposti ja saavad asenduseks läänepoolsete noored võsud.

Retsepti polegi, võta lihtsalt peotäis puhastatud maasikaid, maitse järgi suhkrut ja piima. Pane kõik blenderisse ja purusta. Vala klaasi ja naudi.

Mini-Pavlova maasikatega

Ma tean, et ma juba kordan ennast aga ma tegin neid jälle. Eilsest moussest järgi jäänud munavalgetest. Ma tahtsin neid alles homme süüa aga ma ei suutnud kiusatusele vastu panna, eriti kui vaatad telekast samal ajal kokasaadet ja näed seal igasugu hõrgutisi.
Ma ei saa öelda, et ma sõin, pigem ma kugistasin selle Pavlova ühe hingetõmbega. Besee oli õnnestunud ideaalselt, pealt krõbe, seest veniv nagu iiris. Ja veel üks hea leid - Karumsi toorjuust. Tavaliselt kui olen midagi head avastanud, pole ma väga aldis seda uue vastu proovima või välja vahetama. Seekord minu valik sobis. Lasin toorjuustul paar tundi toatemperatuuril lihtsalt olla ja määrisin noaga beseele. Ta oli mõnusalt kohev vahustamatagi. Olen kindel, et kasutan seda edaspidigi, kuigi mitte alati.
Peale maasikad ja nii ta otsa saigi....


Homme jälle :)

Šokolaadi-maasika mousse


Kui ma postkastist viimase Pere ja Kodu ajakirja leidsin ja sealt vahelt retseptilisa välja pudenes, teadsin juba siis, et teen sealt kindlasti midagi. Lähemal uurimisel-sirvimisel tekkis kohe isu selle mõnusalt kreemja ahvatluse järele. Ruttu poest puuduolevad komponendid ja tehtud ta saigi.
Neljale sööjale läks vaja:

130 g tumedat šokolaadi
2 munakollast
2 spl suhkrut
1 spl kangemat kohvi
maasikaid
2,5 dl vahukoort
Marianne Crush

Sulata vesivannil šokolaad ja lase jahtuda. Vahusta munakollased suhkruga tugevaks vahuks, lisa ettevaatlikult viilutatud maasikad. Sega jahtunud šokolaadile kohvitört ja sega. Lisa munavahule. Vahusta vahukoor, millegipärast ei tahtnud mul seekord üldse vahtu minna, enne oleks võiks läinud, aga no päris kõva vaht ei peagi olema. Lisa see nüüd õrnalt segades šokolaadi-munasegule. Sega hulka ka natuke Marianne kommide puru. Jaga portsjoniteks kaussi või kasvõi kohvitassi ja pane veidikeseks külmkappi tahenema. Kaunista maasikatega.


Mõnus suvine maius, tõsi küll, tuleb tunnistada, et vägagi rammus. Minu šokohoolikust laps, kellel pole mingi probleem hetkega süüa tahvel šokolaadi, jõudis pool portsjonit süüa ja teatas siis, et ülejäänud jätab homseks :)


Algne retsept võetud selle aasta Pereköögi juuli numbrist, see siin on minu mugandustega.

Maasikad!!!


Lõpuks ometi on ka meie aias maasikad valmis saanud! Metsmaasikaid oleme juba nädala jagu söönud aga nüüd on ka suured marjad suhu pistmiseks ahvatlevalt lehevarjust piilumas. Nad on meil sel aastal kohe eriti magusad, nende turul müüdavatega ei anna kohe kuidagi võrrelda.
Nii mõnus....


Pista niisama põske või vala piimaga üle...


viiluta ja raputa suhkrut peale...


...nopi ja pista nobedalt suhu...


eriti kui leiad "näe, emme, siin on kaks maasikat kokku kasvanud!"


Kõik need jäätise ja vahukoore ja vaniljekastme ning pannkookide jms koossöömise aeg on kätte jõudnud. Head maiustamist!

Tortiljakorvid ricotta ja maasikatega


Üks lihtsalt ja kiirelt valmiv magustoit, mida on hea valmistada ka ootamatute külaliste saabudes.
Vaja läheb:
tortiljasid vastavalt sööjate arvule
kohupiima, mina kasutasin karbi ricottat ehk 250g
maasikamoosi
törts kondenspiima
värskeid maasikaid


Säti tortiljad magustoidu vormi või muffinivormi korviks. Sega kohupiim, maasikamoos ja vala hulka veidi kondenspiima. Vala segu korvidesse ja pane keskele üks terve maasikas. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Lase veidi jahtuda.


Sõrnikud krõbedikuga

Täiesti tavalised sõrnikud, mida olen harjunud sööma tavaliselt hapukoore või mõne käepärase moosiga. Seekord oli eelmisest päevast alles rabarberi-ananassikrõbedikku, mille ma sõrnikutele laotasin. Väga mõnus amps sai.
Krõbedik sai tehtud selle retsepti järgi, selle vahega, et maasikate asemel kasutasin ananassikompotti.


Sõrnikutele mul mingit ekstra retsepti polegi. Teen neid kohupiimast, mis kodus leidub, lisan munad, suhkru, vahukoort või hapukoort või hoopis piima ja jahu. Tihti ka vaniljet. Taigen peaks jääma selline paksem, et oleks hea lusikaga pannile tõsta. Küpsetad nagu pannkooke.

Maasika-rabarberi krõbedik

Üks hästi lihtne magustoit kui muid ideid pole või vaja ruttu midagi magusat lauale panna.

300g rabarbarit
300g maasikaid
80g sulatatud võid
2 dl suhkrut
2 tl kaneeli
3 dl viie puuvilja müslit

Tükelda maasikad ja rabarber, sega kaneeli ja poole koguse suhkruga. Määri keskmise suurusega ahjuvorm võiga ja vala sinna maasika-rabarberi segu.
Sega omavahel sulatatud või, müsli ja ülejäänud suhkur. Vala vormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.
Serveeri koos jäätise, vahukoore või vaniljekreemiga.


Siidine, sõltuvust tekitav kreem....Lemon Curd

Olen seda retsepti piilinud juba pikemat aega, siit ja sealt, erinevatest blogidest ja kommentaaridest, sellest kui lihtne selle tegemine tegelikult on.
Lapsena tundub kõik kuidagi keeruline ja aeganõudev, piparkoogitaigen tundus ülikeeruline, rääkimata Napoleoni põhjade küpsetamise aeganõudvast protseduurist. No ei ole ju, kõik on tegelikult imelihtne, kui vaid tahtmist jagub.

Eilse päikesega tuli soov midagi siidist ja kreemjat süüa. Kodus leidusid vajalikud komponendid ja nii ta tehtud saigi.



Tegin nii:

2 sidruni hästi peenelt riivitud koor
2 sidruni mahl
poole veriapelsini mahl
225 g suhkrut
6 munakollast
100g toasooja hakitud võid

Riivisin sidrunilt koore ja segasin suhkruga. Vispeldasin selle munakollastega. Lisasin sidruni ja apelsinimahla, segasin veel hoolega. Ajasin potis vee keema ja tõstsin segu kuumakindlas anumas poti kohale. Keerasin kuumuse keskmise peale ja vispeldasin segu kuni paksenemiseni. Aega võttis umbes 15 minutit. Tõstsin kausi potilt ja segasin hoolega hulka hakitud või. Mis purki mahtus, läks purki ja jahtunult külmkappi. See mis purki ei mahtunud, mahtus meie kõhtu.
Keda häirivad sidrunikoore tükid, see võiks kreemi enne purki panemist läbi sõela suruda. Mina seda ei teinud. Tulemus oli niigi siidine ja sõltuvust tekitav, just selline nagu ootasin.



Kes soovib, määrib saiaviilule, kes tahab, määrib koogi vahele või peale. Ainult munakollastega tehtult jääb ilus kollane, tänu sellele saab kasutada ka näiteks vahukoore lisandina tordi kaunistamisel.

Magusamast magus kausikas

Vastlakuklitest jäi üle natuke liiga palju kukli sisu, et oleks raatsinud seda ära visata. Vaja oli selle kasutamiseks midagi välja mõelda. Kapis leidus ka kohupiima, nii et mis siin ikka kui üks magus kausimagustoit.
Kihiline ikka, et oleks huvitavam.



Esimeseks kihiks tükeldasin martsipani ja panin koos kuklisisu ja veidikese piimaga köögikombaini mikserdama. Päris ühtlane see mass ei saanud aga sellest polnud õigupoolest midagi.

Teiseks kihiks oli torukohupiim vaarikatoormoosiga.

Kolmandaks vahukoor vähese suhkru ja vaniljega.

Ja nii kaks korda, ehk siis kuus kihti. Peale veel hapukaid sõstraid.



Väga magus ja kohe süües natuke liiga pärmine. Järgmisel päeval aga mõnus magusalaks, kus oma osa mängisid kihtide vahel sulanud martsipan ja hapud sõstrad.

Kardemoni-punasõstra lasanje

Magustoidu osas läks seekord lihtsalt, idee sain siit , mugandasin nagu ikka.
Eelmisel nädalavahetusel oma sügavkülma inventuuri käigus selgus, et meil on alles väga palju punaseid sõstraid nii, et edaspidi teeme ilmselt enamus küpsetisi just neid marju kasutades. No eks näis..



Seekord kasutasin aga selliseid komponente:

9 lasanjeplaati
400 g kohupiimapastat
200 g vaniljekohupiima
200 g Vigala ricottat
3 muna
tsipa soola
2 dl vahukoort
4 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
kardemoni
natuke tärklist
u 400 g punaseid sõstraid
peotäis mustikaid
mandlilaaste

Sega punased sõstrad kardemoni ja tärklisega. Teises kausis sega kohupiimad ülejäänud ainetega, mina mikserdasin kuni sain sellise kreemja koostise.
Lasanjeplaadid keeda soovitavalt ükshaaval suures potis umbes minut. Pane puhtale rätikule nõrguma. Mitmekaupa keetes kleepuvad põhjad omavahel kokku ja neid omavahel lahutades võivad plaadid katki minna.
Määri lasanjevorm võiga, tõsta kolm plaati põhjaks ja vala üle kolmandiku kohupiimaga, raputa peale kiht punasesõstra-kardemonisegu, lisa veel kaks samasugust kihti. Peale raputa peotäis mustikaid ja mandlilaaste.
Küpseta 180-kraadises ahjus 50 minutit (küpsetusaeg sõltub ahjust!).
Esimese tüki sõin kuumalt, sest lihtsalt ei suutnud imeheale lõhnale vastu panna.



Hiljem sõime jahtunult ja see maitses mulle isegi veel rohkem.

Üks punane tarretis

Üks lihtne ja kiire viis lapse soove täita, on vahel endale kappi osta nö hädaabi variante. Kui ikka tuled õhtul hiljem koju ja Sinult nõutakse nüüd-kohe-praegu asju, siis on need tagavarad täitsa teretulnud päästerõngad.
"ma tahan tarretist"- no eks Sa siis saad, aga mitte kohe, vaid paari tunni pärast.
Ja nii ta tehtud saigi.

pakk tarretise pulbrit
4 dl vett
külmkapi marju

Aja vesi keema, lisa pulber ja sega hoolikalt. Jaota kaussidesse ja pista mõned külmad marjad sisse. Hoia külmkapis paar tundi ja anna lapsele, mida ta soovis:-)




Õuna-kaerahelbemaius

Hommikul, kus leib on otsas ja uus alles kohe-kohe ahju minemas, tuleb ju midagi muud hambaalla võtta. Seekord sai valitud õuna-kaerahelbemaius. Retsept pärit siit, väikeste mugandustega.

Minul läks vaja:

kaerahelbeid
võid
suhkrut
kardemoni
õunamoosi
hapukoort
natuke kondenspiima

Valmistamine ise ülimalt lihtne, hakkama saab igaüks. Kuidas teha?
Prae kaerahelbed võis, lisa kardemon ja suhkur, sega, et ei kõrbeks. Lase jahtuda.
Võta magustoidupokaal ja pane kaerahelbed, õunamoos ja hapukoor kihiti pokaali. Mina nõristasin peale natuke kondenspiima ja raputasin mõned punased sõstrad magusale tasakaaluks.
Valmis väga mõnus magustoit, millest võib sõltuvusse sattuda.




Mesimurakatarretis



Seekord läksin küll kergema vastupanu teed ja ostsin poest tarretisepulbri. Muraka korjamise kohti ma ei tea ja rabas pole eriti ohutu ka. Nii, et kes teab kohta ja viitsib järgmisel aastal minna, siis olen nõus kaasa tulema.
See tarretis valmis aga nii:

Pane keema 0,4 liitrit vett
lisa keevasse vette pakk tarretise pulbrit ja sega korralikult
vala pokaalidesse ja pista peale mõningast jahtumist külmkappi tarretuma
vähemalt kolmeks tunniks

Naudi koos vahukoore või jäätisega.

Arooniasiirup

Täiesti juhuslikult sain naabrinaiselt 6kg arooniaid. Väga tore! "Mõneks ajaks siirup omast käest võtta", mõtlesin. Retsepti otsisin siit ja sain juhised ka naabrinaiselt. No lõpuks mugandasin nii nagu välja tuli. Ehk siis:
Puhastasin marjad ja kaalusin. Seejärel panin potti ja valasin peale keeva vee. Lasin paar minutit seista ja kurnasin. Marjad uuesti potti tagasi ja peale sidrunhappega segatud keev vesi. Jätsin marjad 48-ks tunniks ligunema. Siis nõrutasin mahla ja tampisin marjad veel läbi. Lisasin iga liitri kohta 1kg suhkrut ja kuumutasin keemiseni. Valasin pudelisse-purki ja oligi valmis.



Marjade puhastamise ajal juhtus üks naljakas lugu ka. Nimelt oli arooniate sekka ära eksinud üks ilus siiru-viiruline tigu. Ikka selline tõeliselt ilus. Kahju kohe teist laiaks litsuda. Mõtlesin siis, et las ta esialgu olla, küll ma ta pärast õue toimetan. Tõstsin ta marjadest natuke eemale ja puhastasin edasi. Aga tema ei tahtnud sugugi arooniatest lahkuda. Kus pistis alles sibama. Pole nii kiiret tigu veel näinudki. Nii kui ma marjakobara eest võtsin, asus tema järgmist jahtima. Nii naljakas oli teda jälgida. Ise selline pisike aga nii agar! Lõpuks said marjad kotist otsa, tigu aga ei jätnud jonni. Kukkus mööda koti seina ülepoole ikka väljapääsu poole ronima. Nagu teaks, et puhastatud marjad on seal väljapool. Jõudis siis päris kiiresti teine kotiservale kiikama. Vahepeal toimetasin midagi ja ühel hetkel avastasin, et tigu on kadunud! Kuhu ta siis läks oma suures maailmaavastuse tuhinas? Ei tea. Otsisin siit ja sealt, ei leidnud. Ah, las ta siis läks, mõtlesin.
Järgmisel hommikul kööki tulles avastasin maailmaränduri köögikapi ukse peal tukkumas:-) Oli teine ära väsinud vist. Viisin ta uutele jahimaadele ja soovisin õnne maailma avastamisel.




Punasesõstra-suvikõrvitsamoos

Nonii, ei saa üle ega ümber sellest suvikõrvitsauputusest. Muudkui nuputa, mis neist veel saaks valmis meisterdada. Seekord otsustasin moosi kasuks. Viimane põõsas punaseid sõstraid tahtis ka veel korjamist, nii et otsus oli suht lihtne. Suvikõrvits + punane sõstar = väga mõnus moos!

Vajalikud komponendid:

2,5 kg hakitud või riivitud suvikõrvitsat
1,2 kg punaseid sõstraid
1,2 kg moosisuhkrut
1 kg tavalist suhkrut
4 dl vett

Koori suvikõrvits ja puhasta seemnetest, lõigu tükkideks või riivi. Mina lõikusin tükid. Puhasta sõstrad ja lisa potti koos suvikõrvitsa ja veega. Kuumuta keemiseni, lisa vähehaaval suhkur ja keeda tasasel tulel 20-30 minutit. Minul kees kusagil 40 minutit, olude sunnil:-) Kuna moos ei tundunud eriti moosi vaid pigem kompoti moodi, püreestasin ta köögikombainis. Pane purki ja kaaneta kohe. Sellest kogusest sain u 4,5 liitrit moosi.





Suvekokteilid

Sellise fantastilise suve juurde kuulub kindlasti jäätisekokteil. Ülimalt lihtne teha ja samas väga maitsev. Paar varianti.

vaniljejäätis
õunamahl

Pane koostisained blenderisse, sega, vala klaasi ja naudi.



Teine variant:

vaniljejäätist
piima
apelsinimahla

Sega blenderis, vala klaasi ja mõnule!




Suvikõrvitsa-tikrimoos

Tegelikult tahtsin seda moosi juba eile keeta. Marjadki korjasin ära ja kui kausiga tuppa jõudsin, sain aru, et sellise kuumusega ma pliidi ees küll olla ei suuda. Mis muud kui marjad külmkappi ja muude tegevuste juurde. Väga vahva päev kujunes, aga mitte sellest ei tahtnud ma siin kirjutada. Ikka moosist ju...
Idee sain Nami-nami-st, kohendasin seda natuke ja valmis ta sai.

Minul läks:

600g tükeldatud suvikõrvitsat
700g tikreid
3 sidrunit
1dl vett
800g moosisuhkrut



Selline mõnus magus-hapukas moos, domineerib tikri mekk, vähemalt soojast peast. Eks näis kui moos maha jahtub. Sellest kogusest tuli kaks liitrit moosi.

Vahepeal on palju asju tehtud ja katsetatud üht-teist ka, no lihtsalt ei jõua kõike siia praegu sättida. Niisama pilte ei tahaks panna aga jutu kirjutamiseks pole praegu see õige aeg, ehk siis hiljem millalgi........


Suvikõrvitsamoos

Pole siia juba tükk aega miskit postitanud. No lihtsalt selle imelise suvega ei taha eriti köögis tegutseda ja arvuti taga olla. See veel ei tähenda, et me päris söömata oleks olnud. Nii mõndagi on järgi proovitud ja eks ma hakkan seda siis nüüd jõudu mööda siia üles ka panema.

Alustaks tänasest päevast, see kõige värskemini meeles:-)

Sel aastal kasvavad ka meie aias kõrvitsad ja seda üsna usinalt.



Kaua sa neist salateid ja täidetud kujul kuuma kõhutäidet ikka teed, midagi võiks ju veel saada. Mõeldud-tehtud, natuke netis surfamist ja asusingi plaani kallale. Ehk siis moos. See kõige tavalisem, ainult, et suvikõrvitsast:-)
Esialgu ei julgenud väga suurt kogust kokku keeta, mine tea, äkki ei maitsegi. No asjatu mure. Maitses, ja kuidas veel!
Vaja läks:

2 keskmist suvikõrvitsat
0,5 dl vett
1 sidrun
1 apelsin
0,5 kg suhkrut
0,5 tl kardemoni

Pese suvikõrvitsad, koori ja haki tükkideks.



Pane potti koos vee, riivitud sidruni- ja apelsinikoorega, lisa ka apelsini ja sidruni mahl. Keeda vaiksel tulel kuni kõrvits on pehme. Püreesta saumikseri või köögikombaini abiga. Lisa suhkur ja kardemon ja keeda veel vaiksel tulel u 30 minutit. Pane purki ja ongi valmis!



Minul tuli sellest kogusest kolm pooleliitrist purki, osa läks degusteerimiseks ka:-) Näiteks ahjust tulnud sooja seemne-pähklileiva peale sobis suurepäraselt.



Super! Mõned moosi mõtted liiguvad veel peas, sellest juba edaspidi.


Pannkoogid kohupiima ja meloni täidisega

Palavaga pannkoogitegu just eriti mõistlik ei ole. Süüa on muidugi mõnus aga no see pliidi ees seismine on päris piinarikas. Aga laste jaoks poeme või nahast välja:-)))
Nami-Nami foorumis liigub väga palju toredaid ja usinaid naisi, kes kõik püüavad fotokampaania raames retseptikogu täiendada. Mina nii tubli ei ole, aga siiski üritan aeg-ajalt sellest osa võtta.
Meie tänased pannkoogid said mõttevälgatuse siit. Pannkoogid nagu pannkoogid ikka aga ülimad kiidusõnad kuuluvad täna hoopis melonile. Ostsin selle paar päeva tagasi ja nüüd siin suvekuumuses köögikapil seisnuna oli väga-väga hea. Nii magus ja mahlane, et ma usun, meie kaubandusest ma varem sellist saanud polegi.
Pannkoogi vahele pole ma teda varem keeranud, ükskord ju ikka esimene kord. Ja uskuge, tõeliselt mõnus!!! Suus hakkavad praegugi teatud näärmed tööle, kuigi, kell on palju ja kõht on nii täis, et siia lihtsalt täna enam ei mahu.

Täidises on mul:
torukohupiim
suhkur
vaniljesuhkur
meloni tükid



Keera aga rulli ja asu maiustama!



Rabarber

Täiesti uskumatu milliseid värve võib üks lihtne rabarber näidata. Kahjuks minu fotokas neid väga hästi jäljendada ei suuda aga miskit siiski.



Ma kohe pidin neid pildistama:-). Hiljem sai neist üks suur plaaditäis pisarakooki ja mis enam koogile ei mahtunud (ma aeg-ajalt suudan ikka hirmsa koguse aiast tuppa tassida), nendest sai kissell. Kusjuures vääägagi maitsev. Lisasin natuke vaniljet ja oleks vist kogu potitäie ise nahka pistnud kui vaid oleks mahtunud:-)))




Pisarakook sai vanematele nende tähtpäevaks.



Snickersi ruudud

Olen juba pikka aega tahtnud seda nami-nami retsepti proovida. Eile oli siis lõpuks aeg kätte jõudnud. Tegin sünnipäevalapsele. Mõnus magus amps neile, kellele meeldib Snickersi sokolaad.



Tegemine ise polegi nii keeruline kui retseptis hoiatatud, lihtsalt natuke aega peab olema ja kannatust.
Põhi:
150 g võid
2 muna
3 dl suhkrut
4.5 dl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1.5 dl piima
Koola- ehk iirisekaste:
1 dl fariinsuhkrut
1 dl heledat siirupit
1 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
100 g võid
3 dl soolapähkleid

Šokolaadivõõp:
150 g võid
4 sl kanget kohvi (jooki)
2 sl kakaopulbrit
2 tl vanillisuhkrut
7 dl e. 420 g tuhksuhkrut

Valmistamine:
Tordipõhi:
Sulata või, lase jahtuda.
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.
Sega jahu, vanillsuhkur ja küpsetuspulber omavahel.
Lisa jahusegu, piim ja jahtunud või muna-suhkruvahule.
Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200kraadise ahju keskosas 15-20 minutit.
Lase koogipõhjal jahtuda.

Koolakaste:
Sega fariinsuhkur, siirup ja rõõsk koor potis ning keeda umbes 10 minutit. Tõsta pott tulelt, lisa vanillsuhkur ja või. Lase veidi jahtuda, siis määri tordipõhjale.
Haki soolapähklid jämedalt ja puista koolakastmele.

Šokolaadivõõp:
Sulata potis või. Lisa ülejäänud ained ning kuumuta pidevalt segades, kuni saad kaunilt läikiva võõba. Ära keeda! Määri võõp tordile (soovi korral puista peale veel kaunistuseks hakitud soolapähkleid).
Lase jahedas taheneda.

Lõika valmis kook ruutudeks ja serveeri kohvi kõrvale




Toredad kaksikud:-)))

Tänane pannkoogitegu sai üllatava alguse kui mune kaussi koksides sattus sinna kaks paari kaksikuid. Nii armsakesed kohe:-)))



Pannkoogi küpsetamise ajal saime küllakutsega telefonikõne. Sellest sündis mõte külakostiks pannkoogitort kaasa teha. Mõeldud, tehtud.



Pannkookide vahele sai maasikatoormoosi-toorjuustu-vahukoore segu. Peale kaunistuseks sidrunmelissi lehed.
Väga maitsev sai, minu meelest.

Vanillised sõrnikud



Reede hommikuks on ju igati mõistlik teha sõrnikuid. Olen viimasel ajal kergelt vanilje lainel, seega lisasin seda ka kohupiimale. Vägagi maitsvad said, eriti veel poolsoojad ja hapukoorega, mmmmm......


Kirju koer

Natuke retrohõngu ka. Lapsepõlves kohustuslik sünnipäevalaua osa, nüüd saanud meie peres pigem Lihavõtte magustoiduks. Seisab sügavkülmas mõnda aega ja hea võtta kui kohvi kõrvale midagi magusat tahaks.






Kiire magustoit kohupiimast ja beseest



Alati ei kuku asjad välja nii nagu tahaks. Tahtsin teha pähklitega beseed. Unustasin suures tegemiste virr-varris paar seika ja untsu see vahustamine läkski. Valasin siis pannile ja tegin ühe suure plaadikoogi. Pavlova isu polnud ja besee otsustas veelkord vimkat visata sellega, et ei tahtnud enam küpsetuspaberi küljest lahti tulla. No mis siis ikka, minu plaanist, teha kihiline kook keedukreemiga, asja ei saanud muidugi. Tuli kiirelt midagi muud välja mõelda. Mikserdasin siis hoopis kokku kohupiima, toorjuustu, veidike vahukoort ja vaniljet ning külmutatud punaseid sõstraid. Lõpuks segasin hulka suvaliselt pannilt kätte saadud besee tükid. Magustoit missugune (kaloreid meie kodus ei loeta)! Söömiseks kohe, muidu muutub besee pehmeks ja pole enam see.


Veel pašasid



Sai lubatud, et nädala lõpus tuleb pilte juurde. Siin nad on. Loodetavasti kõigile maitsesid.


Valik pašasid



Sai väheke katsetatud erinevate suurustega. Eks nädala lõpu poole tuleb neid veel juurde.


Koorejäätis pähklitega



Isetehtud hästi tehtud, isetehtud kaunikene.... Heal lapsel mitu nime. Seekord tuli tõesti SUPER HEA jäätis. Purustatud metsapähklid teevad asja eriti mõnusaks.


Kohupiimapontšikud



Ma ei tea kuidas teistel, aga mulle tundub küll, et kõik, mis lapsena tundus hirmus pikk ja keeruline teha, on nüüd imelihtne. Nende kohupiimapallidega on sama lugu. Taigna tegemine polnudki nii vaevanõudev aga see küpsetamine tundus lapsena terve igaviku võtvat. Täna sai samal ajal naabrinaisega lobisetud ja pallid said valmis, nii et ei saanud arugi. Ettevaatust kuuma õliga! Mina suutsin oma sõrme korralikult ära põletada kui taigen lusika pealt õlisse sulpsas.
Retsepti võtsin seekord www.nami-nami.ee -st. Natuke vähe suhkrut sai, aga no selle kompenseerime rohke tuhksuhkruga ja kausitäis muudkui kahaneb:-)


Laupäeva hommikuks pannkoogid




Täna hommikuks olid meil pannkoogid. Tütar on mul selline vähenõudlik, tema jaoks piisab pannkoogist ja suhkrust ja ongi kõht täis. Mina tahaks ikka midagi vaheldusrikkamat saada. Seekord sai ühe variandina söödud maasikatoormoosi, eilsest üle jäänud praetud leivapuru ja hapukoorega. Kõrvale jõime mustika-mustsõstrakisselli. Päike tuli selle peale pilve tagant välja, tuju läks heaks ja kõht sai ka veel täis. Milline tore algus laupäevale!

Reedeõhtune leivamagustoit




Igas majapidamises jääb aeg-ajalt leiba üle. Eriti minul, kes leiba kogu aeg juurde küpsetab. Ära visata seda ju kindlasti ei raatsi. Nii tuligi mõte teha reede õhtuks leiva-vahukoore-kohupiima magustoitu. Imelihtne teha ja väga mõnus maiustada.
Võtsin vanemad leivatükid, riivisin, praadisin pannil või ja suhkruga kiirelt läbi ja maitsestasin kaneeliga. mmmmmmmmmmmmmm......juba see segu ise on nii maitsev. Lasin jahtuda. Segasin kohupiima hapukoore, suhkru ja vanillisuhkruga. Vahukoore vahustasin eraldi. Võtsin kapist magustoidu pokaalid ja täitsin kihtide kaupa. Kõige alla panin leivapuru, siis kohupiima, jälle leivapuru ja siis vahukoor, leivapuru ja kohupiim. Kõige peale raputasin veel natuke leivapuru ja siis hapukat punasesõstramoosi. Paariks tunniks külmkappi ja siis maiustama. Hästi magus sai:-)


Mõnusalt magus apelsinipuding




Apelsinipuding, mõnus vaheldus kookidele.
Jõulude eel sai neid kooke-torte nii palju tehtud, et jõuluks nagu ei tahtnudki enam. Otsustasime midagi kergemat lauale panna. Retsepti leidsin ikka ja jälle Pereköögi retseptibrožüüre sirvides. Nagu ikka, pole midagi keerulist ainult kätte võtmise asi.
Retsept järgmine:

2 munakollast
1 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl vett
2 spl želatiini
2 apelsini
1 väike purk ananassitükke omas mahlas
2 dl vahukoort
Kuumuta munakollaseid, muna, suhkrut ja vett pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Lase jahtuda. Pane želatiin paisuma, sulata vesivannil ning sega munasegu hulka. Riivi ühe apelsini koor ja pressi kahest apelsinist mahl. Sega riivitud koor, mahl ja nõrutatud kompott munaseguga. Vahusta koor ning lisa segusse. Vala külma veega loputatud vormi ja lase vähemalt kolm tundi (soovitavalt üleöö) külmas tarretuda. Enne serveerimist kasta vorm korraks kuuma vette ja kummuta siis taldrikule. Kaunista omal valikul.