Koogid (50)

Lihtne, kiire ja ahvatlev - rabarberi - hapukoorekook



Rabarberi hooaeg on käimas, tegelikult kohe-kohe läbigi saamas. Tuleb võimalust kasutada ja lisaks joogile, mis kuumal suvepäeval mõnusalt jahutab, ka midagi tahkemat maiustamiseks valmistada. Sedakorda oli aega napilt, tuli miskit kiiret ja lihtsat leida. Selline ta sai:

Põhi:

75 g toasooja võid
3/4 dl suhkrut
umbes 50g hapukoort
1 muna
2,5 dl nisujahu
2/3 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või suhkruga, lisa muna, hapukoor ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Vala lahtikäiva küpsetusvormi põhja (taigen tuleb suht pehme, mitte just vedel aga mitte ka tugev).


Täidis:

250g hapukoort
4 kuhjaga spl suhkrut
1 muna
1 kuhjaga tl vanillisuhkrut

Sega täidisained omavahel ja vala põhjale.

Katteks tükelda 5-6 rabarberivart soovitud suuruseks ja puista täidisele. Peale raputa demerara suhkrut kohe mõnuga :).

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase kindlasti jahtuda, seda muidu on täidis vedel ja tükke tõsta ei saa. No kui Sa just koogivormist suure lusikaga süüa soovid, siis võid ka kohe maiustama hakata.
Algne retsept siit. Muutsin põhja koguseid, sest minu koogivormis oli seda taigent muidu liiga paksult.

Naudi hea kohvi ja vaniljejäätisega.


Tort musta ploomi ja pähklitega


Meie elus on sündmusi mida võiks tähistada, on päevi, mida ei tahaks kunagi meenutada ja on aastaid, mida lausa peab väärikalt meeldejäävaks tegema.
Meie pere istus eile ümber laua, sest kolmel meist täitus kokku 120 aastat! Aukartust äratav number, mis muud.
Tahtsin sel puhul magusaks midagi erilist. Isu millegi vana ja järgiproovitu järele polnud, tuli midagi uut välja mõelda.
Selle retsepti leidsin suvisest Oma Maitse numbrist. Pilk jäi peatuma just sellel Nadja retseptil, kuigi seal oli ka teisi.
Tuunisin seda vastavalt oma maitsele ja selline ta siis sai.

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa kuivained, sega hoolega ja vala võiga määritud koogivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus kuni biskviit on ilus kuldne.
Lase täiesti jahtuda ja lõika pooleks, et saaks kaks kihti.

Kreem:

200 g Philadelphia toorjuustu
300 dl vahukoort
150 g suhkrut
200 g musti ploome
1 dl Vana Tallinna likööri
200 g metsapähkleid
immutamiseks piim + vanilje


Vahusta vahukoor suhkruga, toorjuust vahusta eraldi, sega omavahel.
Tükelda ploomid ja vala Vana Tallinnaga üle. Parem kui teed seda juba eelmisel päeval.
Immuta esimene biskviit vaniljepiimaga ja kata likööriste ploomidega, peale määri pool vahukoore-toorjuustu segust. Kata teise biskviidiga ja immuta see samuti piimaga. Kata ülejäänud vahukoore-toorjuustu seguga ja raputa peale veidi purustatud pähklid. Lase vähemalt 4 tundi külmkapis seista, parem kui üleöö.
Alaealistele väga ei soovita :))



Maasika-vahukooretort

Ja nii ongi, maasikad hakkavad selleks aastaks lõppema, käes on vaarikate aeg ja pea need sõstradki korjamist nõua.

Siin üks lihtne maasikatort, sai ühel toredal suveõhtul sugulastega pintslisse pistetud.

Kolm biskviiti, vahel toorjuust-maasikamoos-vahukoor, peal maasikad vahukoorega.



Iirise-rabarberi tosca


Maikuu Oma Maitse ajakirjas on selle koogi kohta öeldud, et "tõelistele maiasmokkadele". Ma püüan ju ka olla see tõeline maiasmokk ja kus ma siis võiks jätta retsepti katsetamata. Ei tule kõne allagi.
Igal kevadel tuleb ikka midagi uut katsetada, seda korda siis selline versioon:

150 g võid
2 dl suhkrut
3 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
400 g rabarberit

Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Sega jahu ja küpsetuspulber ning lisa või-muna segule.
Tükelda rabarber, noori varsi ja veel oma aia omi, ma ei koori, sega taignasse. Vala taigen lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200-kraadi juures umbes 20 minutit.

Tosca kate:

150 g Kiss-Kiss iiriseid
1 dl vahukoort
50 g võid
50 g mandlilaaste
peoga seesamiseemneid

Samal ajal kui põhi küpseb ahjus, sulata potis iirised, koor ja või. Keeda 5 minutit ja sega hulka mandlilaastud nind seesamiseemned. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel 15 minutit.


Isiklikult mulle maitses väga, iirise maitse on kõige tugevam veel soojal koogitükil, seistes muutub mahlasemaks ja kate krõbedamaks.

Retsept Oma Maitse Mai/2012 ajakirjast.


Pärlitega sidrunikook

Oi-oi kui ammu pole siia enam miskit postitanud. Söönud oleme ikka ja pilte ka teinud,
siia pole lihtsalt aega olnud kirjutada.
Üritan nüüd tagantjärgi miskit paremat siia ka välja panna.
Esiteks üks minu lemmikutest, kui sidrunikoogi isu tuleb.


Põhi:
3 munakollast
1,5 dl suhkrut
1 apelsini riivitud koor
2 dl apelsinimahla
4 dl jahu
2 tl vanillsuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl sulatatud võid


Paks sidrunikissell:
1 dl sidrunist pressitud mahla
4 dl vett
1,5 dl suhkrut
4 spl maisi- või kartulitärklist
3 munakollast

Besee:
6 munavalget
1,5 dl suhkrut

Mõõda kõik kisselliained väiksesse keedunõusse ja vispelda läbi. Kuumuta pidevalt vispliga segades, kuni segu pakseneb. Tõsta kohe külma vette jahtuma.
Põhjataignaks sega jahu küpsetuspulbriga, lisa vanillsuhkur ja riivitud apelsinikoor. Mikserda munakollased suhkruga pehmeks vahuks, lisa sulatatud või, jahusegu ja apelsinimahl. Laota taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 175-kraadi juures umbes 25 minutit.
Kata jahtunud põhi külma kisselliga. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa vahustamist jätkates vähehaaval suhkur. Tõsta mass kisselli peale ja määri noaga laiali. Küpseta ahju keskosas 200-kraadi juures 5-6 minutit ja tõsta jahtuma.


Kui juhtub hea päev olema, saad hulganisti pärleid, mida nautida :)


Kirsi-sidrunikook

Üks lihtsalt valmiv kevadine turgutus. Praegu, kus veel värskeid marju korjata pole,
on paras aeg külmkapi viimsedki varud välja otsida. Lisaks päiksekollane sidrun ja saabki
igale maiasmokale meelepärase kohvikõrvase.



Põhi:

150g külma võid
3 dl nisujahu
2 spl suhkrut
pisut soola

Näpi või jahu-suhkru-soola seguga puruseks ja suru lahtikäiva koogivormi põhja. Torka kahvliga
põhja sisse augud.
Pista 200-kraadisesse ahju umbes 15-20 minutiks küpsema.
Samal ajal valmista täidis:

250 g hapukoort
3 lahtiklopitud muna
1-2 dl suhkrut
1 suure sidruni mahl

250 g kivideta kirsse (värsked, kompoti, külmutatud - kõik sobivad)



Sega omavahel hapukoor, munad, suhkur ja sidrunimahl. Kui kasutad hapusid kirsse või külmutatud marju,
lisa suhkrut rohkem.
Puhasta kirsid kividest, kui kasutad kompotikirsse, siis pane need sõelale nõrguma.
Kui põhi on parajalt kuldne, vala peale täidis ja kõige lõpuks kirsid. Kui soovid roosakamat kooki, lisa
kirsid juba täidisele enne põhjale valamist. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase koogil jahtuda. Korralikult jahtunud koogil on täidis tardunud, soojal aga vedel.
Sellest pole miskit, ühtemoodi maitsev ikka.


Trifle´ ehk kausikook

Seda kooki on tänaseks päevaks juba nii mitu korda tehtud, et ei oska kokku lugedagi.
Inspiratsiooni eest pean siinkohal tänama Nami-nami toimekat perenaist Pillet, kes
sellise teemaga kooskokkamise eelmise aasta lõpupoole välja kuulutas.
Tänu sellele kooskokkamisele sai kodus köögitarvetena kasutusele võetud ka üks
jalaga kauss, mis tegelikult on meil riiuleid ehtinud juba nii kaua kui minu mälu
üldse mäletab. See kuulub tegelikult mu emale, kes selle kunagi auhinnaks sai aga temal
on see alati niisama seisnud.


Üks korralik kausikook peaks sisaldama vähemalt kolme komponenti: biskviit (keeks, küpsis), kreem (kohupiim,
toorjuust) ja vahukoor. Lisandina puuviljad-marjad või kompott-moos. Mina kasutasin järgmisi komponente:

Marie küpsiseid
Philadelphia toorjuust
kirsimoos Pina Colada ja mandlitega
vahukoor
hurmaa
mandlid
suhkur
vanilje

Toorjuustu vahustasin koos kirsimoosi ja vaniljega. Vahukoore suhkruga eraldi.
Kõige pealt panin kausi põhja toorjuustukreemi, siis kiht küpsiseid, jälle kreemi
ja küpsiseid. Kõige peale vahukoor ja mandlid. Hurmaa viilud ladusin kausiäärde kaunistuseks.
Panin kausikoogi külmkappi üleöö maitsestuma.

Esimesel kausikoogi söömisel osalesid ka sõbrad, meid oli kokku viis ja ausalt öeldes oleks võinud kausis
seda maitsvat magustoitu rohkem olla.


Järgmised korrad olen kasutanud suuremat kaussi, küll mitte enam jala peal kaussi.
Kaunistuse osas on ka erinevaid variatsioone, lisandina granaatõunaseemneid, mandlilaaste vms.


Igal juhul soovitan sellist kooki kõigile, lihtne teha ja ülimalt maitsev!


Rahvusliku välimusega rullbiskviit


Seekordne ühe ütlemata toreda seltskonna koosviibimine toimus meie pool. Selleks puhuks sai tehtud rullbiskviiti ja kaunistatud veidi rahvuslikumalt kui tavaliselt. Lihtsalt, tuli selline tuju.


Rullbiskviit nagu ikka, vahele panin seekord vahukoore-toorjuustu kreem koos apelsini-mustsõstramoosiga. Pealt katsin vahukoore-toorjuustu kreemiga, millele värvi andmiseks veidi punaseid sõstraid sai lisatud.


Maitses hästi nii külalistele kui mulle.

Mamman marjapiiras ehk memme marjapirukas


Plaanid üht, välja tuleb ikka miskit muud. Läksin aeda tikripõõsasse koogi jaoks marju korjama, tulin üsna ruttu tagasi, sest vihmataat otsustas oma veeämbrid ümber lükata. Kaasa jõudsin korjata ka punaseid sõstraid ja kook tuli hoopis midagi muud, sest moosijagu marjade korjamine jäi ära.

Ahjuplaadi suuruse koogi jaoks läks vaja:
Põhi:

200g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
3 dl nisujahu
2 dl grahamjahu
2 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või ja suhkur, lisa munad ja omavahel segatud jahud. Suru taigen koogivormi põhja ja natuke ka äärtele.


Täidis:
meelepäraseid marju
4 dl hapukoort
2 muna
2 tl vaniljesuhkrut
soovi korral suhkrut, mina panin muscovadot kuna marjad olid hapude sordist

Kalla marjad taignale, et viimane oleks ühtlaselt kaetud. Sega ülejäänud täidise ained omavahel ja vala marjadele.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.


Retsept pärit raamatust "Lämpimiä leivontahetkiä".

Mustika-sidrunikook - tõeline nauding igasse päeva


Ausalt öeldes, ma pole ammu midagi nii head saanud. Tõsiselt. Seda kooki on mul väga raske külalistele säilitada, käib tõeline võitlus iseendaga, et mitte rohkem kõhtu peita. Mustikatest tulvil, mõnusalt kreemjas, magus amps, viib keele alla....

Retsept lahtikäiva 24cm läbimõõduga koogivormi jaoks:

Põhi:
150g võid
3 dl nisujahu
2 spl suhkrut
näpuotsaga soola

Sega jahu suhkru ja soolaga, lisa külm või tükkidena. Sõtku kuni taigen on ühtlaselt purune. Suru lahtikäiva koogivormi põhja.


Kate:
3 muna
1,5 dl hapukoort
u 2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl värskelt pressitud sidrunimahla
300g mustikaid (võivad olla ka külmutatud)

Klopi munad kergelt lahti, lisa hapukoor, suhkrud ja sidrunimahl. Sega korralikult. Kata taigen mustikatega ja vala peale hapukooresegu. Pane eelsoojendatud 200-kraadisesse ahju. Küpseta 15 minutit ja keera siis kuumus 180-kraadi peale. Küpseta veel 45 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Naudi koos meelepärase kohvi ja parimate sõpradega!


Seda kooki nautides jääb märkamatuks ka akna taga ühtlase joana ülevalt alla tulev vesi, mis ujutanud nii mõnegi lillepoti ja kastmiseks maja äärde sätitud tünni.



Suvine pirukas - punase sõstraga

Meie aeda on elama asunud kaks siililast. Nii armsad väiksed tegelesad, täis uudishimu ja julgust maailma avastada. Jalutavad keset päeva muru sees ja õpivad elu. Inimestest on saanud üleöö justkui väikesed lapsed, elevil ja igal võimalikul hetkel põõsaste ja puude alla kiikavad, et kus see siilike nüüd on ja mis ta nüüd teeb. Kõik jooksevad vaimustunult topsikeses vett vahetama ja kui siilil lõunasöögi aeg kätte jõuab, siis koonduvad ringina ümber ja kuulavad pisikese looma kõva matsutamist. Ilmselt pole neile veel lauakombeid tutvustatud :)


Lapsed, nii inim- kui loomalapsed tunnetavad vist ära, et tegu on noorema generatsiooniga. Igal juhul saab mu laps selle vahva siililapsega vägagi lähedalt suhelda, hea, et päris ühest kausist veel ei söö ja öiseks kaisukaks ei võeta, kuigi hirmsasti tahaks.


Igal juhul ristiti see väike tegelane Silluks, saage tuttavaks.
Tema vend või õde on esialgu veel nimetu ja toimetab omi toimetusi teiselpool maja.


Vahvad tegelased, igav meil niipea ei hakka :))

Siin aga üks mõnus suvine pirukas, mille tegemiseks väga palju vaeva nägema ei pea.

Ühe suure plaaditäie tegemiseks kulub:
8 dl jahu
6 spl suhkrut
200 g võid
2 munakollast
natuke rohkem kui näpuotsatäis soola

Haki külm või jahu ja suhkruga segamini. Lisa munakollane ja näpuotsatäis soola. Keera tainas kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

Katteks:
12 dl punaseid sõstraid
8 spl kartulijahu
2 dl suhkrut
500 g hapukoort
12 spl fariinsuhkrut
4 muna

Sega marjad kartulijahu ja suhkruga ning kalla koogipõhjale. Sega hapukoor fariinsuhkru ja munadega. Vala segu marjadele. Küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit. Serveeri soojalt koos külma vanillijäätisega.


Kes jäätist koogile ei raatsi panna, võib seda kokteiliks sega.
Ühe eriti rammusa retsept selline:

vaniljejäätist
maasikaid
1 dl vahukoort
natuke vett

Pane kõik blenderisse ja lase seal natuke keerelda, valmis ta ongi.


Suvi on mõnus, ja need viljad, mis kõik suvel valmivad.....


Taustaks Roxette "Listen To Your Heart", ikka veel eilse superkontserdi mõju all

Mini-Pavlova maasikatega

Ma tean, et ma juba kordan ennast aga ma tegin neid jälle. Eilsest moussest järgi jäänud munavalgetest. Ma tahtsin neid alles homme süüa aga ma ei suutnud kiusatusele vastu panna, eriti kui vaatad telekast samal ajal kokasaadet ja näed seal igasugu hõrgutisi.
Ma ei saa öelda, et ma sõin, pigem ma kugistasin selle Pavlova ühe hingetõmbega. Besee oli õnnestunud ideaalselt, pealt krõbe, seest veniv nagu iiris. Ja veel üks hea leid - Karumsi toorjuust. Tavaliselt kui olen midagi head avastanud, pole ma väga aldis seda uue vastu proovima või välja vahetama. Seekord minu valik sobis. Lasin toorjuustul paar tundi toatemperatuuril lihtsalt olla ja määrisin noaga beseele. Ta oli mõnusalt kohev vahustamatagi. Olen kindel, et kasutan seda edaspidigi, kuigi mitte alati.
Peale maasikad ja nii ta otsa saigi....


Homme jälle :)

Rabarberi-kohupiimapirukas martsipanipõhjal


Nonii, see on nüüd küll minu selle aasta vaieldamatu lemmik rabarberikookide seas, pisarakoogile lisaks muidugi.
Mõnusalt hapukas, samas läägelt magus, täpselt nii nagu tükike suhu satub.
Ei nõua palju vaeva ja aega ka mitte. Niisiis, ühe suure ahjuplaaditäie jaoks läheb vaja:
150 g toasooja võid
200 g martsipanimassi, ikka mandli oma
2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
5 dl jahu
1-1,5 dl vett

Sega kuivained omavahel ja siis mudi koos või ja martsipaniga puruseks, lõpuks lisa vesi. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru natuke kinni. Pane 10 minutiks 200-kraadisesse ahju eelküpsema. Samal ajal valmista kate.

Selleks on vaja:
8-10 korralikku rabarberivart
3 pk vaniljekohupiima
4 muna
2 dl suhkrut
kondenspiima

Koori ja seejärel haki rabarber.
Vahusta vägagi korralikult kohupiim, munad ja suhkur. Mina vahustasin pea 10 minutit, et oleks tõesti ilus vahuline.
Võta ahjust põhi ja kata rabarberiga, nirista peale kondenspiim, ära sellega koonerda ja lõpuks kohupiima-munavaht. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase natukene jahtuda, soojalt on põhi muredam, jahtunult tahedam, ühtmoodi maitsev ikka.

Mõnus šokolaadikook

Lihtne ja mõnus. Retsept toredalt naabrinaiselt.

200 g mõrushokolaadi
200 g võid
5 muna
1sl jahu
3 dl suhkrut
0,5 dl viskit, konjakit või brändit (mina kasutasin hoopis rummi)
0,5 dl väga kanget kohvi või espressot

Sulata tükeldatud shokolaad ja või. Klopi munad ja vala jahtunud või-shokolaadi segu hulka. Lisa suhkur, jahu ja soovi korral alkohol ja kohv.
Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25-30 minutit.


Maasikane Pavlova



Ühest mõnusast beseest ei saa mul iialgi küllalt. Ma olen sõltlane - besee oma muidugi.
Seekordsed said endale maasikatest katte, sinna alla Mascarpone-vahukoorese segu.
mmmmmm... no lihtsalt keele viib alla...


Mustika-mandlibeseekook

Kui palju me oma elus mõtleme sellele, et maailmas elab tuhandeid inimesi, kellel puudub üks meeltest?
Ilmselt mitte väga sageli... Aga võiks, lausa peaks!
Siis mõistaksime enda ümber toimuvat hoopis teistmoodi, tunneksime elust rohkem naudingut, armastaksime ennast ja veel enam teisi. Oleksime nende inimeste vastu, kes kõike tunda-näha-kuulda ei saa, palju kaastundvamad-abivalmimad...
Tehke proovi- siduge hommikul rätik silmade ümber ja toimetage oma tegemisi nii kuni õhtuni. Kuidas tundub? Kerge vist pole?
Mul "õnnestus" sel nädalal kaotada kolm meelt korraga, õigemini kaks läksid ja kolmas oli poolik. Kui Sa paned suhu toore ingverijuure või küüslauguküüne ja maitset ei tunne, korgid lahti lõhnaõlipudeli ja lõhna ei tunne, kuulad kalli inimese juttu aga selleks, et sa kuuleks, peab ta häält mitme kraadi võrra tõstma- on ikka jube tunne küll! Lisaks valutavad kõrv, põsk, hambad, pea... no lausa põrgu, ma ütleks.
Õnneks leidub häid arste, apteekreid ja rohtusid, mis meid sellest põrgust päästavad. Pikkamööda, kuid valgus juba paistab.
Mulle.
Aga neile, kes seda valgust kunagi kogeda ei saa? On ikka vaprad! Kummardus neile!
Olgem mõistvamad, hoolivamad, paremad inimesed igas mõttes.....


Mustika-mandlibeseekook



See retsept oli mul juba ammu-ammu nö ära märgitud. Beseefänn, nagu ma olen, pean ikka kõiksugu variante proovima ju.
Külmkappi oli seekord jäänud natuke muretaigent ja seega kõik sobis.
Vaja läks:

300g muretaigent
1 dl suhkrut
2 munavalget
80g purustatud mandleid
300g mustikaid

Rulli taigen ümmarguseks kettaks ja suru lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele. Eelküpseta 225-kraadises ahjus 8 minutit ehk kergelt pruuniks. Samal ajal vahusta munavalged, lisa vähehaaval suhkur. Siis sega ettevaatlikult hulka mandlipuru ja mustikad. Vala eelküpsetatud taignale ja küpseta 200-kraadises ahjus veel 20 minutit.
Tulemus on selline vähemagus tõeliselt mustikane amps. Ühesõnaga mõnus! Kellel soovi, võib juurde serveerida jäätist.



Algne retsept pärit siit


Ilus talvepäev koos blogi sünnipäevaga

Uskumatu aga mu blogi on saanud 1-aastaseks!

Aitäh kõigile, kes mind selles ettevõtmises on toetanud!

Selle sündmuse puhul ja külma ilma trotsimiseks ka, sai tehtud üks pisike kuningannapirukas, retsept seekord siit



Vaja läks:
400g liivataigent
100g purustatud mandleid
1,5 dl vaarikamoosi
1 dl hapukoort
1 muna
1 tl vanillsuhkrut
1,5 dl külmutatud mustikaid
maitse järgi suhkrut

Suru 3/4 taignast pirukavormi põhja ja servadele.
Mina kasutasin külmutatud vaarika toormoosi, niisiis, sulatasin ta enne koogi sisse panekut. Segasin sulatatud vaarikamoosi, hapukoore, lahtiklopitud muna, vanillsuhkru ja purustatud mandlid. Seejärel lisasin külmutatud mustikad. Lisasin natuke suhkrut, sest muidu tundus asi veidi hapukas olema. Valasin taignale veeretasin ülejäänud taignast segu peale ribad. Algselt pidi küll peale ka taignast kate tulema aga minu taigen oli liiga pehme ja ei kannatanud rullimist. Sellest siis ka ribade variant.
Koogi valmides olen rahul, et teda pealt taignaga ei katnud. Et siis selline lahtine pirukas.



Eriti hästi maitses vaniljejäätisega...mmmmmm.....











Mango-piparkoogitort

Oi ma olen oma postitustega väga ajast maha jäänud. Siit tuleb meie selle aasta Sõbrapäeva tordike - seekord mangost kollane ja piparkoogipruunine.
Tegin siin jaanuaris veel ühe portsu (õigem oleks öelda, et tahtsin teha) piparkoogitaigent ja keerasin totaalselt kihva. Käsi vääratas ja oligi jahu rohkem kui vaja, ikka palju rohkem. Mis teha, ära visata ei raatsinud, sai siis nati katsetatud. Kollane ja pruun sobivad ju ilusti ja maitselt sobis ka. Mõned muidu magusasõbrad mehed kurtsid, et liiga magus aga no see päev ise ka ju sellise alatooniga või kuidas..

Põhjaks siis piparkoogitaigen
Kate:
2 väiksemat purki mangokonservi
500g hapukoort
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Suru piparkoogitaigen koogivormi põhja, nõruta mangod ja püreesta, sega hulka suhkrud ja hapukoor. Vala kate taignale ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit. Lase jahtuda, veel parem kui üleöö.



Serveeri kohvi või mõnusa teega.


Šokolaadirull

Ühte talviselt külma laupäeva võib kindlalt sobitada uute toitude katsetuse. Viimases Pereköögis võis hulgim leida erinevaid shokolaadiküpsetisi. Esimeseks katsejäneseks sai shokolaadirull, mugandatult minu moodi pina colada kreemiga.

Vaja läks:
3 muna
1,5 dl suhkrut
0,5 dl piima
2 dl nisujahu
2 spl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
100g mõru shokolaadi
250g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
2 spl Pina Coladat

Munad tuleb vahustada suhkruga tugevaks vahuks, lisada piim ja omavahel segatud kuivained ettevaatlikult. Vala taigen ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 8 minutit. Kummuta põhi suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, keera sellega koos rulli ja lase jahtuda.
Samal ajal saad valmistada kreemi. Selleks sulata kuumaveevannil shokolaad, sega hulka toorjuust, tuhksuhkur ja liköör. Mina kasutasin selleks mikseri abi, kreem saab siis mõnusam, selline vahune. Määri kreem jahtunud põhjale ja keera paberi abil uuesti rulli.
Pean tõdema, et järgmisel päeval maitses oluliselt paremini kui samal õhtul sööduna. Kreem jõudis rohkem imbuda ja biskviit oli ka maitsvam.
Naudi mõnusa seltskonna ja kohviga!




Manhattani toorjuustukook

Viimasel ajal olen jälle uute retsepti otsingute teel, ja peab ütlema, et siiani olen suhteliselt hästi oma valikuid teinud. Suurem osa proovitust läheb kindlasti kordamisele, nii ka see tõeliselt mõnus kook, lausa sulas teine suus.
Nami-Nami kommentaarides kiideti seda kooki taevani ja no ma ei saanud ju jätta proovimata. Põhjust oli ka ja nii ta teoks saigi. Ma ei kahetse mitte millimeetritki.
Algne retsept siit .
Mina muidugi mugandasin vastavalt sellele, mida kapis leidus.

Põhi:
16 Marie küpsist
2 spl suhkrut
50 g sulatatud võid
1 kuhjaga spl kakaod

Täidis:
400 g Philadelphia toorjuustu
75 g suhkrut
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut

Kate:
250 g hapukoort
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kaunistuseks hapukaid marju

Segasin purustatud küpsised suhkru, kakao ja sulatatud võiga. Surusin lahtikäiva koogivormi põhjale ja panin täidise tegemise ajaks külmkappi.
Vahustasin täidiseained ja valasin põhjale. Küpsetasin 180-kraadises ahjus 25 minutit. Lasin 20 minutit jahtuda.
Vahepeal segasin hapukoore suhkrutega ja valasin ettevaatlikult põhjale, siis küpsetasin 230-kraadises ahjus 5 minutit. Lasin jahtuda ja tõstsin külmkappi järgmist päeva ootama.
Serveerimiseks kasutasin must- ja punasõstraid.
Kasutasin 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi ja pean tõdema, et järgmine kord suurendaks koguseid, et kook paksem tuleks ja amps suurem oleks:)





Budapesti rulltort

See on üks naljakas beseekoogi variant. Miks naljakas? Sest see on üks rootslaste populaarsemaid kooke aga mis on neil ühist Budapestiga, see on mul veel välja uurimata. Igal juhul väga-väga maitsev.

Pähkli-kakaobiskviit:
5 munavalget
3 dl suhkrut
150 g sarapuupähkleid
2 spl kakaod
1 dl jahu

Täidis:
3 dl vahukoort
300g konservmandariinilõike

Peenesta pähklid kombainis ja pane kaussi, lisa kakao ja jahu. Vahusta munavalged, lisa vähehaaval suhkur ja vahusta seni kuni on läikiv vaht. Lisa pähklisegu, vala küpsetuspaberile ja küpseta 150-kraadises ahjus 20 minutit. Võta ahjust ja libista õrnalt küpsetusrestile jahtuma.
Jahtunud biskviit kummuta puhtale küpsetuspaberile ja eemalda, see mis ahjus oli.
Nõruta mandariinilõigud, vahusta vahukoor ja sega hulka mandariiniviilud. Määri segu biskviidile laiali ja keera siis paberi abil ettevaatlikult, et ei mureneks, rulli.
Lase paar tundi jahedas maitsestuda.





Beseerull sidrunikreemi ja mustsõstardega

Beseehull- nii võiks vist minu kohta öelda küll, igatepidi on teda proovitud ja alati maitsenud. Rulli ma teda veel keeranud ei olnud, eilseni. Nüüd on seegi tehtud. Pean ütlema, et lootsin midagi krõbedamat aga selline variant oli ka väga hea, sidrunikreem ja marjad tasakaalustasid magusust.



6 munavalget
noaotsatäis soola
200g suhkrut
1tl maisitärklist
1tl valget veiniäädikat

Vahele:
2dl vahukoort
suhkrut maitse järgi
200g toorjuustu
poole sidruni mahl
mustsõstraid

Vahusta munavalged vähese soolaga pehmeks vahuks, lisa suhkur ja vahusta kuni on läikiv vaht, lisa tärklis ja äädikas ja vahusta veel paar minutit. Kalla ahjuplaadile aja siledaks. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 20 minutit kuni besee on pealt kuiv. Võta ahjust, aseta peale teine küpsetuspaber ja lase jahtuda.
Vahusta vahukoor suhkruga, lisa toorjuust ja sidrunimahl.
Keera besee ettevaatlikult ümber, eemalda alumine küpsetuspaber, kata kreemi ja marjadega ning keera ettevaatlikult rulli. Hoia serveerimiseni jahedas.





Talvine šokolaadikook

Üks variante Prantsuse shokolaadikoogist.
Kui akna taga sajab pidevalt lund, siis miks ei võiks seda tordi peale sättida.





Jõulud akna taga

Nii väga tahaks seda aastalõppu veel eemal hoida aga kuidagi vist enam ei saa. Aknast välja vaadates on ju täitsa põhjust juba igasugu kaunistused-tuled-küünlad kapinurgast välja otsida. Ja kalendrisse vaadates ongi ainult paar päeva veel armuaega. Viimased päevad oma tuisutamisega on varesed meie traatidele istuma ajanud ja teleka pildi endaga kaasa võtnud. Ei tea, mida nemad seal jutustavad ja vaatavad. Me siin toas tahaks nagu ka. Või kiiguvad nad seal tuule käes ja naudivad elu?
Igaljuhul olen varsti tehnikapoiste igaõhtune jutukaaslane, naerame ja lobiseme kuniks mu telekal jälle ilusti värvid ja kanalid tagasi, eks näis, kauaks seda jutustamist jagub. Loodetavasti mitte Jõuludeni....


Nami-nami-s on käimas tore kooskokkamine "Põhjamaine "väike jõululaud"". No mitte ei saa enam jõuluteemast mööda vaadata.
Kuigi, selle aasta esimese piparkoogitaigna portsu tegin tegelikult juba oktoobri viimastel päevadel, see oli küll ühe väga toreda inimese palvel, aga ikkagi tehtud.
Nüüd juba suurem hoog sees ja tänavune piparkoogimaja projekt ka juba kuklas tiksumas.
Eelmisel aastal küll lubasin, et säilitan tookordse maja ja sel aastal uut ei tee. No võta näpust, alati minu tahtmised ei loe. Kuum suvi sulatas meie maja ära:-(
No tegelikult ei teagi mis juhtus, kokku ta suvel vajus ja nii see läks. Tuleb tänavu jälle ehitusega tegelema hakata. Lapsel muidugi rõõmu kui palju, päkapikud saavad jälle uue kodu:-))
Niikaua kui maja pole, teeme midagi muud hõrgutavat. Näiteks mõne rullbiskviidi, kuhu sisse paneme ikka seda kõikse paremat kraami. Toorjuust ja vahukoor, punaste marjade moosi jne. Pealt kaunistame sellega, mis pähe tuleb, miks mitte siis näiteks rõhutada punast ja teha selline natuke kingipaelaga tort?
Igal juhul maitses hästi ja lastel läks tähekeste pärast lausa rabamiseks...ikka juhtub, olgu neid tähekesi kui palju tahes, lastele jääb ikka mõni puudu:-))




Isade-vanaisadepäeva kook

Isade-vanaisadepäeva hommik algas vanaisa ja lapselapse koostöös lipu heiskamisega. No pidulik ja tähtis hetk ikkagi.



Tordiga seekord koostöö väga ei sujunud, ehk siis mul tuli laiskus peale. Plaanisin koogi juba laupäeval valmis teha aga igasugu muud küpsetamised, leivad-sepikud-saiad, viisid kogu energia endaga kaasa ja õhtul kooki tegema hakata, tundus tõeline eneseületus. seekord ei ületanud ka. Tegin hoopis pühapäeva hommikul ja jäin tulemusega minu üllatuseks vägagi rahule.



Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Nagu ikka, vahustasin munad suhkruga tugevaks vahuks, lisasin tärklise ja jahuga segatud küpsetuspulbri, vahustasin veel kuni kõik ilusti tugevas vahus. Valasin ahjuplaadile ja küpsetasin no umbes 8 minutit 180-kraadises ahjus.
Kummutasin suhkruga üle puistatud teisele küpsetuspaberile ja lasin veidi jahtuda. Immutasin vaniljepiimaga ja katsin kreemiga. Keerasin rulli ja lasin külmkapis oma 5 tundi seista.

Kreem:
4 dl vahukoort
2 pakki Philadelphia toorjuustu
silma järgi punasesõstramoosi
vaniljet
maitse järgi suhkrut

Seejärel katsin pealt suhkruga vahustatud vahukoorega ja kaunistasin martsipanilillede ja jõhvikajahuga.
Tulemus maitses kõigile isadele-vanaisadele, lastest ja emmedest-vanaemadest rääkimata.




Pähkli-õunakook



Kunagine lubadus endale, et õunakookide raamatust vaja kõik retseptid järjest läbi proovida, pole veel pooltki täidetud. Mõni kook tahab ikka nii mitu korda tegemist ja isu täis söömist, enne kui raatsid uut katsetama hakata. Seekord siis õnnestus järjekorras järgmine käsile võtta. Kuna kodus olevad mandlid tahtis tüdruk oma kõhtu pista, tuli retsept mandlist-pähkli omaks muuta. Üldiselt võis koogiga rahule jääda, aga tegin oma raamatusse ka märkme, et söömiseks on ta parem järgmisel päeval. Soojalt kipub väga ära lagunema.
Retsept pärit sarjast 100 rooga "Õunakoogid" ja on järgmine:

Põhi:
2,5 dl jahu
0,75 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
100g võid
1 muna

Sega omavahel jahu, suhkur ja küpsetuspulber. Lisa toasoe või ning muna. Sega tainas ühtlaseks, keera kilesse ja hoia 20 minutit külmkapis.

Täidis:
50g võid
1 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
2 muna
150 g jahvatatud mandleid
500 g õunu
2 spl mandlilikööri

Täidiseks vahusta toasoe või, suhkur ja vanillsuhkur. Lisa pidevalt vahustades ükshaaval munad. Sega juurde jahvatatud mandlid.
Koori õunad, eemalda südamik ja viiluta. Sega õunaviilud ja mandliliköör täidisesse.
Suru taigen 24cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele, vala täidis vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 35 minutit.






Väike rullbiskviidike

Meie pere suurem sünnipäevaralli algab tegelikult septembris ja lõpeb aprillis. Suve saab nautida teiste pidudel käies.
See väike rullbiskviidike sai tehtud külakostiks sõbrannale ja teine minu vanaonu tütre-tütrele (keeruline, aga nii see on) sünnipäevaks.

Rulli vahele läks seekord punasesõstra-suvikõrvitsamoos toorjuustu ja vahukoorega. Peale tahtsin kohe proovida seda nö martsipani lohakalt viskamist. Tuli välja küll:-)





Mõisaproua õunakook


Mõisaproua ma ei ole aga kui Sind on nädalajagu vaevanud õunakoogi isu ja siiani pole selleks lihtsalt mahti olnud, siis üks kauaoodatud pühapäeva õhtune kook lausa sulab suus.
Retsepti võtsin seekord sarjast 100 rooga "Õunakoogid" raamatust.

200 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
1,5 dl kartulijahu
2 spl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
500 g puhastatud õunu
2 spl suhkrut
1 tl kaneeli

Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber ning lisa muna-või vahule. Sega ühtlaseks ja kummuta lahtikäivasse koogivormi. Koori ja viiluta õunad, laota need ringiratast taignale. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Serveeri näiteks jäätisega, mmmmmmmmõnus....




Porgandi-ananassikook

Eile toimus Viimsis noortele "ZUP Ekstreempäev". Selle raames küpsetasin terve mäe täie viineri- ja juustu-paprikapirukaid, kaerahelbeküpsiseid, õunaruute ja porgandi-ananassikooki.



Mahlane ja maitsev, lihtsalt tehtav plaadikook. Retsepti sain ikka ja jälle minu truult abiliselt "Pereköögilt".
Vaja läheb:
200 g võid
2,5 dl suhkrut
3 muna
5 dl peenelt riivitud porgandit
1 väike purk purustatud ananassi
1 dl ananassikompoti vedelikku või ananassimahla
6 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga, lisa jahtunud sulavõi, riivitud porgand ja ananass koos mahlaga. Lõpuks lisa omavahel segatud kuivained. Laota teigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadi juures 20-25 minutit. Enne serveerimist raputa üle tuhksuhkruga.




Pähklipirukas

Sobrasin jälle oma vanades piltides ja leidsin selle pähklisõprade lemmiku. Magus nagu arvata võibki aga mõnus kohvikõrvane igale lauale. Retsept jällegi mugandatud, "Pereköögi retseptilisa oktoober 2001" ja siit.

Taigen:
3 dl jahu
soola
120g külma võid
1,5 spl sidrunimahla
2 spl külma vett

Täidis:
3 muna
1 dl vahtrasiirupit
1,5 dl heledat siirupit
1 dl fariinsuhkrut
4 spl sulatatud võid
1 tl sidrunimahla
1 tl vaniljesuhkrut
soola
5 dl metsapähkleid

Kaunistamiseks:
150 g tumedat shokolaadi

Põhja valmistamiseks sega jahu, või ja sidrunimahla-vee segu. Kata lahtikäiva küpsetusvormi põhi ja ääred taignaga ning küpseta 225-kraadi juures 15 minutit.
Täidise jaoks vahusta munad. Lisa kõik muud täidise ained välja arvatud pähklid- need lisa kõige lõpuks. Küpseta 30 minutit ja lase jahtuda. Kaunistamiseks sulata shokolaad ja nirista pirukale. Serveeri koos vaniljejäätisega.




Mandli-šokolaadikook

Üks õige magus kook, mis sobib martsipani sõpradele.
Retsept mugandatud "Pereköögi retseptilisa 2001" ja siit järgi.

400 g martsipani
4 muna
50 g võid
0,5dl kakaod
1 apelsini riivitud koor

Glasuur:
75 g shokolaadi
1 spl võid
50 g mandlilaaste või muid tordikaunistusi
1 tl kakaod

Riivi martsipan, lisa ükshaaval munad ja apelsinikoor. Sulata või ja sega koos kakaoga taignasse. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Mätsi taigen selle põhja ja küpseta 200-kraadi juures umbes 20 minutit. Sulata vesivannil shokolaad ja sega hulka või. Vala glasuur koogile ja raputa üle mandlilaastudega. Serveerimisel puista soovi korral peale kakaod.





Pariisi õunakook



Tänaseks toredaks pühapäevaks, õunakoogi isu rahuldamiseks ja uue vanavanemate päeva tähistamiseks sai tehtud Pariisi õunakooki. Nii tore kui on kohe mitu põhjust kooki teha ja siis seda ka heas seltskonnas nautida.
Retsept pärineb raamatusarjast 100 rooga "Õunakoogid" ja on tegemisel juba mitmeid sügiseid. See lihtsalt on selline mõnus krõbeda kattega koogike.
Vaja läheb:
1,5 dl jahu
1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl vanillisuhkrut
3 muna
2 spl õli
1 dl piima
800 g õunu

Sega kuivained omavahel, lisa munad, õli ja piim. Seekord kasutasin piima puudusel vahukoort ja sobis ka väga hästi. Koorisin õunad ja eemaldasin südamiku. Mul on selline mõnus õunalõikur, mis eemaldab südame ja lõikab õuna kohe 12-ks viiluks. Väga mugav kasutada:-) Segasin õunad taigna hulka ja valasin kogu kupatuse lahtikäivasse koogivormi.



Küpsetasin ahjus 35 minutit.
Vahepeal valmistasin katte, mille jaoks läks vaja:
0,75 dl suhkrut
1 muna
50 g võid

Sulatasin või, lisasin suhkru ja veidi jahtudes ka muna. Segasin korralikult ja valasin siis koogile. Küpsetasin veel 10 minutit ja valmis ta oligi.



Nautisime koos vaniljejäätise, kohvi ja teega. Ainult paar tükikest jäigi homme hommikuks:-)))


Üks lihtsamast lihtsam õunakook



Nonii, meie kodus on siis ka lõpuks õunakoogi hooaeg avatud. Sel aastal on kuidagi nii juhtunud, et kõige pealt on saanud õunakooke küla peal tehtud ja siis alles kodus. Täna hommikul ärgates oli juba tunne, et pean täna õunakooki saama ja just seda, sest see on nii imemaitsev. Sellel sügisel me õunterohkusega just kiita ei saa. Praegu on nii, et mõned, mis maha pudisevad, needki on tegelikult alles toored ja ega sealt puu otsast eriti palju enam kukkumas polegi. See teeb natuke muret, sest retsepte on ju veel küllaga ja moosi tahaks ka aga no mida pole, seda pole. Eks siis teeme sel aastal teisi kooke.
Siinse koogi jaoks on eriti sobivad sellised hapukamad õunad. No kui nüüd aus olla, siis tegelikult ongi koogi sees parem selliseid hapukamaid ja mahlasemaid sorte kasutada. Lõpptulemus on lihtsalt kordi parem. Meil kasvab aias selline suurepärane koogi sort nagu "Antonovka", sellele lisaks ka veel "Seering". Kui need kaks koogi sisse sattuvad, saab imemaitsva tulemuse küll.
Seega, kui Sul on koogi isu aga kapis suurt eriti koogimaterjali pole, siis leia vähemalt:
200g võid
200g hapukoort
jahu
ports õunu

Tegemine ise käib nii, et võta või ja hapukoor ning sega need omavahel. Võid ära sulata! Lisa jahu just täpselt niipalju, et taigen käe küljest lahti lööks. Pane valmis taigen külmkappi oma järge ootama vähemalt pooleks tunniks. Selle aja sees jõuad ilusti pesta, koorida ja tükeldada õunad.
Edasi võta taigen külmast ja jaga kolmeks nii, et kaks palli oleksid kolmandast natuke suuremad. Võta üks neist suurematest ja rulli üpris õhukeseks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud pannile. Raputa peale natuke jahu ja aja käega ühtlaselt laiali. See on vajalik selleks, et pärast koogi põhi õunte all ära ei laguneks. Siis lao õunad taignale nagu sõdurid rivvi, raputa peale soovitud hulk suhkrut ja kaneeli.



Võta nüüd see kõige väiksem taignapall ja rulli hästi õhukeseks. Tõsta õuntele ja vajuta ääred korralikult kinni, et küpse õun välja ei voolaks ning määri pealt lahtiklopitud munaga, nii saad ilusa läikiva koogi. Pista 200-kraadisesse ahju umbes 30 minutiks (sõltub ahjust), ehk seniks kuni kook pealt ilus pruunikas. Võta ahjust ja lase mõnda aega jahtuda. Lihtsalt väga kuuma kooki on nati valus süüa. Lõika ruutudeks ja serveeri niisama või näiteks vaniljekreemi või -jäätisega.



Oi, olid ajad kus ma võisin terve plaaditäie üksi nahka pista.
Sellest taigna kogusest tuleb tegelikult kas kaks mitte päris pannisuurust kooki või siis üks selline nö kinnine alt-pealt taignaga ja teine ilma pealt taignaga kook.


Rullbiskviit mustikate ja sõstardega

Veel üks selle suve rullbiskviit, mis viis keele alla, tõsiselt.
Seekord keerasin biskviidi sisse vahukoore-toorjuustule lisaks oma korjatud mustikaid ja mustsõstraid. Peale kaunistuseks punast sõstart ja mandlilaaste.



Tegelikult sai see tehtud väga kalli sõbranna auks tema nö lahkumispeole, loodan, et kohtume järgmisel suvel:-))

Kohupiima-laimikook

Mul on selline rumal komme osta poest kohupiima ja see siis külmkappi "ära kaotada". Siis kui avastan, on tavaliselt viimane aeg sellest midagi teha, kui ilma ei taha jääda. Seekordse koogi mõte arenes just sellest põhjusest.
Õnneks oli eelmisest marjapirukast taigent natuke järgi, mis omakorda ähvardas pahaks minna kui temast midagi ei tehta, nii et koogitegu-isu tuli just õigel ajal.
Poest oli varutud ka laimi, nii et ideede nappuse üle kurta ei saanud. Mis joogi sisse ei mahtunud, läks kooki maitsestama. Ehk siis:

Põhi sama, mis marjapirukal
Peale:
1 pakk tavalist kohupiima
1 torukohupiim
3-4 muna
suhkrut
vaniljesuhkrut
laimimahla
mäletamist mööda ka u 200g hapukoort

Suru põhi koogivormi põhja ja servadele. Sega mikseriga täidise osad ja vala põhjale. Peale lõika laimi viilud.
Küpseta ahjus u tund aega.



Jahuta. Kaunista mündi lehtede ja tuhksuhkruga. Serveeri näiteks vaniljejäätise ja mangojäätisega.




Kaks rullbiskviiti

Eelmisel nädalal ootasime külalisi, kes pidid tulema algul kolmapäeval või neljapäeval, siis reedel või laupäeval ja kohale jõudsid alles pühapäeval. No nii on üsna raske midagi lauale planeerida. Laupäeval käisime hoopis ise külas ja tegin siis kaasa ühe lihtsa rullbiskviidi.



Biskviit:
3 muna
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1,5dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1 pakk vaniljekohupiima
0,5 pakki Philadelphia toorjuustu
mustsõstraid
maitse järgi suhkrut
lisasin ka veel vaniljesuhkrut

Peale:
1 pakk Philadelphia toorjuustu
mustsõstraid
kannikesed ja melissilehed

Küpseta biskviit, lase jahtuda, määri täidis biskviidile ja keera küpsetuspaberi abil rulli. Lase seista külmkapis soovitavalt vähemalt viis tundi. Kaunista vastavalt soovile.



Naudi koos maitsva kohvi, toreda seltskonnaga lõkke ääres või mere ääres päikseloojanguga.





Pühapäeval kohale jõudnud kauaoodatud külalistele sai pakutud aga sellist rullbiskviiti:



Seekord sai täidiseks:
1 pakk Philadelphia toorjuustu
2 dl vahukoort
suhkrut
vaniljesuhkrut
mustsõstraid

Kuna tegin koogi alles pühapäeval, siis immutasin biskviiti vaniljepiimaga ja alles siis katsin täidisega.
Peale läks seda korda suhkruga vahustatud vahukoor, pähklipuru ja lilled-lehed.
Mõlemad olid väga head, isiklikult mulle meeldis viimane aga tsipake rohkem.


Rabarberi-toscakook

Seda nädalat alustasin juba varakult koogi tegemisega. Esmaspäeval valdas mind tungiv isu rabarberikoogi järele. Tänu usinusele sai eelmisel nädalal rabarberi põõsas tühjaks tehtud ja talveks külma lõigutud. Õnneks oli tubli taim jõudnud juba mõned varred juurde kasvatada. Eelmisest aastas meenus üks mõnus kook. Nimelt rabarberi-toscakook. Retsept pärit siit: http://www.toidutare.ee




Pisarakook rabarberi ja martsipaniga

Nii ilusate ilmadega pole aega üldse arvuti taga istuda. See ei tähenda, et köögis enam midagi ei tehtaks. Eelmisel nädalal sai tehtud selle aasta esimene rabarberi kook. Seekord pisarakoogina aga uus kooslus oli proovimisel martsipani lisandina. Minu arust ülihea variant. Et tervet plaaditäit saada, selleks meil veel nii palju rabarberit ei jätkunud, lisasin siis kompotikirsse. Superhea kook tuli.
Retsept minu Pereköögi kogust. Plaadikoogi jaoks korruta kogused kahega.

Muretaigen:
3dl nisujahu
2spl suhkrut
100g võid
2 munakollast
2spl külma vett

Kate:
mõnuga rabarbareid
1 spl kartulijahu
3 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 purk kompotikirsse
martsipani

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa munakollased ja nisujahu. Lõpuks lisa vesi. Suru taigen vormi põhja ja äärtele. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Samal ajal vahusta munavalged suhkruga. Sega rabarber ja kirsid kartulijahuga ja vala eelküpsetatud põhjale. Raputa peale tükeldatud martsipan ja kata pealt munavalgevahuga. Küpseta veel u 10 minutit, kuni kook on kreemika värvusega.
Lase natuke jahtuda ja naudi koos mõnusa seltskonnaga kohvi või jäätise juurde.






Emadepäev

Sel aastal kaunistasid meie pidulauda sellised tordid:





Esimene on lapse tehtud küpsisetort, teine minu Napoleon.


Sünnipäevakook



Õepoja sünnipäevaks sai tehtud selline shokolaadikook.


Pisarakook

Sünnipäevalapse soovil tuli ju beseed ka kasutada. Tegin siis kirsi-pisarakoogi. Seda pisarakooki on tehtud nii marjasegu, kirsside kui rabarberiga. Kõik variandid on head, ei oskagi ühte teisele eelistada. Täidame sellega, mis aastaajale vastab.





Virsiku-kohupiimakook



Retsepti idee nami-nami.ee -st minu poolsete mugandustega. Ema sõnul tuli kohupiimaosa väga sarnane kunagiste kohvikute Pärli ja Tallinna poolt müüdud pasha maitsele. Tõenäoliselt tuleb seda komplimendina võtta:-))


Toscakook




Klassikaline toscakook, mille retsept on pärit raamatust "Lämpimiä leivontahetkiä".


Naistepäeva Pavlova




Juba pikemat aega vaevas mind besee isu. Mis seal muud, kui munavalged vahtu ja ahju. Terve plaaditäis Pavlovat ja beseenälg saabki kustutatud:-) Kuna kodus polnud parajasti sellist puuvilja, millega oleks mõistlik kooki kaunistada, sai appi võetud punasesõstramoos. Oligi mõnus tasakaal magusale beseele, vahukoorele ja toorjuustule.


Mustika-toorjuustukook




Mmmmm, selle koogi retsepti leidsin Toidutare retseptide hulgast. Olen teda vastavalt külmkapist leidule mugandanud oma maitsele. Lihtsalt minu külmkapp sisaldab tihti kohupiimapastat ja Philadelphia toorjuustu, eks siis kasutan neid. No ja igas korralikus kodus leidub ju suvel korjatud ja talveks külmutatud mustikaid vms. Tõeliselt kreemjas ja väga maitsev nii soojalt kui külmalt.




Napoleoni kook



Kunagi tundus, et Napoleoni koogi tegemine on üks raskemaid asju maailmas. No tegelikult pole ju üldse raske. Lihtsalt aega võtab nende põhjade küpsetamine. Vahele enda tehtud sidruni-keedukreem ja siis külmkappi söömist ootama. Minu meelest on selle koogiga küll nii, et mida kauem seisab, seda maitsvamaks läheb. Mis ei tähenda muidugi seda, et peaks teda lausa kuid külmkapis säilitama, see lihtsalt ei õnnestuks ka.


Prantsuse šokolaadikook




Prantsuse šokolaadikook, parim koos vaniljejäätisega. Vahepeal sai seda kohe päris palju tehtud, tõeline kaloripomm ja maiasmokkade lemmik.


Pavlova kook



Emadepäevaks tehtud elu esimene Pavlova. Besee on üldse minu suur lemmik.