Tuesday, February 12, 2013

Kuklid - traditsiooniline vastlapäeva maius


Kuklid, ilmselt laste poolt kõige enam oodatud vastlapäeva traditsioon, kelgutamisele lisaks muidugi.
Kõige lihtsam ja enim söödud variant vahukoorega, meil sel aastal ka maasikamoosi-toorjuustu täidise ja vahukoore kattega. Kuklid ise kardemoni omad, nii maitseb meile kõige rohkem.

Taigen:

50 g pärmi
5 dl käesooja piima
1 toasoe muna
1,5-2 dl suhkrut
1,5-2 tl soola
1,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl safranit
150-200 g pehmet võid
u 15 dl nisujahu

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa kergelt lahtiklopitud muna ja maitseained. Kalla hulka umbes pool sõelutud jahust ja sõtku natuke. Lisa veel jahu kuid mitte päris kõike retseptikogusest.
Seejärel lisa pehme või ja sõtku kuni tekib sile ja elastne taignapall.
Pane taigen jahuga ülepuistatud kaussi, raputa taignapallile ka veidi jahu. Kata kauss kaane, puhta rätiku või toidukilega ja aseta sooja kohta kerkima. Lase taignal mahult kahekordseks paisuda.
Puista lauale veidi jahu, aseta taignapall lauale ja sõtku kergelt. Vormi taignast soovitud suurusega kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta kerkimisruumi ka. Lase veelkord kahekordseks kerkida.
Määri saiad enne ahjupanekut õrnalt munaga. Küpseta 225-kraadises ahjus 8-10 minutit.
Lase peale ahjust välja võtmist rätiku all jahtuda.

Täidis:

maasikatoormoosi
toorjuustu
vahukoor
suhkrut

Vahusta toorjuust, lisa moos. Eraldi kausis vahusta vahukoor suhkruga (soovi korral võid lisada vaniljet, suhkru kogus maitse järgi ja sõltub moosi magususest).

Lõika jahtunud kuklil "katus" pealt, uurista kukli seest sisu natuke välja ja täida moosi-toorjuustu seguga. Peale tõsta vahukoor , aseta katus kohale ja sõelu kaunistuseks tuhksukrut.

Sellest kogusest sain mina täna 24 kuklit.
Naudi koos sõpradega enne või pärast kelgurallit.

Kuulata võid seda minu viimase aja suurt lemmikut : Jamaram - Out My Window

No comments:

Post a Comment