Friday, February 24, 2012

Palju õnne Eesti!



Palju õnne Sulle kallis Eestimaa! Kingiks meile kõigile selle päeva puhul ühe väikese rukkilillekimbu.
Sedakorda söödava.

Selle aastase tordi retsept on järgmine:
Kakaobiskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl nisujahu
2 spl kartulijahu
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
umbes 2 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut

Kreem:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
3 dl vaarikaid

Vahusta toasoojad munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule läbi sõela, segu samal ajal ettevaatlikult ülespoole tõstes. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult kasutatud paber.
Immuta vaniljepiimaga, eriti hoolega servad, et biskviit rullikeeramisel ei praguneks.
Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust, millele on lisatud vaniljesuhkur, kohevaks. Püreesta vaarikad ja sega suhkruga, lisa toorjuustule, viimasena lisa ettevaatlikult vahustatud vahukoor. Määri täidis jahtunud biskviidile ja keera paberi abil õrnalt rulli. Pane külmkappi üleöö maitsestuma.




Katsin koogi 200g martsipaniga, millesse on segatud veidi kauvatatud rukkililli. Just nimelt segatud, sest esialgne plaan martsipan rukkilillede abil siniseks värvida, kahjuks ei õnnestunud.
Lilleõied on suvel korjatud ja just nimelt selle tordi jaoks külmutatud, ootasid oma aega tänaseni :)
Ainus mittesöödav osa on lipuvärvi "pael", mis sedakorda sai tehtud lõngast.
Lisaks sellele pidupäeva tordile leiate palju ahvatlevaid ja kauneid isamaalisi torte ka Nami-nami tordivõistluselt, mis tänavu toimub juba neljandat korda.





Meie tänavusel õige tagasihoidlikul pidulaual olid veel kartulisalat ja e-vabad viinerid, suitsuräimevõileivad:



kodust rukkileiba
400g suitsuräimi
2 väikest sibulat
2 keedetud muna
hapukoort
majoneesi
vajadusel soola-pipart

Puhasta räimed, haki sibul ja muna, sega omavahel ja siis hapukoore-majoneesiga, vajadusel lisa soola-pipart. Lõika rukkileivast meelepärase kuju ja suurusega tükid, soovi korral rösti ja määri õhukese kihi võiga, tõsta peale suitsuräime määre ja kaunista.

Lisaks eelnevale veel munavõiga leivad:



4 keedetud muna
100g toasooja võid
soola, pipart
kuivatatud rukkililli
kodune rukkileib

Keeda munad, purusta kahvliga ja lisa või ning maitseained, sega kas käsitisi või saumikseri abil. Määri leivale ja kaunista.


Spetsiaalselt lastele mõeldes tegin selliseid vahukommiküpsiseid:



25 Marie küpsist
25 vahukommi
punasesõstramoosi
400g tumedat šokolaadi
võid
vahukoort
sarapuupähkleid

Aseta küpsised muffinivormi põhja, pane igale küpsisele peale 2 tl moosi, sinna peale pane vahukomm ja kõige tippu sarapuupähkel. Sulata vesivannil šokolaad, või ja lisa vahukoor, sega hoolega ja vala igale küpsisele supilusikatäis sulašokolaadi. Aseta külmkappi, soovitavalt järgmise päevani, siis jõuab šokolaad tarduda ja küpsis moosi all pehmeneda. Kaunista näiteks rukkililledega.



3 comments:

  1. Kata, suur-suur aitäh tordivõistlusel osalemise eest1 Nii armas lugeda, et Sa juba suvel ja just selle tordi jaoks rukkililleõisi korjasid :)

    ReplyDelete
  2. Aitäh Pille, eks see tordivõistlus on "osaliselt süüdi" ka minu blogi loomisel :) Eks näis, mida sel suvel kõrvale panen või mis ideed pähe tulevad, et järgmisel aastal taas osaleda. See on ju nii tore ettevõtmine, tänud Sinule!

    ReplyDelete
  3. Oh, nii suur roll lausa tordivõistlusel :)

    ReplyDelete