Teemad

Monday, March 29, 2010

Pašade paraad:-)



Sai väheke katsetatud erinevate suurustega. Eks nädala lõpu poole tuleb neid veel juurde.

Sunday, March 28, 2010

Koorejäätis pähklitega



Isetehtud hästi tehtud, isetehtud kaunikene.... Heal lapsel mitu nime. Seekord tuli tõesti SUPER HEA jäätis. Purustatud metsapähklid teevad asja eriti mõnusaks.

Saturday, March 27, 2010

Korvike

Lihavõtted on kohe ukse ees. Tuba tahab kaunistamist. Kindlasti on ühed värvikamad kaunistused värvitud munad ise. Selleks, et neid oleks kuhugi panna, heegeldasin ühe väikse korvikese. Laps tegi viltimistehnikas tibud ja lilled ka juba valmis:-)



Mütsid

Koos kevade tulekuga on mind nakatanud käsitöö pisik. Olen seda asja ju tegelikult palju-palju elus teinud. Lihtsalt viimasel ajal pole ammu vardaid-nõelu peos hoidnud. Nüüd siis sai jälle pihta hakatud. Tulemused on siin.





Esimese mütsikese sai endale lapse nukk. Teise tüdruk ise. Ideid on veelgi, loodan, et aega ka, et neid teostada.

Lavaši suupisted



Mõnusad suupisted niisama õhtuseks näksimiseks või siis sõpradega koos nautimiseks. Nende tegemine ei murra konti ka. Osta poest lavash, valgehallitusjuustu (võib ka sinihallitusjuust olla), kapparit, riivitud juustu ja küüslauku. Aseta lavash pannile, kata riivjuustu, tükeldatud hallitusjuustu, peeneks hakitud küüslaugu ja kapparitega. Soovi korral tilguta natuke õli ka. Pista 200 kraadisesse ahju ja lase küpseda nii, et juust oleks sulanud ja lavashi ääred kergelt pruunikad. Lase natuke jahtuda, lõika tükkideks ja naudi koos valge veiniga näiteks.

Lillepoti ümbris



Eelmisel aastal sai sõbrannale sünnipäevaks tehtud selline kingitus:-)

Monday, March 22, 2010

Kevad TULEEEEEEB......

Mõned pildid tänasest kevadisest päevast
















Pisike murulapike juba paistab:-)




Ja sealt ta tilgubki......

Pühapäeva õhtune maiustamine



Pühapäeviti tuleb ikka maiustada, millal siis veel.
Enne natuke tervislikum maius, granaatõun, seekord tõeliselt magus ja mahlane suutäis...




..hiljem ahjust tulnud Virsiku-kohupiimakook. Retsepti idee nami-nami.ee -st minu poolsete mugandustega. Ema sõnul tuli kohupiimaosa väga sarnane kunagiste kohvikute Pärli ja Tallinna poolt müüdud pasha maitsele. Tõenäoliselt tuleb seda komplimendina võtta:-))

Sunday, March 21, 2010

Kevadetervitus räätsamatkaga Põhja-Kõrvemaal




Matkaseltskond kogunes kokkulepitult kell 12.00, Pillapalus. Seal jagati meile säärised ja räätsad.



Seljakottidesse paigutati termosed. Siis võis matk alata.
Esimesed jäljed lumel kuulusid valgejänesele, järgmised kärplasele. Edasi läks meie teekond ikka mäest üles ja mäest alla, tutvudes erinevate nähtuste ja metsaoludega.







Turnisime oosidel ja müttasime Püüsaare rabas.







Kohtasime ilvese jälgi



ja tedre omi.



Rebase, põdra ja kitse jäljedki jäid meie teele. Rabasaarel tegime peatuse ja kinnitasime keha maitsva seljankaga. Juua saime suhkruga teed ja sinna kõrvale präänikuid ning komme. Loomulikult ei saanud ma ju matkale minna, ilma, et poleks midagi kaasa küpsetanud:-) Minu poolt siis mustikamuffinid (retsept võetud www.toidutare.ee).



Kõhud täis, jätkasime matka rabasaarel. Sealt uuesti tagasi rabasse, kus kõndimine muutus järjest raskemaks. Lapsed olid vähemalt iga kümne sammu tagant pikali lumes. Ühel tüdrukutest tulid räätsad kogu aeg jalast ära, vaeseke!
Üks mees sai endale värsked vuntsid,



ja teine jäi lumesõjas lastele alla....



Kokkuvõttes kõndisime maha 5 km, ajaliselt kulus üle kahe tunni käimisele ja natuke alla kahe tunni seismisele (giidi kuulamisele ja söögipausile).

Oli tore laupäev puhtas looduses Eestimaa ilu nautides. Suured tänud Triinule, kes meid juhtis ja meile tarkusi jagas. Kellel huvi sama asi ette võtta, vaadake www.360.ee

Kevadised võileivad






Vahvad võileivad on tehtud seemne-pähklileivast, saida juustust, salatilehest, tomatist ja sibulast. Hea tervislik amps kevadiseks hommikuks.

Monday, March 15, 2010

Tikuvõileivad



Vaja läheb:
Kodune rukkileib
riivjuust
kirsstomat
rukola
majonees
maitseained
soovi korral küüslauk

Lõika leivaviil neljaks. Ülejäänud ained sega kausis omavahel ja tõsta leivale. Üks igati mõnus suutäis lobisemise juurde.

Makaroni-panniroog




Kellel söögitegemiseks ideed puuduvad, siis siin on üks ülimalt lihtne roog.
Prae pannil hakkliha, hakitud sibul, paprika, tomat, mais. Samal ajal keeda pehmeks makaronid. Kalla need pannile, maitsesta ja sega kõik omavahel läbi. Serveeri salati, majoneesikastme vms. Minu lapse lemmikroog, mida ta võiks süüa kasvõi kolm korda päevas:-)

Thursday, March 11, 2010

Kohupiimapontšikud



Ma ei tea kuidas teistel, aga mulle tundub küll, et kõik, mis lapsena tundus hirmus pikk ja keeruline teha, on nüüd imelihtne. Nende kohupiimapallidega on sama lugu. Taigna tegemine polnudki nii vaevanõudev aga see küpsetamine tundus lapsena terve igaviku võtvat. Täna sai samal ajal naabrinaisega lobisetud ja pallid said valmis, nii et ei saanud arugi. Ettevaatust kuuma õliga! Mina suutsin oma sõrme korralikult ära põletada kui taigen lusika pealt õlisse sulpsas.
Retsepti võtsin seekord www.nami-nami.ee -st. Natuke vähe suhkrut sai, aga no selle kompenseerime rohke tuhksuhkruga ja kausitäis muudkui kahaneb:-)

Tuesday, March 9, 2010

Toscakook




Klassikaline toscakook, mille retsept on pärit raamatust "Lämpimiä leivontahetkiä".

Seenepirukas



Pirukas, mida võib teha nii seente kui ka näiteks porgandiga. Kadunud vanaema tegi seda porgandi ja munaga. Lapsena oli see minu üks suurtest lemmikutest. Nüüd proovin ise sama hästi hakkama saada:-)

Seenepirukad




Väikesed pärmitaigna seenepirukad. Mõnusad ampsud näiteks piknikule kaasa võtmiseks.

Juustupirukad




Väiksed lehttaigna juustupirukad, millele on lisaks juustule, maitseks sisse pandud ka paprikatükikesi. Ülilihtne teha ja ühed laste lemmikud.

Küpsisetort vanaemale




Laps tegi vanaemale sünnipäevaks tordi. Küpsisetort on ju nii lihtne, et lapsed saavad selle valmistamisega ka ise hakkama. Emme abi läks vaja kohvi tegemiseks, et sealt seest küpsised läbi kasta, hapukoor vahele, vahukoor peale ja külmkappi söömist ootama. Kõige parem ikka alles järgmisel päeval kui küpsised on mõnusalt läbi imbunud.

Seemne-pähkli-puuviljaleib




Siia leiva sisse on tõesti pandud nii seemneid, pähkleid kui ka aprikoose ja ploome. Vägagi mõnus amps näiteks kohvi kõrvale.

Naistepäeva Pavlova




Juba pikemat aega vaevas mind besee isu. Mis seal muud, kui munavalged vahtu ja ahju. Terve plaaditäis Pavlovat ja beseenälg saabki kustutatud:-) Kuna kodus polnud parajasti sellist puuvilja, millega oleks mõistlik kooki kaunistada, sai appi võetud punasesõstramoos. Oligi mõnus tasakaal magusale beseele, vahukoorele ja toorjuustule.

Saturday, March 6, 2010

Kaunistuselemendid



Apelsinikausist jäi "kaas" üle, seda oli hea lauakaunistusena kasutada. Ja oi missugune suur kausitäis puhast apelsinimahla meile jäi:-) mmmmmm....milline vitamiinipomm, poest ostetud mahlad ei saa iialgi selle vastu.

Kartulisalat apelsinikuues




Ei tea millest, ilmselt sellest pikast valgest talvest, tuli tahtmine midagi värvilisemat laual näha. Sealt tuligi idee cateringi läbivaks teemaks valida oranž värv. Polnud muud variantigi kui kasutada salatikausina apelsinikoort. Lapse poolt lisandus soov koore äär sakiliseks lõigata. Tore ju! Seest vooderdasin veel salatilehega nii igaks juhuks, kui apelsini valge osa peaks mõrkjat maitset andma. Minu arust täitsa vahvad ja salatit mahtus täitsa paras ports sinna sisse.

Pestoga täidetud kirsstomatid



Jällegi üks cateringi osa. Need pisikesed ampsud kadusid laualt nagu soe sai ja said ülima kiituse osaliseks. Olin täitsa kõrvust tõstetud:-))))

Pestorullid teisel katsel



Need sai tehtud ühe väga toreda inimese sünnipäeva cateringi raames. Said natuke teistsuguse välimusega kui eelmised. Kaugelt võis isegi kaneelirullidega segamini ajada. Samas, kui eelmised olid sellised mõnusad pehmed pirukad, siis need tulid krõbedamad ja ilmselt sutsu hõrgumad.

Laupäevahommikused pannkoogid




Täna hommikuks olid meil pannkoogid. Tütar on mul selline vähenõudlik, tema jaoks piisab pannkoogist ja suhkrust ja ongi kõht täis. Mina tahaks ikka midagi vaheldusrikkamat saada. Seekord sai ühe variandina söödud maasikatoormoosi, eilsest üle jäänud praetud leivapuru ja hapukoorega. Kõrvale jõime mustika-mustsõstrakisselli. Päike tuli selle peale pilve tagant välja, tuju läks heaks ja kõht sai ka veel täis. Milline tore algus laupäevale!

Reedeõhtune dessert




Igas majapidamises jääb aeg-ajalt leiba üle. Eriti minul, kes leiba kogu aeg juurde küpsetab. Ära visata seda ju kindlasti ei raatsi. Nii tuligi mõte teha reede õhtuks leiva-vahukoore-kohupiima magustoitu. Imelihtne teha ja väga mõnus maiustada.
Võtsin vanemad leivatükid, riivisin, praadisin pannil või ja suhkruga kiirelt läbi ja maitsestasin kaneeliga. mmmmmmmmmmmmmm......juba see segu ise on nii maitsev. Lasin jahtuda. Segasin kohupiima hapukoore, suhkru ja vanillisuhkruga. Vahukoore vahustasin eraldi. Võtsin kapist magustoidu pokaalid ja täitsin kihtide kaupa. Kõige alla panin leivapuru, siis kohupiima, jälle leivapuru ja siis vahukoor, leivapuru ja kohupiim. Kõige peale raputasin veel natuke leivapuru ja siis hapukat punasesõstramoosi. Paariks tunniks külmkappi ja siis maiustama. Hästi magus sai:-)

Friday, March 5, 2010

Hommikuks

Kaerahelbepuder maasikamoosiga



Minu tänahommikune kõhutäis ehk siis kaerahelbepuder koduaia maasikatoormoosiga. Sai alguse sellest, et laps juba teist päeva nõuab putru (ta pole seda juba vähemalt paar aastat tahtnud), ja siis kui puder on valmis, see ikka ei kõlba. Täna hommikul oli häda, et puder on kaerahelvestest (eilne oli 7-vilja helvestest ja ka ei sobinud). Küsisin siis, et millest see pudru siis olema peab? Sain vastuseks, et "mitte millestki" ja "üleüldse, miks seal veel piim ka sees on?" Kuidas teha putru "mitte millestki" ja veel ilma piimata, no ma lihtsalt ei oska:-)

Thursday, March 4, 2010

Mustika-toorjuustukook




Mmmmm, selle koogi retsepti leidsin Toidutare retseptide hulgast. Olen teda vastavalt külmkapist leidule mugandanud oma maitsele. Lihtsalt minu külmkapp sisaldab tihti kohupiimapastat ja Philadelphia toorjuustu, eks siis kasutan neid. No ja igas korralikus kodus leidub ju suvel korjatud ja talveks külmutatud mustikaid vms. Tõeliselt kreemjas ja väga maitsev nii soojalt kui külmalt.