Saturday, September 18, 2010

Arooniasiirup

Täiesti juhuslikult sain naabrinaiselt 6kg arooniaid. Väga tore! "Mõneks ajaks siirup omast käest võtta", mõtlesin. Retsepti otsisin siit ja sain juhised ka naabrinaiselt. No lõpuks mugandasin nii nagu välja tuli. Ehk siis:
Puhastasin marjad ja kaalusin. Seejärel panin potti ja valasin peale keeva vee. Lasin paar minutit seista ja kurnasin. Marjad uuesti potti tagasi ja peale sidrunhappega segatud keev vesi. Jätsin marjad 48-ks tunniks ligunema. Siis nõrutasin mahla ja tampisin marjad veel läbi. Lisasin iga liitri kohta 1kg suhkrut ja kuumutasin keemiseni. Valasin pudelisse-purki ja oligi valmis.



Marjade puhastamise ajal juhtus üks naljakas lugu ka. Nimelt oli arooniate sekka ära eksinud üks ilus siiru-viiruline tigu. Ikka selline tõeliselt ilus. Kahju kohe teist laiaks litsuda. Mõtlesin siis, et las ta esialgu olla, küll ma ta pärast õue toimetan. Tõstsin ta marjadest natuke eemale ja puhastasin edasi. Aga tema ei tahtnud sugugi arooniatest lahkuda. Kus pistis alles sibama. Pole nii kiiret tigu veel näinudki. Nii kui ma marjakobara eest võtsin, asus tema järgmist jahtima. Nii naljakas oli teda jälgida. Ise selline pisike aga nii agar! Lõpuks said marjad kotist otsa, tigu aga ei jätnud jonni. Kukkus mööda koti seina ülepoole ikka väljapääsu poole ronima. Nagu teaks, et puhastatud marjad on seal väljapool. Jõudis siis päris kiiresti teine kotiservale kiikama. Vahepeal toimetasin midagi ja ühel hetkel avastasin, et tigu on kadunud! Kuhu ta siis läks oma suures maailmaavastuse tuhinas? Ei tea. Otsisin siit ja sealt, ei leidnud. Ah, las ta siis läks, mõtlesin.
Järgmisel hommikul kööki tulles avastasin maailmaränduri köögikapi ukse peal tukkumas:-) Oli teine ära väsinud vist. Viisin ta uutele jahimaadele ja soovisin õnne maailma avastamisel.

No comments:

Post a Comment