Wednesday, September 1, 2010

Üks lihtsamast lihtsam õunakook



Nonii, meie kodus on siis ka lõpuks õunakoogi hooaeg avatud. Sel aastal on kuidagi nii juhtunud, et kõige pealt on saanud õunakooke küla peal tehtud ja siis alles kodus. Täna hommikul ärgates oli juba tunne, et pean täna õunakooki saama ja just seda, sest see on nii imemaitsev. Sellel sügisel me õunterohkusega just kiita ei saa. Praegu on nii, et mõned, mis maha pudisevad, needki on tegelikult alles toored ja ega sealt puu otsast eriti palju enam kukkumas polegi. See teeb natuke muret, sest retsepte on ju veel küllaga ja moosi tahaks ka aga no mida pole, seda pole. Eks siis teeme sel aastal teisi kooke.
Siinse koogi jaoks on eriti sobivad sellised hapukamad õunad. No kui nüüd aus olla, siis tegelikult ongi koogi sees parem selliseid hapukamaid ja mahlasemaid sorte kasutada. Lõpptulemus on lihtsalt kordi parem. Meil kasvab aias selline suurepärane koogi sort nagu "Antonovka", sellele lisaks ka veel "Seering". Kui need kaks koogi sisse sattuvad, saab imemaitsva tulemuse küll.
Seega, kui Sul on koogi isu aga kapis suurt eriti koogimaterjali pole, siis leia vähemalt:
200g võid
200g hapukoort
jahu
ports õunu

Tegemine ise käib nii, et võta või ja hapukoor ning sega need omavahel. Võid ära sulata! Lisa jahu just täpselt niipalju, et taigen käe küljest lahti lööks. Pane valmis taigen külmkappi oma järge ootama vähemalt pooleks tunniks. Selle aja sees jõuad ilusti pesta, koorida ja tükeldada õunad.
Edasi võta taigen külmast ja jaga kolmeks nii, et kaks palli oleksid kolmandast natuke suuremad. Võta üks neist suurematest ja rulli üpris õhukeseks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud pannile. Raputa peale natuke jahu ja aja käega ühtlaselt laiali. See on vajalik selleks, et pärast koogi põhi õunte all ära ei laguneks. Siis lao õunad taignale nagu sõdurid rivvi, raputa peale soovitud hulk suhkrut ja kaneeli.



Võta nüüd see kõige väiksem taignapall ja rulli hästi õhukeseks. Tõsta õuntele ja vajuta ääred korralikult kinni, et küpse õun välja ei voolaks ning määri pealt lahtiklopitud munaga, nii saad ilusa läikiva koogi. Pista 200-kraadisesse ahju umbes 30 minutiks (sõltub ahjust), ehk seniks kuni kook pealt ilus pruunikas. Võta ahjust ja lase mõnda aega jahtuda. Lihtsalt väga kuuma kooki on nati valus süüa. Lõika ruutudeks ja serveeri niisama või näiteks vaniljekreemi või -jäätisega.



Oi, olid ajad kus ma võisin terve plaaditäie üksi nahka pista.
Sellest taigna kogusest tuleb tegelikult kas kaks mitte päris pannisuurust kooki või siis üks selline nö kinnine alt-pealt taignaga ja teine ilma pealt taignaga kook.

No comments:

Post a Comment