Saturday, July 30, 2011

Teri, neid tarkuse omi, siit ja sealt


Juba kooli ajal oli mul oma retseptikaustik, kuhu kogusin erinevaid retsepte paljudest allikatest. Saatest "Kiika kööki", ajakirjast Burda, kohati igavene tegu, et neist saksakeelsetest ainetest aru võiks saada. Meil ju selliseid asju poes ei müüdud. Mõnest ajalehe veerust, toredatelt tädidelt külas olles jne.
Praegugi kasutan seda kaustikut vahel kui mõnda erilist retsepti vaja on. Juhtusin mõni päev tagasi teda niisama sirvima ja leidsin hulganisti tarkuseteri, mida olen sinna vahelduseks kirja pannud. Mõtlesin, et tänapäeva interneti ajastul võiksid need ju siingi olla, arvuti leiab rohkem kasutust ja ehk jääb kellelegi teiselegi üht-teist kasulikku silma.
Teri on nii köögis toimetamiseks kui muidu majapidamises vajalikku.
Niisiis, alustame:

***
rukkikleiba ja saia ei ole soovitav hoida koos, see rikub nende maitset
***
piimanõusid pestakse algul külma, seejärel kuuma veega
***
hoidke nuge teistest metallesemetest eraldi- kokkupuutumisel kahvlite ja lusikatega tera nürineb ja vajab sagedast teritamist
***
uut praepanni tuleb enne kasutamisele võtmist rasvaga kuumutada ja seejärel soolaga üle hõõruda
***
uusi lillepotte leotatakse enne kasutamist mõni tund, et nad vett täis läheksid, muidu imavad nad lillemullast kogu niiskuse endasse
***
kartuli maitse parandeb kui keetmise ajaks lisada vette paar küüslauguküünt
***
et külmast näpistatud kartulite magusat maitset kõrvaldada, hoidke neid enne külmas vees ja siis pange keevasse vette ning lisage lusikatäis äädikat
***
kartulipüreele ei tohi lisada külma piima, see muudab pudru sinakaks ja rikub maitset
***
soolast suppi saab magedamaks muuta kui sinna panna tooreid kartulilõike. Enne supi laualeandmist peab need muidugi välja korjama
***
kurgid vajavad eriti hea struktuuriga mulda, seetõttu sobivad eelkultuurideks seller, kartul, uba, tomat, salat ja spinat. Kapsas ei sobi. Iseenda järel tohib kurk alles nelja aasta pärast korduda
***
mutt ei söö taimede ja puude juuri - ta ei ole taimetoitlane. Mutt ajab vaid käikusid
***
aeduba on külmaõrn köögivili, juba lühiajaline temperatuuri langus kuni +3C-ni kahjustab taimi
***
tigude peletamiseks võib taimede ümber raputada kuuseokkaid, puutuhka, aganaid või midagi muud kuiva ja torkivat
***
praadimisel kala ei lõhna kui praadimisõlisse panna toore kartuli viile
***
toore kartuli mahlaga saab ravida ekseeme, põletushaavu, konnasilmi, nahapõletikke ja vinne. Kooritud kartul riivitakse peene riiviga, saadud mass määritakse mitmekordsele marlile ja mähitakse haigele nahale. Kahe tunni pärast võetakse kartulimass ettevaatlikult ära
***
villaste esemete pesemiseks kasutatakse paari toorelt riivitud kartulimahlaga keedetud vett. Vedelik peab pesemisel olema leige
***
toore kartuliga saab vaskesemeid läikima hõõruda ja kõrvaldada sõrmejälgi lakitud pindadelt
***
kartulid ei lähe keetmisel sinakaks kui enne keetmist panna vette veidi äädikat
***
kartulid küpsevad ahjus kiiremini kui neid on enne hoitud 10 minutit kuumas vees
***
kartulipuder on eriti maitsev kui sellele otse enne lauale toomist lisatakse vahustatud munavalge
***
uksehinged ei kisenda kui neid hõõrutakse hariliku musta pliiatsiga. Kui kapiuksehingi seebiga määrida, käivad need tasa
***
pärast sibula lõikamist hõõruge käsi keedetud kartuliga, lõhn kaob
***
soolast sööki saab magedamaks kui sööginõule asetatakse mõneks minutiks rätik, millele on puistatud veidi jahu
***
munavalge vahustub kergesti kui lisada veidi sidrunimahla
***
kõrbenud piima lõhn kaob kui kuumale pliidile kallata mõni tilk äädikat
***
piim ei kee üle kui keedunõu siseserva määrida võiga
***
katkise koorega munadele lisada keetmise ajaks keedusoola või äädikat, siis ei voola munavalge koorepragudest välja
***
kärbeste peletamiseks toast või köögist asetage aknale kausike äädikalahusega
***
kui liimi pole kodus käepärast, lööge munavalge vahule ja laske siis uuesti veelduda
***
kirves püsib terav kui teda vahetevahel hõõruda parafiiniga
***
pehme puidu saagimist hõlbustab sae määrimine õli või mageda searasvaga. Kõva puidu saagimisel aitab petrooleum

Kas see kõik ka tänapäeval kehtib, ei tea, aga proovida võib ikka :)

No comments:

Post a Comment