Sunday, August 7, 2011

Kaneelilõõts


See suurepärane sai oli blogijate hulgas populaarne juba kevadel. Ka mina olen seda juba mitu korda teinud, lihtsalt siia pole jõudnud kirja panna. Nüüd on see päev käes ja edaspidi ei pea retsepti netiavarustest otsima.
Niisiis, kahe lõõtsa jaoks võta:

11 dl nisujahu
1 pakk kuivpärmi
120 g võid
1 dl suhkrut
1 tl soola
1,2 dl piima
1 dl vett
4 muna
2 tl vanilliekstrakti

Taigna jaoks sega kausis 8 dl jahu, kuivpärm, sool ja suhkur. Muna klopi lahti eraldi kausis. Kuumuta potis piim koos võiga seni kui või on sulanud, tõsta pott tulelt ja lisa vesi ning vanilliekstrakt. Lase veidi jahtuda.
Lisa vedelik jahusegule ja seejärel ka lahtiklopitud munad. Lõpuks veel ka ülejäänud jahu. Sõtku korralikult taigen läbi aga ära heitu, ta jääbki selline parajalt kleepuv. Pane sooja kohta rätiku alla tunnikeseks kerkima.

Vahepeal valmista täidis:

4 dl suhkrut
4 tl kaneeli
1 tl muskaatpähklit
80 g sulavõid

Sulata või ja lase jahtuda
Sega omavahel suhkur, kaneel ja muskaatpähkel.
Kerkinud taignale sõtku juurde 4 spl jahu ja lase veel kuni 10 minutit kerkida. Nüüd rulli taigen kergelt jahusel laual õhukeseks, parem kui teed seda kahes osas. Määri rullitud taigen sulavõiga, lõika pikkupidi võrdseteks ribadeks. Edasi raputa esimesele ribale peale täidisesegu, tõsta sinna peale järgmine riba ja raputa taas üle täidisega. Korda seni kui kõik ribad on üksteise otsa tõstetud. Lõika ribad omakorda võrdseteks ruutudeks ja tõsta ruudutornid võiga määritud keeksivormi justkui raamatulehed.
Kui Sul jääb üle sulavõid ja täidist, siis nüüd aeg need sinna keeksivormi valada-raputada. Lase rätiku all kerkida veel 45 minutit.
Soovi korral võid peale veel riivitud šokolaadi raputada.
Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 35 minutit.
Võta ahjust ja lase poole tunni jagu jahtuda. Naudi koos külma piimaga aga arvesta, et sõltuvus on kerge tulema ja enne pidama ei saa kui lõõts on otsakorral :)


Idee eest tänud siia!

No comments:

Post a Comment