Teemad

Monday, August 23, 2010

Sidrunikreemiga Britatort

See tort on meie peres väga au sees. Kellele maitseb besee, siis selles koogis on teda lausa topelt kogus, peal ja vahel ka. Tavaliselt teen seda mõnusat maiust vahukoore ja marjadega, seekord tahtsin sidrunikreemiga katsetada. Plaan oli kook külakostiks viia aga võõrustajate ettenägematute asjaolude tõttu jäi külastus ära. Sellest pole hullu midagi, jagasin poole koogist vanematele ja ülejäänud pistsime peaaegu ise nahka. Maitses väga hästi, ütleks, et kõige paremini veel kolmandal päeval. Polnud väga magus ja kaunistuseks lisatud punased sõstrad tegid asja veelgi hapumaks. Kuigi.....kui peaksin valima, siis see klassikaline variant vahukoore ja marjadega meeldib tsipake rohkem (maiasmokk, nagu ma olen:-)))

Vaja läheb:
3 munakollast
1 muna
1,5 dl suhkrut
150g võid
2,5 dl jahu
1 tl vanillsuhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima

3 munavalget
2 dl suhkrut

3 dl vett
0,5 dl suhkrut
4 spl maisitärklist
1 sidrun
3 munakollast
2 dl vahukoort

Sunday, August 22, 2010

Punasesõstra-suvikõrvitsamoos

Nonii, ei saa üle ega ümber sellest suvikõrvitsauputusest. Muudkui nuputa, mis neist veel saaks valmis meisterdada. Seekord otsustasin moosi kasuks. Viimane põõsas punaseid sõstraid tahtis ka veel korjamist, nii et otsus oli suht lihtne. Suvikõrvits + punane sõstar = väga mõnus moos!

Vajalikud komponendid:

2,5 kg hakitud või riivitud suvikõrvitsat
1,2 kg punaseid sõstraid
1,2 kg moosisuhkrut
1 kg tavalist suhkrut
4 dl vett

Koori suvikõrvits ja puhasta seemnetest, lõigu tükkideks või riivi. Mina lõikusin tükid. Puhasta sõstrad ja lisa potti koos suvikõrvitsa ja veega. Kuumuta keemiseni, lisa vähehaaval suhkur ja keeda tasasel tulel 20-30 minutit. Minul kees kusagil 40 minutit, olude sunnil:-) Kuna moos ei tundunud eriti moosi vaid pigem kompoti moodi, püreestasin ta köögikombainis. Pane purki ja kaaneta kohe. Sellest kogusest sain u 4,5 liitrit moosi.


Tuesday, August 17, 2010

Tõeline maasikatort

No ei saa ma sel suvel üle ega ümber rulltortide tegemisest. Neid on nii mõnus teha ja veel mõnusam süüa.
Seekord sai tehtud vähe suurema lapse sünnipäevaks.
Vahele maasikamoosi, toorjuustu ja vahukoore kreem. Kuna õues valitses suvine paradiis, plusskraade üle 30-ne, tort aga vajas umbes 1,5 tunnist autosõitu, siis tegin peale vahukoore-toorjuustu ja suhkru määrde, et vahukoor ikka tordi peal püsiks, lisaks värsked maasikad, mandlilaastud ja martsipanimaasikad.
Välja nägi selline:



Maitselt hõrgutav nagu pidigi olema:-)

Suvikõrvits nii ja naa

Meil on tõeline suvikõrvitsa uputus. Sööme teda toorelt ja küpsetatult, täidetult ja püreestatult, moosina ja marineerituna. No võimalusi jagub.
Mõned näited:
1. lihtsalt viiluna võileivale
2. laps sööb nagu leiba, lõika aga viil ja läheb
3. suvikõrvitsa-suitsuvorsti snäkid, viiludena üksteise peal
4. toorsalatisse nagu kurk
5. tükkideks ja pannile, natuke võid ja maitseaineid ja sobib nii mõnegi prae juurde lisandiks
6. panniroogade sisse
7. püreesupina
8. grillitult fooliumis või lihtsalt grillrestil



9. lavashisuupistel



10. täidetud kujul, täidiseks erinevad variandid:

- hakkliha,sibul, majonees, tomat, peale juust. Kõrvale tomatit, tilli



- Merevaik, mozzarella, hollandi juust, tomat. Kõrvale näiteks kurgisalat - väga maitsev!



- praetud kukeseened sibulaga, segada Merevaiguga, peale juustuviil - viib keele alla, ausalt!



11. moosina, üksi ja erinevate marjadega, sellest oli juttu juba allpool

12. marineeritult, vt allapoole

Üks ütlemata tänuväärne taim, millel on lõputult kasutamisviise vastavalt iga pere maitsele.
Olen õnnelik, et teda sel aastal kasvatada tahtsin. Kevadel istutasin potti kuus pisikest seemet, millest tulid igavesti võimsad taimed ja saaki oi-oi kui palju:-)

Lihtsad bruschettad

Üks kiirelt valmiv maitsev suutäis. Hea pakkuda nii kutsutud kui ka ootamatutele külalistele.
Vaja läheb:

2 viilu ciabattat (parim kodus küpsetatud)
1 küüslauguküüs
mõnusalt küpseid tomateid
mozzarellat
basiilikulehti
soola ja musta pipart
õli praadimiseks

Prae ciabattad pannil mõlemalt poolt ja määri kohe küüslauguga. Lõika tomatid võimalikult pudiks ja panne ciabattale, maitsesta pipraga ja peale veel mozzarella ning basiilik. Ongi valmis, head isu!

Sunday, August 15, 2010

Kloostripäev ja "Parima koduleiva küpsetaja tiitel"

Täna toimus Pirita kloostris meie jaoks juba ei tea mitmes Kloostripäev. Sel aastal langes see kokku rukkamaarjapäevaga. Sellega seoses olid igati oodatud koduleivapakkujad nii müüjatena kui ka osalejatena võistluses "Parim koduleiva küpsetaja". Müügist ma ise osa võtta ei saanud, küll aga otsustasin osaleda võistlusel. Selleks puhuks küpsetasin neli erinevat leiba:
lihtne rukkileib
seemne-pähklileib
liha-juustuleib
seeneleib

Meie pere ja paljude teistegi lemmikuks on juba ammusest ajast seemne-pähklileib.
Pikemat aega oli plaanis katsetada seeneleiba, nüüd tundus õige aeg olevat.
Leiva sisse läksid praetud kukeseened ja sibul. Ja no väga maitsev leib sai. Kindlasti teen seda ka edaspidi vahelduseks seemneleivale.

Võistlusest. Mis seal ikka palju rääkida. Võitjaks osutusin MINA!?!!! Täpsemalt minu seemne-pähklileib!
Nii, et palju õnne mulle!
Nii hea tunne on, et ka teised minu leivast rõõmu tunnevad ja seda kõrgelt hindavad!
Ilus päev täna, mis päädib teatriga Viimsis, edasi..... mine tea, mis kõik veel....:-))

Rullbiskviit mustikate ja sõstardega

Veel üks selle suve rullbiskviit, mis viis keele alla, tõsiselt.
Seekord keerasin biskviidi sisse vahukoore-toorjuustule lisaks oma korjatud mustikaid ja mustsõstraid. Peale kaunistuseks punast sõstart ja mandlilaaste.



Tegelikult sai see tehtud väga kalli sõbranna auks tema nö lahkumispeole, loodan, et kohtume järgmisel suvel:-))

Suvekokteilid

Sellise fantastilise suve juurde kuulub kindlasti jäätisekokteil. Ülimalt lihtne teha ja samas väga maitsev. Paar varianti.

vaniljejäätis
õunamahl

Pane koostisained blenderisse, sega, vala klaasi ja naudi.



Teine variant:

vaniljejäätist
piima
apelsinimahla

Sega blenderis, vala klaasi ja mõnule!

Monday, August 9, 2010

Suvikõrvitsa-tikrimoos

Tegelikult tahtsin seda moosi juba eile keeta. Marjadki korjasin ära ja kui kausiga tuppa jõudsin, sain aru, et sellise kuumusega ma pliidi ees küll olla ei suuda. Mis muud kui marjad külmkappi ja muude tegevuste juurde. Väga vahva päev kujunes, aga mitte sellest ei tahtnud ma siin kirjutada. Ikka moosist ju...
Idee sain Nami-nami-st, kohendasin seda natuke ja valmis ta sai.

Minul läks:

600g tükeldatud suvikõrvitsat
700g tikreid
3 sidrunit
1dl vett
800g moosisuhkrut



Selline mõnus magus-hapukas moos, domineerib tikri mekk, vähemalt soojast peast. Eks näis kui moos maha jahtub. Sellest kogusest tuli kaks liitrit moosi.

Vahepeal on palju asju tehtud ja katsetatud üht-teist ka, no lihtsalt ei jõua kõike siia praegu sättida. Niisama pilte ei tahaks panna aga jutu kirjutamiseks pole praegu see õige aeg, ehk siis hiljem millalgi........

Sunday, August 1, 2010

Peedi-mozzarella suupisted

Suvisel ajal ei saa üle ega ümber igasugu suupistetest. Mida lihtsamalt-kiiremini valmiv, seda maitsvam.
Siinsed suupisted valmisid keedetud peedist, mozzarellast, hapukoorest ja maitseainetest.
Lõika peet viiludeks, aseta taldrikule, peale lõika mozzarella viilud. Sega eraldi kausis hapukoor, laimimahl, sool-pipar. Tõsta igale suupiste portsjonile lusikaga koort ja kaunista riivitud (hakitud) laimikoorega.



Täiuslik gurmee:-)))

Kohupiima-laimikook

Mul on selline rumal komme osta poest kohupiima ja see siis külmkappi "ära kaotada". Siis kui avastan, on tavaliselt viimane aeg sellest midagi teha, kui ilma ei taha jääda. Seekordse koogi mõte arenes just sellest põhjusest.
Õnneks oli eelmisest marjapirukast taigent natuke järgi, mis omakorda ähvardas pahaks minna kui temast midagi ei tehta, nii et koogitegu-isu tuli just õigel ajal.
Poest oli varutud ka laimi, nii et ideede nappuse üle kurta ei saanud. Mis joogi sisse ei mahtunud, läks kooki maitsestama. Ehk siis:

Põhi sama, mis marjapirukal
Peale:
1 pakk tavalist kohupiima
1 torukohupiim
3-4 muna
suhkrut
vaniljesuhkrut
laimimahla
mäletamist mööda ka u 200g hapukoort

Suru põhi koogivormi põhja ja servadele. Sega mikseriga täidise osad ja vala põhjale. Peale lõika laimi viilud.
Küpseta ahjus u tund aega.



Jahuta. Kaunista mündi lehtede ja tuhksuhkruga. Serveeri näiteks vaniljejäätise ja mangojäätisega.

Suvine marjapirukas

See retsept oli juba ammu-ammu selles "katsetamist vajavate" nimekirjas.
Saatsin lapsed marjapõõsaste kallale ja ise asusin taigent valmistama. Kuna maal puudusid vajalikud mõõteriistad tuli osa kogusest umbes-silma järgi.
Retsept pärit 2006.a. augusti Pereköögist ja on algselt mõeldud koogivormis tegemiseks. Meid oli piisavalt palju, et kogust kahekordistada ja teha kook ahjuplaadil.
Vaja läks:

10dl jahu
6spl suhkrut
200g võid
2 munakollast
natuke rohkem kui näputäis soola
12dl marju
8 spl kartulijahu
1dl suhkrut
400g hapukoort
12spl fariinsuhkrut
4 muna

Hakkisin külma või suhkru ja jahuga. Lisasin munakollased ja soola, sõtkusin ühtlaseks taignaks ja panin u pooleks tunniks külmkappi. Sel ajal puhastasime marjad. Katsin ahjuplaadi põhja ja ääred taignaga, segasin marjad kartulijahu ja suhkruga ning laotasin põhjale.



Segasin hapukoore fariinsuhkru ja munadega, valasin marjadele.



Pistsin 200-kraadisesse ahju 45-minutiks.

Kook tuli üsna hea, põhi oleks võinud natuke õhem olla aga panen selle taigna umbes tegemise arvele:-) Marjadele lisasin natuke rohkem suhkrut, et lapsed ka süüa tahaksid. Lõpptulemus selline:

Suvikõrvitsamoos

Pole siia juba tükk aega miskit postitanud. No lihtsalt selle imelise suvega ei taha eriti köögis tegutseda ja arvuti taga olla. See veel ei tähenda, et me päris söömata oleks olnud. Nii mõndagi on järgi proovitud ja eks ma hakkan seda siis nüüd jõudu mööda siia üles ka panema.

Alustaks tänasest päevast, see kõige värskemini meeles:-)

Sel aastal kasvavad ka meie aias kõrvitsad ja seda üsna usinalt.



Kaua sa neist salateid ja täidetud kujul kuuma kõhutäidet ikka teed, midagi võiks ju veel saada. Mõeldud-tehtud, natuke netis surfamist ja asusingi plaani kallale. Ehk siis moos. See kõige tavalisem, ainult, et suvikõrvitsast:-)
Esialgu ei julgenud väga suurt kogust kokku keeta, mine tea, äkki ei maitsegi. No asjatu mure. Maitses, ja kuidas veel!
Vaja läks:

2 keskmist suvikõrvitsat
0,5 dl vett
1 sidrun
1 apelsin
0,5 kg suhkrut
0,5 tl kardemoni

Pese suvikõrvitsad, koori ja haki tükkideks.



Pane potti koos vee, riivitud sidruni- ja apelsinikoorega, lisa ka apelsini ja sidruni mahl. Keeda vaiksel tulel kuni kõrvits on pehme. Püreesta saumikseri või köögikombaini abiga. Lisa suhkur ja kardemon ja keeda veel vaiksel tulel u 30 minutit. Pane purki ja ongi valmis!



Minul tuli sellest kogusest kolm pooleliitrist purki, osa läks degusteerimiseks ka:-)
Näiteks ahjust tulnud sooja seemne-pähklileiva peale sobis suurepäraselt.



Super! Mõned moosi mõtted liiguvad veel peas, sellest juba edaspidi.