Teemad

Sunday, August 21, 2011

Õunapüree


Viimasel ajal saab iga päev paar korda kausiga õunapuude alt läbi jalutada ja mahakukkunud õunu korjata. Tänaseks oli jälle paras kogus kogunenud, et moosi keeta. Kõige suurem vaev asja juures on õunte puhastamine-lõikumine, edasine on juba lihtne.

Järgnevast kogusest sain mina peaaegu 4 liitrit püreed:

2,5 kg õunu
2,5 kg suhkrut
vett
2 kaneelikoort

Pese, koori, puhasta ja tükelda õunad. Pane potti ja vala sinna ka vett nii, et põhi oleks kaetud. Kuumuta seni kuni õunad on pehmed. Nüüd püreesta, sega hulka suhkur ja pane püree sisse ka paar kaneelikoort. Keeda 20-25 minutit, korja pealetekkiv vaht. Jaota purkidesse ja kaaneta.


Retsept siit

Tšilli-paprikamoos


See on üks ütlemata salakaval moos, suurt ampsu korraga ei tasu suhu pista. Esialgne magus maitse petab ära ja paneb suu põlema :)

Vaja läheb:
800 g paprikaid
200 g tšillipipart
400 g suhkrut
1 dl punast veini
1 tl soola


Puhasta seemnetest ja tükelda paprikad ja tšillid, pane koos veiniga potti ja keeda pehmeks. Püreesta blenderis või saumikseriga. Lisa suhkur-sool ja keeda veel 10-15 minutit. Pane kuumadesse purkidesse ja kaaneta.

Sobib nii prae lisandiks kui õhukese kihina leivale.

Saturday, August 20, 2011

Mustsõstramoos apelsiniga


Täiesti ootamatult sain täna veel musti sõstraid. Juhuslikult oli kaps ka kaks apelsini, tegelikult küll ühe teise moosi jaoks aga no see kannatab homseni ka.
Taaskord otsisin ideid Nami-namist ja leidsin sellise retsepti.

Kogused mugandatud ja tulemuseks sellisel kujul 2 liitrit + degusteerimiseks kausike.

1,5 kg mustsõstraid
1,5 dl vett
1 pakk "1+3 moosisuhkrut"
0,5 kg tavalist suhkrut
2 apelsini
ühe apelsini riivitud koor

Pane marjad potti, koori apelsinid hästi õhukese koorega ja tükelda ühe apelsini koor hästi peeneks. Tükelda apelsinide viljaliha ja lisa kõik marjadele. Lase segul keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel 10 minutit. Lisa kõigepealt tavaline suhkur ja seejärel moosisuhkur. Sega hoolega, korja pinnale tekkiv vaht ja kuumuta veel 2 minutit. Jaota kuumutatud purkidesse ja kaaneta kohe.

Apelsinikoor annab nati mõrkjat maitset, tegelikult selline huvitav moos, et ühe ampsuga saad nagu apelsinimoosi, teisega jälle mustsõstra oma. Mulle meeldis.

Suvikõrvitsa-šokolaadi keeks


Suvikõrvits on ikka üks tänuväärne vili. Temast saab igasugu huvitavaid toite teha, nii soolaseid kui magusaid. Kui oma fantaasiast puudu tuleb või tahad lihtsalt inspiratsiooni oma ebamäärastele kujutlustele, siis aitab ka Nami-nami laialdane retseptivalik.

Sedakorda siis siinne retsept:

6,25 dl nisujahu
0,5 tl soola
1,25 dl mõrudat kakaopulbrit
1 tl kaneeli
2 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
2,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl söögisoodat
1,75 dl toasooja võid
5 dl suhkrut
2 muna
5 dl riivitud suvikõrvitsat
1,25 dl piima
2,5 dl hakitud kreekapähkleid (või muid pähkleid)

Hõõru või suhkruga vahule, lisa munad, piim, riivitud suvikõrvits koos mahlaga ja kreekapähklid, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega täpselt parasjagu :)
Kalla taigen kahte keeksivormi ja küpseta 180-kraadi juures umbes tund aega. Katsu küpsust puutikuga.


Minu üllatuseks tuli välja väga hea keeks, omapärase maitsega ja mõnus mahlane. Muideks, seisab laual värske mitu päeva kui midagi alles jääb.


Punase- ja mustsõstra võie


Selle aasta mustsõstrasiirupi tegu läks veidike nihu. Siirupi asemel on pudelites kerge želee :) Kuidas seda sealt joogi tegemiseks kätte saada, seda me veel vaatame aga no pole hullu, tegijal ikka juhtub.

See ilusa värviga võie sai aga tehtud mahla-siirupi teost ülejäänud kestadest.
Lisasin mustsõstra kestadele peotäie punaseid sõstraid ka ja püreestasin nad korralikult köögikombainis.

1kg püreele lisasin 0,5 dl vett ja keetsin kuni püree muutus tihedamaks, siis lisasin 300 g suhkrut ja keetsin veel kogu aeg segades kuni võie muutus läikivaks, lusikaga võidesse tõmmatud vagu vajus kinni aeglaselt.
Tõsta kuuma purki ja sule kindlalt.


Tulemuseks on mõnus hapukas määre, mida on hea saiale määrida või edukalt ka tordikihtide vahelise moosina kasutada.

Üks täiesti tavalise saia tegu


Tavaline sai, mille saaks ju poest ka aga kodus tead täpselt, mida sinna sisse paned. Eeliseks ka see, et kodusai ei lähe kunagi nii kiiresti hallitama kui seda teeb poe oma.
Niisiis natuke aega ja viitsimist, ning võid nautida ahjusooja saia koos äsja valminud moosi ja külma piimaga.....
mmmmm, silme ette kangastub pilt vanaemast, talust metsa ääres, lapsepõlv, suvi, päike ja heinamaa...

Retsept järgmine:

25 g pärmi
4 dl vett
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 spl oliivõli
600 g nisujahu (osa võid asendada ka grahamjahuga)


Sulata pärm käesoojas vees, lisa sool-suhkur ja õli ning lõpuks jahu. Sõtku korralikult läbi ja jäta tunnikeseks rätiku alla kerkima.
Kerkinud taignast vooli neli pätsikest ja pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile rätiku alla veel pooleks tunniks paisuma.
Soojenda ahi 230-kraadini, pane ahju veekauss, enne saiade ahju panemist pintselda neid selle sooja veega ja siis küpseta 10-15 minutit.
Lase küpsenud saiadel veel rätiku all veidi jahtuda.


Naudi koos moosi ja piimaga või näiteks enda tehtud pasteediga.


Retsept siit

Marineeritud kurgid


Kellele maitsevad marineeritud kurgid, siis see on üks kõige kiirematest ja lihtsamatest viisidest kurke sisse teha.

0,5 liitrise purgi jaoks on vaja

umbes 8 väikest kurki
0,5 l vett
1,5 tl soola
1,5 tl suhkrut
1 spl äädikat
2-3 küüslauguküünt
7-8 mustsõstralehte
2 tillivart koos õisikuga

Minu arvates saab kõige paremad kurgid neist, mis pole veel päris täis küpsenud. Marineerimist alusta sellest, et paned värskelt korjatud kurgid külma vette vähemalt tunniks ajaks likku. Seejärel ettevalmista purgid, keeda korraks läbi või vähemalt kalla keeva veega üle. Nüüd lao purgi põhja pooled mustsõstralehed, pooleks lõigatud küüslauguküüs ja üks tillivars. Tõsta purki püstiselt kuus kurki (sõltub kurgi paksusest), siis lao veel mustsõstralehed-tillivars ja küüslauguküüs ning pane lapikult peale veel kaks kurki.
Samal ajal keeda vesi, lisa sool-suhkur-äädikas ja lase paar minutit keeda kuni sool-suhkur on lahustunud. Tõsta marinaad ettevaatlikult purkidesse ja sulge kohe.

Head isu tuleb paari päeva pärast.

Kui Sul jääb vedelikku üle, siis lõika üks-kaks kurki viiludeks, pane väiksesse kaussi ja vala purkidest üle jäänud vedelik viilutatud kurkidele. Kata kauss taldrikuga, lase mõned tunnid seista ja juba saadki värskelt marineeritud kurke.

Sarnane retsept ka Nami-nami-s

Monday, August 15, 2011

Täidetud suvikõrvits termose eest


Sel aastal kasvab mul aias kolme sorti suvikõrvitsat - kollane, triibuline ja ümmargune.


Seekord sai täidetud seda ümmargust, mis ise nagu termos toimib.

Kõrvitsa sisse läks:
kukeseeni
1 sibul
1 suurem tomat
kõrvitsa sisu
Taco kaste
hapukoor
Parmesani juust

Praadisin pannil võiga seened, sibula ja suvikõrvitsa sisu, lisasin tükeldatud tomati, hapukoort ja Taco kastet. Segasin ja lasin jahtuda.
Jahtunud segule lisasin tükeldatud Parmesani ja segasin korralikult. Segu tõstsin kõrvitsasse ja katsin "kaanega". Ahjus ootas juba seapraad fooliumis, tõstsin kõrvitsa samasse fooliumisse liha kõrvale ja küpsetasin umbes 40 minutit.


Kõrvitsat seest eraldi ei maitsestanud kuna kaste oli isegi piisavalt vürtsikas. Algul tundus, et söömiseks tuleb kasutada lusikat aga tegelikult andis vabalt ka noa ja kahvliga toimetada ja kõrvitsa seintelt veel juurdegi kaapida.
Väga maitsev sai, minule piisas poolest kogusest, ülejäänu sõid teised näljasemad laua ümber kamba peale :)

Tegelikult sobib selline kõrvits suurepäraselt ka mõne supi serveerimiseks. Kui kõrvitsal kaant peal hoida, säilib toit seal üsna edukalt mõnda aega kuumana.

Mamman marjapiiras ehk memme marjapirukas


Plaanid üht, välja tuleb ikka miskit muud. Läksin aeda tikripõõsasse koogi jaoks marju korjama, tulin üsna ruttu tagasi, sest vihmataat otsustas oma veeämbrid ümber lükata. Kaasa jõudsin korjata ka punaseid sõstraid ja kook tuli hoopis midagi muud, sest moosijagu marjade korjamine jäi ära.

Ahjuplaadi suuruse koogi jaoks läks vaja:
Põhi:

200g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
3 dl nisujahu
2 dl grahamjahu
2 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või ja suhkur, lisa munad ja omavahel segatud jahud. Suru taigen koogivormi põhja ja natuke ka äärtele.


Täidis:
meelepäraseid marju
4 dl hapukoort
2 muna
2 tl vaniljesuhkrut
soovi korral suhkrut, mina panin muscovadot kuna marjad olid hapude sordist

Kalla marjad taignale, et viimane oleks ühtlaselt kaetud. Sega ülejäänud täidise ained omavahel ja vala marjadele.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.


Retsept pärit raamatust "Lämpimiä leivontahetkiä".

Sunday, August 7, 2011

Kardemonine õunamoos


Sõbrannal murdus õunapuuoks ja palju õunu oleks niisama hukka saanud kui just poleks neid moosiks keetnud nii tema kui mina.
Toored õunad, rohelised ja hapud. Tuli kasutada rohkem moosi ja lisada veel miskit.
Tegin nii:

2 kg puhastatud õunu
natuke vett
1-1,5 kg suhkrut
1 spl kardemoni

Lõika õunad neljaks ja eemalda südamik, pane õunad koos veidikese veega potti. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda umbes 15 minutit kuni õunad muutuvad pehmemaks. Lisa suhkur ja kardemoni ja keeda veel umbes 20-25 minutit, et õunaks oleksid pehmed. Tõsta moos puhastatud ja kuumutatud purkidesse ning sulge kohe.


Tänu tooretele õuntele tuli moos veidi rohekas aga maitse oli mõnus sellegipoolest.
Pildile püütud koos augustis õitsevate kirsiokstega.

Kaneelilõõts


See suurepärane sai oli blogijate hulgas populaarne juba kevadel. Ka mina olen seda juba mitu korda teinud, lihtsalt siia pole jõudnud kirja panna. Nüüd on see päev käes ja edaspidi ei pea retsepti netiavarustest otsima.
Niisiis, kahe lõõtsa jaoks võta:

11 dl nisujahu
1 pakk kuivpärmi
120 g võid
1 dl suhkrut
1 tl soola
1,2 dl piima
1 dl vett
4 muna
2 tl vanilliekstrakti

Taigna jaoks sega kausis 8 dl jahu, kuivpärm, sool ja suhkur. Muna klopi lahti eraldi kausis. Kuumuta potis piim koos võiga seni kui või on sulanud, tõsta pott tulelt ja lisa vesi ning vanilliekstrakt. Lase veidi jahtuda.
Lisa vedelik jahusegule ja seejärel ka lahtiklopitud munad. Lõpuks veel ka ülejäänud jahu. Sõtku korralikult taigen läbi aga ära heitu, ta jääbki selline parajalt kleepuv. Pane sooja kohta rätiku alla tunnikeseks kerkima.

Vahepeal valmista täidis:

4 dl suhkrut
4 tl kaneeli
1 tl muskaatpähklit
80 g sulavõid

Sulata või ja lase jahtuda
Sega omavahel suhkur, kaneel ja muskaatpähkel.
Kerkinud taignale sõtku juurde 4 spl jahu ja lase veel kuni 10 minutit kerkida. Nüüd rulli taigen kergelt jahusel laual õhukeseks, parem kui teed seda kahes osas. Määri rullitud taigen sulavõiga, lõika pikkupidi võrdseteks ribadeks. Edasi raputa esimesele ribale peale täidisesegu, tõsta sinna peale järgmine riba ja raputa taas üle täidisega. Korda seni kui kõik ribad on üksteise otsa tõstetud. Lõika ribad omakorda võrdseteks ruutudeks ja tõsta ruudutornid võiga määritud keeksivormi justkui raamatulehed.
Kui Sul jääb üle sulavõid ja täidist, siis nüüd aeg need sinna keeksivormi valada-raputada. Lase rätiku all kerkida veel 45 minutit.
Soovi korral võid peale veel riivitud šokolaadi raputada.
Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 35 minutit.
Võta ahjust ja lase poole tunni jagu jahtuda. Naudi koos külma piimaga aga arvesta, et sõltuvus on kerge tulema ja enne pidama ei saa kui lõõts on otsakorral :)


Idee eest tänud siia!

Kirsimoos Pińa Colada ja mandlitega


Üks õhtu toodi mulle ämbritäis kirsse, mul polnud mingeid moosikeetmise plaane aga need kirsid olid sellist nägu, et muuks nad ei sobi. Niisiis, nati raamatulehtede sirvimist ja teoks ta sai. Idee raamatust "Hoidised" sarjast 100 rooga, teostusel minu mugandused.

2,5 kg puhastatud kirsse
2 kl vett
1,3 kg moosisuhkrut
150 g tükeldatud mandleid
1,5 dl Pińa Coladat

Pane kirsid koos veega potti ja lase keema tõusta, keera kuumus keskmisele tasemele ja keeda 5 minutit, lisa moosisuhkur ja keeda veel 15 minutit. Eemalda vaht kui seda tekib. Lisa Pińa Colada ja mandlitükid, sega ja tõsta tulelt.
Moosi keetmise ajal puhasta purgid-kaaned ja kuumuta läbi. Moos valmis, tõsta purki ja sulge kohe.


Mis purki ei mahu, määri pehmele võisaiale või kasuta koogikaunistusena.


Moosilt korjatud vahust, veest ja karbikesest vaarikatest keeda mannavaht, isegi kui kell näitab varsti südaööd, vahusta kohevaks ja kugista nii palju kui sisse mahub :) Mulle meeldib mannavaht just sellisena, veel kergelt soojana, kohev ja mõnus....

Ja moos on nii hea, et oleks vaid rohkem kirsse...