Teemad
▼
Sunday, May 15, 2011
Siilitort
See vahva siilitort läks pisikesele mehehakatisele, kellel täitus esimene eluaasta.
Tort sai tehtud samal põhimõttel nagu see tort, selle vahega, et tegin ainult heleda biskviidiga, rullbiskviidi vahele läks mustsõstra-toorjuustu-vahukoore kreem. Charlotte täidist tegin topelt koguse, želatiini panin ka nati rohkem kuna kasutasin külmutatud mustsõstraid, mis olid suht hapukad ja muidu poleks tort piisavalt tarretunud. Siili okkad on šokolaaditoorjuustu ja vahukoore kreemist.
Viimane pilt on tehtud mobiiliga.
Mõlemad tordid said väga maitsvad ja pälvisid palju kiidusõnu. Aitäh!
Sünnipäevatort Liisile
Sooviti kahte erinevat torti, midagi huvitavat, maitsvat, lastele. No õigemini ühele väiksele poisile ja teine juba neiu ikka jõudnud preilile.
Preili tort sai tehtud rulltordina. Et oleks huvitavam, tegin kahte värvi biskviidid, heleda ja pruuni ning panin neid siis vaheldumisi. Biskviidi immutasin vaniljepiimaga, vahele määrisin toorjuustu-vahukoore-kirsikompotisegu. Pealt veel vahukoorega ja siis martsipan. Et liiga ühetooniliseks ei jääks, sai ümber veel roheline vahukoore-toorjuustu võru.
Muideks, neid tillukesi lilli on tordil täpselt sünnipäevalapse vanuse jagu :)
Preili tort sai tehtud rulltordina. Et oleks huvitavam, tegin kahte värvi biskviidid, heleda ja pruuni ning panin neid siis vaheldumisi. Biskviidi immutasin vaniljepiimaga, vahele määrisin toorjuustu-vahukoore-kirsikompotisegu. Pealt veel vahukoorega ja siis martsipan. Et liiga ühetooniliseks ei jääks, sai ümber veel roheline vahukoore-toorjuustu võru.
Muideks, neid tillukesi lilli on tordil täpselt sünnipäevalapse vanuse jagu :)
Vanilli-naadimuffinid
Umbrohu aeg on käes. Seda nii söömise kui rohimise mõttes. Meil vähemalt küll käib kodus aeg-ajalt väike sõda selles suhtes, et mina tahan teda säilitada söömise jaoks, minu tubli rohija ema aga tahab nad kõik ruttu mullast välja kiskuda. Nii mõnus on võtta väike korvike või kauss, teha aias tiir ja korjata salatimaterjal kokku. Murulauk, nurmenukk, võilill, naat, spargel...
Ja rabarberid on valmis!
Õnneks saab naati ka kodulähedaselt heinamaalt nii et teda meil jagub igaks elujuhtumiks :)
Erinevaid retsepte on plaanis veel aga neid imemaitsvaid muffineid oleme kahe päeva jooksul juba kaks korda teinud. Nad lihtsalt on nii head! Ausalt.
Retsept selline:
3 muna
1,5 dl suhkrut
100 g sulatatud ja jahtunud võid
kuni 100 g hapukoort
3 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
3 dl kokkupressitud värskeid naadilehti
Vala naadilehtedele keev vesi ja lase paar minutit olla, nõruta ja haki peeneks.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa jahtunud sulavõi ja hapukoor, mikserda korraks läbi. Siis lisa omavahel segatud kuivained. Lõpuks tükeldatud naat ja sega hoolega või mikserda veel veidi.
Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 12 minutit. Kui suudad, siis lase veidi jahtuda.
mmmmm, esimene maitse on mõnusalt vanilliselt magus, järelmaitse soolane...mmmm
Sellest kogusest saab 12-14 muffinit, no nii vähe on neid lausa patt teha, kindlasti topelt kogus, muidu kaovad liiga ruttu.
Algne retsept Nami-Namist.
Ja rabarberid on valmis!
Õnneks saab naati ka kodulähedaselt heinamaalt nii et teda meil jagub igaks elujuhtumiks :)
Erinevaid retsepte on plaanis veel aga neid imemaitsvaid muffineid oleme kahe päeva jooksul juba kaks korda teinud. Nad lihtsalt on nii head! Ausalt.
Retsept selline:
3 muna
1,5 dl suhkrut
100 g sulatatud ja jahtunud võid
kuni 100 g hapukoort
3 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
3 dl kokkupressitud värskeid naadilehti
Vala naadilehtedele keev vesi ja lase paar minutit olla, nõruta ja haki peeneks.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa jahtunud sulavõi ja hapukoor, mikserda korraks läbi. Siis lisa omavahel segatud kuivained. Lõpuks tükeldatud naat ja sega hoolega või mikserda veel veidi.
Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 12 minutit. Kui suudad, siis lase veidi jahtuda.
mmmmm, esimene maitse on mõnusalt vanilliselt magus, järelmaitse soolane...mmmm
Sellest kogusest saab 12-14 muffinit, no nii vähe on neid lausa patt teha, kindlasti topelt kogus, muidu kaovad liiga ruttu.
Algne retsept Nami-Namist.
Spargel
Spargel on tuntud kui köögiviljade kuningas oma pehme konsistentsi ja maheda maitse poolest.
Kellel endal aias sparglit ei kasva, siis ostmisel võiks jälgida seda, et spargli lõigatud otsad oleksid siledad, värsked, ja heledad. Et spargel ise oleks mahlane ja mitte kortsus või pragunenud. Kui sa teda kohe süüa ei kavatse, siis hoia sparglit külmkapis, soovitavalt näiteks niiske köögipaberi sees, kuid mõned päevad peab vastu ka ilma.
Spargel sisaldab rikkalikult valke, mineraalaineid (fosfor, kaalium, naatrium ja raud), C-vitamiini, A- ja B-vitamiine. Kõige vitamiinirikkam on roheline spargel.
Teda valmistada on vägagi lihtne, sobib nii eraldi roana kui ka liha lisandiks, sooja salati sisse või kasvõi munaga.
Mina praadisin õlis nii umbes 5-10 minutit kuni jämedam ots on pehme ja lisasin jämedat meresoola. Ja ongi valmis. Serveeri soojalt.
Seesamiküpsised
Lasteaia emadepäeva lauale valmisid kiirelt sellised küpsised.
150 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl nisujahu
0,3 tl küpsetuspulbrit
1 dl seesamiseemneid
Vahusta või suhkruga, lisa vahustamist jätkates muna. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu.
Lisa taignale seesamiseemned ja sega korralikult. Lase tainal tund kuni paar külmkapis taheneda.
Rulli tainas õhukeseks, lõika meelepärase kujuga küpsised. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ise rullin küll viimasel ajal kõik sellised kujundiga küpsised kohe küpsetuspaberil ja tõmban lihtsalt üle jääva taigna vahelt välja. Säästab aega ja samas ei riku küpsise kuju.
Soovi korral määri küpsised pealt munaga ning puista peale seesamiseemneid. Küpseta 175-kraadises ahjus helepruuniks, umbes 8-10 minutit, sõltuvalt ahjust.
Maitsevad eriti hästi külma piimaga ja minu meelest on järgmisel päeval veelgi paremad, siis tuleb seesami maitse paremini esile.
Algne retsept pärit siit
150 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl nisujahu
0,3 tl küpsetuspulbrit
1 dl seesamiseemneid
Vahusta või suhkruga, lisa vahustamist jätkates muna. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu.
Lisa taignale seesamiseemned ja sega korralikult. Lase tainal tund kuni paar külmkapis taheneda.
Rulli tainas õhukeseks, lõika meelepärase kujuga küpsised. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ise rullin küll viimasel ajal kõik sellised kujundiga küpsised kohe küpsetuspaberil ja tõmban lihtsalt üle jääva taigna vahelt välja. Säästab aega ja samas ei riku küpsise kuju.
Soovi korral määri küpsised pealt munaga ning puista peale seesamiseemneid. Küpseta 175-kraadises ahjus helepruuniks, umbes 8-10 minutit, sõltuvalt ahjust.
Maitsevad eriti hästi külma piimaga ja minu meelest on järgmisel päeval veelgi paremad, siis tuleb seesami maitse paremini esile.
Algne retsept pärit siit