Minu esimesed kohupiimataskud. Tegelikult tahtsin neid juba ammu-ammu ise teha proovida aga iga kord kui kohupiima ostsin, tuli ikka midagi ette, ja nii ta edasi lükkus. No nüüd siis lõpuks ometi sai ära proovitud. Ja polnudki mingi maailmaime. Keedutaigen tekitas kõhedust aga oli tegelikult väga lihtne teha. Kõige rohkem võttis aega taskute kohupiimaga täitmine. Eks see nõuab vilumust. Retsept oli järgmine:
2,5 dl vett
100g võid
0,5tl soola
190g nisujahu
6 muna
Vee ja või lasin keema tõusta, lisasin jahu ja segasin kuni taigen lõi poti küljest lahti. Võtsin tulelt ja segasin kuni taigen enam ei auranud. Lisasin soola ja ükshaaval munad. Pritsisin taigna veega pritsitud küpsetuspaberile ja pistsin ahju. 225 kraadi ja 10 minutit, siis 200 kraadi ja veel 10 minutit. Võtsin ettevaatlikult ahjust ja lasin jahtuda. Sisse läks:
400g torukohupiima
3 dl suhkruga vahustatud vahukoort
Armsad pisikesed ampsud tulid ja lähevad kindlasti kordamisele.
Teemad
▼
Tuesday, April 27, 2010
Õunaruudud
Friday, April 23, 2010
Tantsime?
Vahel ikka juhtub, et algselt plaanis olnud asjast tekib töökäigus teine, ja lõpptulemusena tuleb hoopis kolmas:-)) Pole hullu, ikka juhtub.
Tore on see kui emme vaikselt tegutseb ja siis kui tütar külapealt koju jõudes küsib, et "kes mu nuku niiiiii ilusaks on teinud?", teeb südame rõõmsaks küll.
Tulemus on selline:
Kuulates Raveli "Bolero"t ja vaadates seda pilti, tekkis küsimus: "Tantsime?"
Tore on see kui emme vaikselt tegutseb ja siis kui tütar külapealt koju jõudes küsib, et "kes mu nuku niiiiii ilusaks on teinud?", teeb südame rõõmsaks küll.
Tulemus on selline:
Kuulates Raveli "Bolero"t ja vaadates seda pilti, tekkis küsimus: "Tantsime?"
Valge ja punase maagia
Kirju koer
Kanafilee tacokastmes
Lapsed on tihti väga head söögiidee andjad. Minu oma vaatas oma lemmikuid Tweenie põngerjaid ja tuli siis jooksuga, et tema tahab Hiina toitu lõunaks saada. Ahah?!? Uurisin, et kas ta üldse ise teab, mis see Hiina toit on. Jaaa, tule vaata. Keriti kassett õigesse kohta ja ma pidin siis filmist aru saama, mida need Hiina lapsed seal sõid:-) Üks oli selge, riis ja sinna kõrvale midagi. Kappe ja varusid uurinud, leidsin tüki kanafileed ja Taco kastme. Lõikusin kana tükkideks ja praadisin kiirelt pannil, lisasin natuke marineeritud küüslauku ja lõpuks Taco kastme. Riisi keetsin eraldi ja igaks juhuks kana juurde ei seganud, et mine tea, äkki preilile ei kõlbagi. Kõrvale sõime riivitud porgandi-kapsa ja pirni salatit. See oli küll nagu rusikas silmaauku selle terava juurde. Ja no kujutage pilti, mu laps sõi taldriku tühjaks:-))
Monday, April 19, 2010
Küpsetatud searibi
Turul liha valides tekib kohati tunne, et tahaks kohe kõiki tükke korraga. Tihti eelistan aga ribi. Ka eile oli meie lõunamenüüs searibi koos ahjukartuli ja tomati-sibula salatiga. Liha maitsestasin soola ja pipraga ning määrisin siis ohtra sinepi sisse. Pannile ja koos kartulitega ahju. Minu ahjus küpses ta 220 kraadi juures natuke üle tunni. Maitsev nagu alati.
Šokolaaditükikesega muffinid
Kardemoni-punasesõstra muffinid
Lisaks tordile ja koogile tegin lastele ka muffineid. Kahte erinevat varianti. Siin siis kõige pealt punasesõstra-kardemonimuffinid.
Retsept:
2 muna
2 dl suhkrut
125g võid
1 dl piima
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 spl kardemoni
200g punaseid sõstraid
0,5 dl jahu
Mikserda toasoojad munad suhkruga heledaks vahuks. Sulata või, kalla hulka piim ja lase jahtuda, sega munavahuga. sega omavahel nisujahu, küpsetuspulber ja kardemon, lisa taignasse.
Sega sõstrad jahuga ja lisa ettevaatlikult segades taignale. Jaga taigen muffinivormidesse ja küpseta 200-kraadi juures 20 minutit.
Retsept:
2 muna
2 dl suhkrut
125g võid
1 dl piima
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 spl kardemoni
200g punaseid sõstraid
0,5 dl jahu
Mikserda toasoojad munad suhkruga heledaks vahuks. Sulata või, kalla hulka piim ja lase jahtuda, sega munavahuga. sega omavahel nisujahu, küpsetuspulber ja kardemon, lisa taignasse.
Sega sõstrad jahuga ja lisa ettevaatlikult segades taignale. Jaga taigen muffinivormidesse ja küpseta 200-kraadi juures 20 minutit.
Pisarakook
Sunday, April 18, 2010
Judo tort
Minu kallis õelaps sai aasta vanemaks. Kuna ta meil noor judokas, siis otsustasin ka vastavateemalise tordi valmistada. Et tuleks ikka selline nagu sünnipäevalaps soovib, sai enne eeltööd kõvasti tehtud. Lapse soovina pidi tort sisaldama maasikaid, martsipani, vahukoort, beseed ja shokolaadi. No kõike seda ühte kokku ma päris ei suutnud kombineerida. Beseekatte sai hoopis kirsi-pisarakook ja shokolaadi tükid rändasid muffinite sisse.
Judo-poisil on hetkel veel kollane vöö, see sai siis tordile ka pandud. Tuhnides interneti avarustes sain targemaks, et edaspidi peaksid siis tulema oranzh ja roheline vöö. Need ümbritsesid tordi alumist äärt. Medali paela tahtsin teha sini-must-valge, martsipani siniseks värvimisega jäin aga hätta. Tegin rohelise ja näe imet, peo pidamise päeval saadud võistluste medal oligi rohelise-valge paela otsas:-)
Et asi veelgi toredam välja näeks, sai tort tehtud rullkoogi põhimõttel.
Kohupiima kasutada ei lubatud. Kihtide vahele sai siis toorjuust maasikatoormoosi ja vahukoorega. Enne martsipani kihti sai peale veel hapukoore-maasikamoosi segu ja külgedele kleepimiseks punasesõstra moos, see selline kallerdav ja tihkem (muud lihtsalt ei sattunud silma alla). Peale martsipan, küljed vähese zhelatiiniga vahukoor. Ja selline ta siis saigi.
Peomeeleolus nägi välja selline:
Seestpoolt siiruviiruline.....
.....pealt kullakarvaline:-)))) Ja lapsed tõttasid neile järgi tulnud vanematele ütlema, et siin sünnipäeval on "jube hea tort". No mis saab veel parem kompliment olla:-)
Judo-poisil on hetkel veel kollane vöö, see sai siis tordile ka pandud. Tuhnides interneti avarustes sain targemaks, et edaspidi peaksid siis tulema oranzh ja roheline vöö. Need ümbritsesid tordi alumist äärt. Medali paela tahtsin teha sini-must-valge, martsipani siniseks värvimisega jäin aga hätta. Tegin rohelise ja näe imet, peo pidamise päeval saadud võistluste medal oligi rohelise-valge paela otsas:-)
Et asi veelgi toredam välja näeks, sai tort tehtud rullkoogi põhimõttel.
Kohupiima kasutada ei lubatud. Kihtide vahele sai siis toorjuust maasikatoormoosi ja vahukoorega. Enne martsipani kihti sai peale veel hapukoore-maasikamoosi segu ja külgedele kleepimiseks punasesõstra moos, see selline kallerdav ja tihkem (muud lihtsalt ei sattunud silma alla). Peale martsipan, küljed vähese zhelatiiniga vahukoor. Ja selline ta siis saigi.
Peomeeleolus nägi välja selline:
Seestpoolt siiruviiruline.....
.....pealt kullakarvaline:-)))) Ja lapsed tõttasid neile järgi tulnud vanematele ütlema, et siin sünnipäeval on "jube hea tort". No mis saab veel parem kompliment olla:-)
Monday, April 12, 2010
Kõrvitsapüreesupp
Vahelduseks tahaks ju aeg-ajalt midagi sametisemat saada. Nami-namis on ta kõrvitsasupi nime all. Mina muidugi tegin natuke omamoodi ja panin hapukoore ja jahu asemel hoopis Merevaiku. Röstitud saiakuubikud teevad asja veelgi paremaks.
Sunday, April 11, 2010
Ahjukartulid sealiha ja juustuga
Ostsin poest ühe sealiha praetüki ja mõtlesin selle algul kogu täiega ahju pista. Ilm oli ilus ja päikese nautimine venis pikaks. Lõpuks oli nälg kõigil nii suur, et mingi suure prae ootamine ei tulnud kõne alla. Viilutasin siis liha, et kiiremini saaks, ladusin õlisele pannile, maitsestasin puljongimaitseaine ja pipraga. Peale lõikusin kartuli ja sibula tükid. 15 minutit ahjus, siis peale veel riivitud juust ja veel 25 minutit ahjus, 180 kraadi juures, ja valmis ta oligi.
Väga mõnus maitse, sõid ja kiitsid isegi need, kes tavaliselt sibula peale nina kirtsutavad:-)
Saturday, April 10, 2010
Kiire magustoit kohupiimast ja beseest
Alati ei kuku asjad välja nii nagu tahaks. Tahtsin teha pähklitega beseed. Unustasin suures tegemiste virr-varris paar seika ja untsu see vahustamine läkski. Valasin siis pannile ja tegin ühe suure plaadikoogi. Pavlova isu polnud ja besee otsustas veelkord vimkat visata sellega, et ei tahtnud enam küpsetuspaberi küljest lahti tulla. No mis siis ikka, minu plaanist, teha kihiline kook keedukreemiga, asja ei saanud muidugi. Tuli kiirelt midagi muud välja mõelda. Mikserdasin siis hoopis kokku kohupiima, toorjuustu, veidike vahukoort ja vaniljet ning külmutatud punaseid sõstraid. Lõpuks segasin hulka suvaliselt pannilt kätte saadud besee tükid. Magustoit missugune (kaloreid meie kodus ei loeta)! Söömiseks kohe, muidu muutub besee pehmeks ja pole enam see.
Riisisalat
Monday, April 5, 2010
Kevad-suvine barett
Viimasel ajal sõrmed kohe sügelevad midagi tegema. Aprillikuu Pere ja Kodus olid vahvad mütsid, eks võtsin siis kohe esimese ette. Kui tegu veel poolepeal, teatas laps, et tema tahab seda endale. Kui barett valmis sai, siis arvas, et temast ikka kandjat ei ole. Nii, et kui keegi soovib, siis on täiesti võimalik see endale lunastada:-)
Kohupiimaküpsised
Laps tahtis köögis askeldada ja midagi head teha. Proovisime alustuseks küpsiseid nami-nami retseptikogust. Kerge teha ja maitsesid ka hästi. Teeme teinekordki.
Saturday, April 3, 2010
Lihavõttepühad
Munatopsid
Friday, April 2, 2010
Lihavõttesai
Meie lihavõttesai, retsept pärit nami-nami -st. Hea maitsega ja milline lõhn sellel saial, mmmmm...........