Teemad

Suupisted (18)



Palju õnne Sulle kallis Eestimaa! Kingiks meile kõigile selle päeva puhul ühe väikese rukkilillekimbu.
Sedakorda söödava.

Selle aastase tordi retsept on järgmine:
Kakaobiskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl nisujahu
2 spl kartulijahu
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
umbes 2 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut

Kreem:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
3 dl vaarikaid

Vahusta toasoojad munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule läbi sõela, segu samal ajal ettevaatlikult ülespoole tõstes. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult kasutatud paber.
Immuta vaniljepiimaga, eriti hoolega servad, et biskviit rullikeeramisel ei praguneks.
Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust, millele on lisatud vaniljesuhkur, kohevaks. Püreesta vaarikad ja sega suhkruga, lisa toorjuustule, viimasena lisa ettevaatlikult vahustatud vahukoor. Määri täidis jahtunud biskviidile ja keera paberi abil õrnalt rulli. Pane külmkappi üleöö maitsestuma.




Katsin koogi 200g martsipaniga, millesse on segatud veidi kauvatatud rukkililli. Just nimelt segatud, sest esialgne plaan martsipan rukkilillede abil siniseks värvida, kahjuks ei õnnestunud.
Lilleõied on suvel korjatud ja just nimelt selle tordi jaoks külmutatud, ootasid oma aega tänaseni :)
Ainus mittesöödav osa on lipuvärvi "pael", mis sedakorda sai tehtud lõngast.
Lisaks sellele pidupäeva tordile leiate palju ahvatlevaid ja kauneid isamaalisi torte ka Nami-nami tordivõistluselt, mis tänavu toimub juba neljandat korda.





Meie tänavusel õige tagasihoidlikul pidulaual olid veel kartulisalat ja e-vabad viinerid, suitsuräimevõileivad:



kodust rukkileiba
400g suitsuräimi
2 väikest sibulat
2 keedetud muna
hapukoort
majoneesi
vajadusel soola-pipart

Puhasta räimed, haki sibul ja muna, sega omavahel ja siis hapukoore-majoneesiga, vajadusel lisa soola-pipart. Lõika rukkileivast meelepärase kuju ja suurusega tükid, soovi korral rösti ja määri õhukese kihi võiga, tõsta peale suitsuräime määre ja kaunista.

Lisaks eelnevale veel munavõiga leivad:



4 keedetud muna
100g toasooja võid
soola, pipart
kuivatatud rukkililli
kodune rukkileib

Keeda munad, purusta kahvliga ja lisa või ning maitseained, sega kas käsitisi või saumikseri abil. Määri leivale ja kaunista.


Spetsiaalselt lastele mõeldes tegin selliseid vahukommiküpsiseid:



25 Marie küpsist
25 vahukommi
punasesõstramoosi
400g tumedat šokolaadi
võid
vahukoort
sarapuupähkleid

Aseta küpsised muffinivormi põhja, pane igale küpsisele peale 2 tl moosi, sinna peale pane vahukomm ja kõige tippu sarapuupähkel. Sulata vesivannil šokolaad, või ja lisa vahukoor, sega hoolega ja vala igale küpsisele supilusikatäis sulašokolaadi. Aseta külmkappi, soovitavalt järgmise päevani, siis jõuab šokolaad tarduda ja küpsis moosi all pehmeneda. Kaunista näiteks rukkililledega.



Lihtne salat, mis teeb silma rõõmsaks


Praegusel aasta-ajal poest värske salati materjali otsimine on üks paras loterii.
Kurgist olen täiesti loobunud, hind ja kvaliteet on kuidagi väga vales suhtes. Tomateid
olen valinud Maroko omi, need tunduvad praegu kõige tomatisema maitsega. Rohelist salatit
kasvataks ise kui see vaid suudaks selles pimeduses ellu jääda. Poe oma ei kannata tihti
üldse mingit kriitikat aga üritame kuulata oma sisetunnet ja selle järgi otsustada, kas soovitud
puhmas tõsta korvi või mitte.
Selles rõõmsavärvilises salatis on:

lehtsalat
kirsstomatid
punane paprika
riivitud juust
granaatõunaseemned
veidi õli
pipart-soola


Haki tomat ja paprika, puhasta granaatõun, rebi salat, maitsesta ja sega õliga.
Söö kas eraldi toidukorrana või lisandina meelepärase prae juurde.



Sinihallitusjuustu-kreekapähkliküpsised


Mõnusad küpsised suupistelauale või külaliste tervituseks šampuse kõrvale.
Muide, sobivad ka neile, kes sinihallitusjuustu eriti ei armasta. Sõltub muidugi juustust ka.
Mina teen nii:

150 g võid
150 g sinihallitusjuustu Regina Blue
3 dl jahu
50 g hakitud kreeka pähkleid
kuni 0,5 tl soola (sõltub juustu soolasusest)

Vahusta toasoe või, lisa hulka tükeldatud sinihallitusjuust ja jahu. Sega ühtlaseks.
Lisa hakitud pähklid ja soovi korral ka sool. Jaga taigen pooleks ja vormi mõlemast umbes 3 cm läbimõõduga vorstikest.
Keera vorstikesed toidukilesse ja pane vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema.
Lõika taignast 0,5 cm paksused viilud ja laota ahjupannile. Küpseta 175-kraadises ahjus 12-15 minutit.
Head krõbistamist!



Pestoga täidetud kirsstomatid


Need täidetud tomatid on siit enne ka läbi käinud aga retsepti pole juurde saanud. Parandan nüüd selle väikese vea.

Pesto tee ikka ise, siis tead, mis seal sees on.
Klassikalise basiilikupesto retsept selline:

100 g basiilikulehti
2-3 küüslauguküünt
50 g röstitud seedermänniseemneid
1 dl külmpressitud oliivõli
maitse järgi värskelt pressitud sidrunimahla
4-5 spl riivitud parmesani
meresoola vajadusel

Purusta basiilikulehed, eelnevalt röstitud ja jahutatud seedermänniseemned ning viilutatud küüslauguküüned köögikombainis.
Lisa oliivõli ja sega veel. Lõpuks lisa riivitud parmesan. Kui soovid, lisa veel ka sidrunimahl ja maitse järgi soola.
Pesto ongi valmis.

Nüüd võta kirsstomatid, pese ja kuivata korralikult. Lõika neil katus pealt ära ja uurista sisemus välja.
1dl pesto kohta haki peeneks
1dl rukkileiba
Sega leib pestoga, soovi korral lisa ka tomatite sisemust.
Nüüd täida tomatid seguga ja aseta kaaned peale.

Proovi ja Sa ei kahetse, olenevalt sööjatest võib neist kujuneda tõeline peo hitt.



Seesamiküpsised

Lasteaia emadepäeva lauale valmisid kiirelt sellised küpsised.

150 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl nisujahu
0,3 tl küpsetuspulbrit
1 dl seesamiseemneid


Vahusta või suhkruga, lisa vahustamist jätkates muna. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu.
Lisa taignale seesamiseemned ja sega korralikult. Lase tainal tund kuni paar külmkapis taheneda.
Rulli tainas õhukeseks, lõika meelepärase kujuga küpsised. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ise rullin küll viimasel ajal kõik sellised kujundiga küpsised kohe küpsetuspaberil ja tõmban lihtsalt üle jääva taigna vahelt välja. Säästab aega ja samas ei riku küpsise kuju.
Soovi korral määri küpsised pealt munaga ning puista peale seesamiseemneid. Küpseta 175-kraadises ahjus helepruuniks, umbes 8-10 minutit, sõltuvalt ahjust.



Maitsevad eriti hästi külma piimaga ja minu meelest on järgmisel päeval veelgi paremad, siis tuleb seesami maitse paremini esile.
Algne retsept pärit siit


Need hõrgutavad trühvlid

Neid on nii palju erinevaid, nad kõik on imemaitsvad, suudad sa siis otsustada, et mida võtta ja mida jätta.
Mina proovisin järgmisi:

Martsipanitrühvlid



100g martsipani
100g tumedat shokolaadi
seesamiseemneid

Lõika martsipan väikesteks tükkideks ja veereta käte vahel pallideks. Sulata vesivannil shokolaad, kasta martsipanipallid shokolaadist läbi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Raputa peale seesamiseemneid ja tõsta mõneks ajaks külma tarduma. Minu lemmikud!

Tumeda shokolaadi trühvlid Vana Tallinna likööriga



250g tumedat shokolaadi
2dl vahukoort
1 spl Vana Tallinna likööri
40g võid
kakaopulbrit

Kuumuta koor keemiseni ja tõsta tulelt, lisa hakitud shokolaad ja või ning sulata need segades. Lisa liköör ja sega ühtlaseks massiks. Pane külmkappi 12 tunniks. Vormi segust teelusikate abil väikesed pallid ja veereta neid kakaos. Tõsta paariks tunniks külma tahenema. Selline klassikaline trühvel siis.


Maapähklitrühvlid



2dl vahukoort
100g võid
600g tumedat shokolaadi (või 400g tumedat ja 200g piimashokolaadi)
2dl maitsestamat toorjuustu
3dl soolapähkleid

Kuumuta või ja koor keemiseni, tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud shokolaad, lase kuumas sulada. Sega juurde toorjuust ja pooled pähklitest.
Vala segu küpsetuspaberiga kaetud alusele ja raputa peale ülejäänud pähklid. Lase külmas taheneda. Lõika tükkideks. Mõnusa omapärase maitsega, algne retsept pärit siit


Marja-mandlishokolaad




Neid shokolaadipätse tegin lastele.

200g tumedat shokolaadi
1 dl mandli-metspähklisegu
1 dl kuivatatud jõhvikaid ja aprikoose

Rösti mandlid ja pähklid kuival pannil. Sulata shokolaad vesivannil, sega mandlite ja pähklitega, lisa ka jõhvikad-aprikoosid. Vormi kaks pätsi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Soovi korral kaunista pealt mandlite ja puuviljadega. Tõsta külma tahkuma. Tore isetehtud kingitus, pealegi väga maitsev!

Lihtsad bruchettad

Üks kiirelt valmiv maitsev suutäis. Hea pakkuda nii kutsutud kui ka ootamatutele külalistele.
Vaja läheb:

2 viilu ciabattat (parim kodus küpsetatud)
1 küüslauguküüs
mõnusalt küpseid tomateid
mozzarellat
basiilikulehti
soola ja musta pipart
õli praadimiseks

Prae ciabattad pannil mõlemalt poolt ja määri kohe küüslauguga. Lõika tomatid võimalikult pudiks ja panne ciabattale, maitsesta pipraga ja peale veel mozzarella ning basiilik. Ongi valmis, head isu!




Peedi-mozzarella suupisted

Suvisel ajal ei saa üle ega ümber igasugu suupistetest. Mida lihtsamalt-kiiremini valmiv, seda maitsvam.
Siinsed suupisted valmisid keedetud peedist, mozzarellast, hapukoorest ja maitseainetest.
Lõika peet viiludeks, aseta taldrikule, peale lõika mozzarella viilud. Sega eraldi kausis hapukoor, laimimahl, sool-pipar. Tõsta igale suupiste portsjonile lusikaga koort ja kaunista riivitud (hakitud) laimikoorega.



Täiuslik gurmee:-)))


Snickersi ruudud

Olen juba pikka aega tahtnud seda nami-nami retsepti proovida. Eile oli siis lõpuks aeg kätte jõudnud. Tegin sünnipäevalapsele. Mõnus magus amps neile, kellele meeldib Snickersi sokolaad.



Tegemine ise polegi nii keeruline kui retseptis hoiatatud, lihtsalt natuke aega peab olema ja kannatust.

Põhi:
150 g võid
2 muna
3 dl suhkrut
4.5 dl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1.5 dl piima

Koola- ehk iirisekaste:
1 dl fariinsuhkrut
1 dl heledat siirupit
1 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
100 g võid
3 dl soolapähkleid

Šokolaadivõõp:
150 g võid
4 sl kanget kohvi (jooki)
2 sl kakaopulbrit
2 tl vanillisuhkrut
7 dl e. 420 g tuhksuhkrut

Valmistamine:
Tordipõhi:
Sulata või, lase jahtuda.
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.
Sega jahu, vanillsuhkur ja küpsetuspulber omavahel.
Lisa jahusegu, piim ja jahtunud või muna-suhkruvahule.
Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200kraadise ahju keskosas 15-20 minutit.
Lase koogipõhjal jahtuda.

Koolakaste:
Sega fariinsuhkur, siirup ja rõõsk koor potis ning keeda umbes 10 minutit. Tõsta pott tulelt, lisa vanillsuhkur ja või. Lase veidi jahtuda, siis määri tordipõhjale.
Haki soolapähklid jämedalt ja puista koolakastmele.

Šokolaadivõõp:
Sulata potis või. Lisa ülejäänud ained ning kuumuta pidevalt segades, kuni saad kaunilt läikiva võõba. Ära keeda! Määri võõp tordile (soovi korral puista peale veel kaunistuseks hakitud soolapähkleid).
Lase jahedas taheneda.

Lõika valmis kook ruutudeks ja serveeri kohvi kõrvale




Riisisalat



Kui Sul on eelmisest lõunasöögist alles riisi ja suurest munade keetmisest-koksimisest mune, siis on need just paras salatiks segada. Mina lisasin veel punast paprikat, apelsini tükke, hapukoort-majoneesi ja maitseaineid. Üllatavalt hea sai.


Lavaši suupisted



Mõnusad suupisted niisama õhtuseks näksimiseks või siis sõpradega koos nautimiseks. Nende tegemine ei murra konti ka. Osta poest lavash, valgehallitusjuustu (võib ka sinihallitusjuust olla), kapparit, riivitud juustu ja küüslauku. Aseta lavash pannile, kata riivjuustu, tükeldatud hallitusjuustu, peeneks hakitud küüslaugu ja kapparitega. Soovi korral tilguta natuke õli ka. Pista 200 kraadisesse ahju ja lase küpseda nii, et juust oleks sulanud ja lavashi ääred kergelt pruunikad. Lase natuke jahtuda, lõika tükkideks ja naudi koos valge veiniga näiteks.


Kevadised võileivad






Vahvad võileivad on tehtud seemne-pähklileivast, saida juustust, salatilehest, tomatist ja sibulast. Hea tervislik amps kevadiseks hommikuks.


Tikuvõileivad



Vaja läheb:
Kodune rukkileib
riivjuust
kirsstomat
rukola
majonees
maitseained
soovi korral küüslauk

Lõika leivaviil neljaks. Ülejäänud ained sega kausis omavahel ja tõsta leivale. Üks igati mõnus suutäis lobisemise juurde.


Kartulisalat apelsinikuues




Ei tea millest, ilmselt sellest pikast valgest talvest, tuli tahtmine midagi värvilisemat laual näha. Sealt tuligi idee cateringi läbivaks teemaks valida oranž värv. Polnud muud variantigi kui kasutada salatikausina apelsinikoort. Lapse poolt lisandus soov koore äär sakiliseks lõigata. Tore ju! Seest vooderdasin veel salatilehega nii igaks juhuks, kui apelsini valge osa peaks mõrkjat maitset andma. Minu arust täitsa vahvad ja salatit mahtus täitsa paras ports sinna sisse.


Pestoga täidetud kirsstomatid



Jällegi üks cateringi osa. Need pisikesed ampsud kadusid laualt nagu soe sai ja said ülima kiituse osaliseks. Olin täitsa kõrvust tõstetud:-))))


Pestorullid teisel katsel



Need sai tehtud ühe väga toreda inimese sünnipäeva cateringi raames. Said natuke teistsuguse välimusega kui eelmised. Kaugelt võis isegi kaneelirullidega segamini ajada. Samas, kui eelmised olid sellised mõnusad pehmed pirukad, siis need tulid krõbedamad ja ilmselt sutsu hõrgumad.


Grissini pulgad peekoniga

Suupisted ema sünnipäevaks
Tegemist siis grissini pulkade ümber keeratud suitsupeekoni suupistetega. Selleks, et see peekon seal pulga ümber seisaks keerutasin neid enne toasoojas võis, siis veeretasin riivitud parmesani ja rukola segus ning keerasin peekoni sisse peitu. Kaunistuseks salatilehed, kirsstomatid ja külmutatud punane sõstar.



Pestorullid




Pestorullid tegin ema sünnipäevalauale. Esimest korda elus proovisin pestot ise teha kuna poes olevatel purkidel kirja pandu tundus liiga e-rikas:-). Igal juhul olen tulemusega väga rahul, maitsesid nii sünnipäevalapsele kui külalistele. Pesto retsepti võtsin nami-namist, lehttaigna rullisin suhteliselt õhukeseks, määrisin pestoga, keerasin rulli ja lõikasin tükkideks. Pealt määrisin munaga, et oleks ilusam silmale vaadata.

No comments:

Post a Comment