Teemad

Küpsised (16)

Soolapähkliküpsised kitsejuustuga



Sama head kui need.
Mõnusad nii kohvi kõrvale kui ka suupisteteks šampuse laual. Idee leidsin siit. Mugandasin vastavalt sellele, mida kapist leidsin.
Vaja läks:

125g toasooja võid
2,5 dl jahu
1,5 dl purustatud soolapähkleid
100g meelepärast kitsejuustu
200g riivitud juustu (kasutasin Saaremaa Hollandit)
soolapähkleid

Purusta pähklid ja sega jahuga, lisa või, kitsejuust ja riivitud juust. Sõtku taignaks. Tee taignast väikesed pallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajuta lömmi ja aseta keskele üks pähkel. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12 minutit.



Head nautimist!




Palju õnne Sulle kallis Eestimaa! Kingiks meile kõigile selle päeva puhul ühe väikese rukkilillekimbu.
Sedakorda söödava.

Selle aastase tordi retsept on järgmine:
Kakaobiskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl nisujahu
2 spl kartulijahu
3 spl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
umbes 2 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut

Kreem:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
3 dl vaarikaid

Vahusta toasoojad munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa vahule läbi sõela, segu samal ajal ettevaatlikult ülespoole tõstes. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult kasutatud paber.
Immuta vaniljepiimaga, eriti hoolega servad, et biskviit rullikeeramisel ei praguneks.
Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust, millele on lisatud vaniljesuhkur, kohevaks. Püreesta vaarikad ja sega suhkruga, lisa toorjuustule, viimasena lisa ettevaatlikult vahustatud vahukoor. Määri täidis jahtunud biskviidile ja keera paberi abil õrnalt rulli. Pane külmkappi üleöö maitsestuma.




Katsin koogi 200g martsipaniga, millesse on segatud veidi kauvatatud rukkililli. Just nimelt segatud, sest esialgne plaan martsipan rukkilillede abil siniseks värvida, kahjuks ei õnnestunud.
Lilleõied on suvel korjatud ja just nimelt selle tordi jaoks külmutatud, ootasid oma aega tänaseni :)
Ainus mittesöödav osa on lipuvärvi "pael", mis sedakorda sai tehtud lõngast.
Lisaks sellele pidupäeva tordile leiate palju ahvatlevaid ja kauneid isamaalisi torte ka Nami-nami tordivõistluselt, mis tänavu toimub juba neljandat korda.





Meie tänavusel õige tagasihoidlikul pidulaual olid veel kartulisalat ja e-vabad viinerid, suitsuräimevõileivad:



kodust rukkileiba
400g suitsuräimi
2 väikest sibulat
2 keedetud muna
hapukoort
majoneesi
vajadusel soola-pipart

Puhasta räimed, haki sibul ja muna, sega omavahel ja siis hapukoore-majoneesiga, vajadusel lisa soola-pipart. Lõika rukkileivast meelepärase kuju ja suurusega tükid, soovi korral rösti ja määri õhukese kihi võiga, tõsta peale suitsuräime määre ja kaunista.

Lisaks eelnevale veel munavõiga leivad:



4 keedetud muna
100g toasooja võid
soola, pipart
kuivatatud rukkililli
kodune rukkileib

Keeda munad, purusta kahvliga ja lisa või ning maitseained, sega kas käsitisi või saumikseri abil. Määri leivale ja kaunista.


Spetsiaalselt lastele mõeldes tegin selliseid vahukommiküpsiseid:



25 Marie küpsist
25 vahukommi
punasesõstramoosi
400g tumedat šokolaadi
võid
vahukoort
sarapuupähkleid

Aseta küpsised muffinivormi põhja, pane igale küpsisele peale 2 tl moosi, sinna peale pane vahukomm ja kõige tippu sarapuupähkel. Sulata vesivannil šokolaad, või ja lisa vahukoor, sega hoolega ja vala igale küpsisele supilusikatäis sulašokolaadi. Aseta külmkappi, soovitavalt järgmise päevani, siis jõuab šokolaad tarduda ja küpsis moosi all pehmeneda. Kaunista näiteks rukkililledega.



Sinihallitusjuustu-kreekapähkliküpsised


Mõnusad küpsised suupistelauale või külaliste tervituseks šampuse kõrvale.
Muide, sobivad ka neile, kes sinihallitusjuustu eriti ei armasta. Sõltub muidugi juustust ka.
Mina teen nii:

150 g võid
150 g sinihallitusjuustu Regina Blue
3 dl jahu
50 g hakitud kreeka pähkleid
kuni 0,5 tl soola (sõltub juustu soolasusest)

Vahusta toasoe või, lisa hulka tükeldatud sinihallitusjuust ja jahu. Sega ühtlaseks.
Lisa hakitud pähklid ja soovi korral ka sool. Jaga taigen pooleks ja vormi mõlemast umbes 3 cm läbimõõduga vorstikest.
Keera vorstikesed toidukilesse ja pane vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema.
Lõika taignast 0,5 cm paksused viilud ja laota ahjupannile. Küpseta 175-kraadises ahjus 12-15 minutit.
Head krõbistamist!





Seesamiküpsised

Lasteaia emadepäeva lauale valmisid kiirelt sellised küpsised.

150 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl nisujahu
0,3 tl küpsetuspulbrit
1 dl seesamiseemneid


Vahusta või suhkruga, lisa vahustamist jätkates muna. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu.
Lisa taignale seesamiseemned ja sega korralikult. Lase tainal tund kuni paar külmkapis taheneda.
Rulli tainas õhukeseks, lõika meelepärase kujuga küpsised. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ise rullin küll viimasel ajal kõik sellised kujundiga küpsised kohe küpsetuspaberil ja tõmban lihtsalt üle jääva taigna vahelt välja. Säästab aega ja samas ei riku küpsise kuju.
Soovi korral määri küpsised pealt munaga ning puista peale seesamiseemneid. Küpseta 175-kraadises ahjus helepruuniks, umbes 8-10 minutit, sõltuvalt ahjust.



Maitsevad eriti hästi külma piimaga ja minu meelest on järgmisel päeval veelgi paremad, siis tuleb seesami maitse paremini esile.
Algne retsept pärit siit

Keelekese küpsised

Prrrrr.....Õues on külm, suusatama-uisutama-kelgutama eriti ei kipu, tuleb tubast tegevust leida. Tsipa piparkoogitaigent ja üks munavalge ning valmisid oivalised beseepiparkoogid.
Aga kui laps ka töödesse kaasata, on talle midagi huvitavamat vaja välja mõelda. Otsisime veel küpsiste retsepte ja valisime selle:

4 muna
75 g tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
110 g sõelutud väga head nisujahu

Mune tuleb hoida toatemperatuuril vähemalt pool tundi enne tegutsema asumist.
Vahusta suures kausis munavalged, nii et vahule tekivad pehmed tipud. Lisa vähehaaval kuni pool tuhksuhkrust ja vahusta seni, kuni tekivad teravad tipud.
Väiksemas kausis vahusta munakollased. Lisa vähehaaval tuhksuhkur ja vahusta umbes 4-5 minutit kuni vaht on paks ja helekollane. Maitsesta vanillsuhkruga. Sega munavahud ettevaatlikult omavahel ja seejärel lisa vähehaaval jahu, ise pidevalt munavahtu segades. Kalla taigen kondiitripritsi, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pritsi sinna umbes 8 cm pikkused taignaribad. Selle viimase tegevuse võid jätta lapse teha, tema jaoks põnev ja saab suurepäraselt hakkama ka. Seejärel küpseta 180-kraadises ahjus kuni küpsised on kuldsed. Libista koos paberiga pannilt ja lase 10 minutit jahtuda.
Meie saime sellest taignakogusest kaks ahjuplaaditäit ehk ühe korraliku kausitäie.
Laps oli nii rahul, et enamus küpsistest kadus tema kõhtu :-)




Pähklisigarid

Tegelikult olen neid juba mitu korda teinud, lihtsalt nii mõnusad on, postitamiseks läks aga alles täna.
Algne retsept ikka siit , nagu ikka minu mugandustega:-)

Kasutasin:

Taigen:
600 g jahu
150 g võid
200 g hapukoort

Täidis:
100 g maapähkleid
100 g metsapähkleid
200 g suhkrut
50 g mett
0,5 tl kardemoni

Määrimiseks:
50 g sulavõid
1 munakollane

Vahusta või, lisa hapukoor ja vähehaaval jahu, sõtku taignaks (võid kasutada ka köögikombaini).
Täidise jaoks sega purustatud pähklid mee ja kardemoniga.
Jaga taigen pooleks, rulli võimalikult õhukeseks, määri sulavõiga ja lõika siis parajateks ruutudeks. Jaga ruutudele täidis, keera ruudud rulli ja suru otsad kokku. Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud pannile ja määri munakollasega.
Pista 180-kraadisesse ahju ja küpseta seal 20-30 minutit kuni rullid kenasti pruunikad. Lase jahtuda ja naudi külma piimaga.



Sobivad suurepäraselt ka suupistelauale.

Lumememmed aastavahetuseks

MÕNUSAT JA TEGUDEROHKET UUT AASTAT!

Avastasin täna, et polegi sel aastal veel siia midagi postitanud.
Parandan nüüd kiirelt selle väikse vea:-)
Meie aastavahetuse lauale ilmusid sellised lumememmed ehk lumetondid laste jaoks.
Kondiitrite võistlusel oleks ilmselt täielik põrumine aga hetkel polnud tegemist võistlusega, lastele meeldis ja see oligi põhiline.

Vaja läks piparkooke, marmeldaadi ja glasuuri. Natuke aega ja valmis nad saidki.






Beseepiparkoogid

HEAD VANA-AASTA LÕPPU KÕIGILE!



Kellel täna õhtuks magusa plaanid veel tegemata, soovitan teha neid piparkooke. Väga mõnusad ampsud saab, aega palju ei võta ja konti ka ei murra.
Vaja läheb:

1 munavalge
pisut soola
1 dl suhkrut
poole sidruni riivitud koor
500g piparkoogitaigent

Jaga taigen neljaks, rulli õhukeseks ristkülikuks. Samal ajal vahusta munavalge soolaga ja kui vaht juba selline pehmeke, lisa tasapisi suhkur ja lõpuks riivitud sidrunikoor. Vahusta tugevaks vahuks. Määri vaht taignale ja keera ettevaatlikult rulli. Mugavam on taigent rullida küpsetuspaberil, siis saad koos sellega juba rulli keerata. Pane rull vähemalt 45-minutiks jääkappi. Soojenda ahi 150-kraadini, lõika rull terava noaga kiiresti viiludeks, jaota pannil laiali ja küpseta umbes 15 minutit. Lase täielikult jahtuda. Algne retsept pärit
siit.


Need hõrgutavad trühvlid

Neid on nii palju erinevaid, nad kõik on imemaitsvad, suudad sa siis otsustada, et mida võtta ja mida jätta.
Mina proovisin järgmisi:

Martsipanitrühvlid



100g martsipani
100g tumedat shokolaadi
seesamiseemneid

Lõika martsipan väikesteks tükkideks ja veereta käte vahel pallideks. Sulata vesivannil shokolaad, kasta martsipanipallid shokolaadist läbi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Raputa peale seesamiseemneid ja tõsta mõneks ajaks külma tarduma. Minu lemmikud!

Tumeda shokolaadi trühvlid Vana Tallinna likööriga



250g tumedat shokolaadi
2dl vahukoort
1 spl Vana Tallinna likööri
40g võid
kakaopulbrit

Kuumuta koor keemiseni ja tõsta tulelt, lisa hakitud shokolaad ja või ning sulata need segades. Lisa liköör ja sega ühtlaseks massiks. Pane külmkappi 12 tunniks. Vormi segust teelusikate abil väikesed pallid ja veereta neid kakaos. Tõsta paariks tunniks külma tahenema. Selline klassikaline trühvel siis.


Maapähklitrühvlid



2dl vahukoort
100g võid
600g tumedat shokolaadi (või 400g tumedat ja 200g piimashokolaadi)
2dl maitsestamat toorjuustu
3dl soolapähkleid

Kuumuta või ja koor keemiseni, tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud shokolaad, lase kuumas sulada. Sega juurde toorjuust ja pooled pähklitest.
Vala segu küpsetuspaberiga kaetud alusele ja raputa peale ülejäänud pähklid. Lase külmas taheneda. Lõika tükkideks. Mõnusa omapärase maitsega, algne retsept pärit siit


Marja-mandlishokolaad




Neid shokolaadipätse tegin lastele.

200g tumedat shokolaadi
1 dl mandli-metspähklisegu
1 dl kuivatatud jõhvikaid ja aprikoose

Rösti mandlid ja pähklid kuival pannil. Sulata shokolaad vesivannil, sega mandlite ja pähklitega, lisa ka jõhvikad-aprikoosid. Vormi kaks pätsi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Soovi korral kaunista pealt mandlite ja puuviljadega. Tõsta külma tahkuma. Tore isetehtud kingitus, pealegi väga maitsev!


Sügisesed lilled



Tahtsin neid lilli juba ammu proovida, seni pole lihtsalt aega olnud. Mõned päevad tagasi tegin lõpuks taigna aga küpsetamiseni jõudsin alles täna. Kaua oodatud kaunikene. Lapsega koos meisterdatud, pühapäeva õhtuseks krõbistamiseks väga mõnusad.
Kuna taigen peab niikuinii vähemalt 8 tundi külmkapis seisma, siis seda intensiivsem tuli maitse.

Vaja läks:
200 g võid
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
noaotsaga soola
1 sidruni riivitud koor
2 muna
400 g jahu
2 spl konjakit või rummi

Sokolaadivõõp:
50 g tumedat sokolaadi
1 spl kuuma vett
0,5 spl sulatatud võid
50 g tuhksuhkrut

Hõõru sulatatud ja jahutatud või, suhkrud, sool, riivitud sidrunikoor ja munad vahule. Sõtku hulka jahu ja alkohol. Jäta taigen vähemalt 8 tunniks külma seisma. Rulli siis lahti ja lõika vormiga soovitud kujud.



Soovitan seda teha küpsetuspaberil, et vormid oma kuju ei kaotaks pannile tõstmisel. Tõsta paber koos küpsisekujudega pannile ja küpseta 225 kraadi juures kuni küpsised on kuldsed. Kata pealt sokolaadivõõbaga.

Valeri küpsised

Juba ammu-ammu oli plaanis proovida Valeri küpsiseid ise teha. Lõpuks jõudsin tegudeni ja tulemus oli väga-väga hea. Tõsiselt. Retsepti võtsin raamatust "Krõbedad küpsised" sarjast "100 rooga". Edaspidi ma neid küpsiseid poest küll ei osta. Tegemine konti ei murra ja tulemus on kordi parem.
Välja nägid minu küpsised sellised:



Külakostiks läksid siia:



Ja ülejäänud päris suur kausitäis tühjenes rekordilise kiirusega:-)


Võiküpsised



Valik küpsiseid meie Emadepäevalaualt.


Kohupiimaküpsised



Laps tahtis köögis askeldada ja midagi head teha. Proovisime alustuseks küpsiseid nami-nami retseptikogust. Kerge teha ja maitsesid ka hästi. Teeme teinekordki.


Kaerahelbeküpsised



Minu kaerahelbeküpsised on tehtud ilma munata, siis jäävad mõnusad õhukesed ja suussulavad, mitte pätsid. Nii on meie peres tehtud niikaua kui mina mäletan.
Retsept järgmine:

200 g kaerahelbeid
150 g jahu
150 g suhkrut
200 g sulatatud võid
100 g hapukoort
0,5 tl soodat
maitseks võib lisada sidrunit või vaniljesuhkrut

Sega kõik antud järjekorras, sooda sega enne hapukoorega.
Tõsta taigen teelusika abil küpsetuspaberiga kaetud pannile ja vajuta näpuga lamedamaks. Arvesta, et küpsised vajuvad ahjus laiali, seega, jäta neile selleks ruumi.
Küpseta 180-kraadi juures kuni küpsised on helepruunid.

Šokolaadiküpsised




Vanemad tõid mulle kängurumaalt shokolaadiküpsiseid. Jube hästi maitsesid. Olen neid nüüd kaks korda proovinud järgi teha. Teisel korral oli juba küpsise moodi, kuid tahavad ikka veel katsetamist. Minu variandis koosnevad esialgu veel poest ostetud Marie küpsistest, sinna peale panen põldmarjamoosi, vahukommi, röstitud pähklit ja kallan kõik shokolaadiga üle. Välimus jätab veel kõvasti soovida, maitse on aga jumalik:-)


Beseeküpsised




Beseeküpsised, mis kaovad kausist erilise kiirusega. Retsept võetud Oma Maitse 2006.a valikust.