Teemad

Keeksid (5)

Suvikõrvitsa-šokolaadikeeks


Suvikõrvits on ikka üks tänuväärne vili. Temast saab igasugu huvitavaid toite teha, nii soolaseid kui magusaid. Kui oma fantaasiast puudu tuleb või tahad lihtsalt inspiratsiooni oma ebamäärastele kujutlustele, siis aitab ka Nami-nami laialdane retseptivalik.

Sedakorda siis siinne retsept:

6,25 dl nisujahu
0,5 tl soola
1,25 dl mõrudat kakaopulbrit
1 tl kaneeli
2 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
2,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl söögisoodat
1,75 dl toasooja võid
5 dl suhkrut
2 muna
5 dl riivitud suvikõrvitsat
1,25 dl piima
2,5 dl hakitud kreekapähkleid (või muid pähkleid)

Hõõru või suhkruga vahule, lisa munad, piim, riivitud suvikõrvits koos mahlaga ja kreekapähklid, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega täpselt parasjagu :)
Kalla taigen kahte keeksivormi ja küpseta 180-kraadi juures umbes tund aega. Katsu küpsust puutikuga.


Minu üllatuseks tuli välja väga hea keeks, omapärase maitsega ja mõnus mahlane. Muideks, seisab laual värske mitu päeva kui midagi alles jääb.


Päikseline puuviljakeeks

Keeksi on saanud viimasel ajal nii palju teha, et aitaks juba, aga no ei, vaja ju jõululauale ka veel midagi välja mõelda. Seekord valisis sellise:

200g võid
2 dl suhkrut
4 muna
4,75 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl kuivatatud puuvilju
70g sukaati
1 dl rosinaid
0,5 dl päevalilleseemneid

Vahusta toesoe või suhkruga. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber nisujahuga, pane juurde tükeldatud kuivatatud puuviljad ja päevalilleseemned. Määri keeksivorm rasvainega ja tõsta taigen tasakesi vormi. Küpseta 175-kraadi juures tund aega. Katsu tikuga küpsust - kui tikk jääb puhtaks, siis keeks on küps.
Päevalilleseemned annavad keeksile mõnusa pähklimaitse. Soovi korral serveeri keeksi rummiga maitsestatud vahukoorega, kuid hästi maitseb ka ilma kastmeta.





Virsikukeeks

Oh neid traditsioone küll...neid on nii palju, toredaid ja mitte nii väga vahvaid....kuid ometi on nad meil olemas....
Meil on naabritega selline ülimalt vahva traditsioon Jõulude ajal peredega koos istuda, nautida head sööki-jooki, lobiseda-mängida lauamänge ja tunda elust mõnu.
Eelmisel aastal tegime seda natuke teisiti, kogu üritus algas kooskokkamisega, et üks perenaine kogu toidutegemise koormat üksi ei peaks kandma. Igati vahva üritus oli, eks näis, mis sel aastal välja tuleb....


Juba mitu päeva on mind painanud keeksiisu. Täna oli põhjust muude kiirete tegemiste vahel üks kiire keeksitegu ka toimetada. Retsepti võtsin raamatust "Lämpimiä leivontahetkiä". Algne retsept on kirsikeeks, kuna ma kapist kirsikompotti ei leidnud, mugandasin retsepti virsikukeeksiks.



250g võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
1 sidruni riivitud koor
2 spl kompotivedelikku või koort
1 dl virsikuid
2 tl küpsetuspulbrit
4,5 dl jahu

Vahustasin või ja suhkru, lisasin ükshaaval munad, vahustamist jätkates. Lõpuks lisasin kõik ülejäänud ained. Kalla taigen keeksivormi ja küpseta 175-kraadi juures tunnike.
Täna tegin sellest kogusest kaks 25cm pikkust keeksi. Olen täheldanud, et keeks tuleb oluliselt mahlasem kui küpsemise ajal on ahjus ka väike veekausike.
Ühe keeksi viisin külakostiks sõbrannale, teise sõime kodus. Mõlemad kadusid laualt nagu poleks olnudki. Soovitan niisama ja ka jõululauale sobib suurepäraselt.




Tiigrikeeks



Laps tellis sünnipäevaks keeksi, ime sündis, keeksi sisse tuli "R" nagu tütre nime algustäht:-)


Lihtne keeksike