Saturday, March 30, 2013

Lihavõtted 2013



Häid pühi kõigile!

Üks päev avastasin, et mul on siin blogis küll hulganisti pilte tehtud pašadest aga retsepti polegi.
Kohe parandan selle vea.
Olen juba väga-väga-väga palju aastaid selle retsepti järgi pašat teinud, nö kindla peale minek. Kuigi, igal aastal on lisandeid natuke vahetunud-lisandunud. Niisiis:

1 kg kohupiima, sellest 2 x 400g kohupiimatoru ja 1 x 200g vaniljekohupiim
200g suhkrut
4 munakollast
200g võid
4 dl vahukoort
100g mandlilaaste
150g marmelaadi
poole sidruni mahl ja riivitud koor
2 tl vaniljesuhkrut
pähkleid
Marianne cruh´i

Sega kohupiim munakollaste ja suhkruga, lisa sulatatud ja jahutatud või. Lisa sidrunimahl ja riivitud koor, mandlilaastud, tükeldatud marmelaad ja pähklid. Maitsesta vaniljesuhkruga. Vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult kohupiimaseguga. Vooderda sõel näiteks marliga (sobib ka õhem riidetükk, näiteks batist). Kalla segu sõelale, voldi riideotsad peale ja lisa raskuseks näiteks taldrik. Aseta külmkappi nõrguma vähemalt järgmise päevani.
Kalla paša vormist alusele ja kaunista meelepärasega. Sel korral kasutasin Marianne cruch´i ja riivitud apelsinikoort, lisaks veel untsu läinud mandlibesee küpsiseid (neist hiljem) ;).
Sellest kogusest saab kaks sellise suurusega nagu pildid ja lisaks veel ühe väiksema.

Meie selle aasta munad tulid sellised:





Soolapähkliküpsised kitsejuustuga



Sama head kui need.
Mõnusad nii kohvi kõrvale kui ka suupisteteks šampuse laual. Idee leidsin siit. Mugandasin vastavalt sellele, mida kapist leidsin.
Vaja läks:

125g toasooja võid
2,5 dl jahu
1,5 dl purustatud soolapähkleid
100g meelepärast kitsejuustu
200g riivitud juustu (kasutasin Saaremaa Hollandit)
soolapähkleid

Purusta pähklid ja sega jahuga, lisa või, kitsejuust ja riivitud juust. Sõtku taignaks. Tee taignast väikesed pallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajuta lömmi ja aseta keskele üks pähkel. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12 minutit.



Head nautimist!

Monday, March 11, 2013

Lumest pallid supi sisse ehk lumepallisupp



Üks ütlemata tore pühapäeva magustoit, mis tasub taas mälusopist välja kaevata. Laupäeval võib ka koos sõpradega lumesõda pidada :)

Pühapäeval õues kevadisi päikesekiiri püüdes ja vaadates, kuidas lapsed omale lumest meiki näkku patsutasid, tekkis isu endagi lapsepõlve tagasi pöörduda.
Päike oli nii mõnusalt soe ja paitas hellalt, veed sulisesid ja lootus, et see valge ja külm sealt õuest juba kaduma hakkaks, otsustasin veidi päikest aidata.
"Tüdrukud, mis te arvate kui paneks õige lumepallid supi sisse?"
Oi neid ärevaid nägusid, et mis ja kuidas.

Niimooodi:

1 liiter piima
4 muna
1 dl suhkrut
1 kuhjaga tl vaniljesuhkrut
õige pisut soola

Eralda munavalged kollastest ja vahusta veidikese soola ja umbes supilusikatäie suhkruga kõvaks vahuks.
Munakollased vahusta eraldi kausis koos suhkru ja vaniljesuhkruga helekollaseks.
Aja suures potis keema piim, alanda kuumust ja meisterda lumepallid ehk siis võta lusikasuurused munavalgevahu pallid ja keeda need piimas mõlemalt poolt kiirelt läbi. Tõsta vahukulbiga magustoidukaussi kastet ootama. Kuna munavalge kuumas piimas paisub, siis võta võimalikult suur pott, et pallikesed ära mahuksid. Korraga mahub potti umbes 5-6 palli, sõltuvalt poti suurusest.
Nüüd vala kuum piim ettevaatlikult munakollasevahu hulka. Kindlam on seda teha samal ajal vahtu veelkord mikserdades. Kalla saadud segu tagasi potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuni segu hakkab paksenema. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.
Vala kaussi lumepallidele seltsiks ja rõõmusta koos lastega, et võid vabalt lund süüa, ilma et kurk haigeks jääks.



Lumi on söödud, kevad võid tulla, me oleme valmis!