Wednesday, May 30, 2012

Konnapreili


Selle konnapreili omanikuks sai meie naabritüdruk, kes on tõeline konna fänn. Nüüd on tal täitsa oma konnapreili, keda võib vabalt tasku pista ja kasvõi ööseks kaissu võtta.


Lihtsalt sinine


Selle lihtsa kübara tegin ühele väga toredale vanaprouale. Värv on just see, mis toob sinise silma veelgi rohkem esile.
Teinekord piisab vähesest ehk lihtsuses peitub võlu.


Iirise-rabarberi tosca


Maikuu Oma Maitse ajakirjas on selle koogi kohta öeldud, et "tõelistele maiasmokkadele". Ma püüan ju ka olla see tõeline maiasmokk ja kus ma siis võiks jätta retsepti katsetamata. Ei tule kõne allagi.
Igal kevadel tuleb ikka midagi uut katsetada, seda korda siis selline versioon:

150 g võid
2 dl suhkrut
3 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
400 g rabarberit

Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Sega jahu ja küpsetuspulber ning lisa või-muna segule.
Tükelda rabarber, noori varsi ja veel oma aia omi, ma ei koori, sega taignasse. Vala taigen lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200-kraadi juures umbes 20 minutit.

Tosca kate:

150 g Kiss-Kiss iiriseid
1 dl vahukoort
50 g võid
50 g mandlilaaste
peoga seesamiseemneid

Samal ajal kui põhi küpseb ahjus, sulata potis iirised, koor ja või. Keeda 5 minutit ja sega hulka mandlilaastud nind seesamiseemned. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel 15 minutit.


Isiklikult mulle maitses väga, iirise maitse on kõige tugevam veel soojal koogitükil, seistes muutub mahlasemaks ja kate krõbedamaks.

Retsept Oma Maitse Mai/2012 ajakirjast.

Thursday, May 24, 2012

Naadid siin ja naadid seal


Kevadel kui loodus roheliseks läheb, hakkad ootama seda aega, millal saaks igasugu värsket peenralt suhu pista. Kõik süüa kõlbav aga ei kasvagi peenral, vaid hoopis aianurgas või lausa rohuniidul.
Meie aiast naati saada, selleks tuleb ülikärmelt tegutseda, sest mul on selline aiahull (heas mõttes muidugi) ema, kes kõik umbrohu hirmsa kiirusega hävitab :) Tihti peangi naati hoopis lähedal asuvalt niidult korjama.
Sel aastal on saanud ohtralt erinevaid naaditoite katsetada. Peale muffinite ja erinevate salatite mingit erilist lemmikut ei tekkinud aga kirja panen siia ikka, siis järgmisel aastal hea korrata.
Esimeseks tegin lapse tungival nõudmisel naadimuffineid, siis erinevaid salateid, edasi sai naati pistetud kotleti sisse,


ja sõrnikusse


ja lõpuks pirukassegi


Piruka retsept pärit siit, selle vahega, et meie asendasime sibula küüslauguga.

Kõrvale murulaugu-nurmenukusalat.


Igati tervislik ja maitsev kevad :)

Kaksiktort


Sai siin vahepeal tehtud üks kaksiktort, ehk üks tort aga sünnipäevalapsi kaks.
Tuli tordi pealmine kate kuidagi kaheks jagada. Kuna tegemist 2-aastase poisi ja 17-aastase neiuga, siis polnudki see eriti lihtne.

Tordi sisuks 3-kihiline biskviit, mille vahel toorjuustu-vahukoore-moosi segu. Biskviit immutatud vaniljepiimaga nagu ikka. See on minu meelest üks lihtsamaid ja maitsvamaid viise torte mahlaseks saada.
Peal siis martsipan, vahukomme, moonipuru ja Marianne crush. Auto poolse tordi küljel ka Domino küpsises ratasteks.


Neiule roosamannat ja südameid.


Tulevasele ralliässale ikka auto :)

Saturday, May 12, 2012

Jänkuke

Sattusin ka selle konksu otsa. Õigemini, vaadates FB-s teiste tegemisi, avastades, et paljusid on sel kevadel haaranud heegeldamise tuhin, pidin minagi proovima. Mitte, et ma muidu ei heegeldaks, koon ja heegeldan kogu aeg. Ikka on mitu asja korraga käsil, et kui üks parasjagu ära tüütab, on teine või kolmas kohe vahelduseks võtta.
See jänkuke sai aga tehtud ka muul põhjusel. Laps sai sünnipäevakutse ja kingiideed polnud. Ja siis ta tekkiski.
Üks väike särasilmne neiu sai endale sellise jänku.


Sünnipäevalapsele väga meeldis, ja mis saab rohkem südant soojendada kui lapse siiras rõõm.
Tegemine ise pole üldsegi keeruline. Võimalik, et nii mõnigi tüdruk leiab edaspidi oma kingikotist minu tehtud loomakese.

Küpsisetort Toadette



Ühe toreda poisi sünnipäevaks telliti minu käest küpsisetort. Minu jaoks natuke erilisem, sest meie pere on läbi aegade teinud küpsisetorti hapukoorega, peale kas šokolaadikreem või vahukoor.
Sedakorda panin aga küpsiste vahele kohupiima-vahukooresegu.
Tort oli suur, sellest pidi jaguma umbes 40-le sööjale. Küpsisekihte oli neli. Kaks kihti oli kohupiimasegu, üks kiht mustsõstra-apelsinimoosi. Peale veel vahukoor ja kõige lõpuks martsipanikiht.
See väike Toadette, kes seda torti kaunistama pidi, on netiavaruste piltidel tunduvalt kenam aga no kui sünnipäevalaps ta tordil ära tundis, jäi ka minu süda rahule.


Maitselt oli see tort minu suureks üllatuseks täiesti super! Ilmselt rikun nüüd edaspidi peretraditsioone ja teen seda torti sellise koostisega ka edaspidi :)

Kevadine maasikakook täidetud maasikatega

Igal aastal kusagil seal aprilli teises pooles, on mul igati põhjust teha vähemalt üks korralik tort või siis ka kaks.
Seekord soovisid sünnipäevalapsed maasikatorti kohupiima ja martsipaniga.
Mõeldud-tehtud. Poest vajalik ostetud ja nüüd fantaasialend tööle.


Küpsetasin kaks biskviiti. Immutasin vaniljepiimaga.
Vahele segasin kohupiimapasta-toorjuustu-vahukoore-maasikamoosi segu. Peale martsipan ja värsked maasikad,
mis on täidetud toorjuustu-vahukoore kreemiga.


Tort tuli uskumatult mahlane ja hea, kõik sõid ja kiitsid ja võtsid veel tükikese .....

Pärlitega sidrunikook

Oi-oi kui ammu pole siia enam miskit postitanud. Söönud oleme ikka ja pilte ka teinud,
siia pole lihtsalt aega olnud kirjutada.
Üritan nüüd tagantjärgi miskit paremat siia ka välja panna.
Esiteks üks minu lemmikutest, kui sidrunikoogi isu tuleb.


Põhi:
3 munakollast
1,5 dl suhkrut
1 apelsini riivitud koor
2 dl apelsinimahla
4 dl jahu
2 tl vanillsuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl sulatatud võid


Paks sidrunikissell:
1 dl sidrunist pressitud mahla
4 dl vett
1,5 dl suhkrut
4 spl maisi- või kartulitärklist
3 munakollast

Besee:
6 munavalget
1,5 dl suhkrut

Mõõda kõik kisselliained väiksesse keedunõusse ja vispelda läbi. Kuumuta pidevalt vispliga segades, kuni segu pakseneb. Tõsta kohe külma vette jahtuma.
Põhjataignaks sega jahu küpsetuspulbriga, lisa vanillsuhkur ja riivitud apelsinikoor. Mikserda munakollased suhkruga pehmeks vahuks, lisa sulatatud või, jahusegu ja apelsinimahl. Laota taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 175-kraadi juures umbes 25 minutit.
Kata jahtunud põhi külma kisselliga. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa vahustamist jätkates vähehaaval suhkur. Tõsta mass kisselli peale ja määri noaga laiali. Küpseta ahju keskosas 200-kraadi juures 5-6 minutit ja tõsta jahtuma.


Kui juhtub hea päev olema, saad hulganisti pärleid, mida nautida :)