Monday, June 20, 2011

Üks tähtsam pidu - pulma-aastapäev

Ja nii nad ongi üle kivide ja kändude, mäest üles ja mäest alla, rõõmus ja kurbuses, heas ja halvas, õnneks ikka veel koos. Juba 40 aastat!!!
Uskumatu, kuid tõsi. Tehke järgi, kellel see võimalus on antud.


Külalisi-pidulisi kostitati seekord avapauguks šampuse ja juustuvalikuga, lisaks värsked kodumaised maasikad ja natuke kaugemalt pärit murelid-viinamarjad.


Põhiroaks koduses suitsuahjus küpsetatud kana, köögiviljasalat, murulaugukaste, redisesalat, seemne-pähklileib ürdivõiga, ciabatta, joogiks valge või punane vein, lastele mahl.



Ürdivõi retsept:
100 g taluvõid
6-7 lehte värsket salveid
4-5 lehte sidrunmelissi
meresoola

Lase võil toas pehmeneda, lisa peeneks hakitud salvei-melissi lehed ja sool. Sega ja pane külmkappi maitsestuma. Enne serveerimist lase toas pehmeneda.


Magusaks oli minu tehtud Manhattani toorjuustutort ja Narva kohvikust tellitud kringel, väga maitsvad ja rohkelt kiidusõnu pälvisid mõlemad.



Kohvile lisaks kaugelt Kanadamaalt toodud jäävein, konjak, mahl.


Pruutpaar tellis kingiks midagi püsivat ja kaunist aiailuks. Said siis ühe uhke rododendroni ja valge pihlaka, et ikka kummalgi oleks oma, mille eest hoolt kanda :)


Jõudu ja jaksu, eelkõige tervist, ega see 50 ka enam kaugel pole!

Wednesday, June 15, 2011

Rabarberi-kohupiimapirukas martsipanipõhjal


Nonii, see on nüüd küll minu selle aasta vaieldamatu lemmik rabarberikookide seas, pisarakoogile lisaks muidugi.
Mõnusalt hapukas, samas läägelt magus, täpselt nii nagu tükike suhu satub.
Ei nõua palju vaeva ja aega ka mitte. Niisiis, ühe suure ahjuplaaditäie jaoks läheb vaja:
150 g toasooja võid
200 g martsipanimassi, ikka mandli oma
2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
5 dl jahu
1-1,5 dl vett

Sega kuivained omavahel ja siis mudi koos või ja martsipaniga puruseks, lõpuks lisa vesi. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru natuke kinni. Pane 10 minutiks 200-kraadisesse ahju eelküpsema. Samal ajal valmista kate.

Selleks on vaja:
8-10 korralikku rabarberivart
3 pk vaniljekohupiima
4 muna
2 dl suhkrut
kondenspiima

Koori ja seejärel haki rabarber.
Vahusta vägagi korralikult kohupiim, munad ja suhkur. Mina vahustasin pea 10 minutit, et oleks tõesti ilus vahuline.
Võta ahjust põhi ja kata rabarberiga, nirista peale kondenspiim, ära sellega koonerda ja lõpuks kohupiima-munavaht. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase natukene jahtuda, soojalt on põhi muredam, jahtunult tahedam, ühtmoodi maitsev ikka.

Sunday, June 12, 2011

Maasika-kohupiima-jogurtitort

Üks ütlemata mõnus suvine kook kui väljas on leitsak ja köögis ei ole väga võimalik ahju kasutada. Kes see ikka saunas süüa teeb.



Põhjaks:
2 pakki "Ekstra" küpsiseid
2 spl kakaod
100g sulatatud võid

Jogurtikiht:
1,5 l maasikajogurtit
6 spl želatiini
natuke vett

Kohupiima-vahukoorekiht:
1 torukohupiim
1 pk vaniljekohupiima
2 suurt pakki vahukoort
maitse järgi suhkrut
vaniljesuhkrut
5 spl želatiini

1,5 kg maasikaid

Kaunistuseks:
maasikaid
Marianne crush
vahvlitorud



Põhja jaoks sulata või, lase veidi jahtuda. Purusta küpsised ja sega kakaoga, lisa jahtunud või ja sega. Suru koogivormi põhja ja lase külmas veidi aega seista.
Jogurtikihi jaoks paisuta ja siis sulata želatiin, kalla jogurti hulka.
Kata küpsisekiht viilutatud maasikatega ja vala üle jogurtiga. Lase külmkapis tarduda.
Kohupiimakihi jaoks vahusta vahukoor, lisa kergelt vahustatud kohupiima-suhkru segule. Paisuta ja sulata želatiin, sega kohupiima-vahukoorega, lisa maasikaviilud ja sega ettevaatlikult. Vala jogurtikihile.
Lase külmkapis tarduda soovitavalt üleöö.
Kaunista.

Thursday, June 9, 2011

Maasika-rabarberi krõbedik

Üks hästi lihtne magustoit kui muid ideid pole või vaja ruttu midagi magusat lauale panna.

300g rabarbarit
300g maasikaid
80g sulatatud võid
2 dl suhkrut
2 tl kaneeli
3 dl viie puuvilja müslit

Tükelda maasikad ja rabarber, sega kaneeli ja poole koguse suhkruga. Määri keskmise suurusega ahjuvorm võiga ja vala sinna maasika-rabarberi segu.
Sega omavahel sulatatud või, müsli ja ülejäänud suhkur. Vala vormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.
Serveeri koos jäätise, vahukoore või vaniljekreemiga.

Sunday, June 5, 2011

Kollane karikakar


Naljakas on mõelda, et väikesest inimesest kasvab ükskord suur aga mõned asjad ei muutu iial. Kui laps saab uue mänguasja, siis mängib ta sellega esialgu kogu oma järgnevad päevad, kui uudsus mööda saab, jääb ka mänguasi tahaplaanile.
Kui me õpime midagi uut, siis tahame seda oskust aktiivse harjutamisega ikka ja jälle kinnistada.
Kui ma leian uue retsepti, mis on eriti maitsev, saab seda tehtud ikka ja jälle niikaua kuni sellest tüdineb ja retsept vajub mõnikord lausa aastateks unustusehõlma.
Kui ma ostan endale mõne uue toreda köögividina, siis tahan seda kasutada uuesti ja uuesti kuni....
Sellel suvel saavad ilmselt paljud külalised meie laua ääres maitsta torte, mis on kaunistatud karikakardega, uudsuse võlu, mis muud :))

Sedakorda siis kollased karikakrad.


Sisuks kolm biskviiti, kohupiima-vahukoore segu, punased sõstrad, peal martsipan.


Mõnus šokolaadikook

Lihtne ja mõnus. Retsept toredalt naabrinaiselt.

200 g mõrushokolaadi
200 g võid
5 muna
1sl jahu
3 dl suhkrut
0,5 dl viskit, konjakit või brändit (mina kasutasin hoopis rummi)
0,5 dl väga kanget kohvi või espressot

Sulata tükeldatud shokolaad ja või. Klopi munad ja vala jahtunud või-shokolaadi segu hulka. Lisa suhkur, jahu ja soovi korral alkohol ja kohv.
Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25-30 minutit.

Roosa tüdruk

Ühel ilusal talvepäeval tekkis mõte: lapse lõpupeoks peaks talle kleidi ise tegema. Mõeldud-tehtud, valisime mustri, kleidi värvi, suundusin poodi, ostsin niidi ja nii see tehtud saigi. Aega läks paari nädala jagu õhtuid ja valmis ta saigi. Lõpptulemus selline.


Soengu tegime ka, ikka piduliku :)


Kui aus olla, siis on neid kleite lausa kaks, üks väiksem lapsele, teine suurem emmele.




Wednesday, June 1, 2011

Karikakrad


Küll need lapsed kasvavad ikka kiiresti. Tavaliselt näeb seda eriti võõraste laste pealt. Kui oma laps järsku lasteaia lõpetab, vaheldub hinges kurbus ja rõõm. Alles ta oli väike päkapikk, kes Sulle sülle ära mahtus, sõrme suhu toppis ja vahel arusaamatult lalises. Nüüd on juba väike preili, iseseisev ja tegus.
Meie väikestest karikakardest on sirgunud juba suuremad karikakrad.
Rühma nimeks "Karikakar", ja minul oli au meisterdada lõputort.
Sööjaid ligi 80, nendest lõpetajaid 25 + 2 kasvatajat ja abikasvataja.
Küpsetasin 8 biskviiti, kulutasin 4 torukohupiima, 6 pakki vaniljekohupiima, 2 liitrit piima, vaniljesuhkrut, toorjuustu, 1,5kg martsipani, 2,5l vahukoort, suhkrut, punasesõstramoosi, värvilist tuhksuhkrut, veidi jõhvikajahu, kokku vormisin 65 väikest, mõned keskmised ja suuremad karikakraõied


ja lisasin hästi palju armastust.

Valmis said sellised:



Kokku umbes 16kg torti!

Pidu toimus Võsu lähedal Jaaniojal, lapsed käisid metsamatkal, meisterdasid kroone-haldjakeppe-mõõgad-kilbid ja ehtisid end kuningateks-kuningannadeks. Hiljem valisid endi hulgast kuninga-kuninganna ja said aaretelaekast kingiks tükikese päikesekiirest.
Ilmataat pidas sõna ja tõi meile imeilusa suveilma.
Sõime kaasa toodud salateid, grillisime vorste-liha ja lõpetasime tordisöömisega.
Lapsed rahul ja õnnelikud, vanemad väsinud aga ka õnnelikud.


Meil on olnud õnn veeta oma lapsepõlv toredas lasteaias, väga vahvate laste ja nende vanemate ning uskumatult toredate kasvatajate-õpetajate seltsis. Aitäh Teile kõigile!
Ilusat suve ja uute kohtumisteni!