Monday, January 31, 2011

Tallekeel

Hõrgutav, suussulav, imemaitsev...... mida kõike võib tema kohta öelda, pigem võtab sõnatuks ja paneb lihtsalt ahmima. Õde ütles, et see sõnakombinatsioon ise kõlab julmalt, ja no kui nii mõtlema hakata, siis muidugi, aga .... siis ei saaks ju üldse midagi süüa kui kõigesse nii sügavuti tungida. Vähemalt pooled hõrgutised jääksid proovimata ja sellest oleks tõeline kahju.

Vaja läks:

9 tallekeelt
külma vett
2 kooritud sibulat
4 küüslauguküünt
1 tl musta terapipart
2 tl rohelist terapipart
3 rosmariinioksa
4 loorberilehte
3-4 tl soola

Tallekeeled potti, peale külm vesi just nii palju, et kataks keeled ja tsipake veel. Lasin keema tõusta ja korjasin sel ajal vahu pealt. Lisasin maitseained ja keerasin kuumuse keskmise peale. Keetsin natuke üle kahe tunni. Vahepeal potti kiigates tundus, nagu keedaks mingit nõiarohtu, vesi oli roheline, mis roheline, aga lõhn, mis potist levis, tõotas head.
Tõstsin keeled potist ja koorisin ära, sulpsatasin kooritud keeled potti tagasi ja lasin seal vedelikus jahtuda.
No tegelikult päris maha jahtuda nad ei saanudki, enne läks maitsmiseks ja no tõesti ime, et pisut ka järgmiseks hommikuks võileivale jagus. Korralikku pilti ei saanudki, enne said otsa. Järgmisel korral panen fotoka lauale enne kui keeled:-)

Wednesday, January 19, 2011

Võileivatort

Hm,mul tuli lahendada keeruline ülesanne, osta poest leiba ja sellest võileivatort teha. Leivalett on pikk, aga mida sealt valida kui pole ise juba paar aastat poest leiba ostnud. Seisad ja vahid seda letti aga valida ei oska. Tingimuseks, et vormileib, see natuke kergendas valikut aga keeruline ikka...lõpuks sai otsustatud ühe sellise kasuks, mille pakendil kirjas, et juuretisest tehtud. Ülejäänud komponendid ka kokku varutud ja nii ta tehtud saigi.
Kasutasin:

2 vormileiba
Merevaigujuust
riivitud juust
sink
ananassitükid
majonees
hapukoor
toorjuust
murulauk
värske kurk
paprika
kirsstormatid
mozzarella tükid
riivitud parmesani
petersell

Tegin kolm kihti, vahele Merevaigu-riivitud juustu-singi-ananassi-majoneesi-hapukoore segu. Ööseks külmkappi. Järgmisel päeval määrisin pealt toorjuustu-hapukoore-murulaugu seguga ja kaunistasin ülejäänud värskega, lisaks riivitud parmesan. Selline päiksepaistelisele talveilmale kohane värvikas sai.



Ja maitsev ka!

Tuesday, January 18, 2011

Juustu-seesamikana

Ühel päeval oli meie külmkappi imelikul kombel kogunenud liiga palju riivjuustu. Ideed, mida sellega pihta hakata, täitsa otsas. Poes trehvasin tuttavaid, kes andsid hea idee, teha paneeritud kana. Ma pole eriline riivsaias paneeritud toitude fänn, seega otsustasin kana paneerida hoopis seesamiseemnete ja juustuga.
Kasutasin:

kanafilee
muna
sool
pipar
seesamiseemned
riivitud juust
praadimiseks õli

Kloppisin muna lahti, lisasin soola-pipra ja seesamiseemned. Fileetükid lõikasin õhemaks, keerutasin nad muna-maitseainesegus ja pistsin pannile. Pruunistasin mõlemalt poolt ja keerasin tule vaiksemaks, kui kana oli pehme, raputasin juustu peale ja küpsetasin mõlemalt poolt juustukoore ümber. Kõrvale sõime riisi ja kurgi-avokaado-suvikõrvitsa-tomati salatit. Läheb kordamisele kindlasti.

Thursday, January 6, 2011

Lumememmed aastavahetuseks

MÕNUSAT JA TEGUDEROHKET UUT AASTAT!

Avastasin täna, et polegi sel aastal veel siia midagi postitanud.
Parandan nüüd kiirelt selle väikse vea:-)
Meie aastavahetuse lauale ilmusid sellised lumememmed ehk lumetondid laste jaoks.
Kondiitrite võistlusel oleks ilmselt täielik põrumine aga hetkel polnud tegemist võistlusega, lastele meeldis ja see oligi põhiline.

Vaja läks piparkooke, marmeldaadi ja glasuuri. Natuke aega ja valmis nad saidki.