Teemad

Saturday, July 30, 2011

Mustika-sidrunikook - tõeline nauding igasse päeva


Ausalt öeldes, ma pole ammu midagi nii head saanud. Tõsiselt. Seda kooki on mul väga raske külalistele säilitada, käib tõeline võitlus iseendaga, et mitte rohkem kõhtu peita. Mustikatest tulvil, mõnusalt kreemjas, magus amps, viib keele alla....

Retsept lahtikäiva 24cm läbimõõduga koogivormi jaoks:

Põhi:
150g võid
3 dl nisujahu
2 spl suhkrut
näpuotsaga soola

Sega jahu suhkru ja soolaga, lisa külm või tükkidena. Sõtku kuni taigen on ühtlaselt purune. Suru lahtikäiva koogivormi põhja.


Kate:
3 muna
1,5 dl hapukoort
u 2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl värskelt pressitud sidrunimahla
300g mustikaid (võivad olla ka külmutatud)

Klopi munad kergelt lahti, lisa hapukoor, suhkrud ja sidrunimahl. Sega korralikult. Kata taigen mustikatega ja vala peale hapukooresegu. Pane eelsoojendatud 200-kraadisesse ahju. Küpseta 15 minutit ja keera siis kuumus 180-kraadi peale. Küpseta veel 45 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Naudi koos meelepärase kohvi ja parimate sõpradega!


Seda kooki nautides jääb märkamatuks ka akna taga ühtlase joana ülevalt alla tulev vesi, mis ujutanud nii mõnegi lillepoti ja kastmiseks maja äärde sätitud tünni.

Teri, neid tarkuse omi, siit ja sealt


Juba kooli ajal oli mul oma retseptikaustik, kuhu kogusin erinevaid retsepte paljudest allikatest. Saatest "Kiika kööki", ajakirjast Burda, kohati igavene tegu, et neist saksakeelsetest ainetest aru võiks saada. Meil ju selliseid asju poes ei müüdud. Mõnest ajalehe veerust, toredatelt tädidelt külas olles jne.
Praegugi kasutan seda kaustikut vahel kui mõnda erilist retsepti vaja on. Juhtusin mõni päev tagasi teda niisama sirvima ja leidsin hulganisti tarkuseteri, mida olen sinna vahelduseks kirja pannud. Mõtlesin, et tänapäeva interneti ajastul võiksid need ju siingi olla, arvuti leiab rohkem kasutust ja ehk jääb kellelegi teiselegi üht-teist kasulikku silma.
Teri on nii köögis toimetamiseks kui muidu majapidamises vajalikku.
Niisiis, alustame:

***
rukkikleiba ja saia ei ole soovitav hoida koos, see rikub nende maitset
***
piimanõusid pestakse algul külma, seejärel kuuma veega
***
hoidke nuge teistest metallesemetest eraldi- kokkupuutumisel kahvlite ja lusikatega tera nürineb ja vajab sagedast teritamist
***
uut praepanni tuleb enne kasutamisele võtmist rasvaga kuumutada ja seejärel soolaga üle hõõruda
***
uusi lillepotte leotatakse enne kasutamist mõni tund, et nad vett täis läheksid, muidu imavad nad lillemullast kogu niiskuse endasse
***
kartuli maitse parandeb kui keetmise ajaks lisada vette paar küüslauguküünt
***
et külmast näpistatud kartulite magusat maitset kõrvaldada, hoidke neid enne külmas vees ja siis pange keevasse vette ning lisage lusikatäis äädikat
***
kartulipüreele ei tohi lisada külma piima, see muudab pudru sinakaks ja rikub maitset
***
soolast suppi saab magedamaks muuta kui sinna panna tooreid kartulilõike. Enne supi laualeandmist peab need muidugi välja korjama
***
kurgid vajavad eriti hea struktuuriga mulda, seetõttu sobivad eelkultuurideks seller, kartul, uba, tomat, salat ja spinat. Kapsas ei sobi. Iseenda järel tohib kurk alles nelja aasta pärast korduda
***
mutt ei söö taimede ja puude juuri - ta ei ole taimetoitlane. Mutt ajab vaid käikusid
***
aeduba on külmaõrn köögivili, juba lühiajaline temperatuuri langus kuni +3C-ni kahjustab taimi
***
tigude peletamiseks võib taimede ümber raputada kuuseokkaid, puutuhka, aganaid või midagi muud kuiva ja torkivat
***
praadimisel kala ei lõhna kui praadimisõlisse panna toore kartuli viile
***
toore kartuli mahlaga saab ravida ekseeme, põletushaavu, konnasilmi, nahapõletikke ja vinne. Kooritud kartul riivitakse peene riiviga, saadud mass määritakse mitmekordsele marlile ja mähitakse haigele nahale. Kahe tunni pärast võetakse kartulimass ettevaatlikult ära
***
villaste esemete pesemiseks kasutatakse paari toorelt riivitud kartulimahlaga keedetud vett. Vedelik peab pesemisel olema leige
***
toore kartuliga saab vaskesemeid läikima hõõruda ja kõrvaldada sõrmejälgi lakitud pindadelt
***
kartulid ei lähe keetmisel sinakaks kui enne keetmist panna vette veidi äädikat
***
kartulid küpsevad ahjus kiiremini kui neid on enne hoitud 10 minutit kuumas vees
***
kartulipuder on eriti maitsev kui sellele otse enne lauale toomist lisatakse vahustatud munavalge
***
uksehinged ei kisenda kui neid hõõrutakse hariliku musta pliiatsiga. Kui kapiuksehingi seebiga määrida, käivad need tasa
***
pärast sibula lõikamist hõõruge käsi keedetud kartuliga, lõhn kaob
***
soolast sööki saab magedamaks kui sööginõule asetatakse mõneks minutiks rätik, millele on puistatud veidi jahu
***
munavalge vahustub kergesti kui lisada veidi sidrunimahla
***
kõrbenud piima lõhn kaob kui kuumale pliidile kallata mõni tilk äädikat
***
piim ei kee üle kui keedunõu siseserva määrida võiga
***
katkise koorega munadele lisada keetmise ajaks keedusoola või äädikat, siis ei voola munavalge koorepragudest välja
***
kärbeste peletamiseks toast või köögist asetage aknale kausike äädikalahusega
***
kui liimi pole kodus käepärast, lööge munavalge vahule ja laske siis uuesti veelduda
***
kirves püsib terav kui teda vahetevahel hõõruda parafiiniga
***
pehme puidu saagimist hõlbustab sae määrimine õli või mageda searasvaga. Kõva puidu saagimisel aitab petrooleum

Kas see kõik ka tänapäeval kehtib, ei tea, aga proovida võib ikka :)

Wednesday, July 27, 2011

Kiired suvised joogid

Kuumal suvel pole väga tahtmist kaua pliidi ääres vaaritada- keeta- küpsetada.
Siin mõned kiiresti valmivad joogid mõnusa suvepäeva jahutamiseks.

Kirsi-mustsõstra smuuti


peotäis kivideta kirsse
peotäis mustsõstraid
maitsestamata jogurtit
piima
suhkrut

Pane kõik blenderisse ja lase seal seguneda minuti jagu.

Arbuusijook


Puhasta arbuus seemnetest, tükelda ja pane blenderisse, purusta, lisa mullivesi ja jääkuubikud. Naudi kohe.

Jäätee sidrunmelissiga


Aja vesi keema. Pane teekannu paar-kolm sidrunmelissi oksa, vala peale keev veesi ja lase paar tundi tõmmata. Sel ajal jahtub tee ilusti maha, võta melissi varred välja ja lisa sidruni viilud+suhkrut või mett nii palju, et oleks Sinu jaoks mõnusalt magus. Tõsta teekann külmkappi. Serveerimisel lisa klaasi ka jääkuubikuid.

Vaarika jäätisekokteil


Vaarikad, vaniljejäätis, piim blenderisse ja segamini ajada. Ongi valmis.

Mustsõstra smuuti

Väike kausitäis mustsõstraid, maitsestamata jogurtit, piima ja maitse järgi suhkrut blenderisse. Minutike mikserdamist ja valmis nautimiseks.

Friday, July 22, 2011

Ricotta täidisega suvikõrvitsad


Nonii, ongi meie aias ka suvikõrvitsa hooaeg kätte jõudnud. Kuna mul on tänavu neid lausa kolme erisorti ja lisaks ka patissonid, siis saame neid vist pea igaks söögikorraks, loodetavasti vägagi erineval viisil ja moel.

Sedakorda tegin täidetud kõrvitsaid. Täidiseks sai:

ricottat
hakitud tomateid
riivitud parmesani
suvikõrvitsasisu, samuti korralikult hakitud
hapukoort
maitseks soola, pipart ja muskaatpähklit
peale grilljuustu

Lõikasin kõrvitsad lootsikuteks, uuristasin sisu välja ja hakkisin peeneks, lisasin hakitud tomatid, riivitud parmesani, hapukoort ja maitseained. Segasin sellise paraja segu ja panin lootsikutesse. Peale lõikasin grilljuustu viilud. Küpsetasin 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.


Tõeliselt maitsev õhtusöök, soovitav proovida.

Wednesday, July 20, 2011

Krõbesaiad kaneelise nektariiniga


mmmmm....mis mõnus hommik, pikk ja rahulik, tõotab tulla tore päev....

Kõige ilusa alguseks sobivad ülimalt hästi need lihtsad krõbesaid, mis on määritud ohtra võiga, kaetud nektariiniviiludega ja peale raputatud suhkrut-kaneeli.


Pista 200-kraadisesse ahju kuni saiad on äärtest pruunikad. Naudi koos piparmünditeega.


Eks paistab, mis õhtust saab....

Suvine pirukas - punase sõstraga

Meie aeda on elama asunud kaks siililast. Nii armsad väiksed tegelesad, täis uudishimu ja julgust maailma avastada. Jalutavad keset päeva muru sees ja õpivad elu. Inimestest on saanud üleöö justkui väikesed lapsed, elevil ja igal võimalikul hetkel põõsaste ja puude alla kiikavad, et kus see siilike nüüd on ja mis ta nüüd teeb. Kõik jooksevad vaimustunult topsikeses vett vahetama ja kui siilil lõunasöögi aeg kätte jõuab, siis koonduvad ringina ümber ja kuulavad pisikese looma kõva matsutamist. Ilmselt pole neile veel lauakombeid tutvustatud :)


Lapsed, nii inim- kui loomalapsed tunnetavad vist ära, et tegu on noorema generatsiooniga. Igal juhul saab mu laps selle vahva siililapsega vägagi lähedalt suhelda, hea, et päris ühest kausist veel ei söö ja öiseks kaisukaks ei võeta, kuigi hirmsasti tahaks.


Igal juhul ristiti see väike tegelane Silluks, saage tuttavaks.
Tema vend või õde on esialgu veel nimetu ja toimetab omi toimetusi teiselpool maja.


Vahvad tegelased, igav meil niipea ei hakka :))

Siin aga üks mõnus suvine pirukas, mille tegemiseks väga palju vaeva nägema ei pea.

Ühe suure plaaditäie tegemiseks kulub:
8 dl jahu
6 spl suhkrut
200 g võid
2 munakollast
natuke rohkem kui näpuotsatäis soola

Haki külm või jahu ja suhkruga segamini. Lisa munakollane ja näpuotsatäis soola. Keera tainas kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

Katteks:
12 dl punaseid sõstraid
8 spl kartulijahu
2 dl suhkrut
500 g hapukoort
12 spl fariinsuhkrut
4 muna

Sega marjad kartulijahu ja suhkruga ning kalla koogipõhjale. Sega hapukoor fariinsuhkru ja munadega. Vala segu marjadele. Küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit. Serveeri soojalt koos külma vanillijäätisega.


Kes jäätist koogile ei raatsi panna, võib seda kokteiliks sega.
Ühe eriti rammusa retsept selline:

vaniljejäätist
maasikaid
1 dl vahukoort
natuke vett

Pane kõik blenderisse ja lase seal natuke keerelda, valmis ta ongi.


Suvi on mõnus, ja need viljad, mis kõik suvel valmivad.....


Taustaks Roxette "Listen To Your Heart", ikka veel eilse superkontserdi mõju all

Tuesday, July 19, 2011

Tuhvlid, beebisuvikõrvitsad ja nende õied


Patt tunnistada aga seekord ma oma näppe neist enam eemal hoida ei suutnud. Iga päev käin ja vaatan, et kas juba saab ja ikka tulen tühjade kätega, no kaua võib?


Ära tõin sellised pisikesed ja imemaitsvad jupikesed.

Seekord ei olnud kellelgi huvi ega tahtmist poodi minna, sööma peab aga ikka midagi. Võtsin siis hunniku värskeid tuhvleid, pesin ja lõikasin viiludeks. Kuumutasin õli pannil ja pistsin kartulid sinna küpsema. Kui need juba piisavalt pehmed olid, lisasin neljaks lõigatud beebisuvikõrvitsad. Maitseks lisasin soola. Kui kõrvitsad ka peaaegu pehmed, tõstsin kõik taldrikule.
Vahepeal olin seganud 1spl jahu 2spl veega, et tuleks selline parajalt paks kört. Veeretasin selles suvikõrvitsaõisi ja tõstsin kuumale pannile. Praadisin mõlemalt poolt umbes minuti. Seejärel taldrikusse kõige tippu ja peale hakitud rohelist sibulat+meresoola.


Peab tunnistama, et hindasin oma nälga seekord üle, kogu see ports mulle selgelt sisse ei mahtunud.
Küpsetatud õied olid maitsvad, neist tuleb siia kindlasti veel postitusi, beebikõrvitsad imelised ja tuhvlid head nagu alati.


Nendel pallikestel siin peenras pikka pidu pole, küll nad varsti kööki tassitakse.

Thursday, July 14, 2011

Maasika-piimakokteil

Üks ülimalt lihtne kuid kosutav-jahutav jook, mille tegemine võtab aega tõesti alla minuti kui mitte arvestada maasikate korjamist-puhastamist ja piima poest koju vedamist :)

Meil on tänavu maasikapeenras kaks erinevat poolust. Läänepoolsetes ridades kasvavad tumepunased maasikad, idapoolsetes roosad. No ja eks siis kokteilitulemused on ka vastavad.
Võrrelge ise:

Idapoolsetest maasikatest hele-hele


Läänepoolsetest ilus roosa


Maitsevahe on nii suur, et need idapoolsed lendavad sügisel komposti ja saavad asenduseks läänepoolsete noored võsud.

Retsepti polegi, võta lihtsalt peotäis puhastatud maasikaid, maitse järgi suhkrut ja piima. Pane kõik blenderisse ja purusta. Vala klaasi ja naudi.

Friday, July 8, 2011

Külmsupp - kuuma suve jahutaja


Meie suvi on imeline, kuum ja mõnus. Kui Sul on vähekenegi aega, võta jalad kõhu alt välja, mine ja vaata kui ilus meie maa on. Haara kaasa hea sõber ja nautige seda ilu koos.

Kuuma suvepäeva jahutamiseks kulub ära üks kiirelt valmiv jogurtisupp.
Kahele jagub:
0,75 l maitsestamata jogurtit
kaks keskmise suurusega väikest kurki
kaks keedukartulit
murulauku
tilli
soola, pipart
2 keedumuna
värskelt riivitud parmesani

Tükelda kartulid ja kurgid, haki till-murulauk. Vala kaussi jogurt ja lisa sinna hakitud kraam, sega juurde soola-pipart maitse järgi. Nüüd tõsta kauss kuni pooleks tunniks külmkappi maitsestuma.
Serveerimiseks raputa peale tilli, lõika muna sektoriteks ja tõsta supile, kõige peale riivitud juust.


Maitseb hea, jahutab ja täidab kõhu ka.
Kellel puudu tuleb, võtku kõrvale bruschettasid valgehallitusjuustuga näiteks. Meie sõime Presidendi oma, seda tavalist.


Elu on lill...

Thursday, July 7, 2011

Mini-Pavlova maasikatega

Ma tean, et ma juba kordan ennast aga ma tegin neid jälle. Eilsest moussest järgi jäänud munavalgetest. Ma tahtsin neid alles homme süüa aga ma ei suutnud kiusatusele vastu panna, eriti kui vaatad telekast samal ajal kokasaadet ja näed seal igasugu hõrgutisi.
Ma ei saa öelda, et ma sõin, pigem ma kugistasin selle Pavlova ühe hingetõmbega. Besee oli õnnestunud ideaalselt, pealt krõbe, seest veniv nagu iiris. Ja veel üks hea leid - Karumsi toorjuust. Tavaliselt kui olen midagi head avastanud, pole ma väga aldis seda uue vastu proovima või välja vahetama. Seekord minu valik sobis. Lasin toorjuustul paar tundi toatemperatuuril lihtsalt olla ja määrisin noaga beseele. Ta oli mõnusalt kohev vahustamatagi. Olen kindel, et kasutan seda edaspidigi, kuigi mitte alati.
Peale maasikad ja nii ta otsa saigi....


Homme jälle :)

Wednesday, July 6, 2011

Šokolaadi-maasika mousse


Kui ma postkastist viimase Pere ja Kodu ajakirja leidsin ja sealt vahelt retseptilisa välja pudenes, teadsin juba siis, et teen sealt kindlasti midagi. Lähemal uurimisel-sirvimisel tekkis kohe isu selle mõnusalt kreemja ahvatluse järele. Ruttu poest puuduolevad komponendid ja tehtud ta saigi.
Neljale sööjale läks vaja:

130 g tumedat šokolaadi
2 munakollast
2 spl suhkrut
1 spl kangemat kohvi
maasikaid
2,5 dl vahukoort
Marianne Crush

Sulata vesivannil šokolaad ja lase jahtuda. Vahusta munakollased suhkruga tugevaks vahuks, lisa ettevaatlikult viilutatud maasikad. Sega jahtunud šokolaadile kohvitört ja sega. Lisa munavahule. Vahusta vahukoor, millegipärast ei tahtnud mul seekord üldse vahtu minna, enne oleks võiks läinud, aga no päris kõva vaht ei peagi olema. Lisa see nüüd õrnalt segades šokolaadi-munasegule. Sega hulka ka natuke Marianne kommide puru. Jaga portsjoniteks kaussi või kasvõi kohvitassi ja pane veidikeseks külmkappi tahenema. Kaunista maasikatega.


Mõnus suvine maius, tõsi küll, tuleb tunnistada, et vägagi rammus. Minu šokohoolikust laps, kellel pole mingi probleem hetkega süüa tahvel šokolaadi, jõudis pool portsjonit süüa ja teatas siis, et ülejäänud jätab homseks :)


Algne retsept võetud selle aasta Pereköögi juuli numbrist, see siin on minu mugandustega.

Monday, July 4, 2011

Viskine lammas

Grillihooaeg on täies tempos võimust võtnud, liha, kana, vorstid, köögiviljad...
Meil on õnneks siin lähedal üks väga arvestatava või õigemini vist ümbruskonna kõige parema valikuga lihaletiga pood. Kui isu tekib, kõnni ainult poodi.
Sedakorda tegime valiku lamba kasuks. Tõime koju ja mõtlesime teda ikka õues küpsetada, ilmataat tahtis aga teisiti ja muud plaanid segasid ka natuke algset mõtet. Tuul tõusis liiga suureks, et õues tuld teha, nii sai siis natuke improviseeritud ja asjale loominguliselt lähenetud.
Grillimiseks sai lambakael esmalt tavalisse sibula-küüslaugu marinaadi pistetud. Igasugu plaanimuudatuste tõttu ligunes ta seal lausa 48 tundi.
Loominguline lähenemine tuli täna, kui otsustasime liha toas küpsetada.
Võtsin lamba marinaadist ja pistsin ahjupotti, valasin viskiga üle ja lisasin ka vett. Siis veel marinaadist sibula-küüslaugu-tšillikauna, lisaks tükeldasin kuivatatud aprikoose ja ploome, raputasin peale rosmariini ja salveid ja pistsin poti 225-kraadisesse ahju. Liha oli ahjus täpselt 1,5 tundi. Oleks võinud võib-olla 10 minutit kauemgi olla aga kõhud olid nii tühjad, et lihtsalt ei jõudnud rohkem kannatada. Kõrvale värsket kartulit ja tomati-kurgisalat.


Muide, väga maitsev sai ja et ma seda kooslust ära ei unustaks, sai ta siia kirja pandud.

Saturday, July 2, 2011

Maa ja ilm


Mõelda, milline ajastus! Just täpselt XI noorte laulu- ja tantsupeo "Maa ja ilm" avalöögiks avas oma õie minu esimene rukkilill! Nii südantliigutav...
Aga siin siis pidu ise, rohkem pildis siiski:


Otsisime lapsega Hr Ernesaksa, polegi, lõpuks leidsime. Päris tugev teine, et jõuab niipalju noori turjal kanda :)


Koorid kogunevad...


...väiksed tantsijad ka...


...tuli liigub esialgu küll vales suunas...


...kuid siis...


...kaheksa rõdu, tsipake veel ronimist ja nii see tuli laulda-tantsida saabki.







Tõeliselt meeliülendav hetk.


"Minu päralt on terve ilm,
minu oma on üksainus maa.
Siin on kõike maa ja ilm -
sellest rohkem ju olla ei saa!

Minu päralt on terve ilm,
minu oma on üksainus maa!
Mul on aega maa ja ilm
seda tunda ja tajuda...."

Sõnad Viiu Härm, muusika Olav Ehala
Lõpuni saate kuulata laulupeol.


Eilse õhtu lõpetuseks jalutuskäik kodu poole, mille saatjaks imeline päikeseloojang.