Sunday, November 28, 2010

Piparkoogiaeg on täiega käes



Esimene ports piparkooke sai tehtud juba kuu aega tagasi. Need söödi nii kiiresti, et ei jõudnud isegi fotokat välja võtta.
Täna tegime siis advendiaja alguse puhul uue portsu. Maja tahtis ju piparkoogi lõhna saada, et see õige tunne sisse tuleks. Aknast õue vaadates võiks ju küll juba jõulutunne sisse pugeda....aga no kuidagi ei taha sel aastal hing vedu võtta. Ma ei tea mis see on, nii palju on erinevaid tegemisi, et kuidagi ei jõua veel jõuludele mõelda, kuigi osa neist tegevustest on ka jõuludega seotud. Eks varsti, ma loodan....

Piparkoogid nagu ikka mu enda tehtud ja aastatega väga populaarseks saanud taignast.
Aknad on tehtud monpansjee kommidest. Kirju akna tegemiseks pange aknaavasse mitu erinevat kommi, huvitavama maitsega tulevad näiteks Mynthonist või Hallsi köhakommidest, ka värvi poolest.





Minu taignast küpsetajatele: taigen on pehme, kuid lisajahu ei vaja, pigem pange korraks külma tagasi. Rullige küpsetuspaberil, siis ei pea piparkooke ümber tõstma. Head küpsetamisrõõmu ja ilusat advendiaega!

Üks väike sünnipäevatort

Üle pika aja sai jälle üks rulltort tehtud. Väike ja tagasihoidlik.
Sisuks ricottakreem vahukoore ja punasesõstramoosiga. Biskviit immutatud vaniljepiimaga. Peale martsipan nagu ikka.



Saturday, November 27, 2010

Üks punane tarretis

Üks lihtne ja kiire viis lapse soove täita, on vahel endale kappi osta nö hädaabi variante. Kui ikka tuled õhtul hiljem koju ja Sinult nõutakse nüüd-kohe-praegu asju, siis on need tagavarad täitsa teretulnud päästerõngad.
"ma tahan tarretist"- no eks Sa siis saad, aga mitte kohe, vaid paari tunni pärast.
Ja nii ta tehtud saigi.

pakk tarretise pulbrit
4 dl vett
külmkapi marju

Aja vesi keema, lisa pulber ja sega hoolikalt. Jaota kaussidesse ja pista mõned külmad marjad sisse. Hoia külmkapis paar tundi ja anna lapsele, mida ta soovis:-)

.....rullidest said hoopis jõulusemad rullid...

Täna oli varajane äratus, mis sest, et laupäev. Leivad-sepikud ootasid tegemist.
Oi milline ilus vaatepilt avanes, kui ruloo üles kerisin. Nagu muinasjutus, selline kihk oli hüüda, et tõuske ruttu ja tulge vaatama, õues on niiiii ilus..... aga, ma ei hüüdnud, las magavad ennast välja, nad näevad seda ilu ju pärast ka.
Imetlesin veel natuke ja asusin toimetama.
Teised vehkisid pärast kolm tundi õues labidatega, laps keerutas selle talve esimesi suusaringe mööda endist muruplatsi, ehitas tunnelit ja tuli tuppa ilusad punased põsed näöl:-)
Jõulud on tõepoolest tulekul ja hoopis ilusam ja mõnusam on neid selle imeliselt valge lumega koos oodata...ja päkapikud saavad siis oma imepisikesi jälgi jätta, näitamaks, et nad pole meid unustanud...
Eile oli mul veel lootust, et pääsen homme rõdule jõulutulesid paigaldama, täna ma selles enam nii kindel ei ole...eks homme näis. Igal juhul sellel pildil siin peaks olema mu rõdukorv männiokstega, on aga üks suuuuuur lumemüts, täiesti silmili vajunud, üks väike kõrvake veel piilub sealt...





Algselt oli plaanis küpsetada ühed hoopis omamoodi rullid, milles nii soolast kui magusamat maitset, aga võta näpust.... Sai seda soolasemat asja lõunaks ka söödud ja nagu ei olnud enam isu teda ka rulli sees süüa, vähemalt mitte täna. Mis sinna rulli sisse minema pidi....., no jäägu see esialgu veel minu teada, eks kui teen, muljetan siin ka.
Sedakorda sai siis hoopis sellised jõulusema maitsega rullid kokku keerutatud.
Ei midagi keerulist, aega läks ahjus küpsemiseks rohkem kui rulli valmistamiseks. Kui mitte arvestada taigna sulamise aega. Ehk siis:

500g pärmi-lehttaigent
pakk vaniljekohupiima
maitse järgi kondenspiima
natuke vahukoort
nati jahu
1 tl piparkoogimaitseainet

Rulli sulanud taigen, sega täidis ja määri taignale, keera rulli ja lõika tükkideks.
Küpseta 200-kraadi juures kuni on kuldpruunid. Ahjaa, mina armastan viimasel ajal igasugu rulle muffini vormides teha, siis ei valgu täidis mööda ahjuplaati laiali:-)



Et jõulurõõm oleks täiuslik, tehke endale ise küünlaid, mis külmal ajal soojendaksid hinge ja oleksid silmale ilusad vaadata.



Kui hing vajab seestpoolt soojendamist, siis keetke ise glögi.
Näiteks sellist: Alkoholivaba jõuluglögi



Ma natuke mugandasin seda retsepti:

1 liiter vett
400g suhkrut
1 tl kardemoni
2 kaneelikoort
riivitud sidrunikoort
apelsinisukaadi
8 tera nelki

Sega kõik kokku ja keeda u 30 minutit. Kurna ja serveeri. Minu jaoks jäi ikkagi natuke liiga magus, järgmine kord panen veel poole vähem suhkrut, mis tähendab, et ma teen seda veel:-)

Thursday, November 25, 2010

Jõulud akna taga

Nii väga tahaks seda aastalõppu veel eemal hoida aga kuidagi vist enam ei saa. Aknast välja vaadates on ju täitsa põhjust juba igasugu kaunistused-tuled-küünlad kapinurgast välja otsida. Ja kalendrisse vaadates ongi ainult paar päeva veel armuaega. Viimased päevad oma tuisutamisega on varesed meie traatidele istuma ajanud ja teleka pildi endaga kaasa võtnud. Ei tea, mida nemad seal jutustavad ja vaatavad. Me siin toas tahaks nagu ka. Või kiiguvad nad seal tuule käes ja naudivad elu?
Igaljuhul olen varsti tehnikapoiste igaõhtune jutukaaslane, naerame ja lobiseme kuniks mu telekal jälle ilusti värvid ja kanalid tagasi, eks näis, kauaks seda jutustamist jagub. Loodetavasti mitte Jõuludeni....


Nami-nami-s on käimas tore kooskokkamine "Põhjamaine "väike jõululaud"". No mitte ei saa enam jõuluteemast mööda vaadata.
Kuigi, selle aasta esimese piparkoogitaigna portsu tegin tegelikult juba oktoobri viimastel päevadel, see oli küll ühe väga toreda inimese palvel, aga ikkagi tehtud.
Nüüd juba suurem hoog sees ja tänavune piparkoogimaja projekt ka juba kuklas tiksumas.
Eelmisel aastal küll lubasin, et säilitan tookordse maja ja sel aastal uut ei tee. No võta näpust, alati minu tahtmised ei loe. Kuum suvi sulatas meie maja ära:-(
No tegelikult ei teagi mis juhtus, kokku ta suvel vajus ja nii see läks. Tuleb tänavu jälle ehitusega tegelema hakata. Lapsel muidugi rõõmu kui palju, päkapikud saavad jälle uue kodu:-))
Niikaua kui maja pole, teeme midagi muud hõrgutavat. Näiteks mõne rullbiskviidi, kuhu sisse paneme ikka seda kõikse paremat kraami. Toorjuust ja vahukoor, punaste marjade moosi jne. Pealt kaunistame sellega, mis pähe tuleb, miks mitte siis näiteks rõhutada punast ja teha selline natuke kingipaelaga tort?
Igal juhul maitses hästi ja lastel läks tähekeste pärast lausa rabamiseks...ikka juhtub, olgu neid tähekesi kui palju tahes, lastele jääb ikka mõni puudu:-))

Sunday, November 21, 2010

Soolaleivapeo tort



Viimaste nädalate jooksul olen ühte ja samasse perre teinud kaks torti, sünnipäeva ja soolaleiva-sünnipäevatordi. On tõeline väljakutse teha kaks samasugust torti, mis tegelikult võiksid ju ikka erineda ka. Et maitseks võrdselt hästi aga erineks samas maitseomadustelt tuntavalt.
Sellest esimesest tordist on juttu allpool, seekord rõhusin teemalt rohkem sinna soolaleiva poole. Sellest ka tordi kujundus, mis pidi sümboliseerima Eestimaa viljakat mulda, rohelist haljendavat muru, viljakust sümboliseerivat rukkipead ja sellest tehtud leiba, mis uues ilusas kodus alati laual oleks, natuke looduselapse õnnelikuks tegevat muretust liblikate näol.
Maitselised muutused toimusid biskviidi immutamiseks kasutatud vaniljepiima näol. Vahekreemi koostises kasutasin seekord punasesõstramoosi.
Tordi peale läks lisaks martsipanile ka 200g tumedat shokolaadi ja 20g valget shokolaadi, lisaks veel küpsisepuru.
"Leiva" sisemuses peitus immutatud biskviit, mille vahele oli määritud toorjuustu-vahukoore-moosi-biskviiditükkide segu. Biskviiditükid, need, mis leiva kuju lõikamisest üle jäid.



Tort sai väga palju kiidusõnu, mis tegijale loomulikult südant soojendavalt mõjuvad:-)

Saturday, November 20, 2010

Isade-vanaisadepäeva tort

Isade-vanaisadepäeva hommik algas vanaisa ja lapselapse koostöös lipu heiskamisega. No pidulik ja tähtis hetk ikkagi.



Tordiga seekord koostöö väga ei sujunud, ehk siis mul tuli laiskus peale. Plaanisin koogi juba laupäeval valmis teha aga igasugu muud küpsetamised, leivad-sepikud-saiad, viisid kogu energia endaga kaasa ja õhtul kooki tegema hakata, tundus tõeline eneseületus. seekord ei ületanud ka. Tegin hoopis pühapäeva hommikul ja jäin tulemusega minu üllatuseks vägagi rahule.



Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Nagu ikka, vahustasin munad suhkruga tugevaks vahuks, lisasin tärklise ja jahuga segatud küpsetuspulbri, vahustasin veel kuni kõik ilusti tugevas vahus. Valasin ahjuplaadile ja küpsetasin no umbes 8 minutit 180-kraadises ahjus.
Kummutasin suhkruga üle puistatud teisele küpsetuspaberile ja lasin veidi jahtuda. Immutasin vaniljepiimaga ja katsin kreemiga. Keerasin rulli ja lasin külmkapis oma 5 tundi seista.

Kreem:
4 dl vahukoort
2 pakki Philadelphia toorjuustu
silma järgi punasesõstramoosi
vaniljet
maitse järgi suhkrut

Seejärel katsin pealt suhkruga vahustatud vahukoorega ja kaunistasin martsipanilillede ja jõhvikajahuga.
Tulemus maitses kõigile isadele-vanaisadele, lastest ja emmedest-vanaemadest rääkimata.

Saturday, November 6, 2010

Kootud mütsid

Näpud hirmsasti sügelevad igasugu asju tegema, kahju, et ööpäevas nii vähe tunde on, sest lapsega tahaks ju ka tegeleda ja erinevaid toite vaaritada ja käsitööd teha ja no magamiseks peab ka tunde jääma. Selles postituses siis mõned kootud mütsid.

1. Tumeroosa - müügiks:



2. Valge - müügiks:



3. Punane mummudega - samuti müügiks:




Ja kui ma kunagi rikkaks saan :-)))), siis lähen ostan endale korraliku fotoaparaadi, käin fotokursustel ja hakkan paremaid pilte siia postitama:-)
Unistada ju ikka võib, eksole......

Karusnahast mütsid

Talvel kõik kübarat ei kanna, tahaks midagi soojemat pähe. No siis teeme karvaseid, need on mõnusad soojad ja sobivad hästi näiteks kasuka juurde.

1. Naaritsabarett - tellimustöö:



2. Naaritsamüts - tellimustöö:



3. Nugise rätik - tellimustöö (pole just kõige õnnestunumad fotod):



Kübarad

Vahepeal ikka saan neid valmis ja unustan siia postitada:-)
Üritan siis nüüd oma viga parandada.

1. Lilla- suur ja lai, ema sõbrannale:



2. Punane - ema sõbrannale:



3. Pruun - müügiks:

Kaks kotikest

Paar sünnipäevakingitust ka:

1. värvitud jänesenahast naabritüdrukule:



2. lambanahast sõbrannale:

Sünnipäevatort

Nonii, aastaring on täis saanud nii minul kui mu väga-väga kallil sõbrannal. Enda sünnipäevaks sai seekord külalistele pakutud singi-juustukringlit, juustu-hapukoorekringlit ja magusaks Britatorti musta-punasesõstraga vahukoores.
Sõbrannal on sel aastal suurem pidu, lihtsalt numbrid huvitavamad kui mul. Talle sai tehtud korralik tort.
Siin mõned pildid:











Enda jaoks panen siia kirja ka kogused:

4 biskviitpõhja
1 pakk kondenspiima
väike purk suvikõrvitsa-punasesõstramoosi
2 karpi Philadelphia toormoosi
2 suurt pakki vahukoort
suhkrut
vaniljesuhkrut
12 küpsist
aroonia siirupit
safranit
u 1 kg martsipani
3dl vahukoort
Kokku 5,2kg